Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Motosikletlerdeki silindir ve zaman ne işe yarıyor??

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    SeRHaTeKiNci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Mayıs 2006
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    Kymco (Satılık)
    Arkadaşlar forumda gezdigim hemen hemen bütün başlıklarda
    2 zamanlılar çok yakıyor.
    4 zamanlılar az yakıyor. vs. vs. gibi şeyler dolaşıyor. Bu zamanların ve silindirlerin anlamı nedir lütfen bari bu konuma cevap yazın yaa. son yazdıgım 6 konuya bi tane bile cevap alamadım.
    Gidersen Öyle Bir Gitmelisin ki;
    Ayrılıklar Bile Seninle Gurur Duymalı..


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    İHTİYAR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Mart 2006
    Şehir
    İZMİR
    Motosikleti
    SUZUKI GS-500 E
    http://www.obitet.gazi.edu.tr/Videolar/videolar.htm
    Gazi üniversitesinin hazırlamış olduğu bu bilgileri bir oku videoları izle anlamadığın bir şeyler çıkarsa yaz yardımcı olmaya çalışalım.
    Haydi hükümeti yıkalım yerine AVM yapalım.

  3. #3
    yzb bozo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    26 Nisan 2006
    Şehir
    İSTANBUL-ÜSKÜDAR
    Motosikleti
    BMW F650 GS
    Alıntı İHTİYAR adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    http://www.obitet.gazi.edu.tr/Videolar/videolar.htm
    Gazi üniversitesinin hazırlamış olduğu bu bilgileri bir oku videoları izle anlamadığın bir şeyler çıkarsa yaz yardımcı olmaya çalışalım.
    Süpersin anlatmakla çok uzun süre harcandın.
    Bora erkan

  4. #4

    Üyelik
    21 Ekim 2005
    Linki bulamadım. Elimdeki bilgileri paylaşıyorum.

    2 ZAMANLI
    İki zamanlı bir motorda, piston yakıt karışımını pistonun altında sıkıştırıp silindire iterken aşağı iner. Bu karışım içeri itilirken aynı zamanda yanmış egzos gazları dışarı atılır. Yakıt karışımı silindir duvarlarındaki geçitlerden silindire itilir. Piston silindir duvarlarındaki geçitleri örterek ve karışımı sıkıştırarak yukarı çıkar. Bu aynı zamanda pistonun altındaki krank kutusunda bir vakum yaratır. Sonra buji karışımı ateşler ve herşeyi baştan başlatarak yanan gazlar pistonu aşağı iter.
    Tüm bunlar pistonun iki kez vuruşuyla yapılır.
    Piston yukarı... Piston aşağı.
    İki vuruş.

    İki Zamanlı Tek Silindirli Motorsiklet Motorları:




    Tanım: Çok fazla tork ürettikleri için güçlüdür, üretimi ucuzdur, yüksek RPM'lidir ve küçük yapısı sayesinde hafiftir. 1985 yılına kadar sport ve dirt motorsikletlerde çokça kullanılmışlardır. Tek büyük dezavantajı kirliliktir çünkü motoru çalıştırabilmek için yağ ve benzin aynı anda yakıldığından çok kirlilik yaratır.

    İki Zamanlı Paralel Twin Motorsiklet Motorları:




