Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

CVT (Sürekli Değişken Transmisyon) Şanzıman

    REKLAM ALANI
  1. #1
    mehmethan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Aralık 2004
    Şehir
    Sakarya
    Motosikleti
    Honda Forza 250
    CVT (Constantly Variable Transmission), Türkçe’ye “sürekli değişken iletim” yada sürekli değişken hareket iletimi” olarak çevrilmektedir. Bazı yabancı kaynaklarda bu şanzıman sistemine “Twist and Go” (Çevir ve Git) denilmektedir. Elektronik olanı ise ECVT şeklinde kısaltılmıştır.

    Bildiğimiz gibi scooterlar kısaca CVT denilen şanzıman sistemine sahiptir. Maksi scooterlar diğer motosikletlere göre ebatları daha büyük olmasına ve bir çok avantaja sahip olmalarına rağmen bazı motosiklet kullanıcıları tarafından sırf CVT şanzımana sahip oldukları için küçümsenirler. Biz Motosiklet kullanıcıları olarak CVT şanzımana burun bükerken otomobil üreticileri çoktan CVT şanzımanın avantajlarının farkına vardı ve yeni modellerini CVT şanzımanlı olarak üretmeye başladı bile. Çünkü CVT şanzımanın hem 5 ileri düz vitesli hem de 4 ileri otomatik vitesli şanzıman sistemlerine göre birçok avantajı bulunmaktadır. Gürültüsüz olması, az yakıt sarfiyatı ve sarsıntısız vites değişimi bunlardan bazılarıdır. . CVT teknolojisinin sunduğu avantajlar tanındıkça VDT, Ford, Nissan, Volvo, Honda, Subaru, Fiat, Fuji Heavy Ind. Ltd., Audi, BMW gibi firmaların bu konuyla ilgili yatırımları da artmıştır.

    Audi A6, Nissan Murano SUV, Nissan Micra, Honda Civic, Honda City, Toyota Prius, Fiat Albea, Subaru G3X, Subaru HM-01, Avrupa Ford Fiesta 1.3 lt. ve Ford Escort 1.6 lt. gibi araçlar CVT şanzımanlı otomobillere örnek olarak gösterilebilir.
    CVT’ nin eksiksiz bir başarısı, küçük bir otomobil olan Nissan Micra’ dır. Dünya genelinde, Micra’ ların yaklaşık % 30’ u CVT ile sipariş edilmektedir. Ayrıca Micra’ da sağlanan başarıdan sonra Nissan hem büyük hem de küçük otomobiller için CVT’ yi geliştirmektedir.

    Muhtemelen bu kademesiz transmisyonların yeni yeni uygulanmasına ait en etkileyici örnek, Renault V10 motoru ile 800 HP gücündeki CVT tahrikli Canon-Williams Formula 1 yarış arabasıdır. Williams’ ın teknik müdürü Patrick Head’ in söylediğine göre “ eğer Formula 1 yarışlarında CVT, çekiş gücü kontrolü, Aktif süspansiyon vb. gibi sürücüye yardımcı elemanlar 1993 yılının ortalarındaki kural değişiklikleri olmayıp yasaklanmasaydı, bu otomobil bugün gireceği bütün yarışları büyük bir ihtimalle kazanabilirdi.”

    Porsche yarış bölümü müdürü olan Max Welty, “CVT’ nin birbirinden farklı bir çok durum altında optimal kontrola izin verdiğini, bunun spor arabalar için özellikle önemli olduğunu, konfor ve sportifliğin ideal kombinasyonu için Porsche’ nin CVT tip kontrol stratejisini geliştirdiğini” söylüyor.

    Otomobil devleri, hem benzinli hem de elektrikli motora sahip olan hybrid (melez) modeller üretmek için kıyasıya bir yarışa başladı. Japonya'dan sonra ABD ve AB ülkelerinde hybrid otomobillere talep 5 yılda 15 kat arttı. Pazarın 200 milyar doları bulması bekleniyor. Üstelik hybrid otomobillerde CVT veya ECVT şanzımana sahiptir.

    Peki CVT Nedir?
    Motorlu bir taşıtta, taşıtın motorundan tahrik aksına kadar gücü nakleden aktarma organları; hız dönüştürücü (kavrama-debriyaj), moment dönüştürücü (vites kutusu) ve moment dağıtıcıdan (diferansiyel) meydana gelir (Şekil 1).

    CVT şanzımanda ise klasik vites kutusu ve debriyaj bulunmaz.

