Evde denenebilir mi?
Asıl sormaya çalıştığım da oydu. Köz mü, ateş mi diye.
dele endüro değildir , çünkü jantları alaşımdır . alaşımlar kırılır ,
endürolar kırılmaz çünkü güzeldir , dele de güzeldir ama kırabilir. bu
yüzden endüro değildir. tel jant sert darbede yamulur , sökülür
düzeltilir , yolumuza gideriz ama delenin cantları kırılır , oturur
üzülürüz.
( çukura girildiğinde veya ön teker sert bir cisme çarptığında bütün darbe doğrudan janta gelmez. lastik ve amörtisörler darbeyi dağıtır. doalyısıyla alaşım jantlar kolay kolay kırılmaz. tel jantı olan 200-250 kg luk endurolarla jantın kıralacağı şiddette hoplayıp zıplamaya kalkarsan, kıçını yere vurursun çanak kırılır, çanak kırılırsa da güzel olmaz.)
delenin aküsü kurudur , enduroda kuru akü olmaz , fazla ısınırsa
patlar ayrıca ,su eklenmez , bu yüzden endüro değildir
ama kuru aküde güzeldir . ama endürolar kuru akü sevmez , bozulursa
yolda bırakır , endürolar yolda kalmaz , çünkü endürolar çok güzeldir.
(artık enduronun atası kabul edilen KTM ve BMW kendi motorlarında dele gibi bakım gerektirmeyen aküler kullanıyor. sulu akü arayacaz diye uğraşırsak, enduro motor bulmakta zorlanırız bulamazsak da motorsuz kalırız motorsuz kalırsak da güzel olmaz.)
dele de elcik koruma , motor ( karter) koruma , balans topuzu , falan
filan yoktur . çünkü o endüro değildir . koruma olmazsa korunamaz ,
korunamazsa bozulur . bozuldumu kızar tekme atarız . tekme atarsak
yamulur . yamulursa güzel olmaz . enduro güzeldir , demek ki deelee
endüroo değildir.
(dele de bunların hepsi vardır bunlara ek olarak tekmelerden korunmak için radyatör koruma, yağ radyatörü koruma, zincir muhafaza zımbırtılar da vardır. )
dele nin lastikleri tüpsüzür. endüro tüp vardır . demek ki dele ye
eksik parça koymuşlar . parçası eksik olan şey güzel değildir , bu
yüzden dele endurö değildir. ayrıca tüplüsü her yerde tamir edilir ve
şişirilebilir , tüpsüzünün her yerde tamir edilmesi zordur , güçsüz
pompa ilede şişip canta oturmaz. yerine oturmazsa çirki gözükür , o
zaman endürö olamaz.
(delenin lastiği tüpsüzdür. tüpsüz lastik, tüplüye nazaran daha zor patlar. yanınızda alet edavat yoksa bile köpükle falan yolunuza devam edebilirsiniz. ben köpük falan uğraşmam. tamir edince sağlam olmalı diyorsanız, tubeless lastiğin içine yedek şambriyel rahatlıkla takılabilir değil mi... bu yüzden dele, enduro motorların oluşma ihtimali en fazla sorun olan lastik patlaması ve tamir konusunda daha avantajlıdır.)
dele nin amortisörleri serttir , bu yüzden endüro olamaz .
**örtüsörleri yumuşlatılabilir ama en yumuşak hali bile çok serttir ,
sert iyidir ama toprakta sert olmaz , çok zıplar yer tutmaz, yer
tutmazsa düşer , düşerse güzel olmaz , güzel değilse endüro değildir.
çünkü endürolar güzeldir.
( arazide motor sürülecekse, o araziye gidene kadar önemli miktarda asfaltta sürüş yaparız değil mi? Enduro dayanıklı demektir, her koşula uygun demektir. buyüzden cross yapılmayacaksa hep yumuşak amortisör verimli olmaz. verimsiz makine de enduro olmaz )
dele 'de tork yerine beygire vardır . endüro beygirden çok torku sever
. dele caddede hepsini geçebilir ama arazide cırt cırt fites
değiştirilir , vitesi falza değiştirisen kırılır ( hatta bir
arakadaşın delesinin fitesi kırılmıştı ) . endüro kırılmaz , fiteside
zırp pırt değiştirmesi gerekemz çünkü torkludur . tork güzeldir , eğer
güzel se demekki o endürodur. tork bize çok faydalıdır , beygir
yorulur , acıkır , kişner ama dahada kötüsütork sakin bir hayvandır her zaman
çalışlır..
(amacımız yol toprak da olsa yolumuza devam etmekse delenin torku yeterlidir. ama amaç, daha yüksek hızlarda sürüp, limitlere yaklaşmaksa dele yetersizdir. o da biraz cross a kayar. cross motorla da uzun yol rahat olmaz. rahat olmazsa enduro olmaz.)
bunu kopyalamasam öldürdüm :D okumayan kalmasın :D dele'nin arazi performansı fena değil. artçılı ve full yüklü bi şekilde crf'lerin devrildiği yerden çıktım. ha çıkılmaması gerekiyodu ama çıktım. mallık yaptım kabul ama çıktım :D dele enduro değildir. dele çok güzel uzun yol motorudur. üzülmemesi gerekir.
hayırlı olsun, tekerine taş değmesin...
üşenmeden nasıl yazdın diyecektim ki son cümleye geldiğimde anladım işin gerçeğini dl güzeldir sevdim ben kendisini. 3lü set alimünyum çanta ilede daha güzel olacak yakında du bakalım
---------- Mesajlar birleştirildi - 10:57 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:56 ----------
teşekkürler cümlemizin
Hayırlı olsun kazasız, belasız, cezasız keyif dolu sürüşler diliyorum
Hayırlı uğurlu olsun.. Sürekli uzun yol yapma hevesiyle yanıp tutuşan ben ss motor sevdamdan vazgeçebilirsem bir gün böyle bi makina alıcam Lakin vazgeçilebilir bi heves değil sanırım Belki loto falan tutar havadan 20-30 bin lira gelir yan motor olarak alırım Çok konforlu olduğuna eminim, o yüzden deneyip aklımı karıştırmak istemiyorum Kazasız belasız kullanmanız dileğimle.
Muzda çikolatadan sonra size tavsiyem portakal içinde türk kahvesi pişirmeniz
Kullanıyorsanız portakal ve su bardağı kullanarak nargilede yapabilirsiniz
evet arkadaşlar vstrom satılık yaklaşık olarak 5 ayda 18k km yaptık. hemen hemen tüm türkiyeyi gezdim. lakin tracer 900ümde olduğu için 1 motorumdan vazgeçmem gerekiyor bu ara nakit ihtiyacım sebebi ile. forumdan bir arkadaşımız sahip olmak isterse fiyatta yardımcı olurum.
hayat sürünce güzel facebook ve instagram sayfamdam nerelere gittiğime bakabilirsiniz.
https://www.sahibinden.com/ilan/vasi...03193285/detay
Hayırlı olsun. Kazasız belasız kullan.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)