bence honda yı bu yenilikte rakipsiz bırakmamaları iyi oldu honda dct de bir yeni versiyon çıkartıp bu işlerde at başı gidecektir
bu gün olduğu gibi 10 yıl sonra da herkes honda nın otomatiğini konuşacak
yamaha ve diğerlerine gelince daha çokkk fırın ekmek yemeleri lazım honda ya yetişebilmeleri için
Elektirikli araçlarda bildiğim kadarıyla bataryayı tam şarj etseniz bile batarya yüzde yüz dolmuyor....
Hic bilmediginiz bir yere gidecekseniz ufak bir arastirma yapmakta yarar var. Türkiye sartlarini cok bilmiyorum ama bulundugum cevrede cok fazla miktarda sarj istasyonu mevcut ve artik sarj istasyonu degil de uygun fiyatli olanlarini seciyorum.
Gecenin 11.00 inda oglumun treninin bozulmasindan dolayi 5 saatlik mesafeye hic plan yapmadan gitmisligim vardir. Ya da corona oldugu zaman 8 saat arac sürüp gidip onu okuldan alip geri gelmisligim vardir.
---------- Mesajlar birleştirildi - 13:25 ---------- bir önceki mesaj zamanı 13:23 ----------
Öyle demesek daha iyi. Arabalardaki gibi EV lerde de rezerv var. Ekranda gördügünüz 100% doluluk rezerv in üstüne doldurdugunuz miktar. Ekranda enerji seviyeniz "0" bile olsa araclar bir 60 km kadar daha gidebiliyorlar.
Ben de aynısını diyorum. Yok neymiş elektrikli arabalarda menzil kısaymış. Kim her gün 300-400mil yol gidiyor ki? Hele ABD gibi yerlerde günlük işe git gel, zaten herkesin (çoğuluğun yani) garajlı evi var, eve gelince şarja tak kendi kendine dolsun o zaman hızlı şarj falan da önemi kalmaz. Sıkışık trafikte de elektriklilerde anlık tork var, fren yaparken bataryayı geri doldurmak var, zaten trafik yavaş akıyorken rüzgar direnci derdi çok yok yani kayıp az. Sıkışık trafik benzinli/dizel araçlar için dezavantajken elektrikliler için avantaja dönüşüyor.
EV kullanmak icin illa sikisik trafik te olmasina gerek yok. Isim ile evim arasindaki mesafe 80 km. Her gün 160 km ise gidis gelis mesafem var. Dediginiz gibi ilk isim eve wallbox taktirmak oldu. Daha sonrasinda da denk gelen bir kampanya ile günes enerji sistemi taktirdim. 11 kw lik bir bataryam ile enerji miktari ayarlanabilinen bir wallbox um oldu. Max hizi 11 kw. Eve gelince hemen sarja takiyorum. 4,5 KW lik hiz ile sabaha kadar 80% lik pilimi rahatlikla dolduruyor. Eger acelem var ise Wallbox u 11 KW lik olarak ayarlayip daha kisa sürede sarj edebiliyorum.
100 km de 6 litre dizel tüketen bir arac ile hesap yapacak olursak bu mesafeyi yaklasik olarak 15 Euro ile kat edecektim.
Günes enerji olmadan önce ayni mesafeyi yaklasik 8 Euro günes enerjisinden sonra ise 4 Euro ya karsilik geliyor.
Plug in Hibritlerin sadece elektrikle gidebilecegi menzil ne kadar?
Modelden modele değişiyor. Toyota prius'un plug-in hibrit modeli sadece elektrikle 70km gidebiliyor. Benzinle 1000km'yi geçiyor.
Benim bildigim en fazla 100 km gidebildikleri. O menzilde tahmini menzil yani gercek olarak en fazla 70 km gidebilirler. Bahsedilen bu 1000 km lik menzilin de muhtemelen 930 km si fosil yakit ile gidebilineck olan mesafedir. Yani aslina bakacak olursaniz Plug in hibrit araclarda cok mantikli bir secim degil. Ayrica pilin kücük oldugundan dolayi aracin hafif olacagindan bahsetmissiniz ama o hafifligi ikincil bir elektrikli motor ile kayip ettiginiz gibi pil den dolayida bagaj hacminden kayip ediyorsunuz.
Yeni cikan e hibrit ler belki bir nebze iyi olabilirler ama benim fikrime göre ya full elektrikli almak ya da sadece benzin ile calisan bir arac almak.
Full elektrikiler icin de önce ön yargilarimizi kirmamiz gerekiyor.
Ön yargıdan ziyade, otomotiv sadece tüketicilerin talebiyle şekillenen bir sektör değil bunu da atlamamak lazım.
Elektrikli araçların bir anda sanki yarın bütün gezegenin pazar hakimi olacaklarmış gibi parlatılması da, aa bak olmadı dalgası da tüketicilerden bağımsız ilerleyen şeyler. Misal Tesla büyüyor iki çeyrek üst üste, Wall Street diyor ki bu beni kesmez hisse fiyatı düşüyor. =)
Şimdi de ana akım otomotiv endüstrisi bu yola giderse Çin'in karşısında duramayacağını fark etti, bu yüzden de kendi kendilerine "demote" ediyorlar. Esasen büyük kısmı zaten meraklısı da değildi bu elektriğe geçme işinin.
Tamamda elektrik üretiminin neyle yapıldığıda mühim. Nükleer, doğalgaz, termik bunlar zaten sen yakmadın diye çevreyi daha az kirletmiyor. Bir şey anlamıyorum bugün petrol bitse biz bu arabalarıda imal edemeyiz. Artık plastik olmadan nasıl olacaksa. Emme manifoldları bile plastik artık.
''Bir adam hangi yolda gidiyorsa, o yol onun kendi seçimidir.'' İp Man
İşte o yüzden başka bir çok şeye yarayan petrolü enerji üretmek için yakmaktan vazgeçme fikri var.
Elektrikli araçlar daha temiz değiller zaten şu an. Bütün dünya nükleere geçse çok temiz elektrik üretebiliriz ama işin en pis tarafı bataryalarda bulunan lityumun çıkartılması. Sodyum vs bir sürü alternatif deneniyor.
Elektrikli araçlara karşı ön yargım olduğunu düşünmüyorum. Ancak menzil stresi uydurma bir olgu Değil. Elektrikli araçlar uzun yolda benzinli araç kadar pratik ve dertsiz değiller. Gelecekte öyle olacaktır ancak an itibariyle öyle değil.
Plug in hibrit araçlar muadili elektrikli araçlardan daha hafif ve daha ucuzlar. Araştırabilirsiniz.
Benim ev-iş arası gidiş geliş 40km, ve şehir içi. Ama iki haftada bir gidiş-dönüş 300km yol yapıyoruz. Nadiren de uzun yol. Bu durumda plug-in benim için ideal bir çözüm.
Sarj hızı arttıkça plug-in veya hibrit taşıtlar asla tercih edilmeyecek , 2-3 yıl içinde 7-8 dakikada %80 hatta yanlış hatırlamıyorsam 20 dakikada 0 dan %100 e dolum gerçekleşecek , evden şarj çok azalacak belki güneş paneli sahipleri yada uzun süre aracı kullanmayanlar evde şarja takacak , şarj hızı arttıkça yüksek menzil ihtiyacıda kalmayacak , piller küçülecek EV ler dahada hafifleyip ucuzlayacak , umarım bu site kapanmaz ve burada yazdıklarımızı yıllar yıllar sonra okuyup ihtiyar bunaklar bakın ben demiştim diyebilirim :D
Gelecegi görerek hareket ettiler aslinda. Suan icin Cin imalati arabalarin kaliteleri Tesla ile bile yarisamadigi kanatindeyim. Ayrica Cin'de ucuz olsalar bile Almanya'daki satis fiyatlari yüksek. BYD nin ve Nio nun arabalarini denedim. BYD kücük SUV modeliydi. Buradaki satis fiyati 40.000€. O fiyata göre o araba cok kötüydü. Ikinci el EV bir MErcedes ya da biraz daha eklenip sifir Model 3 alinabiliniyor.
Nio kalite olarak BYD ye göre daha iyi olmasina karsin bizim test ettigimiz aracida begenmedim. Dikiz aynasi yüzünden ön camdan arabanin sag tarafini göremedim. Büyükleri vardi am onlarinda fiyatlari yüksek kaliyor. Bu durumda Avrupa yapimi bir arac almak daha mantikli gözüküyor ki Nio Avrupa pazarindan cikiyor diye duydum.
Hem Cin neden burnu büyük avrupa pazarina girmeye calissin ki? KEndi ülkelerinden 2 tane Avrupa cikacak neredeyse.
Kesin. Eninde sonunda. Ama onumuzdeki 10 yil icinde Amerika'da olmayacak bunlar.
