Lan ne biçim bir araç kullanıyoruz. Her şeyi teknik, her şeyi bambaşka.
Düşmenin, başka bir araca vurmanın bile bir şekli şemali açısı olmalı.
Manyak mıyız mk biz?
Lan ne biçim bir araç kullanıyoruz. Her şeyi teknik, her şeyi bambaşka.
Düşmenin, başka bir araca vurmanın bile bir şekli şemali açısı olmalı.
Manyak mıyız mk biz?
Faydalı bilgiler için teşekkürler.
faydali bilgiler oke ama bu bilgiler normal trafikte tutmaz gibi... pistte kulanılır gibi duruyor.. çünkü pistlerin virajları cok geniş 10-15 mt genişlikte.. neredeyse bir okadar genişliktede kum havuzları var.. düşüp sürüklenen toprak zeminde yavaşlasın 700 derecelere çok maruz kalmasın diye.. ayrıca baktı gene duramıyorsa lastiklere çarpsın diye birde lastikle çevirmişlerdir pistleri.. şimdi birde bizim e-5 de marmara forumun yanından topkapı istikametine dönen viyadügümsü viraja bakalım... çok dar 1 araba zor sıgıyor nerdeyse... yanında virajı takip eden jlet gibi keskin giyotin bariyerler var... hadi highside olda düşte bide motoru itte motordan uzaklaş bakalım... uzaklaşacaksında nereye? yer yokki? bariyer var? o minik kafacığın anında kopuverir vallahi... kısaca ''o öyle olmuyor işte''...
hızlı giderken otobanda düştüğünüzü varsayın arkadaşlar, yerde kaygan birşey var kaydın farzedin, motorla beraber kayıyorsunuz, düşme tekniği yoktur ama bu tarz düşüşlerde uzun süre kayarsınız, 2 sn. sonra durumu farkedersiniz, motordan uzaklaşmadıysanız uzaklaşacak düşünecek zamanınız olur, şehir içinde karışık trafikte teknik falan olmaz ama uzun yolda düşünecek zamanınız olur, özelliklede motorun altında ezilirken, o yüzden büyük konuşmayın... ss kullanıyorsanız ayrı tabii, manyak hızlarda düşüş, yapacak birşey yok, kendi hatanız, SS pist motorudur, karayolunda 200 ün üstünde giderseniz ölürsünüz, pist motorunu normal şartlarda satmaları hata ama piyasa böyle, yapacak bir şey yok...
istediğin kadar parande at, bariyere girdiğin anda olay bitmiştir. bariyerden nefret ediyorum. hiç kurtulma şansı bırakmıyor. kafa, kol, bacak girdiği zaman kopup çıkar.
kahrolası bariyer direklerine saç levha monte etselerdi bu kabus yaşanmayacaktı.
Kesinlikle. Şahsen bayağı bi low side çalışmam oldu. Bu ara high side denemeleri yapıyorum. Viraj ortasında motor yatıkken aniden gaza abanıyorum highside tetiklemek için ama daha beceremedim malesef. Azmin elinden birşey kurtulmaz. Onu da yaptıktan sonra sırada düz duvara geçirme var. Ama o kolay.
Hard enduro yapan biri olarak yazılanları doğru buldum. Düşerken kolları kullanmamak , elleri hiç kullanmamak lazım günlerce bilek ağrısı gitmez.
İlk temasın daha geniş vücut yüzeyiyle karşılanması şiddeti hafifletecektir. Adrenalin ilk temasta acı çekmenizi engeller herşey yarım bir dk sonra başlar.Şöyle bir teorim var iyi viraj yapabiliyorsanız tehlikenin sağından solundan kaçma şansınız olabilir . Boş alanlarda sekiz çalışmaları , fren çalışmaları vs tehlike halinde işe yarar.
Bu egitimi pratige dokmek icin bol bol dusmemiz mi gerekiyor.. kaza anlik bir olay ve havadayken bunlarin hicbiri akliniza gelmez. Ben gecirdigim en buyuk kazada sadece ondeki taksiye vuracagimi anladim sonraki karede motoru ustumden kaldirmak icin yardim istiyordum. İkisi arasinda yasadiklarimla ilgili hicbirsey aklimda degil. Gorenlerin anlattiklarina gore araca carpip ucmusum motor da bariyerlerden sekip ustume konmus 😊 Demem o ki isterseniz bu dusme egitimi denilen konuyu hatmedin kaza aninda bir kelimesi bile akliniza gelmeyecektir. Duz yolda 20 30 metre kaymali bir kaza yaparsaniz belki yavaslamaya baslayinca bilinciniz kontrolu ele alip soyle yap biyke yap diyebilir. Belki..
