Varsayalım ki çelik gibi iraden var, asla panik anında manet'e abanmıyorsun (hani mümkün değil ya) öyle varsayalım, varsayalım ki dünya şampiyonusun. ABS olmayan motordasın ve panik anı yaşadın senaryomuz bu: maneti limon gibi sıkarken maksimum sürtünmeyi yakalayana kadar kaybettiğin bir zaman var ya ABS ile kaybettiğin zaman ve buna bağlı katettiğin yol inan daha az.
Aynı senaryoda ayrıca didonu ve motoru maksimum düzeyde kontrol altında tutman, dik konumda tutman gerekecek. velevki biraz yatırdın motoru, dik konumdayken yakaladığın maksimum sürtünme artık geçerli değil, sürtünme azalmazsa motor devrilir kural bu, o maneti gevşetecen ve unutma paniktesin hala. oysa abs de durum çok farklı sürtünme azalırsa yani teker kitlenme noktasına gelirse senin yapman gerekeni abs yapar ve maneti (bağlı sistemi) biraz gevşetir ve sen hala motorun üstünde kalabilirsin. manevra kabiliyetin ciddi oranda artar, buda bonusu.
şimdi piyasadaki motor ustalarını az çok hepimiz biliyoruz. çekirdekten yetişmişler saygım sonsuz ama yaşlarına malesef teknik birikim ve kapasite malum. he kapasitesi olan var evet ama onları da teknik servisler sana, bana, esnaflığa bırakmıyor zaten. ciddi maaşlar alırlar, hem iş yapar hem adam yetiştirirler. hani sen bu işin okulu sanayi diyorsan mühendisleri, üreticileri çöpe atıyorsan başka. ben, motoru hoplatınca daha kısa mesafede durur diyen 30 yıllık usta biliyorum. bu durumun deli saçması olduğunu anlatsam bile anlamayacağını bildiğim için konuyu kapatıp ordan uzaklaşmanın en mantıklısı olacağını düşünmeyi tercih ettim gene olsa gene ederim ve ona vida dahi sıktırmam, 10 torkla sıkması gerekeni 20torkla sıkar hayatımı tehlikeye atar diye düşünürüm, tercih senin. hani bide küçük esnafa sahip çıkalım diye bi vicdan yapıyor millet, yapma! sahip çıkma! bir sürü adamın hayatını tehlikeye atıyor o küçük esnaf, bunu unutma! düşün, zaten kapasiteli biri olsa küçük kalmaz bu paradoksu hatırla! 30 yıldır bir adam küçükse hala, bi durup düşüneceksin;) bu adam der tabi abs mesafeyi uzatır diye, ben inananlara acırım sadece. çünkü öyle laboratuvar ortamında panik fren çalışmaya benzemez bu iş. kaldıki abs li motorda abs yi devreye sokmadan frenleme yapabiliyorsan 1-0 öndesin o laboratuvar ortamında da bunu dene, baktın olmuyor manetlere aban (gerçek hayatta) hayatını kurtaracaktır.
ürleticiler inanın sadece para için üretmiyorlar abs yi, kaldıki bazı gelişmiş ülkelerde abs siz üretim yasak, dikkat et gelişmiş diyorum ki sen onların umrunda değilsin. seni sen düşüneceksin. sınıfı ne olursa olsun abs siz üretemiyor adamlar. insanlar ar-ge yapıyorlar çalışıyorlar, önemse bu çalışmaları bakma başkalarının ağzına. o ustaya sesleniyorum burdan
sen 30 değil 90 yılda motora binsen başına birşey gelmemesi sadece şansının iyi olduğunu gösterir, sana iyi hoplamalar :D
sürçi lisanımı affedin ama bu konu bunları hakediyor artık, insanların hayatlarıyla oynamayın!
sabırla okuduğunuz için teşekkürler. iyi seyirler arkadaşlar.