    Tanım: Daha fazla güç, daha fazla tork, daha fazla hız, daha fazla RPM … ancak iki zamanlı tek silindirlide olduğu gibi, üreticiler kirliliği ile başedememişlerdir, bu konuda çok uğraşmışlar ancak hükümetlerin sıkı politikalarının altından kalkamamışlardır. 500cc hacimlere kadar üretilmişlerdir ve belki de ağırlık, yeterlilik ve küçük ölçü amaçlı tasarımlanmış en iyi motorlardır.
    4 ZAMANLI
    Tek bir seçiminiz var. Ya “ gurul gurul, homur homur” sesler ya da maksimum performans – maalesef her ikisini bir arada bulamazsınız. Az silindirli motorlar çok iyi ses verirler ve sürücünün tavrını ve popüler cruiser tarzını temsil ederler. Ancak az silindirli motorlar motorsikletin maksimum RPM’ini sınırlarlar. Bu da yüksek devirlerde performansı, hızlanmayı, beygir gücünü ve torku etkiler. Düşük devirlerde ise 2, 3 ya da 4 silindirliler arasında seçim azdır – aslında 2 silindirliler düşük devirlerde daha fazla tork üretirler. Motordaki silindir sayısı ne kadar azsa, düşük devirlerde üretilen torka ihtiyaç fazla olduğundan motorsiklet o kadar off-road kullanımla müsaittir.Silindir sayısı fazla ise, motorsiklet asfalt yollarda uzun mesafeli sürüşlere daha uygundur.Vibrasyon genellikle silindir sayısının artması ile azalır. Bu da uzun mesafeli sürüşler için çok önemlidir.

    Dört-zamanlı Motorsiklet Motorları:


    Dört Zamanlı bir motorda emiş valfi açılır ve piston içeri girerken yakıt karışımını emerek silindire aktarır. Piston yukarı çıkarken karışımı sıkıştırır ve emiş valfi de kapanır. İşte o anda kıvılcım oluşur ve yanan gazlar genişleyerek pistonu güçle aşağı iter. Piston tekrar yukarı gelirken egzos kapağı açılır ve yanmış gazlar motordan dışarı atılır ve işlem yeniden başlar. Bu pistonun dört vuruşu ile gerçekleşir. Piston aşağı... Piston yukarı... Piston aşağı... Piston yukarı.
    Dört zaman.

    Tek Silindirli Motorsiklet Motoru:

    En temel motorsiklet motor tasarımı 1 piston, pistonu yukarı ve aşağı hareket ettirecek 1 silindir ve 1 bujidir. Tamir edilmesi kolaydır, hafiftir ve bakımı kolay ve ucuzdur.

    Tek Silindirli Motorsiklet Motorları:



    Tanım: Ana olarak torkun beygir gücünden çok daha önemli olduğu Dual-Sports ve Dirt-Bike ve Motocross gibi daha küçük motorsikletlerde kullanılır. Maliyet, ağırlık ve basitliğin ön plana çıktığı diğer tip motorsikletlerde de kullanılır (Suzuki Savage 650, MZ Sport). Tek bir karbüratör kullandıklarından, “karbüratör senkronizasyon” işlemine gerek yoktur. V Twinler de dahil olmak üzere diğer tüm tip motorlardan daha çok tork üretirler.



    Tek Silindirli Motorların dezavatajları yüksek devirli olmamaları ve fazla beygir gücü ya da yüksek hız üretememeleridir. Tek silindirleri olduğundan motorun düzgün çalışması çok zordur çünkü tek silindir çok fazla vibrasyona neden olur.

    Sıralı Motorsiklet Motoru:

    Tüm silindirlerin tek sıra halinde oldukları konfigürasyon. Bir Paralel-Twin motorda birbirine paralel ve dik olarak duran iki silindir bulunur. Triple ise 3 silindirli motordur. Motor tertibinde silindirler bir sıra halinde ve makinanın tekerlekleri ile aynı doğrultudadır.

    Sıralı Paralel Twin Motorsiklet Motorları:


    Tanım: Sıralı Paralel Twin motorsiklet motorları farklı odacıklarda ya 180 derece (biri yukarıda, biri aşağıda) ya da 360 derece (her ikisi yukarıda, her ikisi aşağıda) ile birbirlerine paralel olarak çalışan iki silindirli tasarımlardır. Günümüzde, Paralel Twin motor bir zamanlar olduğu kadar popüler değildir ancak tek silindirli gibi tork üretir, hafiftir ve neredeyse iki kat devir üretir ve aynı zamanda beygir gücü ve hızı yüksektir. Bu tipi kullanan motorsikletler (GS500E, CB400/500, Ninja 250/500) hafif ve hızlı olma avantajları nedeniyle bu tasarımı seçmişlerdir. Tek silindirliye oranla neredeyse iki kat parçası olması ve çift boğazlı karbüratör kullanması nedeniyle bakım masrafları diğer sıralı motorlar kadar olmasa da yüksektir. İki pistonu olması ve piston kuvvetlerinin etkilerini karşılamak için kontra balansları bulunması tek silindirli motorlara göre daha düzgün çalışmalarını sağlar.Sıralı Paralel Twin motorların dezavantajları diğer sıralı motorlara göre daha fazla vibrasyonları olmaları, daha düşük devir ve beygir gücü üretmeleridir.