    Sürekli değişken hareket iletimi yani CVT (Continuously Variable Transmission) fikrinin ortaya atılması hemen hemen ilk otomobilin icadı ile başlar. 1886’da Alman otomotiv öncülerinden Daimler ve Benz ilk benzin yakıtlı otomobillerinde V-kayışlı CVT kullanmışlardır. Bunun için, otomatik vites değiştirme üniteleri ile özellikle hareketli makara sistemi kullanılarak otomobillere takılması konusunda birçok girişimlerde bulunulmuştur.

    Değişken Oranlı Şanzıman - 1950'li yıllarda Hollandalı Van Doorne tarafından geliştirilen sistem, metal bir kayışın, iç yüzeyleri konik bir çift kasnak arasında çalışma prensibine dayanıyor. Aslında scooterlardaki aktarma sistemiyle aynı prensibe sahip CVT'de herhangi bir dişli olmadığı için sürekli değişken oranlı şanzıman olarak adlandırılıyor. CVT şanzımanlarda sadece bir başlangıç ve bitiş oranı bulunuyor. Motor devri ve hıza bağlı olarak aktarma oranı, bu iki oran arasında sürekli değişiyor.(Şekil 2)

    Bir makine Mühendisi ise CVT şanzıman hakkında şunları söylemektedir:“Bu şanzıman bize sonsuz vites sayısını teorik olarak vermektedir. Çünkü 1950 yıllarda denenen traktörlerinde sistem gibi büyükçe koni tarzı bir parça düşünün bunun üzerinde gezen bir kayış her noktasında farklı bir çap değerine sahip olacaktır. Koninin kesitini alırsanız ve koni üzerinde ilerleseniz durum anlaşılacaktır. 2 mm sonra koninin bu noktadaki açı azalacak ve böylece devam edecektir. Bu şu demektir: Elimizde sonsuz çapta dişli bulunmaktadır ve istenilen noktaya giderek bu çap değeri yakalanabilir. O zaman da istenilen tork değeri belli noktada yakalanabilir , elektronik de devreye girince bu noktanın neresi olduğu saptanmakta ve araç devamlı değişen bir vitesli araç gibi hareket etmektedir. Minimum benzin sarfiyatını elde etmek için çok iyi bir yoldur.
    tabiî ki ortada dişli olmayınca vites geçişlerindeki sarsıntı yaşanmayacak ve aynen elektrikli motor gibi devir artınca hızın artması gibi devamlı ve sabit tork yakalanacaktır. Bu konuda hibrit motor teknolojili araçları incelemenizi şiddetle öneririm , gelecekte bütün yeni nesil araçlar bu şekilde motorlar ile donatılacaktır. Buna Türkiye’de Avrupa Birliği meselesinden dolayı uymak zorundadır. Çünkü istenen emisyon değerleri artık klasik araçlarımızla yakalayamayacağımız kadar düşük olacaktır.”

    Attık CVT’ nin zamanının geldiği anlaşılmaktadır.Bunun iki sebebi vardır:
    Birincisi; en son teknoloji CVT’ lerin otomobillere uygulanmasıyla sağlanan yakıt ekonomisi ve sürüş performansı açısından bugünün karmaşık ve pahalı vites kutularını karşılaması, bunların pratik ve ekonomik olma sınırlarına yaklaşmış olmalarıdır.
    İkincisi ise yakıt tüketimine (Amerika’da CAFE şartları) ve egzoz emisyonuna dair giderek daralan sınır değerlere sahip yönetmelikler otomotiv mühendisleri üzerinde bir baskı oluşturmuş ve yüksek verimli , kararlı durumda çalışan motorların sınırlı devir sayısı kuşağı içerisinde çalıştırılması ve kullanılması durumunu düşünmelerine neden olmuştur.
    Taşıt hızına bakılmaksızın motor hızının kontrol edilebilmesi CVT’ lerin mükemmel olarak üstesinden gelebildiği bir durumdur. Bu da CVT ‘ yi oldukça çekici hale getirmektedir. Daha da ileri gidilirse, bu çevreyle ilgili yeni yönetmeliklerin değişik tiplerdeki güç kaynaklarını kullanan hybrid taşıtların geliştirilmeleri konusunda bir baskı oluşturacağı düşünülmektedir.