Allah o yüzden reflex vermiş insana... Low side esnasında kollar çok daha değerli ve önemli olan kafayı ve göğüs kafesini korumak için istemsiz harekete geçer. Korumalarda kolların yere temas edeceği yerlerdedir. Kazadan sonra korumaların ne kadar işe yaradığı hayrete düşürür insanları hep.
Bu arada merdivenden inerken elinizde bozuk para, anahtar bulundurmayın, eliniz cebinizde olmasın. Reflekslerin işini yapmasına mani olmayın. Refleksler düşünmeden olur, düşünmeye vakit olmadığı durumlarda işe yarar, ve kontrol edemezsiniz, çünkü beyinden almaz emrini.
Düşme konusunda aldığım tek işe yarar tavsiye tecrübeli bir itfayecidendi. Kasmamak, vücudu rahat bırakmak lazım dedi. İnsan ani kasarak vücuda ciddi zarar verebiliyormuş. Motosiklet sizi havaya fırlattıysa olay yeterince kaotik bir hal almıştır zaten.
Bunlar düşünmekle eğitimle yapılacak şeyler değil. Tecrübe ve refleks olayı, çünkü zaten yarım saniyede olan oluyor düşerken nasıl düşerim diye kendine pozisyon alana kadar olay biter. Benim ilk düşme tecrübem tamamen kendi salaklığımdan meydana geldi, yandan kaldırıma çıkmak istedim ve kendimi anında yerde buldum refleks olarak sol elimi yere koydum birkaç kafta bileğim ağrıdı. Allahtan kırık çatlak bir şey olmadı.
Nerede düşersem düşeyim, kayak yaparken, motordan, koşarken, baskette, futbolda hep sola yatık, totom ağırlık merkezi olacak şekilde, böle poz verir gibi düşüyorum. Adrenalin çok fazla olmuyor nedense. Hepte bilinçli bir şekilde, panik yapmamış bir şekilde düşüyorum. Daha önceden de buz hokeyi oynuyordum. Orda bi 1000 kere düştüm heralde acaba ordan mı kaldı bu durum.
yapılacaklar:
yavaş gidiniz yavaşken bunlar belki olur...
kaza bir anda olursa yapacağınız birşey yok,refleksler ne yaparsa artık o olur
kaza olacağını hissetiniz olmak üzre, davranacak zaman bulursanız mesala arabaya çarpacaksınız, zıplamayı deneyin, atlayıp kaçmayı, dediğim gibi, kaza olacağınız farkettiniz ve 3-5 sn. tepki için zamanınız varsa, tabii yavaş gidiyorsanız olur bu...
otobanda birşey oldu düştünüz kayıyorsunuz, kayış uzun sürerse 3-5 sn. sonra idrak edip kendinizi kasmayabilriseniz balki kurtarırsınız, bariyere tabela ayağına falan çarpmazsanız tabii, kısaca hiçbiryere çarpmadan kayıyorsanız...
mesela duyduğum ve acil doktorundan dinlediğim bir olay, adam hızla otoyoldan altyola girişe hızlı giriyor ve bariyere çarpıyor, motor bariyere çakılıyor, sürücüyü fırlatıyor,adam olabilecek tüm korumalara sahip, tali yol çıkışı viraj, virajda bariyere vurup attı bu arada, neyse... uçuyor adam, bariyer sonrası 3m. kadar yükseklik farkı var sadece, adam uçup tarlaya çakılıyor, ambülans hastaneye gidiş... korumaları giysisini çıkarıyorlar, çizik yok üstünde başında, bilinç kapalı, çünki göğüs kafesinde çoklu kırık, kollar bacaklar kırık, aşırı iç kanama ve adam vefat etti, birşey yapamadılar bile...
yani arkadaşlar, hadi olduda tepki verecek zamanınız oldu zıpladınız motordan, yada kaydınız kayış uzun sürdü bir yerede çarpmadınız, kendiniz serbest bıraktınız belki hasar almazsınız,bunun olması bile çok düşük ihtimaldir...
tek şey var, y a v a ş gidiniz, yavaş, maks 110-120 oda görüş açık olacak, yol uygun olacak vs. uzun yolda yani, yoksa hız varsa hiçbir şartta kazada düşüş taktiği diye bir şey yoktur, 1 sn. de olur herşey, 100 le giderken, önünüze birşey çıktı, 1 sn. idrak süresi, 1 sn. frene basma, 1 sn. frenin tepkisi etti 3 sn. yani 3 sn. de 28m. yol aldınız bile, ne oldu güüüm, araba çıktığını düşünün, yakınken farkettiyseniz geçmiş olaaaaaa....