    Sıralı Üç Silindirli Motorsiklet Motorları:



    Tanım: Sıralı Üç Silindirli motorları günümüzün motorsikletlerinde bulmak artık zorlaşıyor. Paralel Twin ve Sıralı Dört Silindir motorların dezavantajlarını en aza indirmek için yapılmış eski bir tasarımdır. Bu tür motoru motorsikletlerinde (Speed Triple) kullanan neredeyse en son firma Trident Motocycle Corporation’dır. Sıralı Üç Silindirli motorların avantajları: Çok daha fazla devir üretebilir ve Sıralı Dört Silindirlilere göre daha fazla torkludurlar. Sıralı Dört Silindire göre daha hafiftirler ve daha az hareketli parçaları vardır. Aynı zamanda pistonlara daha kolay denge verilebildiğinden daha az vibrasyonları vardır. Sıralı Dörde göre bakım masrafları daha azdır ancak motorun “az bulunurluğu” nedeniyle parçaları pahalıdır.

    Sıralı Dört Silindirli Motorsiklet Motorları:




    Tanım: En yüksek beygir gücü, düzgün çalışma ve en yüksek sürat açısından günümüzün hız kralıdır. Bu özellikleri nedeniyle ZX1200R, CB900F ve GSXR750 gibi bir çok motorsiklette bu motor bulunur. Sıralı Dört silindir 1968 yılında Honda CB750 ile ortaya çıkmıştır ve o zamanlarda drag yarışlarında bu motorla hiçbir motor başedememiştir. Karmaşıklıkları ve piston ölçüleri nedeniyle çoğunlukla büyük kapasiteli (500cc) motorsikletlerde kullanılır.



    Bu tipin dezavantajları ağırlık, karmaşıklık, ve düşük RPM’lerde tork eksiklikleridir. Çoğu sıralı dört silindir dörtlü karbüratör kullandığından bakım masrafları sıralı motorlar içinde en fazla olanıdır. Çok düzgün çalışsalar da boxer tipi kadar düzgün çalışmazlar.



    Sıralı Altı Silindirli Motorsiklet Motorları:



    Tanım: 70’lerin sonunda ve 80’lerin başında üretilen son derece karmaşık bir motordur. Sıralı Altı silindir beygir gücü, hacim ve çok silindirliler savaşında tüm motorların kralı olması amacı ile üretilmiştir. En büyük (1000cc+) motorsikletlerde (Z1300, CBX1000 gibi) bulunur ve daha yüksek hız ve beygir gücü verirler. Ne yazık ki dezavantajları avantajlarından daha fazladır: çok fazla hareketli parçası vardır, zamanı için son derece karmaşıktır, bakımı pahalıdır ve çok ağırdır. Bir sırada 2 karbüratör olmak üzere 3 set karbüratörü (6 bireysel karbüratör yerine) olsa da yine de bakımları çok zordur. Ne yazık ki, üretilmeye başlandığı zamanlarda pazar bu kadar karmaşık motorlara hazır değildi.

    V-Twin Silindir Motorsiklet Motorları::

    Silindirlerin vites kutusuna doğru bir “V” çizdiği iki silindirli düzendir.

