öncelikle forumun bu kısmını çok sevdiğimi ve motora dair çok şey öğrendiğimi belirteyim kendin yap bölümündeki ilk konum elimizden geldiğince birşeyler yaptık
malzemeler
1-)30*3*120mm lama demir
2-)10 mm çaplı 2,5 metre demir
3-)tabure bacağı 15 mm dairesel kesitli (eldeki malzemeden)
4-)reflektörlü yapışkan bant
5-)kaplama için (karbon kaplama folyosu)(ismini unuttum sıcak havayla yapışan davadan)
6-)montal için 8 adet cıvata ve somun
KULLANILAN ALETLER
1-)GAZ ALTI ve ark Kaynak Makinaları
2-)el breyzi (matkap)
3-)spiral (kesme makinası)
4-)mengene,boru,boru anahtarı bilumum anahtarlar
[IMG][/IMG]
motoru aldığımda top case için demirler üzerinde idi kafada planı oluşturduktan sonra mevcut demirlere fi 8 matkap ile 3 er delik açıyoruz
yaptığımız demirler buralardan sabitlenecek
[IMG][/IMG]
lamadan sağ ve sol yan için birer parça kesip yerine uydurmak için açılı kesim yapıp kaynaklıyoruz
[IMG][/IMG]
sonra yerine montaj işin pis kısmı burada başlıyor silindir demiri motora uydurmak için montajlanmış demirlerden ölçü alıyoruz
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
silindir demirleri mengene marifeti ile büküyoruz bunlar kısa bükülü yerlerden lamalar kaynaklanacak tabi en son aşamalarda
[IMG][/IMG]
işin enzor kısımlarından biride iki tarafı aynı hizada büke bilmek çok kez düzeltip geri büktüm
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
fatih ustamın dükkanı saolsun bize açtı istediğini yap dedi işlerinden vakit buldukçada yardımını esirgemedi
[IMG][/IMG]
Allahtan beton mikseri tamir atelyesi olduğu için alet edevattan yana sıkıntımız yok çok şükür
[IMG][/IMG]
bu fotoğrafta parçalar lamaya kaynaklanmış haldeler çok şükür en zor kısmı silindir demirleri bu şekle getirmek
[IMG][/IMG]
açıp tekrar tekrar bükmekte sıkıntı demiri çok yorarsanız bükülen yerlerden kopar
[IMG][/IMG]
gelelim motora montajına daha önceden deldiğimiz deliklerden somun ve cıvatalarla sabitliyoruz
[IMG][/IMG]
iki parçayı sabitledikten sonra aralarına yay şeklinde bir demir kıvırıyoruz yana düşersek askılar bir birinden destek alsın
[IMG][/IMG]
sıra pekleri söküp yerine bağlantı parçalrinı yapmaya geldi eksoz tarafını bükerken çok zorlandım kavisini egzosa göre vermek zaman alıyor tak çıkar tak çıka yine tak çıkar biraz sinir harbi
[IMG][/IMG]
sol taraf kolay olan kısım peglerin oraya lamadan parça kesip peglerin pimleriyle tutturuyoruz silindir demiride lamaya kaynak
[IMG][/IMG]
fatih ustam çok yoğun çalışıyor van'daki tek mikser servisihaliyle acele edip dükkanını ve makinalarını çok meşgul etmek istemiyorum ve detayda görüldüğü,üzere kaynaklar biraz kötü memlekette olsam çok daha iyisi olurdu
[IMG][/IMG]
tabure bacakları burada devreye giriyor bir delik açıp diğerdemiri içinden gaçirip kaynaklıyoruz;üstarafıda açılı kesip çekiçle yassıltarak kaynaklıyoruz
[IMG][/IMG]
işte pegleride bu tabure bacaklarına montajlıyoruz bu kısımları lojmanın kazan dairesinde yapıyorum
[IMG][/IMG]
gerçi peglerin açısını tutturamıyorum biri biraz aşağıya doğru oluyor
[IMG][/IMG]
ve sonuç yay demiride gözüme zayıf geliyor 2 taraftan 2 parça daha kaynatıyorum işlem tamam şimdi fırın boyay gönderiyoruz
[IMG][/IMG]
bütün bu hazırlıklar çıkmaya hazırlandığım 2300 km lik uzun tur içindi bitmiş çantalar takılmış halini fotoğraflayamadığım için turdaki haliyle koydum
[IMG][/IMG]
çantaların hikayesini merak eden olursa onlarıda yazarım umarım iyi bir anlatım olmuştur teşekkürler.