1. sayfadan sonrasını okumadım. Ancak kaza anında bunları düşünecek vaktimiz olmaz diyen arkadaşların unuttukları bir husus var: Kaza anında beynimiz olağanüstü bir hızda çalışır. Bütün ihtimalleri ve sonuçlarını belki milisalise diyebileceğimiz bir zaman diliminde hesaplar. Bu yüzden bu yazılanlar bize fayda sağlar.
Demek ki işe yarıyormuş. Konuyu açan arkadaşa teşekkürler.
Senelerce eğitim aldim, hala aliyorum.
Motordan düşme tekniği diye bi teknik yok.
Böyle bişey ne gördüm, ne duydum.
Bütün teorik ve pratik bilgiler, hatta eğitimlerde uygulamaların tamamı motosiklette dengede kalmak ve ''düşmemek'' üzerine yoğunlaşır ve uygulanır.
bu işin tekniği olur mu bilmem ama kendi uyguladığım yöntemle 2 sene önce bir kazadan sıyrıkla atlattım.
ıslak zeminde virajın içine tam girdiğimde karsıdan araba geldi tekrar seridime gecerken yavaslamak istedim ve kaydım,
bit gibi motora yapıştım ne ayağım ne elim asvalta temas etti.sürüklenme bitince kalkıp yol kenarına attım kendimi ve motoru çektim kenarı. sadece kıç tarafım biraz, açılmıştı pantolon meftah
bende kafamda hep tasarlarım olaki bi arabaya çarpıcam yatırma ihtimalim yok durmada yok ozaman kolları gevşek bırakıp ayaklıklara basıp baş ilerde namludan fırlamaya hazır bir mermi gibi çarpar çarpmaz havaya uçup güneşe doğru kanat çırpmayı düşünüyorum :D (son izlediğim fantastik bir filmin etkisi ile yazdım bunu)
Bu yoruma tamamen katılıyorum. Elbette en doğru olan şey, her zaman tamamen dikkatli ve tamamen korumalı olarak sürmektir. Ama bazen ne yaparsak yapalım başımıza kaza gelebiliyor. Motosikletle ilk ciddi kazamı, ortalama 90 km/saat hızla giderken ön lastiğimin patlayıp maşaya sıkışması sonucu "high siding" denilen şekilde motosikletin üzerinden uçarak yaptım. Biraz önce sele üzerindeyken birden kendimi havada bulunca "Yine ne oldu yav?" diye düşünmemle kendimi sağda çalıların arasında yatar durumda bulmam arasında hiçbir şey hatırlamıyorum. Yani bu kazada hiçbir şeye bilinçli şekilde müdahalede bulunacak durumda değildim. Arkadan gelen arkadaşım durup parmaklarını açarak "bu kaç?" diye bilinç kontrolü yaparken "Ne diyorsun yav, iyiyim ben" deyip kalktım. O kadar kötü şekilde düştüğümü görünce endişelenmişti, oysa ben sakindim. Bu kadar gevezelikten sonra söyleyeceğim şey şu: Kesinlikle inanıyorum ki; böyle bir düşmede beni koruyan şey, aldığım savaş sanatları eğitimindeki düşme teknikleriydi. (Duamı eksik etmem, belki de Allah korudu.) Ben müdahalede bulunacak durumda değildim ama beynim, öğrendiği düşme tekniğini kullanıp hasarsız kurtulmamı sağlamıştı. (O zaman maddi imkansızlıklar nedeniyle koruma olarak sadece kaskım, eldivenlerim ve dizliklerim vardı; dizlikler perte çıktı.)
Ben bir şeyi anlamadım şimdi kazadan sonra sürüklenme falan bitti yolun ortasında mıyım değil miyim onun bile farkında değilim, ayağa kalkmadan beklemem gerekli değil mi sonuçta bacakta bir kırık varsa o kalkamaya çalıştığımda çok ciddi sorun yaratıcak ellerimde bileklerimde kırık varsa kalkarken destek alırsam gene aynı şekilde sorun olucak yani kırığımız varsa yatmamız lazım sadece ama yolun ortasında olduğumuzu anlarsak ne yapıcaz? Yolun ortasındayım kalkarsam kırık varsa sorun hadi kalktım diyelim o bacağa basamazsam hadi bastım adrenalinle hem bunun sonrası var hem de o bastığım sırada büyük bir kırıksa kemik bile çıkabilir o ne olacak?
bır köşe yazısında vardı sanırsam cenin şeklini almaya çalışın bırakın motoru diye ....