    V2 (Twin) (45 dereceden az, 45 derece, ve 45 dereceden büyük) Silindir Motorsiklet Motorları:



    Tanım: 1900’lerin başına ait, iyi geliştirilmiş, iki silindirin zamanın dar, bisiklet şekilli çatısına kolayca oturmasını ve genişliği kontrol etmeyi sağlayan bir motor tasarımıdır. Fikir iyiydi ve yıllar geçtikçe herkes tarafından kabul gördü. Günümüzde V-Twin motoru, çoğu cruiserlarda olmak üzere bir çok motorsiklette görebiliyoruz. V Twin motorlar çok farklı açılarda tasarlanmıştır (bir pistonun ortasından diğer pistonun ortasına ölçülür), açı çoğaldıkça motorun çalışması daha dar olanlara göre daha düzgün olur. Doğal olarak, açı arttıkça V twin motor hacim olarak (genişlik değil) daha uzun (ve daha büyük) olur.



    V4 (Dört) Silindir Motorsiklet Motorları:



    Tanım: Vibrasyon, hız ve beygir gücü gibi doğasında var olan dezavantajları ortadan kaldırmak için V-Twin tasarımı üzerinde yapılmış bir geliştirmedir. Günümüzde V-Dört motoru yüksek kapasiteli (750cc+) güçlü cruiserlarda, muscle ve touring motorsikletlerde (Vmax, Magna, Venture gibi) kullanılmaktadır. V-Dört motor yeni geliştirilmiş (1980’lerin başında) bir motordur ve daha düzgün bir sürüş, daha fazla tork ve beygir gücü, daha az karmaşıklık ve daha az genişlik gibi kendine özgü avantajlar sunar.

    Boxer Motorsiklet Motoru:

    "Boxer" terimi birbirine yatay duran bir çift silindiri olan motor tipine işaret eder. Silindirlere yukarıdan baktığınızda, motorun her iki tarafında neredeyse aynı hat üzerinde durduğunu görürsünüz. Ateşleme yapıldığında da aynı hat üzerinde zıt vuruşlar yapar ancak her iki silindir de aynı anda krankın içine girer ya da krankın dışına çıkar. Sonuç, en azından teoride, vibrasyonsuz bir motor demektir.

    Boxer İki Silindirli Motorsiklet Motorları:



    Tanım: V-Twin motorla rekabet edecek eski bir tasarımdır. V-twin ile rekabet edecek kadar güç ve daha az vibrasyon için tasarlanmıştır. İki silindirli Boxer Twin motoru V-Twin ve Paralel Twin motorlara göre çok daha geliştirilmiş bir düzgün çalışma sunar ve dezavantajları şunlardır: her iki silindir kafası da motorun her iki tarafında çıkıntı yaptığından, virajlarda iyi değildir ve hasar görmeye çok daha açıktır. Zamanında (1960) Boxer twin motoru iyi bir tasarım olmakla beraber, günümüzde BMW tasarımı bir adım daha ileri götürmüştür, bu sayede motor çok daha yüksek RPM’de çalışmaktadır ve yeni Sport motorsikletlerde de kullanılmaktadır.

    Boxer Twin motorunu kullanan 2003 BMW R1150R gibi motorsikletleri bugün de görmekteyiz. Her ne kadar bu tasarımı Harley-Davidson 2. Dünya Savaşı sıralarında kullanmış olsa da bu motoru en çok kullanan BMW olmuştur. Ne yazık ki, Sıralı ve V-Twin tasarımlarla karşılaştırıldığında Boxer Twin tasarımı çok fazla kullanılmamaktadır.



    Boxer Dört Silindirli Motorsiklet Motorları:


    Tanım: 1950'lerin sonundan beri Boxer Dört, performans ve çok daha geliştirilmiş sürüş düzgünlüğü açısından Boxer Twinlerin yerini almıştır. Motorun her iki tarafında birbirine zıt olarak duran 2 silindiri ile tasarımı sporttan çok touring motorsikletlere uyar ancak her ikisi için de kullanılmaktadır. Boxer Dört Sıralı motorların bir çok avantajına sahiptir ancak yüksek RPM ve açısından ödün verir. Günümüzde bir çok üretici (en büyük Boxer motor kullanıcısı BMW bile) Boxer Dört motordan uzaklaşmakta ve (touringler için bile) Sıralı Dört silindire dönmektedir. Daha karmaşık olmaları, zor bulunan parçaları ve bakımının pahalı olması nedeniyle popülerliklerini yitirmektedirler.

