Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
2. sayfa BirinciBirinci 12

Yanma odası kurum temizliği

Motovento
    REKLAM ALANI

Motosikleti
    2003 Kanuni Seyhan 125
    https://hizliresim.com/lqzm0h
    https://hizliresim.com/RBpFJa

Buji 1.400 km'dedir. Rodaj yeni bitti. Rodajda dikkatli sürdüm, ama kurum oluşturacak kadar da değil.

Siyahlık yağ gibi bir şey değil, kuru ve çok zor çıkıyor.

(Fotolar açılmıyordu. Tekrar başka yerden yükledim.)

https://imgyukle.com/i/rEgdYt
    https://imgyukle.com/i/rEhPzc

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    bassturbin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha Xj6 Diversion F
    Alıntı seyhan125 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    https://hizliresim.com/lqzm0h
    https://hizliresim.com/RBpFJa

Buji 1.400 km'dedir. Rodaj yeni bitti. Rodajda dikkatli sürdüm, ama kurum oluşturacak kadar da değil.

Siyahlık yağ gibi bir şey değil, kuru ve çok zor çıkıyor.

(Fotolar açılmıyordu. Tekrar başka yerden yükledim.)

https://imgyukle.com/i/rEgdYt
    https://imgyukle.com/i/rEhPzc
    Arkadaşım o kurumlar benzinin yandıktan sonraki karbon atığı.HaNGİ MOTORUN BUJİSİNİ SÖKERSENİZ SÖKÜn öyle görünür buji.Rolantide farklı evrede yarım gazda farklı evrede tam gazda farklı evrede yakıt hava katrışımı olur.

Yani o bujinin kurumlu kararık olması normal.Ani tam gazda patırdama bazen normaldir fakat hep yapıyorsa katrbüratör temizlenebilir hava filtresi temizlenebilir.Yakıtın içinde bir şekilde nemden dolayı su olabilir.Yeni buji takın yapmıyorsa bujiden yapıyorsa önce karbüratör temizliğinden ve hava ayarından kaynaklıdır o padırdama.
    Aprilia RS 250 GP Nº1

Motosikleti
    2003 Kanuni Seyhan 125
    Alıntı bassturbin adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Arkadaşım o kurumlar benzinin yandıktan sonraki karbon atığı.HaNGİ MOTORUN BUJİSİNİ SÖKERSENİZ SÖKÜn öyle görünür buji.Rolantide farklı evrede yarım gazda farklı evrede tam gazda farklı evrede yakıt hava katrışımı olur.

Yani o bujinin kurumlu kararık olması normal.Ani tam gazda patırdama bazen normaldir fakat hep yapıyorsa katrbüratör temizlenebilir hava filtresi temizlenebilir.Yakıtın içinde bir şekilde nemden dolayı su olabilir.Yeni buji takın yapmıyorsa bujiden yapıyorsa önce karbüratör temizliğinden ve hava ayarından kaynaklıdır o padırdama.
    Cevabınız için teşekkür ederim.

AzÇok - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Bujiniz yukarıdaki durumda. Aşağıdaki bilgilere göre değerlendirebilirsiniz;
    http://www.motosiklet.net/forum/mt-a...yi-okumak.html
    Yanılmıyorsam bujiniz yağlanmış.
    Kural [ Z ] ve seyhan125 bunu beğendiler.

https://www.youtube.com/watch?v=BjipuG4wVJk

su tabancasını birazdaha derine sokarsan temizlenir mi :D

Motosikleti
    Belirtmek İstemiyor
    kaptan, fotoğraflara baktım. motorda sanki yağ eksiltme var?

Motosikleti
    2003 Kanuni Seyhan 125
    Alıntı AzÇok adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    https://i.imgyukle.com/2020/04/27/rEhPzc.jpg

Cevabınız ve fotoyu yüklediğiniz için teşekkür ederim.

---------- Mesajlar birleştirildi - 13:59 ---------- bir önceki mesaj zamanı 13:50 ----------

Alıntı ulkerhan adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    kaptan, fotoğraflara baktım. motorda sanki yağ eksiltme var?
    Silindir falan yeni değiştiği için yağı sürekli kontrol ediyorum, eksiltme yok. Karbüratörü temizlerken bir parçası kırıldı, şimdi yeni aldım takacağım. Hava filtre kutusunu da yeni takıyorum, zaten pahalı şeyler değil. Bir de egzozu yenileyeceğim, dışarıdan bakınca çok kötü durumda, içi de geberiktir sanırım, bu da patırdama patlama falan yaparmış diye okudum.

