Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı

Motorsiklete Buzdolabı

Motovento
    REKLAM ALANI
    wavedancer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Bisan-Lifan Shalter 125
    Arkadaşlar uzun zamandır merak ettiğim bir konu var. Bende 125 cc bisan-shalter model var ve küçük bir motorsiklet olmasına rağmen uzun yola çıkıyorum ve genelde köy yollarını tercih ediyorum. Bazı köylerde kamp yapıyorum.
    En büyük sorunum yolda soğuk içecek bulmak. Acba 2-3 litrelik bir buzdolabını küçük bir anahtarla motorsiklete bağlasam bir sorun olur mu?

http://www.hipernex.com/Pro.aspx?CID=1655&IID=14228

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    memin1857 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha Fazer
    Bu tür cihazlarında motosiklette kullanımda elektrik tüketimi dışında bir sorun olmaz. Motosikletlerin alternatörleri ve aküleri otomobillere göre çok daha güçsüzdür. Bahsettiğin buzdolapları yaklaşık ortalama 50W civarında elektrik çekiyor. Yani ön far ampülü kadar. Sürekli açık olması alternatörün yetmez ise akünün yolda giderken bitmesine sebep olabilir. Bisan'ının alternatörünün kaç watt olduğunu ve motosikletin normalde ne kadar watt harcadığını (farlar vs) hesaplarsan bi fikrin olabilir. Yada deneyerekde görebilirsin. Yani akünün motor çalışır durumda yolda olduğu halde bitebileceğine hazırlıklı olda. Motosikletinin stop ve sinyal farlarını ledlerle değiştirerek (aksesuarcılarda bulabilirsen tabi) elektrik tüketimini azaltıp buzdolabı için gerekli elektriği ayarlayabilirsin.

Örnek: Motosikletinin alternatörü 3000 devirde 100WATT ise. Seninde kullanımının %95in üzerinde 3000 devirin üzerinde oluyorsa. Farların kapatılamıyorsa. Motosikletin 70-80Watt normalde kendi çekiyorsa geriye 20 Watt kalacağı için buzdolabını taktığında eksik wattları motor çalışmasına rağmen aküden takviye edecektir. Bir süre sonrada akü biter.

Not: Otomobiller için 30-40 litre civarında olan modeller genelde 50Watt çekiyor. Senin alacağın 2-3 litrelik ufak buzdolabı çok daha az çekebilir. Üstünde yazar. Eğer watt değeri yazmıyorsa kaç A (amper) çektiğine bak 12 ile çarp. Doğru akımda (motosiklet/otomobillerde olan, evde olmayan) volt ile amperin çarpımı wattı verir.

tkalfaoglu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda NC750S DCT
    Selam. sana Peltier sogutmalı ufak birşey gerekli. Elektronikçilerden peltier alıp kolayca kendin de yapabilirsin. Peltier, elektrik alınca bir tarafı buz gibi olan diger tarafı çok ısınan bir madde. Verimli çalışır ve normal dolaplar gibi gaz, kondenser vs. gibi ıvır zıvır gerektirmez. -t
    ---
    Honda NC750S..... Honda VFR 2008... Hyosung GT250R

Motosikleti
    Bisan-Lifan Shalter 125
    Aslında ben işi biraz abarttım. Şu an çakmaklıktan 12v ile çalışan bir kahve makinem var 50w güç çekiyor. Kendime bir de soket çakmaklık ve çoklayıcı aldım. Bunu küçük bir elektrik anahta kutusuna monte ederek pek çok elektrikli aleti (neonlar dahil) soket sistemiyle çalıştırmayı planlıyorum. Sanırım çakmaklığı taktırmak biraz zor olacak ama sanırım oto elektrikçiler bu işi halledebilir.
    Hayallerin yerini anılar almaya başlamışsa, yaşlanmaya başlıyorsunuz demektir. eğer iki teker üzerindeyseniz yeni hayallere doğru yol alırsınız...

wavedancer sen aşmışın gibi geldi bana. En iyisi kucuk buzdolapları var ıcıne buz koyuyosun o soguk tutuyor ole bısey al motorun arkasına bagla, kalıp buzlar 2 gune erımıyor valla

Motosikleti
    Artık Yok...
    bende vardı en500 üm varken minik bir şeydi iki kutu kola yada 4 tane minik şaşal su sığıyordu elektriksizdi özel bir maddende yapılmışdı soğuku 6-8 saat arası sorunsuz soğuk tutuyordu sıcağıda sıcak

