Subab ayarı (Resimli) (Ybr 125)
Reklamlar
-
Supap ayarı eli anahtar tutmuş, gerekli aletleri olan herkesin yapabileceği basit bir iş. Ybr kitabcığında 6.000 kmde bir supap ayarını kontrol edin deniyor. Bu ayarlar motosiklet aşırı zorlanmadıkça aşınma olmadıkça bozulacak bir ayar değil. Motorun Supap seslerini dinleyerek ayarın bozuk olup olmadığını anlayabiriz. Aşırı bir şıkırtı varsa subablar fazla açık demektir. Motor vuruntulu çalışıyorsa aşırı sıkı anlamına gelir. Fazla sıkı veya açık olduğunda motor ilk çalıştırmalarda stopa kaçıyor ektra bilgi olsun. Veya motorun ısınmasından sonra genişleyerek sıkışan supapda stopa neden oluyor.(Gerekli boşluk olmadığı için)
Bu ayarlar motosiklet aşırı zorlanmadıkça aşınma olmadıkça bozulacak bir ayar değil. Gerekmedikçe kurçalanmamalı
Buradan Supapbların Çalışma Şeklini incelemenizi öneririm ===> Subab- Motor çalışma prensibi üste mavi renkli inip çıkan zımbırtılar supap. Sağdaki emme supabı soldaki eksoz supabı.
Buradaki Yamaha Ybr 125 ED Servis Tamir El kitabı Sayfa 60-61 den konunun teknik anlatımını inceleyebilirsiniz ==>Yamaha Ybr 125 Servis El Kitabı (ingilizce)
Ybr 125 emme supabı Yamahanın Servis Kitabcığında 0.08-0.12 egzoz supabı 0.10-0.14 verilmiş.
Önemli bir nokta Supap ayarı motor tamamen soğukken yapılır. Supap kapaklarıda Aleminyum olduğundan motor sıcakken sıkışıyor açmak zor oluyor. Bu yüzden motor tamemen soğukken bu işlemleri bir seferde yapıyoruz.
Geçelim Anlatıma;
Gerekli Aletler : 23 Anahtar (kurbağacık), Kargaburun (yankeski), Büyük ağızlı düz tornavida, Sentil Çakısı, 8-10 Anahtar.
Ben supap kapaklarını 23 ten 22 ye eğe ile düşürdüm o yüzden 22 yıldız anahtar kullanıyorum. Orjinali 23 tür.
İlk Olarak Alttaki resimde daire içine alınmış Plastik vidayı kalın uçlu tornavida ile Sola çevirerek çıkartıyoruz. Vida plastik olduğu için vida kanalına oturacak kadar büyüklükte bir tornavida kullanmanız gerekir. Yoksa bendeki gibi kanalda bozulmalar olur.
Vitesi 5 e takıyoruz elle arka tekeri cevirerek delikteki çentikleri aynı hizaya getiriyoruz. Bu noktada piston üst ölü noktada oluyor. Supapların ikisinde kapalı olduğu ve supap boşluğunun maksimumda olduğu durum.
Daha Sonra 23 Anahtar veya kurbağacık ile Eksoz supabı kapağını sola çevirerek söküyoruz. Supap kapakları Aleminyumdan. Bü yüzden Sökerken çok dikkatli olun. Aşırı zorlarsanız, anahtarla dişini sıyırırsanız kapak deforme olur. Benim gibi eğeleyerek 22 ye düşürmek zorunda kalırsınız. Diğer bir önemli noktada Supap kapağını sökerken motor tamamen soğuk olması gerekiyor. Bu kapaklar Aleminyum olduğu için ısınınca genişliyor ve sıkışıyor, sökmesi imkansız bir hal alıyor.
Aynı Şekilde Emme Supabı Kapağınıda Söküyoruz.
Supap Ayarı yapmak için gerekli işlemleri yaptık. Geçelim Supapların Ayarlanmasına;
Öncelikle Alttan çentiklerin aynı hizada olduğunu yani pistonun üst ölü noktada olduğunu kontrol ediyoruz.
Önce emme Supap ını yapıyoruz. Subab ayar vidası sabitleme somununu 8 anahtar ile gevşetiyoruz. Ayar vidası Ve subab arasına 0.10 sentil çakısını yerleştiriyoruz ayar vidasını üstten Kargaburun veya uygun bir aletle tutarak tatlı sıkı hale getiriyoruz. Ayar vidasını sıkarken sentil çakısını ileri geri hareket ettirerek ne kadar daha sıkmamız gerektiğini anlayabiliriz. Tatlı sıkı kıvamını bulunca ayar vidası sabitleme somunu sıkıyoruz.
