Herkes üstüme gelmiş, ağlarım bak
Arkadaşlar ben fiyat normal, ben olsam alırım demiyorum ki. Bu fiyata bu yada benzeri bir motoru asla almam.
10.000 olsa yine almam.
Hem vallahi hem billahi 8.000 olsa yine almam.
Niye almam o uzun hikaye yeri değil şimdi, ama ben almam sen almazsın diye "motorun fiyatı çok o fiyata satılır mı kardeşim" diyemeyiz.
Adam yapmış, hakkı bu demiş. İşimize gelirse alırız, hayati bir ihtiyaç olmadığı için fiyatına karşı çıkamayız.
cc boyutu ile karşılaştırmayın dedim, bu seferde başka markalarda aynı cc lilerle karşılaştırıldı.
Örnek;
Honda 1000 RR = 33.320 TL
Kawasaki ZX-10R =34.400 TL
Suzuki GSXR 1000 = 39.350 TL
Yamaha R1 = 43.000 TL
Aşağı yukarı aynı kalitede aynı ayarda motorlar bunlar, neden fiyatlar farklı?
VTR 250 yi pahalıya satıyor dediğiniz Honda, 1000 cc de Yamahadan 10.000 TL daha ucuza satıyor. Neden?
Nedeni basit şirketlerin fiyat politikası.
Sanıyor musunuz ki aşağıda motor üretiliyor yukarda yazıhanede bir adam ahanda fiyatı şu olsun diyor
Fiyatı belirlerken bir sürü etken var, üretim maliyeti bu etkenlerden sadece biri. Hatta en önemsizlerinden biri.
Bunun 10 yıl boyunca parça temin etme zorunluluğu var, 2 yıl garantisi var, servisi var, bu liste uzar gider.
Aslında olayın özeti şu, adam yapmış ve bu fiyata satıyor. Bundan dolayıda eleştirilmeyi haketmiyor.
Herkesin malının bir değeri vardır.
Diyelim ki 10.000 TL ye motorunu satıyorsun 2. el. Kılın biri de ilan vermiş aynı motoru 8 e satıyor mesela. Birisinin gelip sana "sende 8 e sat 10 etmez bu" deme hakkı var mı?
Çok mu yavan bir örnek oldu?
Lüks arabadan örnek verelim;
Aynı segment ve motor hacmindeki tüm özellikleri aynı olan, üretildiği ülke bile aynı olan parçalarını söküpde tek tek inceleseniz belki hiç bir fark bulamayacağınız iki otomobil markasının fiyatlarında bile 20-30 bin euro fark oluyor.
Uzağa gitmeye gerek yok, gidipde Yamaha ya soruyor muyuz neden 43.000 e R1 satıyorsun diye?
Konuyu gittikce uzatırım ama beni honda savunucusu sanarsınız
Tekrar söylüyorum, bugüne kadar Honda motorum bile olmadı. E.Honda danda başka honda tanımıyorum