Bende buaralar tam bu konu üzerinde kafa yoruyodum. Okadar güzel bir bilgilendirme olmuşki, sanki bişeyimi kaybetmiişimde tekrar bulmuşum gibi sevindim:D Elleriniz dert görmesin, klavyenize zeval gelmesin...
Bende buaralar tam bu konu üzerinde kafa yoruyodum. Okadar güzel bir bilgilendirme olmuşki, sanki bişeyimi kaybetmiişimde tekrar bulmuşum gibi sevindim:D Elleriniz dert görmesin, klavyenize zeval gelmesin...
Gerçekten çok güzel bir döküman olmuş.Konu pörtledi ama olsun
geçen ilk kez bizim burdaki benzinciden benzin aldım, ne koydu görmedim bile ama motorun performansı düştü ve vuruntulu çalışmaya başladı. bu konuyla alakalı olabilir
ATAMASI YAPILAN ÖĞRETMEN
oktan bezin içindeki madde gibi söylemişsin oktan bir benzin türüdür zor elde edilen ve saf benzindir. Oktana benzer benzin geliştirelerek %95 oktana bezer %98 yada %100 gibi oktanlık birimi oluşmuştur.
Yani %120 oktan diye bir şey olamaz o zanet yeni bir tür olur. Benim bildiğim budur. Dizel içinde setan vardır.
Oktana benzerlik benzinin içindeki karbonhidratların yapısı yanıcılığı uculuğunu belirleyen bir şeydir. Firmadan firmaya hatta kuyudan kuyuya değişecek bir şeydir kanımca.
Sonuç olarak demek istediğim oktan benzindeki bir madde değildir. benzin türüdür mühendis bir arkadaşımdan öğrendiğim bir şeydir. Bildiklerimi eklemek istedim.
not: MotoGPde oktan kullanılır. (100 oktan)
Arkadaşınız yanlış biliyormuş o zaman.
1. Oktan bir benzin türü değildir.
2. Oktan saf benzin de değildir.
3. Oktan benzinin patlamaya karşı direncini belirten bir ölçü birimdir sadece.
4. Uçak yakıtlarının oktan sayısı 100'ün üzerindedir.
5. Benzinin Oktan sayısı katkı maddeleri kullanarak ayarlanır. (nerde kaldı saflık?)
Ainesi iştir insanın, lafına bakılmaz!
Yine de yaşıyor insan, merak yüzünden. Yeni bir şeyler bekleyip duruyor...
oktan benzinin yüzde oranı diye öğrenmiştim değerli bir kimya öğretmenimden 100 oktan içerik olarak 100 de 100 benzin anlamına geliyor
altındaki ayar gibi düşünebilirsiniz.
100 oktan dedikleri belki gerçekte 95 oktandır Türkiyede
wikiden alıntı
Oktan bir alkandır. Kimyasal formülü CH3(CH2)6CH3dür. 18 adet izomeri bulunur.
Oktan oranları yakıtın (benzin) kalitesini belirtmede de kullanılır. Benzinin patlamaya karşı olan direncine "oktan" denir. Asfalt tabanlı ham petrolden üretilen benzin parafin tabanlılardan daha az vuruntu yapar. Bütün benzinler bu iki türün karşımından elde edilir. Eğer karışımlerı kontrol edilmezse kaliteleri değişir. Konu hakkında ayrıntılı bilgi için: oktan (yakıtlar) adlı makaleye bakınız.
İzomerleri [değiştir]
Oktanın 18 izomeri vardır :
* Oktan
* 2-Metilheptan
* 3-Metilheptan
* 4-Metilheptan
* 3-Etilheksan
* 2,2-Dimetilheksan
* 2,3-Dimetilheksan
* 2,4-Dimetilheksan
* 2,5-Dimetilheksan
* 3,3-Dimetilheksan
* 3,4-Dimetilheksan
* 2-Metil, 3-Etilpentan
* 3-Metil, 3-Etilpentan
* 2,2,3-Trimetilpentan
* 2,2,4-Trimetilpentan
* 2,3,3-Trimetilpentan
* 2,3,4-Trimetilpentan
* 2,2,3,3-Tetrametilbütan
2006BWS100-2007CBF150-2010CBF150-2007FZ6SFAZER-2006CBF600-2012CBF150-2012AGİLİTYCİTY125-2005CBF600-2006Z750S-2008GSXR600-2014CRF250L-2014JOYMAX 250-2013İNAZUMA250-2018S3 250-2014TGBX-MOTİON250
Öğretmenim tuvalete gidebilirmiyim? ))
Sonuçta benzincide ne benzin varsa onu alıp gidiyoruz...
