ne dersiniz deneyen yada görüşü olan varmı acaba ???
ne dersiniz deneyen yada görüşü olan varmı acaba ???
eklemeye uğraşmadan tıka da full gücü elde et?
performans egsozlar bu işi zaten yapıyo adamlar hesaplamış..
ʞoʎ ʎǝşıq uǝpıƃ sɹǝʇ ɯıʎıʎı uǝq
birçok marka performans egzozu üretmiyor çünü doğru dürüst faydası yok ayrıca küresel ısınmada var yani 5. susturucu ne yapar
Egzost gazlarının motoru rahatça terketmesi için uygulanan her metod gücü arttırır. Sonuçta egzostu sökmek Performansı Arttırır azaltmaz! Egzostsuz bir makine özellikle ses açısından kabul edilemez standartta olduğundan muhakkak susturucu takılır. Yani ister istemez performans azalır. Performans Egzostları ise, sesi Gürültü seviyesinin biraz altında tutacak dizaynlara sahiptirler. Bu yüzden normal egzostlara göre daha fazla güç üretmene yardımcı olacaktır.
Poturdak
performans egzozu dediğin şeyin diğer adı son SUSTURUCU dur anlayadın sen nu???
Egzos susturucusu sizlerinde belirttiği gibi ses çıkışını engelleyerek gürültüyü azaltmak, zehirli egzos gazlarını filtrelemek amacıyla kullanılır. Egzos sitemi bunu yaparken motordan bir miktar güç çalar. Zira egzos gazlarının çıkışına konulan bir engel illaki motor performansını etkileyecektir.
Ancak bu değerler %2-5 civarındadır ve ancak yüksek devirlerde hissedilen bir uygulamadır. Tek başına uygulanmaz, genelde hava filtresi + egzos+karbüratör veya hava filtresi + egzos + karbüratör + egzantrik mili şeklinde uygulandığında verim verir.
Küçük hacimli motorlar, yüksek güç alabilmenin yolu, sıkıştırma oranını artırmak ve egzantrik açılarını yükseltmektir. Ancak bu durum düşük devirlerde yeterli emişin yapılamaması, dolayısıyla yeterli sıkıştırmanın elde edilememesine neden olur. Bu nedenle düşük devirlerde motorda bir miktar egzos gazının atılmaması istenir ki, emme zamanında doldurulamayan silindir, egzsoz gazı ile yeterli doluluğa ulaşsın ve sıkıştırma sonunda istenilen basınca ulaşılsın. Standart dışı egzos uygulamak motorun özellikle alt devirlerde güç kaybetmesine neden olur.
Ekstra susturucu takmak mantıklı değerlerde olursa, alt devirlerde bir miktar daha tork ve güç sağlamaya yardımcı olur (en fazla %5) ancak yüksek devirlerde önemli güç kayıpları yaşanır.
10 hp motorda maksimum 0.5HP için yapılan masrafa, çıkan gürültüye ve verilen çevre rahatsızlığına değer mi? Siz karar verin
uydurma!
performans eksozu dedigin sey taaaa manifold'dan baslar. ayrica denizcimuzaffer dedigi gibi motorun eksoz gazlarini atmasini ne kadar kolaylastirirsan performans o kadar artar (daha dogru bastan düsmez - yani motor gücünün bir kismini gazlari eksozdan itmeye harcamaz).
Aslında bu konuyla ilgili daha önce bir şeyler yazmıştık.
Biraz araştırsanız iyi olurdu.
Denizci ve Teknik Hoca çok iyi bir özet çıkartmışlar.
Merak eden arkadaşlara çok yardımcı olacağına inanıyorum...
Ellerine sağlık....
