Senin veya onun göstergesi mil cinsindense olur
Km/h göstergeleri uluslararası bir standarttır ve araçtan araca veya ağırlığa göre değişmez.
Senin veya onun göstergesi mil cinsindense olur
Km/h göstergeleri uluslararası bir standarttır ve araçtan araca veya ağırlığa göre değişmez.
Uluslararası standart başka bir şeydir,
Motosikletin göstergelerinin farklı göstermesi farklı bir şeydir.
Hoşgörülen standart sapma vardır.
Firmaların yarış için istenen resmi teknik kataloğunda yazılı bilgileri aşağıya yazıyorum.
Bizim ölçtüklerimizle hemen hemen aynıdır.
Farklı olanlar için biz hatalıyız diyeyim.
Honda CBR 600 RR
Kilometre Saat 50 km/h gösterirken.
Fabrikanın test sonucu: 46 km/h
Bizim ölçtüğümüz: 46 km/h
Km Saat 90:
Fab. Test Sonucu: 84
Bizim ölçtüğümüz: 85
Kawasaki ZX6R
Fabrikanın test sonucu: 48
Bizim ölçtüğümüz: 45
Km Saat 90:
Fab. Test Sonucu: 84
Bizim ölçtüğümüz: 84
Suzuki GSXR 600
Fabrikanın test sonucu: 49
Bizim ölçtüğümüz: 49
Km Saat 90:
Fab. Test Sonucu: 88
Bizim ölçtüğümüz: 89
Yamaha YZF R6
Fabrikanın test sonucu: 48
Bizim ölçtüğümüz: 46
Km Saat 90:
Fab. Test Sonucu: 88
Bizim ölçtüğümüz: 87
Mil yada kilometre ile ilgisi olmayan bir konudur.
Yarış motosikletlerinde, (örneğin benimkin de)
Özel ayarlama yapılarak tam net kilometre alınmaktadır.
Fabrika çıkışı motosikletler her zaman bir miktar yüksek gösterirler.
Bunun çeşitli nedenleri vardır ve teknik detaydır.
Normal kullanıcı için çok da önemli değildir.
Tekerlekle vesaireyle yakından uzaktan bir ilgisi de yoktur.
Kilometresaatler bu veriler gözönünde bulundurularak ayarlanır.
hız göstergesinin fazla ölçüm yaptığı bilinen bir şeydir. ama hata kesin şudur budur gibi şeyler yanlış. hata oranı değişkenlik gösteriyor. ayrıca ben kendi motorumun ne kadar yanlış gösterdiğinide net bir şekilde söylerim.
185/55/17 arka lastik kullanıyorum.
çevresi ne yapar?
(185*1,1 + 17*25,4)*3,1416 = 1,9956 metre
motor kaçbin devir çevirebiliyor maximum?
15500 devir/dakika
3.vites oranım kaç?
1,556/1
1.ve2. reduction oranları çarpımı kaç?
5,865/1
ben 3.viteste devir kesiciye girdiğim anda motor 15500 devir çevirirken dakikada lastiğe giden devir:
15500/(1,556*5,865) = 1698,5
peki bu 1 dakikadaki dönüş sayısı iken 1 saatte ne kadar döner?
1698,5*60 = 101907
lastik çevresi ile çarpıncada 1 saatte kaç metrelik yola tekabül ettiğini bulursunuz:
101907*1,9956 = 203392 metre
km/h cinsinden
203,4 km/h
bu benim 3.vites sonundaki devir kesiciye girdiğim taktirde ulaşabildiğim net sürattir. km sayacının ne gösterdiği önemli değil.
(motor YZF R6)
gerçekte yapılan hızı oranlarsanız sapma miktarınıda bulursunuz.
yanlışım varsa lütfen düzeltin.
Uluslararası standart, bir birimin dünyanın her yerinde aynı şeyi ifade etmesidir.
Dolayısıyla başka birşey değildir. Buradaki kilogram ile amerikadaki kilogram birbiri ile aynı ise buna uluslararası standart denir. Bilirsin.
Benim yaptığım yorum KM/h mph'nin dünyanın her yerinde aynı şeyi ifade etmesi ile ilgili kilometrenin farklı gösterme sebebi ile ilgili değil.
Saygılar
bana göre fark olmaması lazım
varsa gösterge bozuktur
Xnode alıntı yaptığım yazından şöyle birşey anlaşılıyor.
Kmsaat - mil cinsinden se farklılık olur. Yoksa böyle bir fark olmaz.
Ve bütün araçlarım km saatleri uluslararası bir standarda göre yapılmıştır.
Bu nedenle herhangi bir farklılık olmaz.
Ben mi yanlış anladım bilmiyorum.
Standardın ne olduğunu herhalde buradaki herkes biliyordur.
Yazmış olduğun yoruma karşılık ben de kazın ayağının öyle olmadığını ve
motosikletlerin her zaman beş- on kilometre fazla gösterdiğini anlatmak istedim.
Sözlerimin doğru olup olmadığını da kendiniz ölçebilirsiniz.
Hiçbir teknik cihaz bulamazsanız, bir polisten rica edin radarla hızınızı ölçsün.
Olayı uluslararası standarda bağlamaya gerek yok...