200 le olduğunu düşünün, 3 sn. de 55 m. güüüm, yerdesiniz, durdunuz, hiçbiryeriniz kırılmadı diyelim, ama lank diye çarptınız arabaya, vücunuzun yiyeceği G zaten dayanma sınırının çok üstünde, olmaz ama kırılmadı hiçbiryeriniz diyelim, zaten organlarınız parçalandı bile, çoklu iç kanama birkaç saniye içinde ölürsünüz...
bunları yazıyorumki korkun biraz, karayolunda hızı unutun, SS motorla basmayı unutun (bana kalsa SS motoru sadece yarış için satarım, karayolunda kullanımını yasaklarım) basacaksanız pistte basın, karayolunda basıp ölmeyin öldürmeyin....
Yüzlerce sefer düşeyim , düşmeyi öğrenirim diye bir şey yok.
Bence herkes önüme aniden bir şey çıkınca ne yapabilirim , hasarsız veya minimum hasarla kendimi nasıl kurtarırım gibi soruları
düşünmeli ve cevaplar aramalı.
İnsanın kafasında uygulayacağı senaryolar olmazsa donar kalır.
riskli bir durumla karşılaşırsam ne yapabilirim sorusu için yapılabilecekler var.
Trafiğe kapalı alanda konilerin arasında zigzaglar çizmek
fren çalışmaları yapmak
sekiz yapmak
ayakta sürüş ve denge çalışmak
enduro motorla arazi sürüşü yapmak
bu gibi şeyler yapılabilir
basit çalışmalar olduğu için pek önemsenmeyecektir ama endurocu olarak önemli çalışmalar
olduklarını söyleyebilirim.
Selam arkadaşlar,
Kupkuru yolda bu yaz gününde tam viraja bir aracın döktüğü yağ yüzünden çok kötü kaydım ve yaklaşık 15m kadar motorla beraber sürüklendim. Yaklaşık 25 senedir motor kullanırım, bu kadar boş bulunarak ve kötü bir şekilde düştüğümü hiç olmamıştı. Yapacak hiç bir şey yoktu, sadece üzerimde bütün ekipmanlarımın olması beni korudu, sadece kaburgamda hafif bir ezikle kurtardım, insanın özellikle bu ani gelişen olaylarda yapacak hiç bir şeyi olmuyor. İşin daha kötüsü, tam kendimi toplayıp ayağa kalktığım anda aynı yağdan kayan diğer motorun bana doğru geldiğini görüp son anda kendimi kurtarabildim ama motorum ikinci darbeyi almaktan kurtulamadı. Yağ çok yeni dökülmüştü ve ilk kurbanları da biz olduk. İnanın düşme tekniği diye bir şey yok, yapabilieceğimiz en iyi şey sakin kullanıp ekipmanlarımızı mümkün olduğu kadar takmaya çalışmak. Bu son kazamda daha iyi öğrendiğim tek şey sadece kask değil, giydiğimiz bütün ekipmanlar çok önemli. Benim bu kazamdam diğer ekipmanlarım özellikle asfaltta sürtünme sırasında pantolon, eldiven, ceket ve botlar çok faydalı oldu. Dikkatli olalım ve ekipmansız yola çıkmayalım. Düşünce alabileceğimiz zararı en aza indirecek önlemleri almaktan başka yapacak bir şeyimiz yok ve tek garantimiz de bu. Hepimize kazasız ve zevkli sürüşler dilerim.
100 km hız ile giderken işe yarayacak. Teşekkür ederim
Bilerek düşmek çok önemli, bizim arkadaşlara bunu bir türlü anlatamıyorum
Ben motordan düştüğümü ancak motordan düştükten sonra anlıyorum. Teknik uygulamaya vaktim kalmıyor.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)