Hepinizin bayramı mübarek ve kutlu olsun arkadaşlar.
Bildiğim, bilmeyipte araştırıp öğrendiğim kadarı ile
Aye nin kurban sorusuna şöyle cevap vereyim;
Kurban kesmek maddiyata dayalı bir ibadettir. Hac gibi zekat gibi, parası olana farzdır.
Kabul etmeliyiz ki günümüzde özellikle şehirde yaşayan bizler için oldukca zor bir ibadettir.
Fakat zor olması bizim bu ibadeti yumuşatmamızı ve zamanla yokolmaya terk etmemizi gerektirmez.
Din ile kurban ile ilgisi olmayan, bayramdan tek anladığı tatil olan kişilerin son yıllarda uydurduğu
kesimsiz kurban olayına itibar etmeyiniz.
Tamam, kurban ibadeti şehirde zor oluyor.
E namaz ibadeti de kışın zor oluyor, su buz gibi abdest alırken donuyıoruz.
Oruç ibadeti yazın zor oluyor, günler uzun hava sıcak açlıktan bayılıyoruz.
Kılmayalım mı kışın namazı? Tutmayalım mı yazın orucu?
Kesmeyelim mi şehirde kurbanı?
Kurban kesmek yerine para bağışı olmaz.
Çünkü sadaka, bağış ve zekat farklı şeylerdir.
Namaz kılmayayım yerine para vereyim diyebilir miyiz?
Yada oruç tutmayayayım onun yerine namaz kılayım olur mu?
Kurban Allah'ın emirlerinden biridir, nedeni sorgulanmaz ama şu küçük aklımla iki neden buluyorum ben, biri fakirin et yemesi diğeri ise Allah için insanın malından vazgeçmesi.
Ben fakire para vereyim kendi etini alsın kasaptan, hem et yemiş olur hemde ben Allah için malımdan vazgeçmiş olurum diyebilirsiniz.
Ama yine olmaz, niye olmaz?
Fakir diye para verdiğin adam ahlaklı olmak zorunda değil ki? Senin çocuklarına et yedirsin diye verdiğin parayı gidip luzumsuz işlerde harcayabilir. İçkiye kumara yatırır diye acitasyona hiç gerek yok, en basitinden gider elektrik faturasını yatırır yada kendine kontör alır cep telefonunu değiştirir. Olur mu diye şaşırmayın, olanlar var
Amaç fakir çocuğa et yedirmektir, nolur sulandırmayın bu işi.
Peki vekalet ile yada bu işi yapan kurumlar ile olur mu?
Kurbanı kesebiliyorsak kendimiz kesmemiz gerekir.
(Bunun nedeni buraya sığmaz, araştırın lütfen. İnsanın fıtratında bulunan öldürme, boğazlama konularıyla alakalı. Yani kurbanı kesmeyi göze alabilen adam bu işi öğrenip kendi yapmalıdır, bana bakmayın ben horoz bile kesemem. Tüfekle vururum o ayrı
)
Kendimiz kesemiyorsak vekalet verip kesebilen birine kestirmeliyiz, ama kesen adamın kurbanı Allah'ın adıyla kestiğinden emin olmalıyız. Bu yüzden ya yanında olmalıyız yada güvenilir biri olduğuna emin olmalıyız.
Peki bu işi yapan kurumlara vekalet verilir mi?
Valla benim tam olarak gözümle görüpde güvendiğim bir kurum yok şu an, kaldı ki kurum güvenilir olsa bile o günlük kesim için bulduğu kasapların güvenirliği de tartışılır.
İki kasabın kurbanı kesmeye hazırlandığını düşünün, biri iyi niyetli teşrik tekbiri filan getiriyor. Diyeri "ya bırak olm daha çok kurban var acele et kesip gidelim işte" demiyeceğini bilemeyiz.
