Ali Abi selamlar. Bayadır foruma girmiyordum, seni forumda gördüğüme sevindim.
Abi Hondanın düşük cc tek silindir motorlarına zeytinyağı koysan yine gider, özellikle eski modelleri aşırı sağlam yapmış honda
Tabi biraz abarttım, bu işin latifesiydi, aman zeytinyağı koymayın arkadaşlar. Zaten zeytinyağı da motoryağından daha pahalı bugünlerde
Ali Abi eğer motor hava soğutmalı ve tek silindir bir motorsa ya mineral yada yarısentetik kullanmak daha mantıklı. Yarı-sentetik denen yağlarda hem sentetik hem mineral yağın karışımından oluşan kokteyl yağ gibi birşey.
Shell otomobil yağı kullanmak istiyorsan eğer shell sitesinden baktım yarı sentetik olanlar şunlar:
Shell Helix HX7
Shell Helix HX6
Buda kaynak linki:
https://www.shell.com.tr/suruculer/m...-yaglari.html#
Ali abi yağ yakan hava soğutmalı motorlara genelde bi üst kalınlıkta(viskozitede) yağ koyunca yağ yakmayı azaltır. Kabaca açıklamam gerekirse kalın viskoziteli yağ segmanlardan yanma odasına daha az sızar. Aslında doğrusu motoru söküp incelemek, gerekirse yeni segman, piston, hatta silindir takmak ama fakirliğin gözü kör olsun hep alternatif ucuz çözümlere yöneliyoruz. Skuterlerde de araba yağı kullanımı çok sorun olmayacağını düşünüyorum çünkü skuterlerde kavrama kısmı (varyatör) motordan bağımsız.
Velhasıl düşük cc tek silinir ve hava soğutmalı motor kullanan arkadaşlar mineral veya yarı sentetik yağları deneyebilirler ancak yüksek cc ve yüksek devir çeviren motorlara binen arkadaşları uyarayım, bir krank yaklaşık 250-300 lt araba yağı parası. Aman diyeyim tasarruf edelim derken daha büyük masrafa girmeyin.