Uzun yol icin kullandigimiz arabanin menzili 1000km'den fazla. Yazin o kadar mesafeyi gittik kisa bir tatil icin, bir gunde. Elektrik olsa iki gune yayilmisti. Bu arac hibrit bile degil. Tum elektrikli araclardan cok daha ucuz ve hafif. Ona ragmen buyuk ve rahat ayni zamanda. Velhasil elektrikli araclarin asmasi gereken rekabet engeli az degil.
Evet, sarj hizi sorun degil, ama yayginlasmasi sorun, ozellikle Amerika gibi buyuk bir cografyada. Hizli sarj ucuz da degil, ve elektrigin fiyat avantajini ciddi oranda azaltiyor. Evde sarj etmedikten sonra elektrikli araclar cok da hesapli degil. Pil teknolojisine gelince, ucuz ve hafif pil halen yok. Yillarir calisiliyor ancak cok yavas ilerliyor her sey.
Ben 2000 lerin başında cd fabrikasında çalıyordum. Daha Blue-ray'in ortada esamesi yokken on yıllık (1990 basımı) cd, dvd speclerinin olduğu dökümanlarda bu teknolojinin bütün specleri vardı. Hatta 3d kristalinde çıtlatması vardı. Ama arkadaşların şöyle bir stratejisi var. Ben buna şu kadar arge harcadım ve beklentim şu kadar kâr etmek. O rakamlara gelmeden yeni teknolojiyi ortaya koymuyorlar, patentlerlede başkasının ortaya erken çıkarmasına müsaade etmiyorlar. Yani demem oki plastiğinde alternatifi vardır. Ama sektör kenara atılamayacak kadar büyük.
''Bir adam hangi yolda gidiyorsa, o yol onun kendi seçimidir.'' İp Man
En önemli unsur pil teknolojisi. Bunu halletsinler EV'nin problemlerinin %80'i tamam olacak. Ama ticari ve toplu taşıma harici tüm araçların EV olduğu bir dünyadaki ekstra enerji ihtiyacı nasıl karşılanır sorunu başlayacak bu sefer.
Güneş enerjisi yardımcı olur ama tek başına yeterli değil; şimdi baktım 2004-2010 arası ölçümlerin ortalamasına göre İstanbul'a günlük düşen güneş enerjisi m2'ye 4,1kW civarında. Şu sıralar en verimli paneller bunun ancak %20'sini depolanabilir enerjiye çeviriyor. Bu da günlük 820W gibi bir değere denk geliyor. Yetersiz... 17kW'lık bir pili doldurmak için 21m2'lik güneş paneli alanınızın olması lazım. 30 daireli apartmanda 10 dairenin EV varsa 2 dönüm de güneş paneli alanına ihtiyacınız var. Toprağı İstanbul gibi değerli bir yerde kimse o alanı güneş paneli için harcamaz. (Bu arada 17kW ancak elektrikli motosiklet pili olur, arabalarda bu 60-70kW'lara kadar çıkıyor sanırım...) Bir de mevsimsellik gibi bir durum da var; mevsimine göre güneş enerjisi toplayabilmek aşırı verimsiz hale de gelebiliyor.
Bu yazinizdan sonra EV ile hic uzun yol yapmadiginizi, bu bilgileri sadece kulaktan dolma bilgilerle yazdiginizi gercekten dusunmeye basladim. 1000km yi EV ile 2 günde gidilecegini baska bir sekilde söylemek mümkün degil.
Bulundugum yer ile oglumun okulu arasindaki mesafe yaklasik 700 km. Model Y aracim ile normal yol kosullarinda yayila yayila 9 saatte gidiyorum.Tatil icin Türkiye ye Model 3 ile gittigimde ise sabah 6 da ciktigim yola aksam 10 gibi Belgrad a vardim. Toplamda 1300 km ye yakin bir mesafe ki Model 3 ün menzili 420 km.
Diger hususlar konusunda Amerika da yasamadigim icin bir sey söyleyemiyecegim ama asagidaki linkten amerikada bulunan sadece Tesla SC lerin yerlerini görebilirsiniz.
https://www.tesla.com/findus?v=2&bounds=52.75205409540586%2C-37.32942264460494%2C20.965235388126608%2C-121.35286014460493&zoom=5&filters=destination%20ch arger%2Csupercharger
Ülkedeki bütün sarj istasyonlarini görmek icin ise plug and share isimli aplikasyondan bakabilirsiniz. Tahmin edemiyeceginizden fazla olacagini görebilirsiniz.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)