kontra tekniği bir çok videoda yanlış anlatılıyor, yanlış olduğunu söylediğimiz halde bizleri ikna etmek için bu direksiyon kontra tekniğini kanıtlamak adına profesyonel bir uygulama yapmışlardı, motosiklete 2 tane gidon yapmışlardı, bir tanesi normal gidon ve diğeri ise şasiye sabit olarak bağlı yani direksiyonu döndürmeyen bir gidon...
keşke o videoyu bulabilseydim de paylaşsaydım da görseydiniz adamın nasıl da manipülasyon yaptığını, kısaca açıklayayım; adam kawasaki renklerini taşıyan 600 yada 1000 lik bir motoru sürerken ayağa kalkıyor ve sabit gidondan tutunurken bütün yükünü sağ ayağına veriyor ve motor sağa dönmüyor, sola veriyor motor yine dönmüyor... bunun sonucunda diyor ki "motosiklete vücut ağırlığı ile yön veremezsiniz, motosiklete seri yön vermek için en etkili yöntem direksiyona verilen kontradır" ve direksiyonu it çek muhabbetlerine giriyor...
abiler, bu tehlikeli bir şey, bu olayın mekaniği öyle işlemiyor. Ben ellerimi kullanmadan motoru da yatırıyorum bisikleti de yatırıyorum ve adamın videoda yaptığı gibi sağ yada sol peglere ağırlık da vermiyorum... kalça hareketi ile yatırıyorum motoru ve herkese denemesini öneririm diyeceğim ama zaten bunu yapıyorsunuz fakat herkes farkında olmayabiliyor.
not: karda ve buzda motosiklet süren biri olarak bu direksiyona kontra verme olayının tehlikesini göstermeye çalışıyorum, kontra elle verilirse ön teker yola tutunmayı bırakabilir. bakın işin tehlikesini görmeniz için Zafer Akçay'ın videosunu paylaşacağım.. 42. saniyeye dikkat edin, o yolun 0 derecelere yakın bir havada o şekilde direksiyona kontra verilerek dönüldüğünü düşünün. ön tekerin yolu bırakma riskini arttıran bir eylemdir bu. kontrayı vücut ile yaptığınız zaman hem merkez kaç kuvvetini doğru kullanmış ve konumlanmış olursunuz hem de ön tekerdeki baskı az olacağı için kayma ve düşme riski az olur.
https://www.youtube.com/watch?v=4LaZ7m0cKE0