Aynı işlemleri eksoz supabındada yapıyoruz. 0,12 sentil çakısı olmadığı için 0,10 sentil çakısı ile el yordamı ile 0,12 olarak ayarladım.
(Emme 0.08-0.12 ve Eksoz 0.10-.0.14 arası olucak) Ben emme subabını 0.10 eksoz supabını 0,12 olarak ayarladım. Eksoz supabını 0,11 altına düşürmemenizi öneririm. Çünkü aşırı ısınma sonucu supap ları kırma riski var. (Eksoz supabı emme Supabından fazla ısınır.)
Her iki supap kapağınıda nerdeyse elle sıkmış kadar bir sıkılıkta sıkıştırın. Çünkü Aleminyum kapaklar fazla sıkıldığında ilerde sökmek istediğinizde çok zor açılıyor. Aynı şekilde alltaki plastik kapağıda fazla sıkmayın. Eğer yağ kaçağı olursa birazdaha sıkarsınız.
Eğerki Supap kapaklarını tekrar sökmemiz veya subab ayarını tekrar yapmamız gerekirse motorun tamamen soğumasını kesinlikle beklemeniz gerekiyor.
Bakım-Temizlik Sonrası Motorum Hadi ben hazırım gidelim diyor.
Etiket : Subap Sibop subab sibap sibab sipap sibob Ayarı
2008 Ybr125 Buji : NGK CR6HSA Motor yağı : motul 5000 15w50 Rolanti:1.300dvr Filtre temiz ve kuru - zincir ve kablolar yağlı - Kask ve çene kemeri takılı
Reklamlar
-
Paylaşım için teşekkürler eli yatkın olan arkadaşlar için faydalı bilgiler.
İyi gelişmiş refleksler şanstan daha hızlıdır:bounce:
-
-
sübab ları ayarlarken hangi sübap kapandıktan sonra ayar yapılıyor.
eksoz sü. kapandığında hemen emme sü. açılıyor.
bu durumda emme den sonra ayarlamak daha iyi mi olur.
-
fehmiilker adlı üyeden alıntı
sübab ları ayarlarken hangi sübap kapandıktan sonra ayar yapılıyor.
eksoz sü. kapandığında hemen emme sü. açılıyor.
bu durumda emme den sonra ayarlamak daha iyi mi olur.
Yazının tamamını okursan bu soruyu sorma ihtiyacı hissetmezsin
üst ölü noktada her ikisinide ayarlayacaksın
2008 Ybr125 Buji : NGK CR6HSA Motor yağı : motul 5000 15w50 Rolanti:1.300dvr Filtre temiz ve kuru - zincir ve kablolar yağlı - Kask ve çene kemeri takılı
-
newceri, abicim ne yaptın sen yaaa. 10 numarasın varya, süper oldu bu sübap ayarı, sizin gibi değerli büyüklerimin bu güzel anlatımlarını ve fotoğraflarını yazıcıdan çıktı olarak alıp, saklıyorum, çok lazım ve gerekli şeyler.
tekrardan ellerine sağlık abicim.
yeni ufuklara yeni motorla devam... ;)
-
13 Ağustos 2009, 13:07
#7
Türk Dil Kurumu adlı üyeden alıntı
supap -bı
isim, teknik Fransızca soupape
1 . Bir yay yardımıyla gergin tutulan ve yatağın düzlemine dik olarak yaptığı gidip gelme hareketiyle bir akışkanın geçişini ayarlamaya yarayan kapak, sibop:
"Bu devasa kürenin ortasında bir musluk, sağında ve solunda ise iki supap vardı."- İ. O. Anar.
2 . fizik Bir devreye yerleştirildiğinde belirli şartlar altında, akımın yalnız bir yönde geçmesini sağlayan ve böylece dalgalı akımları doğrultmaya yarayan sistem, sibop.
Doğrusu Supap arkadaşlar.
2008 Ybr125 Buji : NGK CR6HSA Motor yağı : motul 5000 15w50 Rolanti:1.300dvr Filtre temiz ve kuru - zincir ve kablolar yağlı - Kask ve çene kemeri takılı
-
13 Ağustos 2009, 14:06
#8
newceri adlı üyeden alıntı
Subab ayarı eli anahtar tutmuş, gerekli aletleri olan herkesin yapabileceği basit bir iş.
Ybr 125 emme subabı Yamahanın Servis Kitabcığında 0.08-0.12 egzoz subabı 0.10-0.14 verilmiş.
(Emme 0.08-0.12 ve Eksoz 0.10-.0.14 arası olucak) Ben ikisinide 0.10 olarak ayarladım siz ihtiyacınıza göre kendi ayarınızı yaparsınız.
paylaşımın faydalı olmuş.teknik bakımları kullanıcıların kendi imkanları ile yapmaları ve yapmaya yönlenmelerini takdir ederim..
yukarıdaki supap ayarında bir nokta gözünüzden kaçmış sanırım.
emme ve egsoz supap boşluk aralıklarını üretici firmalar toleranslı olarak verirler. bu değerlerin ortası doğru ayardır. alt limit ve üst limit toleranslar supapların gevşek yada sıkı olmasına neden olur.
eğer boşluğu fazla verirseniz egsoz supapında olduğu gibi supap daha hızlı kapanacak vuruntu yapacaktır. üst limitte yapılırsa sıkı olacağı için supaplar zarar görecek sonunda supap kesmesi denen olay meydana gelecektir.
yani supapların sıkı olması daha zararlıdır.gevşek olması ise kötünün iyisidir.emin olunmayan durumlarda gevşek olması doğrusudur.
netice itibari ile dikkate alırsanız eğer;
emme deki 0,10 filer çakısı pul ayarlaması doğru.ama egsozdaki 0,10 yerine 0,11 veya 0,12 olarak tekrar ayarlamanızı ve bu tür teknik işleri herkezin yapmasını yada en azından denemesini öneririm.
not: motorlarında ayar çentiklerini bulamayanlar,silinmiş ,kazınmış olabilir.bu durumda eski bir usül vardır.
buji yerine tornavida sokulur. teker çevrilip piston yukarı çıkarken tornavidada yukarı itilir.
tornavidanın tam aşağı inmeye başladığı nokta işarettir.
selamlar.
-
13 Ağustos 2009, 19:07
#9
Fikrinize katılıyorum ilk zamanlar ben ekzosu alt limit olan 0.10 yapmıştım vuruntu sesi duyduğum için şuan 0.10 filler çakısı ile (0.12 filler yok) el yordamı ile 0.12 olarak ayarladım. yukardaki yazımıda bu şekilde düzenliyorum.
2008 Ybr125 Buji : NGK CR6HSA Motor yağı : motul 5000 15w50 Rolanti:1.300dvr Filtre temiz ve kuru - zincir ve kablolar yağlı - Kask ve çene kemeri takılı
-
13 Ağustos 2009, 19:29
#10
teşekkürler arkadaşım süper bir paylaşım... tam istediğim gibi ve açıklayıcı.
"DoksanSekiz Beygir." Herkes hakettiği gibi yaşar.
-
13 Ağustos 2009, 19:43
#11
newceri adlı üyeden alıntı
Fikrinize katılıyorum ilk zamanlar ben ekzosu alt limit olan 0.10 yapmıştım vuruntu sesi duyduğum için şuan 0.10 filler çakısı ile (0.12 filler yok) el yordamı ile 0.12 olarak ayarladım. yukardaki yazımıda bu şekilde düzenliyorum.
konu hakkındaki uyarımı dikkate alıp yazınızı yeniden düzenlediğiniz için teşekkür ederim.
newceri adlı üyeden alıntı
Ben ikisinide 0.10 olarak ayarladım siz ihtiyacınıza göre kendi ayarınızı yaparsınız.
cümlesi teknik bir konudaki hassasiyeti kullanıcı seçimine ,beğenisine bırakılamazdı..ve bu ayarlamaları deneyerek kendini geliştirmek isteyenlere yanlış fikir verebilirdi.