Herkese cevapları için teşekkür ederim.

Kural [ Z ] - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Bkz. İmza =>
    Muhtemel iki üç sorun olabilir, tabi sorundan sayarsanız.

* Kullandığınız yakıt kalitesi kötü
    * Motor ısınmadan yola çıkıyor ve motor tam ısınamadan(karbonu yakarak temizliğini yapamadan) tekrar stop ediyorsunuz. Bunda ortam ısısı ve kat edilen mesafe ile kullanılan devir aralığı/vites ilişkisi önemlidir
    * Bir nedenle (h.filtresi kirli/karbüratör ayarı hatalı/enjektör damlatma veya yanlış püskürtme/istenmeyen bölgeden hava emilimi v.s.) hava yakıt karışımınızda sorun var
    * Uygun olmayan tipte veya kalitesiz buji/pipo/buji kablosu kullanımı

Liste uzayabilir ancak temelde bunları sayabiliriz.

Aslında kafaya çok takacak derecede bir sorun göremedim, yine de nedenini bulmak isterseniz yukarıdaki adımları izleyebilirsiniz.

---------- Mesajlar birleştirildi - 18:38 ---------- bir önceki mesaj zamanı 18:35 ----------

Alıntı AzÇok adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    https://i.imgyukle.com/2020/04/27/rEhPzc.jpg

Paylaşım için teşekkürler
    karatimsah bunu beğendi.
    ...

Motosikleti
    2003 Kanuni Seyhan 125
    Alıntı Kural [ Z ] adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Muhtemel iki üç sorun olabilir, tabi sorundan sayarsanız.

* Kullandığınız yakıt kalitesi kötü
    * Motor ısınmadan yola çıkıyor ve motor tam ısınamadan(karbonu yakarak temizliğini yapamadan) tekrar stop ediyorsunuz. Bunda ortam ısısı ve kat edilen mesafe ile kullanılan devir aralığı/vites ilişkisi önemlidir
    * Bir nedenle (h.filtresi kirli/karbüratör ayarı hatalı/enjektör damlatma veya yanlış püskürtme/istenmeyen bölgeden hava emilimi v.s.) hava yakıt karışımınızda sorun var
    * Uygun olmayan tipte veya kalitesiz buji/pipo/buji kablosu kullanımı

Liste uzayabilir ancak temelde bunları sayabiliriz.

Aslında kafaya çok takacak derecede bir sorun göremedim, yine de nedenini bulmak isterseniz yukarıdaki adımları izleyebilirsiniz.

---------- Mesajlar birleştirildi - 18:38 ---------- bir önceki mesaj zamanı 18:35 ----------

Paylaşım için teşekkürler
    Cevabınız için teşekkürler.

Yakıtı hep aynı yerden alırım ve genellikle sağlıklı devirlerde 80-180 km yol yaparım, en az 20 dk kesintisiz sürerim, şehir içine pek girmem. Buji NGK kullanırım, pipo-kablo-bobini yeni değiştirmiştim.

(Bujiyle ilgili kafamda şöyle bir soru işareti var: Okuduklarımdan yanlış anlamadıysam bujinin silindir içine giren uzunluğunun, yuvasının kalınlığından fazla olmaması ve tam oturması gerekiyor, sadece tırnak kafası yanma odasında olmalı. Fakat bujinin 0,5 cm civarı uzun kaldığından şüpheleniyorum, sanki yuvanın et kalınlığı ince kalıyor bujiye ve tırnak kafası yanma odasına fazla giriyor. Yeni takılan silindirin ve silindir kapağının hangi marka modele ait olduğunu bilsem kullanma kılavuzunu bulup doğru bujiyi öğreneceğim, fakat silindir kapağının üzerinde RMG diye bir ibare kazılı, RMG Moto Gusto motosikletlerine baktığımda ise 150'lik bir commuter modeli bulamıyorum. Yeni buji takarken biraz kalınca bir pul takıp deneme amaçlı 100-200 km yapmayı düşünüyorum.)

Bugün komple hava filtre kutusu ve yeni PZ27 karbüratör aldım, bunları takacağım. Manifold bağlantılarını yanmaz sıvı contayla güçlendireceğim. Egzozda bakır conta olmadığını gördüm, oraya da conta takacağım. Karbüratör hava ayarını düzgün yapabilirim sanıyorum, epey okudum bu konuda. 150 cc için PZ27 karbüratör en uygunuymuş sanırım. Üstündeki PZ26 idi.

Kafaya takmamın sebebi şu: Motoru bir hevesle yenilettim, bir sürü de masraf yaptım, temiz yürüsün istiyorum. Bu durumda kullanmaya devam edersem yeni motora erkenden zarar gelecek diye de endişeliyim. Şu anda 1/8-3/8 gaz aralığında rahatsız edici tekleme var, ki benim en fazla kullandığım gaz aralığıdır. Ayrıca motor soğukken jiklesiz ve hemen marş alıyor, hiç olmazsa yarım jikleye ihtiyaç duymalı diye biliyorum. Bujide de kurumlanma var (daha önceki bujilerin durumuyla kıyasla). Bunlar sanki zengin karışıma işaret ediyor.

Biraz uzun oldu kusura bakmayın.

Buji okumasıyla ilgili bilgi yazınıza esas biz teşekkür ederiz.

bassturbin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha Xj6 Diversion F
    Motorunuz yarış motoru veya yüksek devirli motor veya ikizamanlı veya jetting yapılmış (karbüratör memesi değiştirme) motor değil.O buji okuması o şekilde söküpte bakmakla olmuyor uzun uzun anlatmadan söyliyeyim motorunuzla son hıza çıkıyorsunuz 10 saniye tam gazda giderken aniden motoru kill switchen stop ediyorsunuz bujiyi söküp uzunu diş kızmını kesip iç elektrodu okuyorsunuz.Sizin momotorda arıza yağ yakma buji arızası vs yok.

---------- Mesajlar birleştirildi - 10:10 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:08 ----------

Şöyle bişey;

Motosikleti
    2003 Kanuni Seyhan 125
    Alıntı bassturbin adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Motorunuz yarış motoru veya yüksek devirli motor veya ikizamanlı veya jetting yapılmış (karbüratör memesi değiştirme) motor değil.O buji okuması o şekilde söküpte bakmakla olmuyor uzun uzun anlatmadan söyliyeyim motorunuzla son hıza çıkıyorsunuz 10 saniye tam gazda giderken aniden motoru kill switchen stop ediyorsunuz bujiyi söküp uzunu diş kızmını kesip iç elektrodu okuyorsunuz.Sizin momotorda arıza yağ yakma buji arızası vs yok.

---------- Mesajlar birleştirildi - 10:10 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:08 ----------

Şöyle bişey;

https://i.hizliresim.com/nXrGhr.jpg
    Tamamdır, teşekkür ederim bilgi verdiğiniz için. Şu konulara da yorum yaparsanız çok sevinirim:

- Motorun tam soğukken jiklesiz çalışması, ve ısındıktan sonra yarım jiklenin hiç fark etmemesi normal midir? Yoksa zengin karışıma işaret midir?
    - İçi tıkalı, bir yerlerinde çatlak olan veya silindire girişi iyi oturmamış, yani sorunlu bir egzoz, yüksek devirden ani gazı kapatınca patırdama ve patlama yapar mı?

Peşinen çok teşekkürler.

Kural [ Z ] - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Bkz. İmza =>
    Alıntı seyhan125 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Tamamdır, teşekkür ederim bilgi verdiğiniz için. Şu konulara da yorum yaparsanız çok sevinirim:

- Motorun tam soğukken jiklesiz çalışması, ve ısındıktan sonra yarım jiklenin hiç fark etmemesi normal midir? Yoksa zengin karışıma işaret midir?
    - İçi tıkalı, bir yerlerinde çatlak olan veya silindire girişi iyi oturmamış, yani sorunlu bir egzoz, yüksek devirden ani gazı kapatınca patırdama ve patlama yapar mı?

Peşinen çok teşekkürler.
    - Motorun tam soğukken jiklesiz çalışması, ve ısındıktan sonra yarım jiklenin hiç fark etmemesi normaldir. Yarım jikle sıcak motorda yüksek devirlere çıkmayı engeller ve %500 hatta daha fazla yakıt tüketimine neden olur, başka birşeye yaramaz.