    CVT Konstrüksiyonu
    Modern bir CVT sistemi; temas yüzeyleri fazla derin olmayan koni şeklinde ve genişlikleri değişken bir çift kasnak arasında çalışan, çok sayıda plakadan oluşmuş çelik bir kayıştan meydana gelir. İtmeli blok V-kayışı, V-şeklindeki plakalara bağlantılı olan çelikten yapılmış, ince, düz gerilim bantlarından oluşmuştur. Yaklaşık olarak 300 adet plaka vardır ve herbiri 2 mm kalınlığa, 25 mm genişliğe ve 12 mm derinliğe sahiptir.

    CVT basit olarak genişliği değişken ,V-şekilli ve arasında kompozit çelik kayışın bulunduğu bir çift kasnaktan oluşur. Her kasnak iki adet ve herbiri kısa, yarı konik yüzeyden meydana gelir. Kasnaklar mil üzerinde bulunur ve kasnakların bir yarısı mile katı bir şekilde monte edilirken diğer yarısı doğrusal bilyeli yuvalar üzerinde eksenel yönde kayma serbestliği olacak şekilde monte edilir. Değişken hız oranları birinci giriş kasnağı yardımıyla sıkı temas halinde bulunan kayışın efektif çapının arttırılması veya azaltılması sonucunda ve buna cevap olarak ikinci çıkış kasnağının çalışma çapında azalma veya genişleme yaratılarak elde edilir.


    CVT Tipleri
    Esas olarak 5 ana kategoriye ayrılan çok sayıda CVT çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; sürtünmeli, çekmeli, hidrostatik, hidrokinetik ve elektrikli tipleridir. Otomotiv sektöründe çekme güçlü ve hidrokinetik CVT’ ler en çok kullanılanlarıdır. Üretimi yapılan en belirgin tipleri ise PIV zincir tahrikli, Kumm düz kauçuk kayışlı, çekme tahrikli, hidrostatik ve hidrodinamik (moment dönüştürücülü) CVT’ dir.
    1.PIV Zincir Tahrikli CVT: PIV zincir tahrik sistemi iki farklı yarıçaptaki makaraları birleştiren metalik bir zincir kayıştan meydana gelir. Döndüren ve döndürülen makaralardan herbiri bir sabit döner oluklu ve bir kayar döner oluklu kasnaklardan meydana gelir. Bu tip kuruluş tarzı dönme eksenlerinin sabit kalmasına izin verir ve zincir kayış içerisinde oluşacak boşlukların önüne geçer.
    2.Kumm Düz Kauçuk Kayışlı CVT: Konstrüksiyon ve çalışma prensibi bakımından PIV zincir tahrikli CVT’ ye çok benzer. Bununla birlikte göze çarpan farklı özelliği metal zincir kayışla karşılaştırıldığında kauçuk kayışın daha yüksek olan sürtünme katsayısıdır.
    3.Çekme Güç Tahrikli CVT: Çekme tahriği sürtünmeli tahrikten prensip olarak tamamen farklı çalışır. Bu sistem ortam olarak elasto-hidrodinamik akışkan filmi kullanır ve böylece döner makaradan diğerine gücü iletir.
    4. Hidrostatik CVT: Hidrostatik CVT sistemi, değişken stroklu hidrostatik bir pompa ve değişken stroklu hidrostatik bir motordan meydan gelir. Motor şaftı çıkış olarak alınırken pompa şaftı giriş olarak alınır. Pompa stroğunu, motor stroğunu ve sistem basıncını değiştirerek hız oranı ve çıkış momenti kontrol edilebilir.
    5. Hidrodinamik CVT : Moment dönüştürücüler geçmişte hidrodinamik transmisyon olarak kullanılmışlardır. Halbuki günümüzde hız yerine çıkış momentini arttırmak için otomatik transmisyonlarda kullanılır. Sistem temel olarak bit türbin , stator, yöneltici pervane ve gücü ileten akışkandan oluşur.
    Düşük motor momentlerinde hidrostatik CVT en büyük, PIV zincir CVT ise en düşük verime sahiptir. Kumm’s düz kauçuk kayış CVT tipleri arasında en verimli olanıdır.

    CVT’ nin Düz ve Otomatik Transmisyonlarla Karşılaştırılması
    Manuel, otomatik ve CVT (Continuously Variable Transmission) olmak üzere başlıca üç tip aktarma organı vardır.5 kademeli manuel vites kutusu küçük hacimlidir ve birkaç hareketli parçası vardır. Neticede yüksek güvenilirlik ve düşük servis ihtiyacı elde edilir.

