Arkadaşlar hepinize iyi akşamlar.GPS ve navigasyonla ilgili bildiklerimizi bu sayfalarda paylaşırsak,faydalı olacaktır hepimize.
İlk olarak ben birkaç şey söylemek istiyorum:GPS(Global Positioning System)global konum bildirme sistemi,Navigasyon(navigation) ise GPS ile beraber sunulan bir hizmet olarak adlandırılabilir.GPS tek başına konum yükseklik ısı gibi bilgiler verirken,navigasyon ise;bize en kısa, veya en uzun,yolu çizer,güzergah üzerinde,gezilecek görülecek yerleri belirtir.Yol bilgisayar sistemi de mevcuttur.Yani varılacak yere ne kadar sürede gideceğimizi,ortalama hızımızı,vb... verebilir.Tabi bunlar modele göre değişebiliyor.Bu işin ürün kısmı.Bir de yazılımları sayesinde hertürlü haritaya sahip olabiliyorsunuz.Önceden harita yüklenmiş bir ürünle her yere seyahat edebiliyorsunuz.Güzergahı çizip,size dönüş yolu olarak bile verebiliyor.İnternetten harita güncellemeleri alıp daha yeni rotalar ve yollar keşfedebiliyorsunuz.Kısacası bu cihazlar GPS sayesinde uydudan konum bildiren ve yazılımı sayesinde güzergah gösteren cihazlar.Ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan bu cihazlar bayağı pahalı ve dahası yol haritası da pek detaylı değil.Bazı iller için yok bile.
Dünyada en çok tutulan iki model var:GARMIN ve TOMTOM.
Ben iki kere dağda yolumu kaybettim ve güneşe bakarak ve çok da zorlanıp yorularak yolumu bulabildim.Açıkçası böyle bir cihazı almayı ya da getirtmeyi düşünüyorum.
Benden bu kadar.Buyrun...