örneğin oldukça hatalı yazılmış yine supap konusu ile ilgili bir mesaj
esasen biraz daha gayret edebilse doğrusunu yazacak ama üç yanlış kelime bir doğruyu götürüyor
ve ortaya sıkı supapın daha iyi olduğu gibi bir sonuç çıkıyor.
osmaniyeli adlı üyeden alıntı
subap ayarı sıkı olunca performansta kayıp olmuyor hatta performans daha iyi oluyor yüksek devirlerde. subap ayarı olunca ustalar boşluklu ayarlıyor biraz ses geliyor onu da subaplar çok uzayıp kapanmama sorunu olmasın diye yapıyorlar.çok sıkı uzun olursa subap deliği kapatamaz.kompresyonda düşme olur ayrıca subap soğuyamaz ve kırılabilir.
yani az ses gelmesi seni rahatsız etmiyorsa sorun değil. ses gelmesin diyorsan sıkı yaptır ama dikkat et riskli. yani subapları sıkı yaptırıp uzun süre 10bin km öyle binersen kırılabilir subaplar.
ustalar çok boşluklu yapıyor yazın.
bence burada ustalar gevşek ayarlıyorlar derken kötünün iyisini yapıyorlar.yada çok emin olamadıkları için
daha az zararlı olduğu için gevşek bırakıyorlar demek istemiş olabilir.
supap sesi konusunda ise doğru olan supap sesi (aşırı olmamak üzere)duyulmasıdır.
selamlar.
-
13 Ağustos 2009, 20:07
#12
-
13 Ağustos 2009, 20:11
#13
Geçen pazar günü süpap ayari yaptik motora zerre kadar süpap sesi yoktu ama biz içimiz rahat olsun diye söküp ayarladık... hiç bişey degişmedi ayni tas ayni hamam bence motor yagini sık sık degiştiriyosaniz cok devirlide kullanmiyosaniz ybr ye süpap ayari istemeyen bi motor....Tecrübem bunu söylüyo nokta
---------- Mesaj ekleme zamanı: 19:11 PM ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 19:11 PM ----------
merak edenler için yaziyorum motorum 35.000 de
https://www.youtube.com/watch?v=GGatfgQkPGY
-
13 Ağustos 2009, 20:12
#14
Buna hiç dikkat etmemiştim ybr lerin ayrı süpap kapağı varmış(dışarda imiş).
benim seyhanda motorun üst kapağı komple açıldıktan sonra görüyorum sübapları.
Benimkine de bi ayar çekmek lazım şakırtı var motorda motorcuya gittiydim tmm dedi yapamamış başka motorcuya gittim bundan ses gelmiyorki diyor... olurmu abi dedim ya motorda sadece egsoz sesini duyacan dedim... slindirden şakırtı geliyor adam duymuyor....
-
13 Ağustos 2009, 20:20
#15
Paylaşım için teşekkürler. CBR 125 için ayarlarada aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
http://www.motosiklet.net/forum/mt-a...i-anlatim.html
-
13 Ağustos 2009, 20:25
#16
osmaniyeli adlı üyeden alıntı
@Kaldera
iyi yazmaya çalıştım kendi çapımda abi
sıkı derken de ısındığında kapanacak şekilde sıkı yani çok fazla sıkı değil normal sıkılıkta olursa performans iyi olur demek istemiştim.
herkese selamlar
değerli arkadaşım okuyanına yanlış fikir verebileceği için burada yazınızı örnek göstermiştim..
konu hakkında ne kadar bilgili olduğunuzu yazdıklarınıza yanlış anlamlar yüklenebildiği için tahmin etmek güç oluyor.
üretici firmalar daha öncede dediğim gibi emme ve egsoz supaplarının toleranslarını alt limit -üst limit olarak verirler kullanım kitapçıklarında.
sıcakta bu değerler soğukta bu değerlerdir diye yazmaz.
supap ayarı verilen toleransların dışında olmamalıdır.yani ustaların mevsimsel beğenilerine göre değildir.
sıcakta gevşek supap makul olabilir teknik olarak.
ama geziye çıkan bir motor antalyada gevşetsin toroslarda sıkılaştırsınmı supapları bu durumda..
selamlar
-
13 Ağustos 2009, 20:30
#17
kaldera adlı üyeden alıntı
değerli arkadaşım okuyanına yanlış fikir verebileceği için burada yazınızı örnek göstermiştim..
konu hakkında ne kadar bilgili olduğunuzu yazdıklarınıza yanlış anlamlar yüklenebildiği için tahmin etmek güç oluyor.