    Çoğunlukla BMW ve Honda Goldwing touring motorsikletlerinde bulunmakla beraber günümüzün yeni motorsikletlerinde kullanılmaz. BMW’da Boxer Twin tekrar Boxer Dört’ün yerini almıştır.

    Boxer Altı Silindirli Motorsiklet Motorları:



    Tanım: Honda'nın kullanıcılarına en düzgün çalışan motoru sunma arayışları Boxer Altıyı ortaya çıkmıştır. 20 yıl önce diğer bir 6 silindirli motorun icadı gibi tarih kendini yenilemiştir ve yüksek seviyedeki karmaşıklık bu motorda da vardır. Sıralı 6 silindirlide olduğu gibi motor touring (ve güçlü cruiserlar) için tasarlanmıştır.

    Şu anda bu motoru sunan tek üretici Honda’dır. Parçaları ve bakımı pahalıdır ve aynı zamanda oldukça ağırdır. Ancak süper uzun mesafe touringleri için piyasada bundan daha düzgün çalışan bir motor bulamazsınız. Boxer Altının avantajları çoktur: çok yüksek tork ve beygir gücü, yüksek RPM, ve son derece düzgün çalışma. Şu anda sadece çok büyük ölçülerde (1500cc) yapılmaktadırlar.
    Umarım açıklayıcı olmuştur...

  5. #5
    dunpa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    20 Kasım 2005
    Şehir
    SAMSUN / İZMİT-KOCAELİ
    Motosikleti
    Regal Raptor DD250E-9B & IZHPLANET5 350cc-2zamanlı
    viper dan sonra söyleyecek bişey kalmamış,güzel paylaşım viper eline sağlık...
    ...dunpa55...Geology Engineer & Profession of Engineering Management
    ...55VATAN41MEKAN...

  6. #6
    tigermbz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Şubat 2006
    Şehir
    Samsun
    Motosikleti
    Ducati 797
    viper çok geniş kapsamlı vermiş, ben de basit şekilde açıklayayım olayı:
    motorda daha büyük hacim demek daha büyük piston, daha büyük bir patlama ortamı, daha fazla yakıt harcamak, daha fazla güç elde etmek demektir. ayrıca aynı hacimde daha fazla piston daha fazla güç demektir. mesela 250 cc 2 silindir bir motor 250cc tek silindir motordan daha fazla güç üretebilir.
    tabi bunlar genel olarak böyledir istisnai motorlar da vardır.

    2 zamanlı ile 4 zamanlı arasındaki temel fark:
    2 zamanlı motorlarda pistonun her yukarı çıkışında, yani her tam devirde 1 patlama gerçekleşir; 4 zamanlı motorlarda ise her 2 tam devirde 1 patlama olur, yani bir tur dolu bir tur boş geçer.her devirde patlama olduğu için aynı hacimdeki bir 2 zamanlıdan daha fazla güç elde edilir. tabi bu durumda daha fazla yakıt tüketirler ve ısınma fazla olduğu için daha çabuk aşınırlar.

  7. #7
    İHTİYAR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Mart 2006
    Şehir
    İZMİR
    Motosikleti
    SUZUKI GS-500 E
    Alıntı yzb bozo adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Süpersin anlatmakla çok uzun süre harcandın.
    Bora erkan
    Eğer bu mesajınızda,bilgi vermediğim ve sadece bilginin yerini gösterdiğim için bana sitem ediyorsanız haklı sayılabilirsiniz.
    Ancak sitemizde eski olduğu halde pek aktif olmayan arkadaşımızın aramak yerine direk soru sorması,benim veya bir çok arkadaşımın defalarca bu gibi sorulara cevap vermesi belki bende bir durgunluk yaratmış olabilir.
    Umarım sizde aktif şekilde foruma katılır ve öğrenmek isteyen arkadaşlara yol gösterirsiniz. Sevgiler saygılar.