Motor soğukken zaten jiklesiz çalıştırılabilmesi gerekir. Normalde hafif gaz vermek bazı motorlar için yeterli olur, bazılarında ise ona da ihtiyaç duyulmaz. Jikle aşırı soğuklarda kullanılması gereken, 15sn' den fazla uzun süre açık bırakılmaması gereken bir donanımdır. Aksi halde aşırı yakıt, silindir cidarında birikime ve bu da yağ filminin bozulmasına, motorun ve motor yağının ömründe düşüşe, anormal tüketime neden olacaktır.

- İçi tıkalı egzoz; motorda boğulma ve isteksizlik(yüklü devirlenmede düşüş, çekişte düşüş, max hızda olumsuz etkilenme v.s.) benzeri hissiyat yaratır. Çatlak ve diğer kaçaklar ise genel gürültüye neden olur. Patırdama yani egzoz içinde gerçekleşen yanma için;
    * Supap ayarı
    * Karbüratör ayarı
    * Ateşleme sorunu
    * Uygunsuz yakıt (özellikle çok düşük oktanlı yakıt kullanımı, kurşunlu benzin kullanımı)
    gibi problemlere bakılır.

Buji ile ilgili olarak okuma malesef ki o behsedildiği gibi ateşleme kesilerek, giderken motor stop edilerek yapılmaz. Normal şekilde bir süre kullanılmış bujide, hatta değişim süresi gelen bujide yapılır.

Buji için öngörülen o uzunluk/yanma odasına giriş miktarı da biraz raslantısal kalıyor. Kaba tabirle alakasız diyebilirim. Siz silindir kapağının ilgili kısımdaki et kalınlığını, buna göre yanma odasının silindir kapağındaki hacmini ve alanını bilemezsiniz. Yanma odası çok daha derinde ise buji uzunluğu farklı olacaktır. Bu nedenle bir şekilde motorun kullanım klavuzundaki tavsiye edilen buji tipini ve modelini öğrenmelisiniz. NGK' nın orjinal bujilerinden uygun model kodlu olanı kullanın, sorun büyük ihtimal düzelir.

Jikle ile ilgili olarak ayrıca belirtmek isterim ki, jikle teliniz orjinali kullanılmadı ise siz jikleyi kapatsanız da kelebek asla tam kapanmaz. Bunu desteklemek için jikle kelebeğine yay takan, öyle kapalı tutmaya çalışan ustacıklar biliyorum. Sizin de başınıza geldi ise;
    *Yakıt tüketimindeki anormallik
    *Jikleyi tam kapatsanız da açıkmış gibi ilk çalıştırmada aşırı kolaylık
    *Belirttiğiniz gaz oranlarında motorda anormal tepki ve ses
    *Egzozda patlama
    *Yüksek devirlerde çekişten düşüş

gibi sorunlar görürsünüz, tecrübe ile sabittir. o yüzden hava filtresinin karbüratöre bağlanan kısmını sökün ve karbüratörden içeri bakarak jikle tam kapalıyken jikle kelebeğinizin de kusursuz şekilde Tam Açık pozisyonda olduğundan emin olun. Hafif bir açı sapması dahi bu sorunlara neden olacaktır. İlk kontrolünüz bu olursa, gereksiz inceleme ve senaryolardan da masraftan da kurtulmuş olursunuz.

---------- Mesajlar birleştirildi - 12:16 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:58 ----------

Konu başlığı çöpe gitmesin diye de ayrıca belirtmek isterim.

Silindirde kurum temizliği için malesef ki ülkemizde satışını bulamadığım ancak imkanınız varsa yurt dışından getirtebileceğiniz SEAFOAM adından güzel bir ürün var. Gerçekten işe yarıyor.

Bu imkanı olmayan arkadaşlar alternatif olarak yanma odasındaki yanma hızını arttırıp karbonu yakacak ısıya daha kolay ulaşmak için benzin içerisine %10' dan fazla olmasını önermediğim miktarda MetilAlkol ekleyebilirler.

Bu şekilde uzun süre kullanmamaya ve hararet ile devir oranlarına dikkat etmelerini, kullanım sonrasında herhangi bir sorumluluğum olmayacağını da ayrıca belirtirim (ama işe yarar )

Motosikleti
    2003 Kanuni Seyhan 125
    Uzun ve detaylı cevabınıza çok teşekkür ederim.

Hepinizin tekeri düz bassın.

REKLAM ALANI
2. sayfa BirinciBirinci 12

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)