Eyvallah Teknik Hocam
Bendeniz bazen çalakalem yazarken atlayabiliyorum bazı nüansları
Performans egzost lar genelde yüksek hacimli-devirli motorlar için imal edildiğinden.... Motor 4000 YTL egzost 1500 olursa elbette ticari karlılığı olmayacaktır
Deneysel olarak bir Dizel motora (16Bhp) egzost Blower i ve elektrik tahrikli süpercharger koyduk. İlk önce güçte %10 civarı düşüş oldu. (İtü emektar Prony Freni). Daha sonra şarj havasının çok soğuk olabileceği varsayımı ile ısısını 80 dereceye çıkarttık. (Atölye şefimiz Şaban ağabey, asetilen şalaması ve eski bir termosifon ile halletti.) tork ve güçte % 25 artış gördük. Bir süre sonra benim ikazlar işe yaramadığından, sağlam bir takırtı ile birlikte palamar yataklarını sardırdılar, krank deflekşını falan kalmadı Paylaşmak istedim. teşekkür ederim.
Poturdak
Predator[23rd] saygı kurallarını aşma istersen ne dersin ???
@denizcimuzaffer dostum.
Öncelikle paylaştığın için çok teşekkür ederim. Böyle güzel bir konuda fikir paylaşmak çok güzel.
Diesel motorla yapılanlara gelince, öncelikle temel olarak bir motorun aşırı beslenebilmesi için seninde belirttiğin gibi bazı değişikliklerin yapılması gereklidir. Asıl olan motorun içerisine normalden daha fazla hava alınabilmesi, silindir hacmini değiştirmekle olur. Bu işlemde sıkıştırma oranını azaltmakla mümkündür. Sıkıştırma oranını azaltmak için ya kısa stroklu bir piston kolu, yada özel yapım bir piston (piston tepesi daha düşük veya oyuk) gerekir. Böylece silindir içerisi bir miktar genişletilmiş olunur (rektefiye yapılmadan). Düşen sıkıştırma oranıyla beraber aradaki farkı zaten aşırı doldurma yardımıyla kapatıp normalden daha fazla havanın içeriye alınması sağlanmış olunur. Normalde sıkıştırma oranını azaltmadan içeriye aşırı doldurma yapılırsa, sıkıştırma oranının aşırı artmasından dolayı motora binen yük çok artar. Ayrıca yüksek devirlerde içeriye istenilen havanın doldurulması sağlanamaz.
Diğer bir konuda hava sıcaklığıdır. Aşırı doldurulmaya çalışan hava, düşürülmeyen sıkıştırma oranı nedeniyle aşırı ısınır. Bu durumda ısınan havanın genleşerek basıncı artar ama kütlesi düşer. Dolayısıyla içerisindeki oksijen oranıda. Bu nedenle aşırı doldurma yapılan motorlarda ya havanın girişi daha serin bir yere alınıur, yada bildiğin üzere intercoller yani hava soğutucu kullanılır. Böylece soğuk havanın hacmi düşer ve kütlesi artar.
Son olarak, artan motor gücü için krank yağ boşluklarının en azından artırılması ve yüksek viskoziteli akışkan bir yağ kullanılması gereklidir. Böylece ısıya bağlı yağlama sorunları ile karşılaşılmamış olunur.
Teşekkürler Hocam
Ben dizelci olduğumdan o tarafa meylediyorum hemen, arkadaşlar alınmasınlar
Çok yakında Yanmar Diesel motosiklet motoru üretmeye girişiyor. Dünyada seri üretim en hafif dizel makinesini üretmekle övünür genelde. Bende gördüm, hakkatten aşmışlar. Motosikletlerimizi de dizele çevirebilirsek yaşadık. torku, ekonomikliği, çevreciliği
emeğine, açıklamalarına teşekkürler.
(İntercooler ile ilgili bir deneyim: Kuzey denizlerinde havayı fazla soğuturduk farkında olmadan, o zamanlar Ice-Class gemilerde denizsuyu soğutma devresi Termostatı standart değildi ve gözümüzden kaçardı. Makine çok fazla güç kaybetmeye başlar, kaptan arkadaşın gecenin bir yarısı ''Baca Siyah'' alarmı ile anlardık durumu. )
Poturdak
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)