Valla bütün mesajları okudum. Sanırım bende ön freni sağlam olanı alırdım. Arka freni yavaşlamada kullanıyorum. Onu da bir şekilde yavaşlarım. Ne bileyim motor freni olur, çok az az ön frene sıkmak belki. Tabi hızıma göre.
Valla bütün mesajları okudum. Sanırım bende ön freni sağlam olanı alırdım. Arka freni yavaşlamada kullanıyorum. Onu da bir şekilde yavaşlarım. Ne bileyim motor freni olur, çok az az ön frene sıkmak belki. Tabi hızıma göre.
On freni saglam olani alip trafigi daha iyi okuyarak ani hizlanmalardan kacip, daha temkinli kullanirim tabiki gidecegim ilk durak servis olur sonrasi gazlamaya devam...
Abi sadece ön kullanılacak yerler var sadece arka kullanılacak yerler var, sorunun kapsamını değiştirmek lazım. Trafikte kullanacaksak arka fren, düz yolda kullanacaksak ön freni tercih ederim. Emin olun ki trafikte sakin sakin aralardan giderken arka fren sizi daha çok kurtarır.
Eklemek istiyorum, trafiği okuyarak frensizde gidebilirsiniz. Motor freni falan olsun gezebilirsiniz. Rahmetli Altın Kalpli Adamın bir videosu var bu konuda.
ben zaten arka freni kullanmıyorum. iki silindir olduğu için kompresörü çok kuvvetli 100 metre ilerdeki ışıklara 80 le giderken viter düşürerek durma seviyesine kadar yavaşlıyorum
Ducatilerde arka fren yokmuş zaten. Pedal var ama ucu boşta. Arka fren hidrolik boruları falan gerçek değil, boyama. Arka disk de estetik için, teker boş gözükmesin diye.
Gerçi benimki de öyle galiba. Sağda bir pedal var ama basınca çok bişey olmuyo. Bazen yavaşlıyor gibi hissediyorum ama muhtemelen aynı anda elimi gazdan çektiğim için öyle geliyor. Test ettim, derin bir nefes alıp, vizörü açıp, var gücümle üfleyince arka frenden daha etkili yavaşlama sağlıyor.
Ön fren öyle degil ama. Çok dikkatli kullanıyorum. Çok sert fren yaparsam asfaltın yırtılmasından korkuyorum. Asfalt dayansa, bu sefer de dünyanın rotasyon hızı falan yavaşlayabilir. Tehlikeli yani.
Soru zor. İnsanı koltuğunda geri yaslanıp bir düşünmeye itiyor.
Sesli düşüneyim; ön fren her halukarda en etkin frenlemeyi ve durmayı sağlıyor, arka fren ise ön frene kıyasla daha etkisiz ve durmadan ziyade yavaşlamaya yardım eden bir yapıda. Ancak arka fren de düşük hızlardaki manevralarda, şehir içi sürüşlerde, olmazsa olmaz bir ihtiyaç.
Bu durumda iki frenin de birbirine üstün olduğu durumlar varken hangisinden feragat etmeliyim? İşte beni de düşündüren kısım bu oldu.
Bu kadar sesli düşünme yeter, şimdi de kendi fikrimi söyleyeyim :
Kullanım amacıma göre seçimimi yapardım. Şöyle ki; Eğer şehir içi sıkışık trafikte düşük hızlarda, yakın mesafe bir yere yolculuk yapacaksam arka freni sağlam olanı tercih ederdim. Çünkü çok etkin frenlemeden ziyade manevralarda ve yarım debriyaj kullanılarak yapılan motor yatık dönüşlerde arka fren çok daha fazla işimi görecek. Ayrıca şehir içi süreceğim için daha düşük tempoda ve daha sakin süreceğimden daha geç durmamı da sağlasa arka fren sağlam olan benim tercihim olurdu.
Ancak gideceğim mesafe daha uzaksa, otobanda veya ana yollarda belirli bir hızın üzerine sürmem gerekecekse bu durumda mutlaka ön freni sağlam olan motoru tercih ederdim ve şehir içine girdiğimde fazla manevra yapmaktan kaçınırdım.
Her halukarda seçtiğim motorla ilk gideceğim yer de mutlaka servis olurdu ve bozuk freni tamir ettirirdim
Freni sağlam olmayan motorla yola çıkmam. Bir kamyonete attığım gibi ustama götürürüm.
Tecrübe, limitlerini bilmektir.
arka freni olanı okur tıngır mıngır giderim. Düşük hızda arka frende iş görüyor önde abs yoksa düşük hızda kitleyip düşmek çok kolay. Freni arızalı motorla yüksek süratlere çıkmak zaten akıl karı değil.
Burada soruyu soran kişi hangi frenin elzem olduğunu, cevap yazacak kişilerden duymak istemişse şayet, cevap basit: Ön Fren.
Motosiklet türlerine göre ön ve arka fren etki dağılımları değişiklik gösterse de her motosiklet için Ön fren, arka frene göre çok daha etkin bir durdurma/yavaşlatma aracıdır. Hele ki bu oran sportbike kategorisindeki araçlar için kabaca Ön: %90, Arka: %10 kadar varabiliyor. Hatta etkin ön fren kullanımında, arka tekerleğinizin yerle temasının kesildiğini görürsünüz (stopie). Bu durumda arka fren etkisi %0 a düşer. Örnek verecek olursak, Motogp den yeni emekli olan birçok kere dünya şampiyonluğu yaşamış Lorenzo, yarışlarda arka freni hiç kullanmazdı, arka frenin getireceği cüzi etki yerine pistte birkaç salise daha koparabileceği kendine has teknikleri denerdi. Ve hatta bir çok yarışçı ve bazı pist günü sürücüleri, viraj ortasına kadar fren uygulamaya (kademeli olarak azaltarak) devam ederler. Buna dünya genelinde trail braking denir. Bu sayede ön lastiğin yere temas ettiği yüzey alanı (contact patch) artarak daha kararlı dönüş sağlanır. Hatta bu yöntemi şehiriçi yollarda kullananlar da vardır fakat şehir içi kullanımı oldukça risklidir.
