Kask nasıl çıkartılmalıdır?
Reklamlar
-
Bu yazı bazı motorcular için hiçbir anlam taşımayabilir. Şehir trafiğinde kasksız bir motosiklet sürücüsüne rastlamak her zaman mümkün. Eğer kaskınız yoksa onu çıkartma probleminiz de yok demektir.
Kask ayrılmaz bir parçadır
Ama unutmayın başınıza bir kaza gelirse çok daha büyük problemleriniz olabilir. Kask motosikletin bir parçasıdır ve motosiklet satın alındıktan sonra motosiklet sürücüsünün bir parçası haline gelmelidir. Bu önemli ayrıntıyı ihmal ederek önce kendinize, sonra da sevdiklerinize zarar vermeye hiç hakkınız yok.
Çıkartmayı uzman yapmalı
Kask, direkt olarak kafaya (kafadaki yumuşak dokulara ve kafatası kemiklerine) gelen travmaları engeller ve indirekt travma haline getirir. Dolayısıyla kask olmadığında ölüme yol açabilecek bir çarpma kask sayesinde sadece basit bir tespit aracıdır ve kazadan sonra kafada kalmalıdır. Ancak trafik kazalarında beklenmedik birçok durumla karşılaşmak mümkündür. Önce yaralanmanın derecesini bilmek gerekir. Yaralının, solunum güçlüğü, kanama gibi hayatı tehlikeye sokan olayları düzeltilmeden kımıldatılmaması gerekir. Pek tabiki bu gözetim ve müdahaleler hastane koşullarında, ilgili uzmanların sorumluluğunda yapılacaktır. Kafa yaralanmaları çok defa beynin de yaralanmasına sebep olur. Hastanın hayatı da beyindeki yaralanma derecesine bağlıdır
Dil solunumu tıkarsa
Sürücüde kaska rağmen beyin yaralanması varsa, sonuç çoğu kez üzücü olabilir. Şişi iyileşse bile bazen tam olarak sağlığına kavuşmayabilir. Bazen de sürücü cepheden darbe yemiştir. Şuuru kapalıdır ve çene kırıkları oluşmuştur. Başta ve boyunda kırık yoktur ancak yaralı baygın olduğu için alt çene kırığından dolayı kasların çekmesiyle serbest kalan dil solunum yolunu tıkayabilir. Bu durumda yaralının kaskı çok dikkatli birşekilde kafa ve boyun kıpırdatılmadan çıkartılmalı.
Dil solunumu tıkarsa
Sürücüde kaska rağmen beyin yaralanması varsa, sonuç çoğu kez üzücü olabilir. Şişi iyileşse bile bazen tam olarak sağlığına kavuşmayabilir. Bazen de sürücü cepheden darbe yemiştir. Şuuru kapalıdır ve çene kırıkları oluşmuştur. Başta ve boyunda kırık yoktur ancak yaralı baygın olduğu için alt çene kırığından dolayı kasların çekmesiyle serbest kalan dil solunum yolunu tıkayabilir. Bu durumda yaralının kaskı çok dikkatli bir şekilde kafa ve boyun kıpırdatılmadan çıkartılmalı. Diyelim ki kask bilinçli ve dikkatli bir şekilde çıkarıldı; dilin solunum yolunu tıkamasına engel olmak için başın geri doğru itilmesi durumunda kişinin boyun omurlarında kırık varsa, omuriliğini zedeleyerek onu kol ve bacaklarını tutmaz (felçli- quadriplejik) hale getirmek çok kolay ve olası bir iştir. Bu durumda yapılması gereken şey başı düz bir pozisyonda tutarak dilin üstüne düz bir şeyle basmaktır. Abeslan, kaşığın sapı, bir dal parçası, vb. herşey bu işi görebilir kaza yeri koşullarında. Ama başı oynatmamak esas kuraldır. Boyunluk takılmadan baş ne sağa sola, ne öne arkaya; hiçbir yöne oynatılmamalıdır. Mümkünse bu işlem kask çıkartılmadan yapılmalı.
Her kaza değişiktir
Bu durum, kaskın kazadan sonra çıkartılması gerekebileceğinin sadece bir örneğidir. Bu da demektir ki, bu satırlardan, kazadan sonra kaskın çıkartılması konusunda olumlu ya da olumsuz kesin bir hüküm verilmez. Kararı ancak olay anında müdahale edebilecek yetkili kişi duruma göre verir. Daha sonra yaralının sevkini sağlar ve uzman hekimler (ortopedi travmatoloji uzmanı, genel cerrah gibi) gerekli müdahaleyi yapar.
Aşırı hız yapmayın
Tekrarlamakta yarar var. Eğer ilk yardım konusunda ehliyetli değilseniz ve kaza anında sadece siz yardım edebilecek durumdaysanız, yapacağınız en yararlı şey yaralının mümkünse soluk almasını engelleyeceketkenleri ortadan kaldırmak, kanamalarını kontrol altına almak ve onu enyakın tıp merkezine süratle sevk etmektir. Şu bir gerçek ki, kazalar maalesef çoğu kez kuralları göz ardı etmekten oluyor ve en büyük tehlike de aşırı hız. Yemyeşil ağaçların arasında bir köy yolunda, ya da bir patikada çiçek kokuları ve kuş sesleri arasında rüzgar saçlarınızı okşarken ve motorunuzun mırıltısını dinlerken kimse size kaskınızı takmanız için ısrar etmez.
Copyright © Motosiklet.Net Tüm hakları saklıdır
Reklamlar
-
15 Haziran 2006, 17:21
#2
bilgilerin süper abi teşekkürler
-
15 Haziran 2006, 17:31
#3
Guzel bilgiler , ozzelikle soylemek isitiyorum kaza sonrasi surucu yasiyormu diye kaski asla cikarmayin kask a dokunmak o insani hayat boyu felc edebilir. Sadece vizoru acmak solunum icin yeterlidir.
Cenesi acilan kasklar bu tip kazalarda cok daha yardimci olmakta.
Basit bir oneri: 15 YTL alacaginiz boyunlugu yaris motorunuzu suratli surer iken veya drag yarislarinda takarsaniz olasi bir kaza aninda buyuk sizin felc olmanizi engeller.
[COLOR="Red"]Motorculuk saygi ve cilginligin arasindaki ince cizgide gitme beceresidir[/COLOR] Suzuki GS500 Gitti / Ducati Monster 900 Gitti / BMW F650 GS Gitti
-
15 Haziran 2006, 17:43
#4
güzel bilgiler saol paylaşım için.
-
15 Haziran 2006, 17:53
#5
benım en buyuk korkum Allah korusun bı kaza sonucunda yardım etmek ıcın gelen bılıncsız kısıler..kas yapalım derken butun vucudu cıkarıolar..
-
15 Haziran 2006, 17:55
#6
Faydalı bir hort, örnek alınmalı, tebrikler.
Anadilini kaybedersen bağımsızlığını da tamamen kaybedeceksin. Dilini kaybeden toplumlar köle olmaya mahkumdurlar.
Mustafa Kemal ATATÜRK
-
praetorian adlı üyeden alıntı
benım en buyuk korkum Allah korusun bı kaza sonucunda yardım etmek ıcın gelen bılıncsız kısıler..kas yapalım derken butun vucudu cıkarıolar..
Aynen katılıyorum; Ülkemizde bir kaza olduğu zaman meraklı ve sözüm ona çok bilmişler hücum ediyorlar.Ülkemizn insanları yardımsever ve iyi niyetle bunu yaptığını biliyorum ama bilinçsizlikle yapılan müdahaleler çoğu kazazedelerin ya ölmesi yada ömür boyu sakat kalmasına neden olabiliyor.Maalesef...