Motosikleti
    Yamaha Fazer
    Alıntı tkalfaoglu adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Selam. sana Peltier sogutmalı ufak birşey gerekli. Elektronikçilerden peltier alıp kolayca kendin de yapabilirsin. Peltier, elektrik alınca bir tarafı buz gibi olan diger tarafı çok ısınan bir madde. Verimli çalışır ve normal dolaplar gibi gaz, kondenser vs. gibi ıvır zıvır gerektirmez. -t

Dikkat, peltierler ciddi elektrik çekerler. Avucunun içi kadar olanları 150-200Wattlara kadar çıkabilir. Yukarıda belirttiğim sebeplerle elektrik açısından uygun değil.
    Ayrıca ısınan tarafının heatsink (aliminyum) + fanla soğutulması gerekir yoksa yakar ortalığı. Bir tarafı soğurken öbür tarafı ÇOK ısınıyor. Ben tavsiye edemeyeceğim.
    Motoruna peltier sokarsan elektrik aksamına ciddi zarar verebilir, ayrıca yangın çıkabilir plastikler eriyebilir. SAKIN!... Ayrıca soğuk tarafında buzlanma/nemlenmede olur, buda zararlı. PELTIER KENDİ GÜCÜ KADAR SABİT ISI ÜRETEN ŞEYLERİ SOĞUTMAK İÇİNDİR KOLA SOĞUTMAYA KALKARSAN BİR TARAFI DONAR ÖBÜR TARAFI YANAR. Yangın çıkabilir.

Peltierları bilgisayarlarda amfilerde fan ve aliminyum soğutmalı olarak kullanıyoruz. Ve fan bir gün bozulduğu zaman soğuttuğu taraftaki cihazıda YAKIYOR. Motor için uygun değil!

Buzdolabı alırsanda daha önce yazdığım gibi ufak motorunun alternatörü yetmeyebilir. Akünün yolda bitmesine hazırlıklı ol.

Yada logaritmanın dediği gibi şu pikniklere falan giderken kullandığımız elektriksiz ufak buzluklardan al. Saatlerce yetiyolar. Hemde elektrikli buzdolabının 10da biri fiyata.

Alıntı wavedancer adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Aslında ben işi biraz abarttım. Şu an çakmaklıktan 12v ile çalışan bir kahve makinem var 50w güç çekiyor. Kendime bir de soket çakmaklık ve çoklayıcı aldım. Bunu küçük bir elektrik anahta kutusuna monte ederek pek çok elektrikli aleti (neonlar dahil) soket sistemiyle çalıştırmayı planlıyorum. Sanırım çakmaklığı taktırmak biraz zor olacak ama sanırım oto elektrikçiler bu işi halledebilir.
    Arkadaşım, şu cihazların Wattlarına dikkat et. Motorun ufak, kaç wattlık alternatörü olacakki? Kafana göre önüne gelen şeyi takarsan ana sigorta yanar yolda kalırsın, motor çalışırken akün biter. Ben uyarıyorum sen hala takıcam diyorsun. Hesapla, hesaba göre davran. Oyuncak değil. Lütfen. Takacağın cihazların aynı anda çektiği elektrik alternatörünün kapasitesini geçebilir. Geçersede akün yolda biter. Ayrıca şarj sistemin arızalanabilir. Yada sigortalar yanıp komple elektriksiz çalışmayan bi motorun olur. Aynı anda çalıştırmamaya bak. Mümkünse farlarını söndür.

bu topiği iskenderunlu kılınç tan beklerdim açıkçası

motora lcd tv takılır mı?
    motora nos takılır mı?
    motora 3. lastik takılır mı vs vs..

tkalfaoglu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda NC750S DCT
    memin: Uyarılar için teşekkürler! Peltier kullandım, ama buzdolabı yapmadım açıkçası onunla Fakat bu arabalarda kullanılan cooler'larda peltier kullanıldığını gördüm, yani güvenli olarak yapabilme yolu var.
    -turgut
    ---
    Honda NC750S..... Honda VFR 2008... Hyosung GT250R

Motosikleti
    Yamaha Fazer
    Alıntı tkalfaoglu adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    memin: Uyarılar için teşekkürler! Peltier kullandım, ama buzdolabı yapmadım açıkçası onunla Fakat bu arabalarda kullanılan cooler'larda peltier kullanıldığını gördüm, yani güvenli olarak yapabilme yolu var.
    -turgut
    Buzdolaplarındaki peltierlerde soğutma ve termostat devreleri bulunur. Elektronikçi olmayan tecrübesiz biri çarşıdan sırf peltier bölümünü alırsa yangın çıkarır. Yani o peltierler bir kontrolör yardımı ile çok kısa kısa süreler açık kalıyor çoğunlukla kapalı oluyor. Hızlı hızlı açıp kapatılarak çalışıyor. Sıcak tarafındada muhakkak bir aliminyum yada fan soğutma vardır. Yani ortada bir kontrol sistemi devresi ve otomatik kapama söz konusu.
    Peltiere elektrik verip noluyor diye beklediğinizde bir tarafı nemlenip buz tutup olup öbür tarafı 200 derece olacaktır.
    O yüzden peltier ve elektronik uzmanı değilseniz sırf peltier alarak olmaz bu iş. En temelinde bile bir mekanik yada elektronik termostat, aliminyum heatsink (soğutucu) ve fan gerekir.