üretici firmalar daha öncede dediğim gibi emme ve egsoz supaplarının toleranslarını alt limit -üst limit olarak verirler kullanım kitapçıklarında.
sıcakta bu değerler soğukta bu değerlerdir diye yazmaz.
supap ayarı verilen toleransların dışında olmamalıdır.yani ustaların mevsimsel beğenilerine göre değildir.
sıcakta gevşek supap makul olabilir teknik olarak.
ama geziye çıkan bir motor antalyada gevşetsin toroslarda sıkılaştırsınmı supapları bu durumda..
selamlar
doğru söylüyorsun abi fabrika verileri içinde ayarlamalılar.
benim motoru tamirciye bırakmıştım geçen hafta şakır şakır ses yapıyor subaplar. bugüne kadar bu kadar boşluklu yapanı görmedim.ne çok sıkı olmalı ne de çok boşluklu
-
13 Ağustos 2009, 20:37
#18
osmaniyeli adlı üyeden alıntı
doğru söylüyorsun abi fabrika verileri içinde ayarlamalılar.
benim motoru tamirciye bırakmıştım geçen hafta şakır şakır ses yapıyor subaplar. bugüne kadar bu kadar boşluklu yapanı görmedim.ne çok sıkı olmalı ne de çok boşluklu
motorun kitapçığında yada manuelinde örneğin;
emme supap 0,07-0,09 egsoz supap 0,10 -014 olarak belirtilmiş ise
doğru ayar;
emme supap 0,08 egsoz supap 0,11 yada 0,12 dir.
yanlış ayarlar teknik olarak zaiyattan (çarpma,kırılma,yamultma,piston delinmesi) önce süpap zamanlaması ve supap kalkışlarını etkileyecektir.
buda supaplar açık kalabileceği için örneğin motorda her türlü verimsizlik olarak dönecektir
selamlar.
-
Çok faydalı bir paylaşım yinede ayrı yapılırken izlemekte fayda var
---------- Mesaj ekleme zamanı: 09:21 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 09:18 ----------
kaldera adlı üyeden alıntı
paylaşımın faydalı olmuş.teknik bakımları kullanıcıların kendi imkanları ile yapmaları ve yapmaya yönlenmelerini takdir ederim..
yukarıdaki supap ayarında bir nokta gözünüzden kaçmış sanırım.
emme ve egsoz supap boşluk aralıklarını üretici firmalar toleranslı olarak verirler. bu değerlerin ortası doğru ayardır. alt limit ve üst limit toleranslar supapların gevşek yada sıkı olmasına neden olur.
eğer boşluğu fazla verirseniz egsoz supapında olduğu gibi supap daha hızlı kapanacak vuruntu yapacaktır. üst limitte yapılırsa sıkı olacağı için supaplar zarar görecek sonunda supap kesmesi denen olay meydana gelecektir.
yani supapların sıkı olması daha zararlıdır.gevşek olması ise kötünün iyisidir.emin olunmayan durumlarda gevşek olması doğrusudur.
netice itibari ile dikkate alırsanız eğer;
emme deki 0,10 filer çakısı pul ayarlaması doğru.ama egsozdaki 0,10 yerine 0,11 veya 0,12 olarak tekrar ayarlamanızı ve bu tür teknik işleri herkezin yapmasını yada en azından denemesini öneririm.
not: motorlarında ayar çentiklerini bulamayanlar,silinmiş ,kazınmış olabilir.bu durumda eski bir usül vardır.
buji yerine tornavida sokulur. teker çevrilip piston yukarı çıkarken tornavidada yukarı itilir.
tornavidanın tam aşağı inmeye başladığı nokta işarettir.
selamlar.
DEğişik bir faktör klasik tekniklerde belirtilmil teşekkür ederim
-
newceri adlı üyeden alıntı
Bakım-Temizlik Sonrası Motorum Hadi ben hazırım gidelim diyor.
Etiket :
Subap Sibop subab sibap sibab sipap sibob Ayarı
bu kadar etiketleme yaparsan gogıla s yazsan yine bulunur...ne gaden kelime fantazisi varsa yazmışın...
ülen bende bişey sandım ...cbf 150 de yapamazsın ama bu sübap ayarını...ybrde kolay dabi aç kapağı senteyle cart curt...cbfde üst kapağı açmak bile eziyet...ybr bisiklet gibi oynayın sağıyla soluyla...
Gerçekler acıdır/Metehandro acıtır//Pinokyo/BMX/Star103/Cobra105/Dt125/İnnova125/Lıberty200/Ybr125/CBF150/PCX/Activa/Inazuma/NC700S/750S/750 X/750SDCT
(1992/2020) Köftestar&Pandastar&Banstar
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)
Bu Konudaki Etiketler