Kasksız gezen babam olsa yüzüne bakmam !
Bizim evde son lafı ben söylerim ' Peki Hanım'
Teşekkürler. Motora binip düşmemek içten bile olmadığına göre e madem düşeceğiz, onu bari nasıl yapacağımızı bilmek mantıklı gayet.
Gecen gun alt yanal kaymayi ister istemez yapmak zorunda kaldim. Daha once bu kadar detayli incelememe ragmen okuduklarimdan anladifim kadariyla cok basarili bir sekilde yapmisim. Ama altin kural motor kiyafeti ile dusmek. Ben acayip faydasini gordum. Arabanin altina girmeme ragmen (arkadan) sadece parmagimda bir kucuk siyrik vardi 👍👍
Ya bu tarz konulari basliklari okuyup duserken "Yaaa okumus izlemistim simdi dusuyorum soyle yatayim" diyen var mi hakkaten ya?
Oyle bir sey yok ki? Duseceksen, dusecegini farketmeye basladigin an gerizekali degilsen ne yapman gerektigini bilirsin zaten? Ozellikle 25 bin km+ tecrube sahibiysen boyle seyler okumaya gerek kalmaz. Yilin 8 ayi botlarini eldivenlerini montunu pantalonunu ve kaskini giyersin(kalan sicak 4 ayinda da gene botlarini dizligini montunu eldivenini ve kaskini), dusecegin varsa ona gore duser yoluna devam edersin. Veya sacma hizlarda sacma bir sekilde kaza yaptiysan edemezsin, bilinmez.
Ben patladim 120 ile. Ne motoruma ne bana bir sey olmadi?
1- Tecrube
2- Trafikteki ve yoldaki gelismeleri iyi okuma
3- Ani reflekslerle gelisen tepkileri sukunetle bertaraf etme
4- Yukaridaki 3u olmuyorsa duruma hazirlikli olma (kevlar koruma mi takarsin, dizligini botunu mu eksik etmezsin, bunlar kaide)
DüsenAdam'ın mizahi üslupla başından geçenleri yazdığı yazıyı gözümde canlandırarak okudum.bende bir tebessüm oldu.
"yav"dedim kendi kendime,"olm sen bu motorculuğa başladığında Turgut Özal(rahmetle anıyorum)daha yeni başbakan olmuştu.her türlü kazayı yaptın sadece DüsenAadam gibi çalılıklara yuvarlanmayı beceremedin.yuh olsun du bana.
şaka bir yana,nasıl bir trafikte düştüğümüz çok önemli.ASFALT,MICIRLI YOL,YİNE ASFALT AMA ISLAK YOL,ÇAMURLU YOL,ÇİMENLİ YOL vs.
benim uygulamam şöyle:öncelikle motor kullanırken her an düşmeyi de planlıyorum.asfalt yolda üstelik viraj var ve o viraja mazot dökülmüş.gel de farket.üstelik arkamdan şehirlerarası otobüs kaptırmış geliyor benim şeridimde.
virajı dönebilecek kadar yavaşlamıştım otobüs bana çarpmasın diye.virajı dönmemle kendimi yerde buldum.artçıma baktım ayakta kulaklığını çıkarmaya uğraşıyor.çenede 7 dikiş sağ elim 1 ay kadar yararlı :-) işlerde kullanamayacak kadar yüzülmüştü.
benim tecrübelerime göre asfaltta motorun üzerinden kendimizi atmamalıyız.arkamızdan araç gelip gelmediğini zaten düşmeden önce biliyorduk.yere yüzükoyun yapışıp hızımızı düşürmeliyiz.burada kaliteli eldivenin önemi büyük.benim gibi çene açılır kask alırken bir daha düşünün.kask açıldı 7 dikiş :-)
herkese kazasız keyifli sürüşler.
Yararlı oldu.Motosiklet teknik iş bunu iyi kavramakta hayat kurtarıyor.Hele ki ülkemizde şaka gibi ehliyet alınıyorken boyle bilgilerin paylasılması cok faydalı.Tesekkurler.
düşebilmek de tecrübe gerktirir. yoksa ağır kazalara sebep olunabilir.duruma göre hareket etmek lazım. hızlı karar vermeli.
Bende yeni okudum iyi paylaşım faydalı paylaşım +1
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)