topcase led park+stop yapımı (kappa k35)
Reklamlar
-
öncelikle oda lamba anahtarlarının tutan vidalarından 3 adet lazım bize kırmızı yuvarlak içindeki somunları da tabiki. bu somunları çıkarabilmek için kırmak gerekiyor uyarayım, :D
daha sonra topcase'i tablaya oturtarak şarjlı vidalama ve sivri uçlu bir vida ile delikleri açtım. böylece topcase ve tabla aynı hizada açılmış oldu. tabla'nın deliklerini kullancağımız vidadan az geniş bir vida ile bollaştırdım ki yaylı sistem rahatça hareket edebilsin.
tükenmez kalem içindeki yay işimizi görecek, altada üstede musluk contası koydumki tireşimlerde darbe emiciliği olsun. vida yukarıdan aşağıya takılacak vaziyette, yay, conta; alt taraf çıkıntısına da conta ve somun. ilk denemeler, deneme yanılma ile yayın yüksekliğini buldum. her kalemin yayı farklı olduğu için deneme yanılma ile hafif hafif keserek bulunabilir.
sıra geldi arka ışıklarımızdan kablo çekmeye ve uçları bulmaya. bulunmuşu var uğraşmayın ben yazayım :D bu işlemi yaparken ebaydan aldığım 2-3 dolarlık 30 cmlik ledi kullandım.
sarı: toprak
yeşil:park
sarı-yeşil: stop
--------------------
çektiğim kablolarda da aynı renk kullandımki karıştırmayım, kendim için not:
tekli siyah-kırmızı : stop
çiftli siyah: toprak
çiftli siyah-kırmızı: park
kağıda yazmıştım, kağıt kaynolur ilerde lazım olursa buradan bakarım, dikkate almayın bu bölümü :D
---------------------
uzatacağım kabloları bunlara orjinalliğini bozmadan bi şekilde tutturma işi en çok uğraştıran kısım oldu, pimleri çıkarabilseydim kabloyu içine sokup takacaktım ama çıakramadım. bende üstten yanlarına sokup bantla sardım ve sabitledim. pimlerin aslında kolay bir çıkma yöntemi vardı usta gstermişti bi ara ama hatırlayamadım, ilerde onları o şekilde takabiliriz.
kabloyu elektrik bantı ile tamamen sardım ki dayanaklılığı artsın, tablanın altından vidaların oraya kadar uzattım. ardından yayların ve vidaların boylarının ayarlanma aşamasına geçtim.
daha sonra topcase'e alttan yukarı olacak şekilde ilk kullandığımız vidadan farklı oalrak biraz daha kalın ve başı daha ince sivri uçlu vidalardan kullandım. onları kullandığımızda başları biraz kalın olduğundan oturmuyordu topcase. bunda da zor oturuyor. alttan maket bıçağı ile hafifçe oyarak o sorunu aşacağım. ilk etap tamam:
tablanın altındaki vidaları fotoda görüldüğü şeklinden sonra sökerek tek tek elektrik bantı ile sardım ve tekrar taktım. çünkü çalışmadı ve birbirine temas ediyormuş.
not: belkide en önemlisi uçları karıştırmamak. ben vidaların olduğu bölüme ve topcase'de vidaların yanına ve kablo renklerinden kağıta hangi uçlar olduğunu yazdım. en güzeli farklı renk kablolar kullanmak ve alt kısımdada topcasede'de aynı renkleri kullanırsak herhangi bir sorun anında tüm bantaları vs açmadan çözmek daha kolay olur. benim aldığım kablo ikili idi siyah, siyah-kırmızı renklerden oluşan. park ve toprak için ikiliyi kullandım: siyah toprak, çift renk park olacak şekilde. daha sonra ikiliyi ayırarak tek kablo elde ettim onuda stop için kullandım. çift renk olanı tercih ettim, ki olası bir ters bağlamada toprakla karışmasın parkla karışsın karışacaksa da :D
sıra geldi topcase'in devresinin hazırlanmasına:
bir tanıdık cep telefonu tamircisi buldum ve lehim işini yaptırdım, o da benim beceriksiz olduğumu kabul etmedi pasta ve lehim teli iyi değildir dedi. lehimi beceremediğimi bi ben kabul ediyorum niyeyse :D
normalde en üst sıra stop, alttaki iki sıra park olacaktı fakat bağlantıları tamamladığımda öyle olmadı, az sonra :D
köşeden kabloların geçeceği kadar deliği matkapla açıyoruz:
siyah kablolar görüntü kirliliği yapıyor takılan varsa çeşitli çözümler üretilebilir, lehim yapan arkadaş söküp beyaz kablo ile yapalım dedi bu şekilde görünce dedim gerek yok işlevi önemli :D veya beyaz bi bantla da kapatılabilir. lehim yaptıktan sonra üzerlerine de silikon çektiki su ile temas etmesin. fakat güneşte çok kalırsa silikon eriyebilir dedi o durumda farklı bir çözüm düşünürüz.
kablolarımızı içerden birleştiriyoruz:
vidalarımıza uçlarını sardıktan sonra elektrik bantı ile sardım. daha sonrasında bunun üstüne bi koruma düşünmeye başladım, aklımda aslında kinder sürpriz yumurtaların içinden çıkan plastikler vardı, fakat tam onu uygulayacakken köpük geldi. vidalar köpüğü parçaladığı için önce çevresini ve üstünü güzel bi şekilde elektrik bantı ile sardım. daha sonrasında ise vidaların üstüne oturttum. böylece hem vidalar kablolar zarar görmeyecek hemde çantaya koyduğumuz herhangi birşeyi vidaların delme ihtimali ortadan kalakacak:
tüm kabloları elektrik bantı ile sarıp biraz ezilmeye karşı kuvvetlendirdim, daha sonra topcase'in yüzeyine şeffaf koli bantı ile sabitledim.
tablanın altındaki vidaları söküp kabloyu sardığım somunları elektrik bantı ile sardım, üstlerini ise bisiklet iç lastiği ile kapatmayı düşündüm zımbalayarak ama tablaya zımba geçmedi. havalı zımba ile yapılabilir.
ve motoru çalıştırmaya sıra geldi. çalıştırdığımda bir sürpriz bekliyordu beni. çalışınca park olarak en üstteki stop sırası yandı! frene basınca aynı sıranın ışığı kuvvetlendi! :S gaz vererek park yanarken stopa bastığımda ışığın kuvvetlendiğini farkettim. sebebini anlamadım stop daha fazla akım çekiyor belkide. topcase'in içindeki vidaların oradaki bağlantıyı açtım bantlarını kontrol amacı ile muhtemelen bi yerlerde bi temeassızlık vardı. oradaki stop ile alttaki iki sıra parklara giden kabloyu birleştirdim ve sonuç aynı: 3 sırada parkda yanıyor stopa basınca kuvvetleniyor. daha şokela dedim ve biribirine sarıp o şekilde bantlayıp yapıştırdım.
işte sonuç:
üstteki park alttaki stop:
üstteki park alttaki stop:
önemli not: topcase'in alttan taktığımız vidaların başları mümkün olduğunca ince olmalı, yoksa istenmeyen durumlar oluşabiliyor :D dün oturdu sandığım çanta yokuş aşağı inerken pat dedi attı ve 300 metre falan takla ata ata gitti en son motoru önüne kırarak durdurdum ama çanta baya bi çizildi ezildi vs. abartılacak gibi değil ama cillopluğundan eser kalmadı yakından bakıldığında her tarafındaki çizikler görülebilmekte :D eve gelince vidaların başlarının olduğu yerden çantayı maket bıçağı ile hafifçe oydum ve oturma problemi çözüldü.
akşam karanlığında çok güzel ışıyacak tahminimce, akşam tekrar foto çekip yükleyeceğim.
akşam:
üstteki park alttaki stop:
B rh(+)
Aynada Herkesin Baktığı Yabancı
Reklamlar
-
güzel olmuş eline sağlık
Bartın Bana Dar Motorsikletim Yolları Açar
-
Eline sağlık..
Benim bulamadığım çözümü (temas yoluyla çalışma metodunu) üretmişsin..
Normal park lambasının çektiği akım düşük olduğu için ledler zayıflıyor sanırım..
Ama bu haliyle de gayet güzel duruyor...
-
evet osbourne senin çalışmandan yola çıkarak, tırnaklı soket bulamamanın getirdiği çözüm arayışı ile bir çözüm ürettim.
parkda zayıf olması aslında iyi oldu böylece frene basınca kuvvetleniyor. bunun nedeni tahminimce az akım çekmesi demekki.
B rh(+)
Aynada Herkesin Baktığı Yabancı
-
gayet güzel olmuş
Uzaklarda bir güneş doğuyor!..
-
Arkadaşım eline emeğine sağlık aynısını ben yaptım ve paylaştım ancak stoplara bağlarken ledler yandı (bozuldu) önüne direnç falan koydunmu enerjiyi azaltmak için ?
CEVAP BEKLİYORUM TEŞEKKÜRLER
Ne Kadar Hızlı Gittiğini Fren Yapınca Anlarsın
GAME OVER TRY AGAIN
-
Ellerine sağlık, çok güzel olmuş... Parkların ve stopların aynı anda yanması çok güzel bir görüntü çıkarmış vallahi
-
-
elegance45, hayır direnç kullanmadım, hazır led şeritlerden aldım silikonlu devresi hazır şekilde.
aydoganx, senin de depoüstü çantaya yaparız be yahu :D
B rh(+)
Aynada Herkesin Baktığı Yabancı
-
ya cevabın için teşekkürler ancak ben normal pover ledleri kendm birleştirerek yaptım 12 volt verdim transformatör ile süper oldu ancak stoplara bağladığım zaman yandı bitti kül oldu
Ne Kadar Hızlı Gittiğini Fren Yapınca Anlarsın
GAME OVER TRY AGAIN
-
yanlış daha doğrusu düşük direnç kullanmışındır muhtemelen, ben çok çakmam devre kurmaktan sen kurduğuna göre daha iyi bilirsin gerçi. iki çeşit vardı led şerit birisi ucuz birisi kısmen daha pahalı ikisindende almıştım ucuz olanların aydınlatması hikaye bunların yanında.
aldığım şerit şundan:
http://cgi.ebay.com/WaterProof-Robbi...item5ad81cef2c
B rh(+)
Aynada Herkesin Baktığı Yabancı
-
ya benim kullandığım trafo 12v 3 amper fakat akü 12 volt 9 amper amperin fazla olduğunu düşünüyorum çünkü başka bi olumsuzluk yok neyse bu dediğin ledlerden pover led olanlarından alıp direnç koyarak denicem bidahaki sefere tekrar eline emeğine sağlık
Ne Kadar Hızlı Gittiğini Fren Yapınca Anlarsın
GAME OVER TRY AGAIN
-
Eline ve emeğine sağlık, gayet güzel olmuş.
-
hem guzel hem faydalı bı calısma olmus bende yapmıstım hala kullanıyorum ozellıkle gece yada tunellerde cok dıkkat cekıyor.topcaseın ıcıne kabloları sabıtlemek ıcın bant yerıne sılıkon,cekomastık yada tabancayla uygulanan sıcak sılıkon daha uzun omurlu oluyor.bant zamanla atacak cunku
-
tapır adlı üyeden alıntı
hem guzel hem faydalı bı calısma olmus bende yapmıstım hala kullanıyorum ozellıkle gece yada tunellerde cok dıkkat cekıyor.topcaseın ıcıne kabloları sabıtlemek ıcın bant yerıne sılıkon,cekomastık yada tabancayla uygulanan sıcak sılıkon daha uzun omurlu oluyor.bant zamanla atacak cunku
evet bant çok sağlıklı değil fakat aklıma alternatif gelmemişti, silikon güzel bir tavsiye teşekkür ederim ;)
B rh(+)
Aynada Herkesin Baktığı Yabancı
-
bravooooo!!!bende yapıcam
-
-
09 Haziran 2014, 12:58
#18
emegınıze saglık cok ıyı olmus bedne bu cantadan almayı dusunuyorum bendekı cantayı acıp kapama sıkıntı oluyor gıcık oluyorum bırde cok genıs degıl
-
09 Haziran 2014, 13:29
#19
yağmuş - kar olayı nasıl olacak. hadi üstü kapalı olayı tamamda;
tabla ile çanta arasına su girerse?
orayıda silikon veya conta içinden alsaydınız etrafını çevreleyip.
-
15 Haziran 2014, 18:43
#20
ledlerin altındaki beyaz kağıt yerine alüminyum folyo yapistirilabilir. veya alüminyum soba bandı kaplanabilir
ışığı daha iyi disari verir olasi isinmayi yansıtır
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)
Bu Konudaki Etiketler