    Not Mesajı: Dikkat ederseniz arkadaş soruyu sormuş fakat okuduğunu belirtip teşekkür dahi etmemiş



    Alıntı SeRHaTeKiNci adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Arkadaşlar forumda gezdigim hemen hemen bütün başlıklarda
    2 zamanlılar çok yakıyor.
    4 zamanlılar az yakıyor. vs. vs. gibi şeyler dolaşıyor. Bu zamanların ve silindirlerin anlamı nedir lütfen bari bu konuma cevap yazın yaa. son yazdıgım 6 konuya bi tane bile cevap alamadım.
    Haydi hükümeti yıkalım yerine AVM yapalım.

  8. #8
    SeRHaTeKiNci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Mayıs 2006
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    Kymco (Satılık)
    İHTİYAR kardeşim çok özür dilerim. Konuyu aboneliklere eklemeyi unutmuşum. Malum sınavlar falan vakit olmuyor. Çok teşekkür ediyorum. Gerçekten faydalı bilgiler vermişsiniz.
    Gidersen Öyle Bir Gitmelisin ki;
    Ayrılıklar Bile Seninle Gurur Duymalı..

  9. #9
    fakir ama gururlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Ocak 2006
    Şehir
    Antalya/Konyaltı
    Motosikleti
    Siyah YBR 125 '06
    bilgiler için çok teşekkürler. bu konuda uzun süredir tam olarak anlayamadığım bir nokta var:

    4 zamanlı tek silindir bi motorda piston yukarı hareketini hangi güçle sağlıyor?
    teşekkürler.
    In the sun and in the rain, it's quite the same.
    It's never gonna change, I'll be looking for Jane.

  10. #10
    tegin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Nisan 2006
    Şehir
    Kadirli / Osmaniye
    Motosikleti
    Suzuki GN250, BMW F650GS
    eylemsizlik momenti ile.

    volan bu işe yarıyor.

    eylemsizlik momenti denen şey kısaca : durmakta olan kütle durmak ister,
    hareket halindeki kütle hareketine devam etmek ister.


    kütle ne kadar büyük ise, eylemsizlik momenti de o kadar büyüktür.

  11. #11
    SeRHaTeKiNci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Mayıs 2006
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    Kymco (Satılık)
    teşekkürler arkadaşlar. F(eylemsizlik)= m.a
    Gidersen Öyle Bir Gitmelisin ki;
    Ayrılıklar Bile Seninle Gurur Duymalı..

  12. #12
    denizcimuzaffer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Kasım 2006
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda Beat ve denizciforesight :))
    sevgili arkadaş,
    Verilen özellikle geniş cevaptan da göreceğin gibi, 2-4 zamanlı makineleri tam anlamı ile kavramak istediğinde gerçekten ders gibi çalışmalısın, ama fazla uzun sürmeyecektir Bence zevkli bir uğraş ve bilgi olur en azından.

    Bakalım değişik bir cevap olabilecek mi yazdığım. Şimdi eskiden anneannelerimizin kullandığı el değirmenleri vardı bilirmisin. İşte şimdi o taştan el değirmenini düşünelim, taşa saplanmış bir kulbunu tutup çeviririz, o kulbu senden en uzak noktada kendine doğru çekersin, eğer senden her uzaklaştığında çekersen 2 zamanlı bir iş yapmış olursun, ama değirmen taşını bir tur da kendi enerjisi ile dönmeye bırakır ardından 2. turda kendine çekersen yani güç uygularsan işte 4 zamanlı iş yapmış olursun. Elbetteki her seferinde güç uyguladığın 2 zamanlı iş örneğinde daha fazla iş üretecek daha güçlü-hızlı dönmesini sağlayacaksındır, dolayısı ile daha fazla buğdayı ezmene yarayacaktır. Ancak bu kadar güç sarfetmen daha çabuk yorulmana özelliklede ellerinin dokusunun daha kısa sürede SU TOPLAMASINA DA neden olacaksındır.
    değirmen taşı örneğinden devam edersek, her seferinde güç uygulayan biri ile hemen yanında oturan ve bir tur boşta dönmesine müsaade eden kişileri karşılaştırırsak: her seferinde güç uygulayan daha fazla buğday öğütecektir, bir turu boş geçiren kişi eğer eşit miktarda öğütmek isterse, taşının iki kat hızla dönbmesi için elinden geleni yapmalıdır.
    Pekiii, her seferinde güç uygulayan ve daha çok buğday üretenin değirmeni daha hızlı aşınmayacakmıdır?? cevabını duyar gibi oluyorum, Eveeeetttt
    Ama bir tur boş bırakarak aynı miktarda öğütme yapmak isteyen kişinin başka alternatifi yokmudur? Vardır, taşının çapını ve ağırlığını büyütür