Sende amma abarttın eyong diyenler olabilir, fakat ibadet bu. Dikkatli ve doğru yapılması lazım, sen ne yapman gerektiğin bil ve doğru yapılması için çaba harca gerisi önemli değil.
Ama ben bayramın her günü gezip tozayım ne işim var kurbanla et dağıtmayla filan diye kendini kandırıp para yardımı yaparsan, dediğim gibi kendini kandırırsın
Plan program yapınca çokda zor değil aslında, mesela ben nasıl yapıcam anlatayım bir fikir verebilir.
Kurban kesim işi 7-8 sene önce gerçekten kötü görüntüler ve sonuçlar doğuruyordu. Fakat şu an yerel yönetimler filan bu konuda oldukça hazırlıklı ve tecrübeliler artık. Kurban kesim yerleri var, çoğu kurban satılan yerlerde kesimlerde yapılıyor.
Bayramdan bi kaç gün önce gider pazarlığını yaparsın hayvanını alır kaporanı verirsin.
Bayram günü randevu saatinde gider sıranı beklersin, sıra sana gelince paranı ve vekaletini alırlar kurbanını kesip 4-5 ana parçaya ayırıp poşetlere koyarlar.
Ordaki elemanlara bi sakal atsan biraz daha parçalatırsın etleri, 8-10 poşet yaptır mesela. Derisinide koydur bir poşete verecek yeri ayarladıysan, ayarlamadıysanda 2-3 kat poşete çuvala koy at bagaja. Yolda toplayan bir kuruma verirsin, yada bir camiye filan bağışlarsın.
Almak zorunda da değilsin deriyi ordada kalabilir, biri indiragandi yapıp satar ama haberin olsun
Etler poşetlendi hazır, peki kime dağıtacağız? Etrafımızda yakınımızda hiç fakir yok ki!
İşte zurnanın zart dediği yer burası (zırt mıydı yoksa) kendimizi kandırmak için ihtiyacı olmayan komşuya dağıtmamızın bir anlamı yok. Biz ona verelim o bize versin yiyip yiyip göbeği büyütelim
Evet ne yazık ki fakir bizim yakınımızda değil, yıllardır sistem uzaklaştırdı bizi birbirimize. Dahada uzaklaştırmasın işte uğraşalım.
Ne yapacağız?
Ben şöyle yaptım, bilinen yardım derneklerinden birini aradım (ramazandada böyle yapıyorum) dedim ki ben şurada oturuyorum bu civarda yada bu ilçede ki yardıma muhtaç kayıtlarınızdan 8-10 aile adresi istiyorum. Yetim varsa daha iyi olur.
Sağolsunlar ilgilenip e-mail ile adresleri gönderip telefon ile doğruluyorlar.
Şimdi elimde 11 adres var, Allah'ın izni ile yarın bütün kurbanı dağıtacağım. Benim oğlan zaten ne zaman istese sopalı et yiyor
Coq diyanet haricinde verdğin link deki bilgilerin doğruluğu tartışılır, kimdir nedir neye göre fetva verir bu site?
Kimler tarafından kurulup neye hizmet ederler şüpheli.
Şöyle bir göz attım yazıya kurban herkese farz değil sadece hacca gidene farz gibi birşey demeye getirmişler. Kur-an da bayram konusunun geçmediğini bunun sonradan uydurulduğunu filan yazmışlar.
Sitenin geneline bir göz attığımda dayanak olarak sadece Kur-an da yazanları baz aldıklarını gördüm.
İyide mesela Kur-an namaz hakkında da bilgi vermez, namaz kılın yazar ama nasıl kılacağımızı namazın ne olduğunu anlatmaz bize?
Kimden öğreneceğiz bunu, Peygamber Efendimizden (S.A.V). O kimden öğrendi Cebrail Aleyhisselam dan.
Yani din sadece Kur-an da yazılanlar değildir. Hadis, icma, kıyas, sünnet bunlarda öğrenmek ve uygulamak için çok önemlidir.
Saygılar.