-
faydalı bilgileriniz için tşk
-
Comfirmation Bias
-
13 Temmuz 2006, 15:13
#10
işte hayatımızı motordan çok tehdit eden yardım sever türk halkı bu bilgilerin içinde saklı kaza yaptınız allah göstermesin bişeyinizde yok ama yardım severler o kaskı çıkartırken pekala boynunuzu zadeleyebiliyolar veya kafada sorun varsa bir hayata sebep olabiliyolar tşk bilgiler için
[B]TÜRK MİLLETİ PARAYA BENZER İÇİNDE [COLOR="DarkOrange"]ATATÜRK [/COLOR]YOKSA SAHTEDİR:cat:[/B]
-
15 Temmuz 2006, 13:37
#11
-
-
Teşekkürler...Aydınlatıcı...Mutlaka okunmalı....
T Ü R K İ Y E. . . .T Ü R K L E R İ N D İ R
N E ... M U T L U... T Ü R K Ü M... D İ Y E N E
-
19/03/2007 günü Adana Mersin otobanında honda motorsiklet le bir otomobilin kazasının sonucu motorsiklet sürücüsü ağır yaralanmıştı,bir ayağı çarpmanın etkisi ile bariyerlerde kalmış,ayak ve ellerinde,kolunda o an kırıklar ve cıkıklar olduğunu gördüm;AĞIR YARALIYDI Yardım için yanına gittiğimde MONT VE KASK dışında başka bir şey yoktu;Ancak KULLANDIĞI KASKININ MÜKEMMEL OLDUĞUNU GÖRDÜM yukarıda yazılı prensipler dahilinde gerekenleri yaptım. trafik memurlarının gelmesine kadar olayyerinde bekledim.Kaskı çene korumalı idi sadece ön camı üzerinde yoktu boyun bölgesindede kırık olabilir düşüncesi ile kaskı çıkartmadım,Sadece kaskın bağlama aparatını rahat nefes alması için çıkarttım;Baş bölgesinde hiçbir yaralanma yoktu.Bu motorsikletci arkadaşımızın hayatta kalmasının tek nedeninin eksik koruma olmasına rağmen KASAK VE MONTunun o an kullanmakta olmasıdır.GERÇEKTEN KASK SIZ MOTORSİKLET KULLANILMAMASI GEREKTİĞİNİ Bizzat yaşadım.Taşıt kullanan kullanmayan tüm insanlaraKazasız günler diliyorum.
-
Güzel bir yazı paylaşım için teşekkürler , motorumu bayiden teslim almadan once gidip kask aldım. Motorun kırılan parçasını değiştirebilirim ama benimkileri değil ;)
Bir Kar Tutkununun Motor Sevdası
KarTutkusu.com
Snowboard ve Motor , daha başka ne isteyebilirim ki :bounce:
-
saol arkadaşım verdiğin bilgiler için bende daha yeni aldım motorumu bunları bilmem gerekiyodu saol
4 Teker Bedenimi 2 Teker Ruhumu Taşır...!:cat:
-
zeda3000 arkadaşımızın dediği : Basit bir oneri: 15 YTL alacaginiz boyunlugu yaris motorunuzu suratli surer iken veya drag yarislarinda takarsaniz olasi bir kaza aninda buyuk sizin felc olmanizi engeller.
bu tip bir aparatı nerden temin edebiliriz? bunu kullanan motorcu hiç görmedim, acaba bir tehlikesimi varda kullanılmıyor, bilgisi olan varmı?
-
Ben de merak ettim. rüzgar koruyucu olarak satılan basit şeylerden bahsetmediğini düşünüyorum.. onların bir yararı olacağını sanmıyorum böyle bir durumda. peki o zaman nedirki bu 15 ytl lik boyun koruyucusu?
-
31 Temmuz 2007, 18:03
#19
güzel gerekli bilgiler için sağol
[COLOR="Black"][FONT="Comic Sans MS"]RİDE THE WINDS OF CHANGE[/FONT][/COLOR]
-
31 Temmuz 2007, 18:29
#20
güzel bilgiler yararlı olucagına inanıyorum.tşkler.
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)
Bu Konudaki Etiketler