    CVT tüm motor hızlarında yüksek performans sağlar. Aynı zamanda yakıt tüketimi minimumda tutulur. Gaz pedalı konumundan , motor hızından ve momentinden gelen bilgiler mevcut seyir şartlarına göre CVT sistemini devamlı şekilde ayarlayan hidrolik kontrol sistemine gönderilir. Vites çevrim oranı motor yüküne ve aracın hızına bağlı olarak devamlı değiştirilir.

    CVT’ nin tabiatında mevcut olan verim, düz ve otomatik transmisyonların her ikisinin sahip olduğu verimden biraz daha daha azdır (düz %85, otomatik %82, CVT %80 civarlarında). Bununla beraber CVT tarafından hız oranı sürekli olarak değiştirildiğinden motorun en uygun devir sayısı aralığında çalışmasına müsaade edilir ve böylece bir uçtan diğer uca olan aktarma organlarının verimi yükseltilir. Bu sürekli olarak vites değişimi uygulanan şehir içi ve otoban trafiğindeki seyir şartlarında yakıt tüketiminin azaltılmasında önemli bir rol oynar. İlave olarak CVT’ nin çevrim oranı aralığı daha geniş olduğundan daha düşük hızlarda çalıştırılan motorda daha az gürültü meydana gelir.

    Aynı çalışmada 4 kademeli vites kutusu ile CFT 20 E nin ivmelenme performansına etkisi karşılaştırıldığında CVT sisteminin daha iyi sonuç verdiği görülür (CFT 20 E: ZF firması tarafından üretilen CVT şanzımandır).


    BMW firması tarafından arkadan çekişli bir taşıtta 4 kademeli otomatik vites ve CVT uygulamasının karşılaştırılması sonucunda benzer şekilde CVT ile yakıt tüketiminde % 10 a varan azalmalar ve ivmelenmede %12 ye varan iyileşmeler sağlanmıştır.

    Kaynaklar:
    http://www.otomotiv.itu.edu.tr/abstr/cvtmakale.doc
    http://www.sanaltuning.com/c.htm
    http://www.turkpoint.com/otomobil/teknik_alfabe.asp
    http://forum.donanimhaber.com/m_4992...tm.htm#5161548
    http://www.otoalsat.com/autoshow/haberdetay.php?id=72
    http://fiat.com.tr/albea_genel.htm
    http://www.netbul.com/superstar/ozel...baruHM-01.html
    http://www.haberturk.com/news/212881.html


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    PcKopatGhostRider - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Ağustos 2005
    Şehir
    Mersin
    Motosikleti
    Honda CBR 600F
    bilgiler için teşekkrler mehmethan...
    CBR 600F Honda,

  3. #3
    mostwanted_57 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Ocak 2006
    Şehir
    İst./Bostancı
    Motosikleti
    Yamaha Xmax 250 ABS
    bayaa bi araştırma yapmışsın. paylaştığın için teşekkürler

  4. #4
    DARKDIAMOND - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Ocak 2006
    Şehir
    üsküdar/istanbul
    Ellerine,gözlerine sağlık.Teşekkür ederim.

  5. #5
    gureli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Haziran 2005
    Hollandada bu sistem şanzımanla çalışan DAF otomobilleri vardı,70 li yıllarda.sonradan bu markayı VOLVO aldı . Önceleri volvo daf olarak (variabel verscnelling) üretiliyordu daha sonraları ürtimden kaldırıldı.yalnız volvo kaldı.
    ileri yaptığı hızı geri vitesi'de yapabiliyordu bu otomobiller.teknik terimlerden anlamam ama Mehmethan arkadaşımız bunu zaten çok iyi bir şekilde açıklamış. Daf satıldıktan sonra bu vites sistemi ortdan kalktı .Ama şimdi yeniden gündemde .