Motosikleti
    Bisan-Lifan Shalter 125
    Açıklamalarınız için hepinize teşekkür ederim. Ben sanırım bir hesap makinesi alarak yola çıkacağım Ama sanırım bu uzun yol olacağı için en azından otomobillerde kullanılan kolçak buzdolaplarından alacağım. En kötüsü bi tane 1 kw lik jenarötöt takarım dimi

motora nos takılır mı?
    muratd arkadaşım doğru söylemiş ben gözümle görmesem inanmazdıma am adam Honda-Titanın arka lastiklerine iki küçük tekerlek daha takmış. Sanırım arazi araca yapmak istemiş.

Bir de lcd televizyon takan vardı. Yolda izleyebiliyor mu bilmiyorum ama
    Hayallerin yerini anılar almaya başlamışsa, yaşlanmaya başlıyorsunuz demektir. eğer iki teker üzerindeyseniz yeni hayallere doğru yol alırsınız...

mici_ceko_4 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    honda today50*2+pioneer 200cc cross
    arkadaşlar slm bu babamın meslegi ve bende biraz bilgi alıp size vermek istiyorum inşlh babam meslegi unutup yanlış bilgi vermemiştir .. bu tür buzdolapları freon gaz larla deil amonyak ile çalışıyor bunların çok küçük termostat ve motorları var bu motor dogru akım ile çalışıyor bunlar sadece buzdolabının motoru kalkış yaptıgı an fazla elektrik çeker dikkat ederseniz evlerinizde ilk çalıştıgında ışıklarda bi düşüklük yaşanır aynı şey bunun içinde geçerli 25w civarı elektrik çekermiş.. inşallah yardımcı olabilmişimdir

Motosikleti
    Artık Yok...
    Alıntı muratd adlı üyeden alıntı Mesajı göster

motora nos takılır mı?

iyide dostum buzdolabının senin dediklerinle bir ilgisi yok ki senin dediklerin tamamen lüks bir amacı olmayan olsada olur olmasa olur tarzı tavşanın suyunun suyu şeyler bu buzdolabı yeni birşey değilki yıllardır var ve uzun yolda çok çok işe yarar gerek arabada gerek motorda özellikle motorcuların o kızgın güneşin altında anormal işe yarıyor yazları uzun yolda yani bu bir gereklilik ihtiyaç ve bunu uzun yolda kullanan bir ton motorcu var

arkadaşım bu bi espriydi merak etme..
    sürekli böyle topicler açan bi arkadaşımız var sadece o aklıma geldi mesele bu...

TÜRETKEN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    MONDIAL 150 ZAT
    arkadaş senn almak istediin şey yani werdiin siteye baktım
    12 volt yazıo bi problem olucaını zannetmiorm ben çnk benm motrdada war 12 volttluk bi şey
    [COLOR="Blue"][I][B]FENER[/B][/I][/COLOR][COLOR="Yellow"][I][B]BAHÇE[/B][/I][/COLOR] [COLOR="Red"][B][U]TÜRK'E KEFEN DİKENİN ÖLÜMÜ KORKUNÇ OLUR!!![/U][/B][/COLOR] [COLOR="Blue"][I][B]FENER[/B][/I][/COLOR][COLOR="Yellow"][I][B]BAHÇE[/B][/I][/COLOR]

BIYIKLI - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    http://forum.donanimhaber.com/m_8786485/tm.htm

Peltier'in ne olduğunu ve detaylı bir test okumak isteyenler yukarıdaki adrese bakabilirler.
    Anadilini kaybedersen bağımsızlığını da tamamen kaybedeceksin. Dilini kaybeden toplumlar köle olmaya mahkumdurlar.
    Mustafa Kemal ATATÜRK

aydınlı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Super 51
    belki komik gelebilir ama mondialin ilk çıktığı zamanlarda üstünde uğur yazısı olanların içinde buzdolabı var zannediyodum
    [FONT="Arial Black"]Acı çekmeyenler,başkalarının acı çekebileceğini akıllarına bile getiremezler[/FONT]

REKLAM ALANI

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler