Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

Fiberglass ten Kompozit Motosiklet Parcasi yapmak

    REKLAM ALANI
  1. #1
    zeda3000 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Ekim 2005
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    Honda CB750 Cafe Racer
    Bu konuyu daha acmak istemiyordum ama Coq a bilgi lazimmis, onun hatirina artik.

    Sevgili Coq konuya Fransiz kalma diye detayli ve gorselli anlatiyorum ona gore (Olala)

    Oncelikle hemen hemen tum motosikletlerin ozelikle camurluk ve bir cok aksami Fiberglass ana malzemesinden imal edilir. Uretim teknikleri simdi gosterecegim kadar basit olmasa dahi , ham malzeme kagit ustunde aynidir.

    Carbon fibere gore 20 kat daha ucuz olan fiberglass uretimi aslinda teknik olarak hayli benzerdir.

    Oncelikle Kalip cikarma ve kaliptan urun alma kismini anlatalim.



    Kalip cikarmak bence urunu uretmektan cok daha zor ve hasasiyet isteyen bir is. Ozelikle motosiklet gibi Body parts diye adlandirlan , govde malzemelerinin kucuk baglanti noktalari vardir.Bunlari kalipta goz ardi eder iseniz, sonra bu parcalari motora UHU ile tuturmak zorunda kalabilirsiniz.

    Kalip Cikarmak icin gerekli olan malzemeler.

    1-Model Macunu. (Bu macun detaylari kapamak icin kullanilir.Birden fazla kullanima uygundur. )
    2-Kalip Macunu ve katki malzemeleri. Bu malzeme sertlesir ve kalip halini alir
    3-Gel Coat (Jelkot)
    4-Kalip ayirici Vax ve sprey.

    Oncelikle Kalip alacagimiz objeyi (Bu baska bir motorun parcasi olabilir yada kendi yaratacaginiz bir parca olabilir.) hazirlariz. Videodaki bir parcadan kalip cikarma oldugundan parcanin icinden degil ustunden kalip alindi. Buna dikkat edin. Kalip aldiginiz parcaya MAÇA yada MODEL denir. Bundan ayna goruntusu gibi ters kalip alacaksiniz , onun icinden aldiginiz parca yine ters goruntusu olacak. Aslinda son hali olacaktir. (Biraz karmasik belki ama videoyu izler iseniz iyi anlarsiniz)

    Ben resimlerde ise size kendi yaptiginiz parcadan uretimi anlatiyim.



    Oncelikle bu motorun arka Mono Kapak parcasini yapacaz. Gorunmesini istedigimiz sekli ile bunu Sunta tarzi bir ahsaptan imal ediyoruz. Yani modelleme yapiyoruz.



    Kalibin kenarlarini genis tutuyoruz sonucta urun uretilirken tasmasi olur. Daha sonra bu zimpara yada makas ile duzeltilir.Simdi urunun ustunu Macun gibi olan kalip ayirici ile sivazliyoruz 10 dk kurudaktan sonra temiz bir bezle iyice temizliyoruz. Kalip ayirici surmez iseniz, urunu kaliptan ayiramazsiniz.

    Bu urunlerin cogunu Poliya firmasindan bulabilirsiniz



    Gel Coat kullanmamizin en buyuk sebebi , kaliptan birden fazla ve prusuz urun alabilme sansinin olmasidir. Ilk sefer uretimde basarili olmaya bilir. Ayrica direk kalip macunun uzerinden urun cikarir isek puruzlu olur bunun icin birde macun cekilmesi gerekir , buda gereksiz bir iscilik ve agirlik yaratir.



    Kalibimizi Gel Coat ile iyi ce kapliyoruz, bu islem seri ve hizli yapilmalidir. Cel coat kurumadan kalibin imal edilmesi lazim.



    Kalibi ve parcayi imal ederken kullanacagimiz cam elyaflar bunlardir. Her birinin yaklasik m2 fiyati 2-4 TL arasidir.

    Ince Cam elyaf mat

    Kalin Kirpinti Elyaf Mat

    Duz Dokuma Elyaf yada (Dayaniklilik ve esneklik icin ) Cok yonlu elyaf. Ama piyasada en rahat bulunan Duz dokuma elyaftir.



    En inceden en kalin disa olacak sekilde urunler Gel Coat in ustune yapistirilir, laminasyon rulosu yada bastirarak iyice adepte edilir. Eger en kalin elyafi ilk kullanir iseniz urunde orguler iz yapar kalip hatali cikar.



    Iste size purusuz bir kalip. Duzgun bir kalip cikarmak icin, bu islemden 24 saat sonra Kalibi acmanizda fayda var. Elyaf tam kurumamis ise, ayirma islemi sirasinda kirilabilir.

    Simdi parcamizi uretelim



    Ilk Kulandigimiz kalip Gel coatu idi , simdi ise beyaz Gel coat kullaniyoruz ve bunu kalibin icine puskurtuyoruz yada rulo firca yardimi ile suruyoruz. Bu Cam elyaf ile kalip arasinda hem astar boya ya hazirlik gorevi gorecek hemde elyafin izinin belli olmasini engelleyecek.