  6. #6
    saykoshey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Ocak 2006
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Kawasaki Ninja ZX-12R, Hayane?
    Alıntı gureli adlı üyeden alıntı
    Hollandada bu sistem şanzımanla çalışan DAF otomobilleri vardı,70 li yıllarda.sonradan bu markayı VOLVO aldı . Önceleri volvo daf olarak (variabel verscnelling) üretiliyordu daha sonraları ürtimden kaldırıldı.yalnız volvo kaldı.
    ileri yaptığı hızı geri vitesi'de yapabiliyordu bu otomobiller.teknik terimlerden anlamam ama Mehmethan arkadaşımız bunu zaten çok iyi bir şekilde açıklamış. Daf satıldıktan sonra bu vites sistemi ortdan kalktı .Ama şimdi yeniden gündemde .
    Orada bir hatan var gureli kardes. DAF'in CVT sanzimani "Belt & V-pulley" tipindendi, yani yokarida gosterinen kayis CVT sanzimani. Bunun faydalari zamanla ve teknoloji ilerliyerek eridi, o nedenle DAF bu samzimani birakmisti. En buyuk kusuru dusuk hizlarda ve kalkisda buyuk guc kayibi, ve cok bakima gerek olmasi. Ama onun yerini yeni ve gelismis sanzimanlar aldi ve DAF variomatic CVT adini alan bir sanziman geldi. DAF su an bu sanzimani sadece seri uretimde degil ama DAF Formula One tir yarislarinda kullaniyor.

    Hem "variabel verscnelling" degil ama "variabele versnelling", yani Hollandaca "variable transmission" anlamina geliyor.

    Eski DAF CVT sanzimani:
    http://www.classic-daf.nl/indexb.html

    Bugunku teknoloji ile daha iyi ve daha rahat CVT sanzimani yapabiliyorlar ve bazi otomobil markalari seri uretimde satisa basladi bile. Mesela Audi multitronic (A8 ve yeni A4 icinde kullaniyorlar) veya Honda CVT (Jazz icinde kullaniyorlar). CVT'nin en buyuk faydasi motorun herzaman optimum guc tur alani icinde bulunmasi. Arabanin hizi, motorun hizina (yani tur) bagli ama motor herzaman ve her turda ayna miktarda guc vermiyor. Bu sansimanla motor hizini ve arac hizini birbirinden ayira biliyorsun, ve motoru dahima optimum guc tur alaninda bulundurarak hiz yapabilirsin. Bu nedenle otomobil ureticiler zaten senelerdir boyle sanzimanlar kullanmak istoyordu ama avantajlar desavantajlar karsisinda durmuyordu.

    Yeni ve gelismis Audi multitronic CVT sanzimani, resimler sayfanin altinda:
    http://www.audiworld.com/news/99/mul.../content.shtml

  7. #7
    mehmethan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Aralık 2004
    Şehir
    Sakarya
    Motosikleti
    Honda Forza 250
    saykoshey, bravo arkadaşım. yazılarını saygıyla okuyorum. katkın için çok teşekkürler. verdiğin linkteki iki fotoğrafıda ekleyelim tam olsun.


  8. #8
    Makine - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Eylül 2005
    Şehir
    Adana
    Motosikleti
    2015 Triumph Tiger Explorer
    Teşekkürler.
    "Bir insanın bildiğini zannettiği bir şeyi öğrenmesi imkansızdır." (Epiktetos)

  9. #9
    lubof - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Nisan 2005
    Şehir
    SW

    Cok Guzel Olmus

    COk guzel acıklamıssınınz olayı elinize saglık.
    Ben bu sanzumanı Subaru sayesinde tanıdım ve kullandım.Mukemmel idi: manuel viteslisiyle aynı yakıtı tuketen otomatik arabaş superdi.En buyuk avantajıda oyıllarda ki cok sarsıntılı otomatk degisime karsı sarsıntısız bir kullnım sunuyordu.Bu sanzumanın tanıtımında en buyuk py da sanırım Subaru [COLOR="Red"]JUSTY[COLOR="red"][olsa gerek.COLOR]
    SANIRIM BÜTÜN BÜYÜ RÜZGARDA GİZLİ..

  10. #10
    saykoshey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Ocak 2006
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Kawasaki Ninja ZX-12R, Hayane?
    Mehmethan kardes, adasim, tesekur ederim ama aslinda bu konu uzerinde uzun uzun yazilar yazabilirim. Sorun sudurki bende bunun sizin anlayacak bir hale getirecek turkce kapasitesi yok ve bundan aslinda cok utaniyorum. Su an sozlukdur sudur budur idare ediyorum ama Turkiyeye donunce bir dil kursuna girecem.

    Bu konuyu daha derin anlamaniz icin aslinda guc, tork ve tur gibi baslantilari anlamaniz lazim. Bu konu uzerinde daha bilinclenmek isteyen ve ingilizcesi olan arkadaslar benim bir alman arkadasimin sitesine hazirladigim sayfaya baka bilirler.