Arkadaslar biz 5,10 km den bahsetmiyoruz 25 km den bahsediyoruz Asya marka scooterlar 25 km fazla gösteriyo Ben gecen gün ön tekeri söktüm asya 150 t nin dediginiz gibi ön tekerde bi tane mil var onu döndürünce km saati oynuyo PEKİ SİMDİ SORMAK İSTEDİGİM
Bu km saatlerinin ayarini biz düzeltebilirmiyiz yani Yoksa bunlar fabrika cıkısı sabitmi ayar cekemezmiyiZ bunlara ???
motor ve araba km sayaçları farklı mı? sorusuna ben 100km/h hızla gittim arkadaş 90 km/h geçmedim diye mesajın yazılması garip geldi bana. Yoksa ben mi yanlış anladım.. yoksa her ikiside aynı şey mi?
biri hız birimi km/h
diğeri bildiğimiz uzunluk birimi km
km sayacı denilincede uzunluk birimi geliyor aklıma. 1000 metrelik parkurda arabada giderse 1000metre gitmiş olur, motosiklette o kadar yol gider.
km saati derse önümüzde 90kmlik yol var. araba bu yolu 90 ile giderse 1 saatte bitirecektir. Motosiklet ise yine 90km/h saat hızla giderse ama 1 saatten daha fazla sürede bitirirse o zaman göstergede farklılık olduğunu anlarsınız. Motosiklet hız göstergesi fazla gösteriyordur...
* Lüks araçlarda hız göstergesi hataları %1'e kadar izin verilir. Yukarıda bir arkadaş söylemiş hız arttıkça bu oran düşer ve lüks araç satın alanlara hız göstergesinin ne kadar bir oranda fazla gösterdiğini belirtirler.
* Bizlerin kullandığı araçlarda ise tam tersi bir durum söz konusu düşük hızlarda doğru gösterir. Yüksek hızlarda %10'a varan fazla hız gösterir.
- Traktörlerde artık istemediğiniz kadar bilgi lcd ekranda karşınızdaoluyor. Hız- devir - iş verimi - yakıt tüketimi - GPS
Otomot.NET Kurucusu - Tamindir.com Çalışanı - Siyahinazuma.com sahibi
Ok bu hafta sonu uzun yolda Hyosung GT250R yi GPS ile denedim, %8 fazla gösteriyor, hemen her hızda sabit bu rakam..
-turgut
---
Honda NC750S..... Honda VFR 2008... Hyosung GT250R
çin mallarının en son keşfettiğim numarası kilometre olayı arkadaşlar
motorlar normalden fazla hız gösterıyor gittiğiniz hıza göre değişiyor
siz 100 km görüyorsunuz ama o 70 le gidiyor
bu marka ve modellere göre değişiyor ama asıl sorun şu
katettiğimiz mesafe
evet katettiğimiz mesafede bu oranda uzun hesaplanmış oluyor yani yaptığımızı sandığımız 100 km yol aslında 70 km
bunun gerçek anlamıda yakıt hesabında ortaya çıkıyor
marka motorlar gerçek yakıt tuketımlerı ıle çinmallarından daha az yakıyorken onların bu halde bile biraz fazla görünmeleri ne kadar buyuk bir fark olduğunu gösteriyor
kısaca çin malı piyasa motorları gerçek birer yakıt canavarı
kısaca farklı motorlarla aynı yolu giderek bunu öğrenebiliriz inanmayan denemsını yapsın
sonuçları burada paylaşalım ki gerçek anlamda maliyet performans işletme rakmlarını ortaya çıkararak ucuza aldığımızı sandığımız motorların bize gerçek malıyetı ortaya çıksın
http://www.motosiklet.net/forum/tekn...-km-saati.html
Bazı arkadaşlar, tekerlek çapı ya da çevresi hesaplarına girmişler.
Daha önce anlatmaya çalıştım ama, yazılanları okumadan direkt fikir beyan etme alışkanlığımız olduğu için aynı konu ısıtılıp ısıtılıp gündeme geliyor.
Sanırım tekrar açıklamakta fayda var.
KM/H kavramı o aracın bir saat içerisinde yapacağı yol demektir.
Bunun çevirisi hız oluyor.
Bir araca hız göstergesi takılırken aracın tekerlek mesafesi,çevirdiği devir ve lastiklere aktardığı devir hesaplanarak, çıkan sonuca göre hız göstergesi takılır.
(teknik olarak tam böyle değil ama yakın)
Yani lastik çevresi 50 cm olan bir araç 50 km/h ile giderken, bir saatte 50 km yol alabiliyorsa,
lastik çevresi 100 cm olan bir araç, 50 km/h hızla bir saatte 100 km yol alır gibi bir mantık saçma sapan bir mantıktır.
Eğer bu mantalite doğru olsaydı, radarlar her araca göre farklı yapılmak zorunda olurdu.
Çünkü her aracın lastik çevresi farklı...
Lastik iddiası doğru kabul edilirse, aynı hızda aynı deviri çeviren ve tekerlere aktaran bir otomobil ile otobüs, karşılaştırıldığın da, otobüsün otomobile göre iki kat fazla yol alması gerekirdi.
Bir arkadaşımız olayı daha teknik olarak açıklamış aslında ama onu da okumamışsınız.
Sonuç olarak konumuz motosiklet olduğu için, biz işin iki teker kısmına gelelim.
Motosikletler, trafikte diğer araçlardan biraz daha hızlı gitmek zorundadırlar.
Bu nedenle bir hız toleransı vardır.
Hızlanma mesafeleri daha kısa olduğu için de çok çabuk yüksek hızlara çıkabilirler.
Buna gerek kalmaması ve daha bir çok teknik detay nedeniyle, hız göstergeleri bir miktar yüksek gösterir.
Bu sapmalar aslında tüm motosikletlerin teknik kitapçığında da yazılıdır.
Belki Türkiye'de böyle bir uygulama olmadığından, ya da okuma alışkanlığımız olmadığından, sanırım gözden kaçıyor....
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)