Aslında bazılarının ön frene , ön yargı ile yaklaşmalarının arkasındaki asıl düşünce ön fren kullanımının çok riskli olduğu ve ön tekerlek kilitlenmelerinde ölümcül kazalara neden olabileceğini varsaymalarıdır. Fakat tam aksine etkin ön fren kullanımı hayat kurtarır. Eğer gereğinden fazla sert uygulanıp en lastik kilitlenirse, bı durum dünyanın sonu değildir. Hızlı bir şekilde ön fren bırakılarak, ön tekerleğin tekrar yol tutması sağlanır (virajlarda ve aşırı kaygan yollarda durum değişebilir).
Öte yandan bu gözler, önde aniden duran araca, aralarında fazlasıyla takip mesafesi olmasına rağmen, sert arka fren yaparak durmaya çalışan motosiklet sürücülerinin, duramayarak nasıl çarptığını çok gördü.
---------- Mesajlar birleştirildi - 00:44 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:40 ----------
Keith Code (Bileği Bükmek "Twist of Wrist" kitabının yazarı) der ki: Fren ucuz, motor pahalıdır ; )
insan gibi kullanacaksanız arka firen yeter
Tamir edemiyorsam, yada sağlam arka freni bozuk olana takamıyorsam;
Şehirde, ön freni sağlam olanı alırım, sakin bir sürüşle motor kompresiyonu artı ön fren beni gideceğim yere ulaştırır.
Arazide, yani stabilize yada bozuk ot çöp olan zeminde ön freni ne yapacağım ki Ark freni sağlam olanı alırım.
Taksiyle git canım kardeşim; iki motosiklete de binilmez, frensiz motosiklet sürülür mü hiç
Bu şartlarda ikisiyle de çıkmam.
Soruyu düzeltir de standart kullanımda hangisine ağırlık verilir derseniz ön frendir.
---------- Mesajlar birleştirildi - 14:24 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:23 ----------
Biz insan olsak da çevremiz envai çeşit canlı ile dolu, unutmayıp hazırlıklı olmak gerek
...
Aslına bakarsanız arka fren diyenler eğer ki bunu bilinçli olarak söylemişler ise belirli modeller için söylenmiş olabileceğini düşünüyorum.
Bazı commuter Japon motosikletlerde ve genellikle Harley-Davidson gibi gezi motosikletlerinde ağırlık merkezi orta hatta arkaya doğru kayık olabiliyor. Bu tip modellerde ön/arka fren ihtiyacı neredeyse %50 oranlarda oluyor ki kullanan arkadaşların hak vereceğini düşünüyorum.
Bunun haricinde genel kullanım ve klasik sürüş, sık tercih edilen modeller için ön fren kullanımı daha verimlidir diyebiliriz.
Doğru fren tekniği ise ön frene abanmak değildir, tekrar hatırlatmak isterim.
...
Hayır arka fren çoğu zaman yetmez (özellikle bazı motosiklet kategorilerinde).
Bu arada ön fren kullanmak adamı insanlıktan çıkarmaz ; )
---------- Mesajlar birleştirildi - 20:35 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:32 ----------
Arka frensiz motosiklet rahatlıkla sürülür
Motosiklet arkaya eğimli olsada farketmez ? (Harley vs için söylüyorum.)
1) Herkes biliyor fren yaptığınızda arka frenede bassanız motosiklet öne yığılır ön süspansiyon sıkışır. Buda demektirki ön tekeriniz yere 100 N basıyorsa arka tekeriniz 60 N kuvvet uyguluyor. Lastik temas alanı arka tekerde fazla olsa dahi bu kuvvet farkından dolayı açık ara ön tekerin sürtünme Kkuvveti daha yüksek olur. Yani bu soruda arka fren seçenek bile olmamalı. He yağmurlu havadır kayarsa arka kaysın dersin o zaman olabilir.
2) Ön fren diski her zaman arka fren diskinden büyüktür. Bunun sebebi 1. madde.
3) Arka teker vites düşürülerek yavaşlatılabilir ön frenle beraber tadından yenmez. Ama arka fren seçilirse ön teker kontrol edilemez.
Günümüz motosikletlerinde arka fren kullanımı neredeyse sıfır, (Dar manevra vs. durumlar dısında) Adventure 'a geçtiğimden beri durmak icin arka fren kullanmıyorum, belirli oranda kombine.
Motosiklet üzerinde, gazı kapattığınız andan itibaren ağırlık transferi öne doğru gerçekleşir, bilmeyen arkadaslar icin yineleyelim, motosikleti ön fren durdurur. Arka fren olmadan cıkmam diyen arkadaslara da saygı duymak ile beraber katılmıyorum, ön frende herhangi bir problem yok ise, dünyanın diğer ucuna giderim.
Azrail'in ilgi alanı motosikletinizin kaç cc olduğu değildir. Think good, drive Safe!..
Foruma üye olmak için tıklayın!..
Facebook sayfamızı takip etmek için tıklayın!..
Instagram hesabımızı takip etmek için tıklayın!..
Forum kurallarını buradan okuyabilirsiniz!..
Şu an bu konu içerisinde 3 kullanıcı var. (0 üye ve 3 misafir)