Arkadaşlar dün Ankara-Çubuk- Karagöl yolunun kar ve buzla kaplı son 15 km.sinde hisssettiğim çaresizlik ve korku sonucu güvenli ev ortamına döndüğümde bu konuya biraz kafa patlattım. Ben doğa şartlarını zorlamayı seviyorum ama bunun için iyi teçhizata sahip olunması gerektiğini bilenlerdenim. Forumları inceledim ve bir arkadaşımızın aşağıda resimlerini verdiğim bir tür zincir geliştirdiğini gördüm.
Ben yukarıdaki resimlerdeki zincirin hem lastiğe zarar vereceğini hemde derin karda tutuşu arttıracağını ve buz üzerinde yarar sağlamayacağını düşünüyorum. Bize lazım olan kara ve buza saplanan bişey. Çivi yani. Böylece sınırlı resim kabiliyetimle çizdiğim prototip hilkat garibesi şey aşağıda.
Yukarıdaki resimde görünen yeşil alan arkadaşımızın yaptığı zincirin yerine koyacağımız bir yüzey. Beyaz bölgelerde perçin somunları. Kırmızı bölge sistemi canta bağlayacağımız kayışlar. Ben çok kalın deri, kösele veya eski araba veya motor lastiği olabilir diye düşündüm. Bu öyle bir materyal olmalıki ağaşıda resimleri bulunan perçin somunlarını tutabilsin.
Bu perçin somunlarından en küçüklerini kullanacağız ve üzerine monte ettiğimiz deri veya köselenin lastiğe değen tarafından ince vidalar takacağız. Tarif etmeye çalıştığım sistemin bir benzerini bisiklet için uygulamasını veriyorum
Tabiki bizim yaptığımız çalışmada bütün lastik çiviler ile donatılmayacak. Ama yukarıda şeklini çizmeye 'çalıştığım' deri ve lastik şeritlere bu çivileri perçin somunları yardımıyla geçireceğiz. Çivilerin daha doğrusu vidaların dışarıda görünen kısmıda bukadar uzun olmayacak. Mümkün olan en kısa boyut vida kullanmak daha mantıklı görünüyor vidaların içinde bulundukları perçin somununa zarar vermemeleri için.
Bu veya burada ortaya çıkan fikirlerle geliştireceğimiz aparatlardan 6-7 tanesini lastiğe takarak kar-buzda motosiklet kullanma olayına köklü bir çözüm bulacağımızı düşünüyorum. Var mı fikri olan ?