    Her bir katman elyaf recine ile islaninca tahminen %50 kalinlik kaybeder, Bunu hesaplayarak istedigimiz kalinligi elde etmek icin O kadar elyafi kesip hazirliyoruz.Yine burda Gel coatun tam sirtina gelecek elyafin Kirpinti mat ve ince mal olmasina ozen gosteriyoruz. Bu urunun purusuzlugu icin onemli.



    Kalibimizi yine kalip ayirici ile vaxliyoruz ve 10 dk bekledikten sonra iyice siliyoruz. Bu islemi yapmadan evel kalibi sabunlu su ile yikar iseniz kalan tozlardan arinmis olursunuz.



    Simdi Gel coat u attiktan hemen sonra elyaf islemine gecmemiz lazim. Bunun icin onceden Polyester Recinemizi hazirlamis olmamiz sart. Ustundeki karisim oranlarina dikkat edelim.



    Recinemizi icinde kobalt ve hizlandirci olacak sekilde karistirip , firca yardimi ile cok fazla olmadan Gel coat lu yuzeye suruyoruz. Daha sonra inceden kalina elyaf kumaslarimizi kat kat yapistiriyoruz. Her katta firca ile recine suruyoruz. Katlar arasinda beklemeye yapmiyoruz. Ortalama 5-6 kat elyaf attiktan sonra son kat icinde elyaf surup , yine laminasyin rulosu yada rulo firca ile iyice bastirarak urunu sikilastiriyoruz.



    Kurumasi icin 24 -12 saat civari bir sure icinde kalipta birakiyoruz. 24 saat en saglikli sure. Kalip ile cem elyaf arasina once bir maket bicagini takip hafifce ayiriyoruz. Sonra tek bir noktadan abanmadan , plastik bir spatula yardimi ile, her yerinden hafifce asilarak urunu ayiriyoruz.(Gorselde cikan filme takilmayin o kullanilan baska bir urun yuzunden bizde oyle bir sey yok)

    Bu cikan parca artik boya ya hazirdir, macun atilmaz!


    Parcamizi iyice ziparaladiktan sonra montaj deliklerini belirliyoruz. Fazlaliklarini zimpara ile aliyoruz. Urunue cok ince bir zimpara atarak astar boya , ardindan da istedigimiz boyasini yaparak vernikletiyoruz.



    Bu is sabir isidir. Kapali , kuru ve havadar bir ortamda yapilmasi onemlidir. Sagliniz icin maske ve gozluk kullanin. Eldivensiz kimyasallara ve elyafa dokunmayin. Aksi taktirde ellerinizde asiri kasinti ve tahris gorulur. Evin icinde yapmayin Polyester recinin kokusu keskin dir. Urunlerin hepsi yanicidir. Yaninda sigara icmeyin. Temizlik icin sentetik tiner kullanin. Bu urunleri size en yakin sanayi bolgesinde bulabilirsiniz.

    Kolay gelsin , artim motorunuza istediginiz parcayi kendiniz imal edebilirsiniz.
    THE_LANCET, glock ve karacabeg bunu beğendiler.
    [COLOR="Red"]Motorculuk saygi ve cilginligin arasindaki ince cizgide gitme beceresidir[/COLOR] Suzuki GS500 Gitti / Ducati Monster 900 Gitti / BMW F650 GS Gitti


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    21 Aralık 2008
    ulem cafe tarzı sele için keresteyle ugrastık boş yere yok torna yok zımpara vernık ardından kaplama pehh.aklımda artık.dolgu olarakta kullanabılıyoruz degılmı?

  3. #3
    MkD - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Ekim 2009
    Motosikleti
    92 301 98 vstar
    parçaları press makinesi benzeri birşeye koyuyorlar oda parçanın üzerini naylon benzeri birşeyle kaplıyor vakumla parçanın kalıbını çıkarıyor

  4. #4
    berk_cglr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Nisan 2009
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    ducati m696 - yzf R 25 abs
    Hmm simdi kendi grenjlarimiz tasarlayip yapabilirmiyiz yani ustad hmmm benzin deposunun kalibini alip supermoto ma istedigim grenaji yapabilirim o zaman haha sevdim bu isi yaaa iyimis hahahahaa
    welcome to my world https://www.youtube.com/channel/UCPUpGYw2EcPIq_hQLSHGctw/

  5. #5
    GorkeM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Haziran 2006
    Şehir
    Moskova / İstanbul / Kiev
    Biz de yıllarca uğraştık. O cam elyafı o kadar berbat bir maddedir ki , heryere yapışır.
    Eğer temiz çalışmazsanız akşam yattığınızda yatağınızdan bile cam elyafı çıkar...

    Fırça ile reçineyi uygularken de sürmek yerine ufak darbelerle uygularsanız daha başarılı sonuç elde edilir. Önemli olan birşey de her tarafa uygulandığından emin olmak.
    Bazen gözden kaçan kısımlar olabiliyor.

    Ayrıca zeda'nın belirttiği son paragraf çok önemli , dikkate almakta yarar var.

    Her zamanki gibi güzel paylaşım.
    Bir de epoxy reçine var onu da "boy" ile çalışmıştık.
    Onun karışım oranları çok daha zor ve özel terazi ile çalışmak gerekiyor.
    Fakat polyesterden çok daha hafif ve sağlam.
    Forum Kuralları◄ ►Moto Aktuel◄ ►Türk Dil Kurumu
    Herkes düşüncelerinde yanılabilir. Ama aptallar bir türlü yanıldıklarını anlayamazlar. Cicero

  6. #6
    zeda3000 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Ekim 2005
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    Honda CB750 Cafe Racer
    Bu da bahis ettigim olayin uygulanmis videosu, yemede yaninda yaptim size

    Berk benzin deposu yapacak isen kullanacagin gel coat benzine dayanikli olmali. Yoksa zamanla erir

    [COLOR="Red"]Motorculuk saygi ve cilginligin arasindaki ince cizgide gitme beceresidir[/COLOR] Suzuki GS500 Gitti / Ducati Monster 900 Gitti / BMW F650 GS Gitti

  7. #7
    berk_cglr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Nisan 2009
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    ducati m696 - yzf R 25 abs
    Sadece grenajlarin baglantilarini ayarlamak amacli onun seklini alip ole yola cikcam bakalim tabi araya 15 ay gircek ondan sonra fena seyler var kafamda pqrcalari ufaktan aliyorum asker donusu resmen 0 yaratmis olucam motoru
    welcome to my world https://www.youtube.com/channel/UCPUpGYw2EcPIq_hQLSHGctw/

  8. #8
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda
    Boy kafama sokmak için az ugrasmadiydi ama ben yeteneksizim abicim.
    Üstelik sabirsizimda.
    Bir kalip çikarsam gerisi kolay aslinda.
    Mesele kalipta anlasilan.
    Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
    Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)

  9. #9
    zeda3000 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Ekim 2005
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    Honda CB750 Cafe Racer
    Alıntı coq adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Boy kafama sokmak için az ugrasmadiydi ama ben yeteneksizim abicim.
    Üstelik sabirsizimda.
    Bir kalip çikarsam gerisi kolay aslinda.
    Mesele kalipta anlasilan.
    Coq ben anlamam, istedin buyur , istersen kalipta gonderelim sana Kalip isini hanim ver eli kek hamuruna degmis her hanim bunu kivirir
    [COLOR="Red"]Motorculuk saygi ve cilginligin arasindaki ince cizgide gitme beceresidir[/COLOR] Suzuki GS500 Gitti / Ducati Monster 900 Gitti / BMW F650 GS Gitti

  10. #10
    extrem_015 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Temmuz 2010
    Şehir
    ☺ ßƲRĐƲR ☻
    Motosikleti
    EŞŞİZ TR'DE TEK CBR600F PC35 4 CİĞERLİ EŞEK ARISI
    cam elyafı çok pis mutlaka ama mutlaka eldiven ile yapılmalı.

  11. #11
    Motosiklet Eğitmeni COQ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Ocak 2008
    Şehir
    France
    Motosikleti
    Honda
    Alıntı zeda3000 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Coq ben anlamam, istedin buyur , istersen kalipta gonderelim sana Kalip isini hanim ver eli kek hamuruna degmis her hanim bunu kivirir
    Valla yengeni ikna etmeye çalistim ama olmadi.
    Bak dedim karenajlara dunyanin parasi gidiyor.
    Sen de daha az dusmeye çalis dedi.
    Dusmeden de zevki çikmiyor ki bu meretin!!!
    Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
    Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)

  12. #12
    106GT! - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Aralık 2009
    Şehir
    Kayseri
    Motosikleti
    16 Fireblade SP Repsol...
    Teşkkrlerr ... Açıkcası kalıp çıkartma işi kastı beni, elyaf - reçine olayı zevkli gibi gözüküyo
    GT! ...

  13. #13
    yamyamaha - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Temmuz 2006
    Şehir
    manisa - izmir
    Motosikleti
    kymco Xciting500 geti gy 200 ( skygo ) & cbf 150
    çok faydalı bir bir paylaşım olmuş. bilgi mahiyetinde olması için eklemek istiyorum artık araba macunu gibi hazır olan polyesterli fiberglas lar var. tamirlik küçük çalışmalarda çok pratik.
    anacak benim gibi, ustalığı olmadan bu işe girişecek arkadaşlar önce başka objeler üzerinde çalışma yapsınlar işimi daha bitirmeden donduğu çok oldu özellikle yazın çok çabuk donuyor polyester. bisan senator kaporta tamirinde çok kullandım. anadol gibi olmuştu motorum.

  14. #14

    Üyelik
    09 Mart 2004
    anadolunun kaparto fiberglass aynı madde inekler acıkınca yiyebiliyor :D


Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)