    Guc, tork ve tur
    http://www.e31.net/torque_e.html

    Hava direnci
    http://www.e31.net/luftwiderstand_e.html

  11. #11
    öğrenci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Ocak 2006
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    honda cgl 125
    mehmethan yaptığın çalışma için çok teşekkür ederim benim için çok faydalı oldu bir bilgi eksiğimi kapatdın bu tür yazı ve konulara devam etme dileğimle

  12. #12
    mehmethan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Aralık 2004
    Şehir
    Sakarya
    Motosikleti
    Honda Forza 250
    saykoshey, dil kursuna ihtiyacın olacağını zannetmiyorum. gayet güzel yazıyorsun. Türkiye'ye gelince biraz çevreyle kaymnaşıp, birazda kitap okursan işlem tamam olur. ilerki aşamada birde basit bir Türkçe dil bilgisi kitabı okursun. teknik konulardan çok iyi anladığını tahmin ediyorum. eminim burada çok faydalı olursun.

    öğrenci, ben de teşekkür ederim.

  13. #13
    gureli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Haziran 2005
    Aydınlattığın için teşekkürler . Teknik kısmından anlamadığımı yazmıştım ama bu tüe bir araç kullandım o sıralarda . sen izahlı anlatınca aklıma geldi böyle bişey vardı dedim. ve evet versnelling olarak düzeltmene ayrıca teşekkürler.

  14. #14
    Mengu16 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Aralık 2004
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Bajaj 200NS, Mondial 210MX
    Benim aklımın almadığı bu kayış nasıl kaçırmıyor ?

  15. #15

    Üyelik
    20 Ağustos 2005
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    BMW F 750 GS
    Audi'nin düz kenarlı zinciri konik yüzeyli kasnaklarda nasıl kavrama yapıyor anlamadım. Bunlarda harekette her zaman kayıp vardır ama klasik tork konvertörlü bir otomatik vites kutusu kadar değildir. Motoru optimum devirlerde kullandığından harekette kayıp olması rağmen yakıt tüketimi artmıyor.

  16. #16
    tbk_1980 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    31 Ekim 2006
    Şehir
    BURSA
    Motosikleti
    Kuru Fasulye tepkimeli, Enjeksiyon sistemi........
    Teşekkürler....
    ʞoʎ ʎǝşıq uǝpıƃ sɹǝʇ ɯıʎıʎı uǝq

  17. #17

    Üyelik
    08 Eylül 2008
    Alıntı Seko adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Audi'nin düz kenarlı zinciri konik yüzeyli kasnaklarda nasıl kavrama yapıyor anlamadım. Bunlarda harekette her zaman kayıp vardır ama klasik tork konvertörlü bir otomatik vites kutusu kadar değildir. Motoru optimum devirlerde kullandığından harekette kayıp olması rağmen yakıt tüketimi artmıyor.
    Kayma olmaması için iki kasnak arası gerdiriliyor. Gerdirme işlemi hidrolik sistemle yapılıyor. Bu da yüksek hidrolik basıncı yüzünden bir miktar motor performansından çalıınması anlamına geliyor. Audi multitronic şanzumanda bu basınç sürekli kontrol altında tutularak, hidrolik sisteme gereğinden fazla basınç uygulanmasının önüne geçilerek , bir miktar yakıt tasarrufu sağlanıyor.

  18. #18
    Seni unutmayacağız
    Nur içinde yat

    Üyelik
    07 Haziran 2007
    Alıntı klein adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Kayma olmaması için iki kasnak arası gerdiriliyor. Gerdirme işlemi hidrolik sistemle yapılıyor. Bu da yüksek hidrolik basıncı yüzünden bir miktar motor performansından çalıınması anlamına geliyor. Audi multitronic şanzumanda bu basınç sürekli kontrol altında tutularak, hidrolik sisteme gereğinden fazla basınç uygulanmasının önüne geçilerek , bir miktar yakıt tasarrufu sağlanıyor.
    Hocam foruma hoşgeldin

    Seni de burda gördüm ya artık ölsem gam yemem.
    ekinler baş vermeden kör buzağı topallamazmış.::tartis::

  19. #19

    Üyelik
    14 Mayıs 2008
    Yukarıdaki değerli bilgilerden ayrı okulumun kaynağını da dökeyim,ayıptır söylemesi üniversitede ilk bitirme tezini ve araştırmalarını ben yapmıştım.
    http://www.google.com.tr/custom?doma...ORID%3A1&hl=tr


Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler