Kawasaki H2R Ninja - Supercharger'lı Kawasaki - Fotoğraflar ve Videolar
-
Reklamlar
-
Çorum İl Temsilcisi
Ses Fena
-
Benim dci dizel arabamda da vites aralarında buna benzer hava ıslık sesi geliyor
Motosiklet ruhlu araba - QQ - kullanıcısı.
-
O hava ıslık sesi dediğiniz şey Turbo şarjlı ünitede dump valve den geliyor. Yüksek basınçlı havanın bir kısmı turbo ya dönmeden atılıyor. Dizel değil de benzinli Turbo olsaydı dump valve yerine bloww off takarak daha güzel bir çuff lama sesi elde edebilirdiniz.
Keza yukarıdaki videoda gelen ses de bu şekilde. Basınçlı havanın tahliyesinden kaynaklanıyor.
-
kawasaki den bomba.
zaten otomotiv sektoründe uzun bir süredir düşük hacimli motorları turboyla besleyip güçlendirme trendi güçlenerek devam ediyordu.
bunun motorsikletlere uygulanması beni şaşırtmadı. turbo/supercharger teknolojiside olgunluğa ulaştı.
suzuki ve honda da calışıyor süpercharger ve turbolu motorlarla, onlarda çıkarır yakında.
http://www.motorcyclistonline.com/blogs/suzuki-recursion-concept-to-speed
fakat umarım düşük hacimli motorlara turbo/supercharger uygularlar, 500 cc sıralı dört turbo 150 kiloda 150 hp kulağa hoş geliyor
yinede bu kawasaki den gelecek model daha yüksek hacimli olacak gibi.
-
viperking adlı üyeden alıntı
O hava ıslık sesi dediğiniz şey Turbo şarjlı ünitede dump valve den geliyor. Yüksek basınçlı havanın bir kısmı turbo ya dönmeden atılıyor. Dizel değil de benzinli Turbo olsaydı dump valve yerine bloww off takarak daha güzel bir çuff lama sesi elde edebilirdiniz.
Keza yukarıdaki videoda gelen ses de bu şekilde. Basınçlı havanın tahliyesinden kaynaklanıyor.
dııııt. arada yanlıs bılgıler var.aradakı fark dızel-benzınlı olayı degıl.
"Gaza basıyorsunuz, turbo basıyor ve haliyle borularda belli bir miktar basınç oluyor.
Siz ayağınızı gazdan çektiğinizde o an borularda olup henüz motora girmemiş basınç bir şekilde tahliye edilmezse turboya zarar verir.
Bu durumda surge denen olay gerçekleşir.
Hattaki bu basınçlı havanın, ayak gazdan kaldırıldığında turboya zarar vermemesi için 2 tip çözüm vardır.
1. Dump valve.
Ayak gazdan çekildiği anda borularda olan, ancak motorun içine gönderilemeyecek olan basınçlı havayı içine hapseder. Görüldüğü gibi her tarafı kapalıdır ve havanın dışarıya gitmesine izin vermez. Gaza tekrar basıldığı anda içerideki hava motora girer ve ortamda hiç hava olmamasındansa, bir miktar havanın motorun içine girmesi gaz tepkisinde bir miktar iyileşme sağlar.
2. Blow-off
Bir tarafı hep açıktır. Ayak gazdan çekildiği anda hattaki basıncın turboya zarar vermemesi için basıncın tamamı atmosfere bırakılır. Gaza tekrar basılacağı anda hatta hiç basınç kalmamış, hepsi dışarı atılmış olacağından dolayı gaz tepkisi dumpvalve'li arabaya göre zayıftır. Sesi daha artis olduğu için insanlara çekici geliyor, başka bi numarası yok :D
Tüm otomobillerde dumpvalve ya da aynı işi yapan bir recirculation valf bulunur. Modifiyeye uğramış, basıncı artırılmış araçlarda bu valf yetersiz kaldığı ve zarar gördüğü için bunun da modifiyesine başvurulur.
VW grup araçların %99 'u dumpvalve ile çalışır. Dumpvalve sökülüp yerine blow-off takılması halinde vites aralarında hızlanma boşluğu artar, dumpvalve olsa motora gideceği hesaplanan, ancak blow off takılı olduğu için dışarı atılan havanın karşılığı olan benzin de boşu boşuna motora verilir. Yani tüketim de bundan nasibini alır.
O yüzden aracınız için dumpvalve tavsiye ediliyorsa, "bizim bi abi blow off takmış, hiç bişey olmuyormuş" muhabbetlerini boş verip, dumpvalve ile hayatınıza devam edin "
.alıntıdır.
-
blow off üzerindeki kasnak yayından da valve gelen basınca göre basınçlı havanın ne kadarının atılacağı ayarlanabilir. Bu şekilde valve düşük basınçta hava gelmişse hiç açılmayabilir de. Ancak bunu ayarlamak öyle herkesin harcı değildir.
Dizel-benzinli farkına gelince:
Dizele blow off takılmaz. Daha doğrusu takılır da ses dışında bir verimi olmaz. Bunun nedeni de gaz teli nin olmaması ve ayk gazdan çekildiğinde valve i devreye alacak mekanizmanın dizellerde olmamasıdır. Yine de bir takım elektronik switch ler ile bu duruma çözüm bulunabilir.
-
-
ben de astra gtc turbo da kullanmıştım BOV. O sese alışan bir daha iflah olmaz.
-
-
Bunu alan adam her hafta arka lastiği değiştirir herhalde
-
"Vol.5 Coming on 11 Sep "
bugun 5.vıdeo gelecekmıs.
20 gun sonra da makınenın kendısı.
ılk defa bır motoru merakla beklıyorum.
ve bu motor ılk askım nınja, hehe
-
Merakla bekliyorum. Youtube'da bunu buldum. Adam bilgi veriyor. Zx6 ile zzr 1400 arasında bir motor olabilir , Quickshifteri olabilir superchargeri var vs. Diyor. Bekliyoruz bakalım
http://youtu.be/jY2OVqqmHts
-
Turbo varken neden supercharge gibi eski ve artık hiç kullanılmayan bir sistemi uyguladılar anlamadım. Turbo ve supercharge sonuçta aynı işi yaparlar. Her ikisi de silindirlere sıkıştırılmış hava verir. Amaç silindir içi basıncı arttırıp yakıt ve hava moleküllerini birbirine yaklaştırmak ve verimi artırmaktır. Süpercharge bunu kranka bağlı bir kasnakla tahrik alarak yapar, turbo ise egzos gazının dördürdüğü bir turbinden tahrik alarak yapar. Doğal olarak süpercharge turbodan daha fazla güç çeker yanı turbonun net kazancı daha fazladır. Örnek olarak supercharge 'lı Rolls Royse Merlin motorunun süpercharge birimi 150 beygir güç çeker ancak 400 beygir fazladan güç üretir, net kazanç 250 beygirdir. Buna karşılık Turbo sisteme mekanik yük bindirmez. Zaten atıl olan egzosun basıncını kullanır. Elbette birbirlerine karşı avantaj veya dezavantajlı oldukları noktalar vardır. Kawasaki mühendisleri bunları hesaplamışlardır mutlaka.
-
ilk bakışta heyecan verici gelebilir ama zaten bakım aralıkları binek bir araca kıyasla çok düşük olan, 12k civarı devir çeviren sıralı 4 silindir için çok mantıklı gelmiyor zira işletme maliyetlerini epeyce yükseltebilir. Hem zaten sürekli tekere gelen bu makinaları daha fazla ivmelenme ile nasıl yolda tutacaklar o da ayrı bir tartışma konusu. Exup gibi boğazı serbest bırakan basit bir sistem ile bile ok gibi fırlayan bu makinelere rekor denemesi yapılmayacaksa çok gerek yok gibi.Zaten kaç kişi bu makineleri limitlerinde kullanabiliyor? Sokaklarda drag motosikletleri gibi uzunca salıncaklı 2xx/3xx mm tabanlı lastiklerle gezen, aks aralığı sebebiyle dönüş için birden fazla manevra yapmak zorunda kalan motosikletlere hazır olun.
-
http://www.motorcyclespecs.co.za/mod...turbo%2083.htmhttp://www.motorcyclespecs.co.za/model/kawasaki/kawasaki_gpz750_turbo%2083.htm
-
5. tanıtım videosu da yayınlandı.
-
en onemlisi gaz tepkilerini iyi ayarlamaları. düz giderken sorun yok ama viraj dönerken gaz tepkilerinin dengeli olması önemli ve turbo/superchargerla ayarlamak zor bunu. virajda üst devirlerde bir anda süpercharger ın azmasını düşünemiyorum zatem 30 yıl önceki turbo motosikletlerin tutmamasının bır sebebi de bu. ama turbo/supercharger teknolojisi çok gelişti tabi o yıllara göre. hallerderler herhalde.
turbo yerine supercharger seçmelerinin nedenini superchargerın daha ucuz olması, bakımının daha kolay olması ve daha soğuk çalışmasına bağlıyorum. yoksa turbo çok daha verimli bır sistem.
bu ayın 30 unu merakla bekliyorum!
-
arkadaslar turbo elbette cok daha verimli lakin supercharger kasnaga bagli oldugu icin daha stabil calisir. turbo ise belirli bir devirde gaza gelecegi icin ozellikle virajlarda tehlike arz eder. scharger iyidir. yeter ki asiri beslemeli olsun
...
maasi bole beklemedim be ))
-
Turbo da güç daha çok gelir. Yani nasıl anlatsam, turbo dolmadan ortada hiçbir güç yokken dolduktan sonra birden bire güç vuruverir. Ama charger da güç daha kontrollü gelir.
Gerçi artık Downsizing sayesine o eski turbo lar da kalmadı, turbo arçlar daha bir uysal oldu.
Benim düşünceme göre motorda turbo uygulaması maliyet ve özellikle de parçaların kaplayacağı yer sıkıntısı nedeniyle tercih edilmemiş olabilir.
Kişisel görüşüm, cadde kullanımı için motosiklette aşırı beslemenin gereksiz olduğu yönünde. Belki düşük devirlerdeki tork kaybını telafi edecek ufak bir sistem geliştirilebilir ama o da çabucak devirlenen bu makinalar için ne kadar gerekli tartışılır.
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)
Bu Konudaki Etiketler