    şimdi bu açıklamalarımın üzerine, o zaman 2 zamanlı motorlar neden yağ yakarak çalışıyor da 4 zamanlılar daha çevreci oluyor gibi zor bir soruyu bu değirmen taşı örneği ile açıklayın derse (Ki bu kadar kazık soru sormayacağınızı umut ediyorum ): o zaman bu iş değirmenden çıkar ve sizi üniversitedeki derslerime katılmanızı zorunlu kılar.

    Herkese kazasız sürüşler dilerim. (Amman gençleeerrrr! Motor Kazalarını %80 inden fazlası 30 yaşın altındakiler tarafından yapılıyor! İstatistik bilimine daha doğrusu bilime güvenin lütfen, yavaş gidin demeyeceğim elbette ama gençliğinizin canavarı olamyın Allah Korusun.
    Poturdak

  13. #13
    SeRHaTeKiNci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Mayıs 2006
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    Kymco (Satılık)
    yaaa.. işte bu sefer gerçekten anladım galiba. 2 zamanlı motor daha güçlü. 4 zamanlı motor güçlü olmasa bile çevre dostu.. teşekkürler hocam.
    Gidersen Öyle Bir Gitmelisin ki;
    Ayrılıklar Bile Seninle Gurur Duymalı..

  14. #14

    Üyelik
    22 Mart 2005
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Hyosung GT 250 & Honda CBF 150
    İHTİYAR verdiğin bağlantı için çok teşekkür ederim. Dört zamanlı motorun çalışmasını iki turda yaptığını yeni farkettim sayende
    [CENTER]Vuuuu diye aşarım dağları, enginlere sığmam taşarım :P[/CENTER]

  15. #15
    Khutuck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Aralık 2005
    Şehir
    Yollarda...
    Motosikleti
    2.5 yıl akbil, sonra CuBuF150, şimdi Fazer, az KTM
    Silindir asfaltı düzeltiyor, zaman da bizi yaşlandırıyor diye biliyordum ben

  16. #16
    İHTİYAR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Mart 2006
    Şehir
    İZMİR
    Motosikleti
    SUZUKI GS-500 E
    Alıntı Khutuck adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Silindir asfaltı düzeltiyor, zaman da bizi yaşlandırıyor diye biliyordum ben
    Haklısın Khutuckcüğüm,benide hanım düzeltiyor,çocuklar yaşlandırıyor.
    Haydi hükümeti yıkalım yerine AVM yapalım.

  17. #17
    SeRHaTeKiNci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Mayıs 2006
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    Kymco (Satılık)
    Alıntı İHTİYAR adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Haklısın Khutuckcüğüm,benide hanım düzeltiyor,çocuklar yaşlandırıyor.
    hehehehehehe.
    Gidersen Öyle Bir Gitmelisin ki;
    Ayrılıklar Bile Seninle Gurur Duymalı..

  18. #18

    Üyelik
    20 Ağustos 2005
    Şehir
    İzmir
    Motosikleti
    BMW F 750 GS
    Bir noktada küçük bir düzeltme yapmak istiyorum. İki zamanlı motorlar teorik olarak her çevrimde bir iş yaptıklarından dolayı 4 zamanlı motorlarda daha güçlü olsalar da çalışma prensiplerinin gerçeğe uygulamasında teorikten çok uzakta olduklarından güçleri 4 zamanlılar kadardır. Burada uç noktada olan örnekleri (Derbi 125 cc 28 BG gibi) dışarıda tutuyorum. Ortalama motorlarda bu böyledir. Sebebi de 2 zamanlılarda karışım ve yanma verimlerinin motorun doğası gereği iyi olmamasıdır. Yani aynı işi yaparsınız ama daha fazla yakıt harcarsınız. Bunu değirmen örneğine indirgersek, değirmen taşını kulptan değil de taştan tutarak itelim. 4 zamanlıda taş kuru olsun ve iyice tutabilelim. 2 zamanlıda isa taş yağlı olsun ve her itişimizde biraz elimiz kaysın. Kollarımız hep aynı işi yapar ama elimizle her seferinde aynı şekilde itemeyiz. Dolayısıyla enerjinin bir kısmı boşa gider. İşte iki zamanlı da içindeki yakıtın bir kısmını tam olarak yakamadan kirli gaz ile birlikte atar ve o enerji kullanılamadan gitmiş olur.

    Kabaca bunun gibi birşey.

  19. #19
    denizcimuzaffer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Kasım 2006
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Honda Beat ve denizciforesight :))
    seko değirmenden annıyon galiba
    Katkın iyi oldu, şunuda ekleyeyim senin yazdıklarına, 2 zamanlı çok daha verimsiz bir motordur elbette, yakı ve yağın bir kısmını enerjiye çevirmeden atmosfere atar. Yalnız şu noktaya bence dikkat, Temel Ölçüler Aynı alındığında (Strok, Silindir sayısı ve hacmi, Devir) 2 zamanlı makine 4 zamanlıya göre ortalama 1,6 kat fazla güç üretir. Motosiklet makineleri yüksek devirli olduğından ve elbette senin belirttiğin dezavantajlarla birlikte bu oran 1,5 e kadar düşebilir
    Poturdak

  20. #20

    Üyelik
    28 Aralık 2006
    Şehir
    Ankara ve motorumun gidebilecegi her yer
    Motosikleti
    2001 HONDA CR250R
    Arkadaslar 2zamanlılarla ilgili birazdaha araştırma yapsanız daha iyi olur sanırım. Benim motorum 250cc 2zamanlı ve 62hp bunun yanında 450 4zamanlı bi special cross 50hp civarında yani 2zamanlı kesinlikle 2misli kuvvet demek. Ayrıca yeni bilgiler ekliyecek olursak 4zamanlı motorlarda gazı verdiginizden biraz daha sonra ve yumusak olarak hissedersiniz oysa 2zamanlı motorlarda gazı verdiginiz anda ve sert hissedersiniz o yüzden cross yarısmalarında çok tercih edilir ancak. Kısa sürede piston ve silindir isteyen motorlardır o yüzden uzun yolda onları kullanmak motoru harcamak demektir.(bunun için bi CR250 bide Husaberg kullanıyorum :D). 2zamanlı motorlardaki yag oranı o kadar düşüktürki performansı çok etkilemez denilecek kadar az etkiler.(benim motorumda 1000de 30). Birde 4zamanlılar yagı sadece segmanlarda kullanır ve yakmazken 2zamanlılar yagıda yaktıkları için havayı çok kirletirler ve egzostlarındaki elyafıda senede bir degistirmekte fayda vardır.

    Kısaca yazıcak olursam 2zamanlı motorlar kısa zamanlı çok yüksek performans için tasarlanmışken 4zamanlı motorlar düşük ve orta performansı çok veya orta süreli vermeye tasarlanmıstır. Eger kısa zamanlı yarış amaclı alınacak bir motorsa 2zamanlı yok eger yolda kullanacagınız bir motorsa 4zamanlı tercih edilmesi kullanan kişi acısında faydalı olur. Bence 2side lazım...
    Motocross 4ever


    REKLAM ALANI
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)