oktan zor bulunan ve pahalı bir benzindir sonuçta labarotuar ortamında formüller geliştirilerek oktana en yakın bezin formülü elde edilmeye çalışılır. oktan için benzin türü derken biraz yanlış olmuş. arkadaşımın söylediklerini aktarırken hata yapmış olabilirim sonuçta gemi mekaniği üzerine okuyan ve ders olarak yakıtlar hakkında bilgi alan bi insana profesörler kafadan birşeyler uydurmaz
-bu arada patlamaya karşı benzin niye direnç göstersin ne kadar yanıcı olursa benzin o kadar eneji açığa çıkartır.
depomu bitirince yüksek oktanlı benzin koyayım ne olcak bakalım
tşkler arkadasım
Her Ne Kadar Sosyetik Olmasakta Her Genc Kizda Resmimiz Her Yerde Izimiz Vardir Cunku Biz DENİZLİLİYİZ (DENİZLİ MT)
Elindeki bir çekiçle bir çiviye 2cm.'den vuruncamı daha güçlü olur yoksa, 50cm.'den vuruncamı daha kuvvetli olur.
Piston dibe nekadar yakın girip çıkarsa,girip çıktığı açı okadar çok olur ve buna paralel daha güçlü olur.Piston eğerki yatağa girdiği anda benzin sıkışmadan yanıcılık gösterdiği vakit ne,o piston bir işe yarar nede yatak.Yani burdaki oktan pistonun sonan yaklaştığında ki mesafe nekadar kısa olursa ''yani sıkıştırma oranı''nekadar dayana bilirse okadar iyidir.
Sen oktanı düşürdüğün vakit piston vuruntu yapar,işte bunu engellemek için oktanı yükseltirsin.
Oktan sadece bu işe yarar
"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz" A. Şerif İZGÖREN
şanveren, şu meseleyi en iyi sen açıkladın desem kesinlikle doğru olacaktır. Helal olsun yahu
Onca açıklamaya rağmen millet hala oktanı yüksek benzini süper yanıcı, uçucu sanıyor.
Sor bakalım uçak benzinini nasıl bilirler? Zippo çakmaklarda da kullanılır derler ya, aşırı yanıcı olduğu düşünülür, çünkü oktan yüksektir. Bu benzin çakmakla bile zor tutuşturulur. Uçağa 95 oktan benzin koy bakalım ne oluyor, muhtemelen infilak edecektir (benim tahminimce, bilimsel veri değildir). Çünkü çok daha yanıcı.
Şimdi konuya yabancı olunca tabi wiki'den, şuradan, buradan bilgileri yorumlamakta pek doğru olmuyor. Profesörler genelde kafadan bir şey uydurmazlar ama söyledikleri her şeyi de doğru kabuletmek ancak saflık olur. Daha doğrusu söylenen her şeyin bilimsel şüphecilik süzgecinizden geçirilmeden kabul edilmesi. Profesör doğrusunu söylemiştir belki ama arkadaşınız onu tam olarak dinleyememiş olabilir.
Öncelikle biraz kimya bilgisi:
HidroKarbon bileşikleri karbon ve Hidrojen ile yaptıkları bağlar (tek-çift) itibariyle 4 gruba ayrılırlar. Alkan, Alken, Alkin, Alkil. Ve bu bileşikler isimlendirilirken kabaca Karbon sayısı+ an/en/in/il ekleriyle isimlendirilirler.
Karbon sayısı da Yunanca rakamlarla ifade edilir. Buna göre
Mono=1 Di=2 Tri=3 Tetra=4 Penta=5 Hexa=6 Hepta=7 Octa=8 Nona=9 Deca=10
Oktan işte buradan gelmekte olup bize 8 karbonlu bir Alkan olduğunu söyler. Genel gösterimi C8H18 dir.
Şimdi gelelim karıştırılan noktaya:
Oktan: Yukarıda söylediğim C8H18 bileşiğinin genel adı.
Oktan Sayısı: Benzinin (ki genel bir förmülü yoktur bir karışımdır) patlamaya karşı olan direncini gösteren bir katsayıdır
Yani benzinin içindeki oktan ile benzinin oktan sayısı farklı şeylerdir. Daha açıkcası benzinin oktan sayısı atıyorum 90 olabilir ama içinde hiç oktan olmayabilir. Kaldıki zaten benzinin oktan sayısını arttırmak için kurşun bileşikleri kullanılırdı eskiden.
Kolay gelsin.
ek:
Eğer oktan sayısı benzin içindeki oktan'ı gösterseydi 110 oktan benzini nasıl açıklayacaktık? Maksiumum 100 oktan benzin olabilirdi o zaman.
Ainesi iştir insanın, lafına bakılmaz!
Yine de yaşıyor insan, merak yüzünden. Yeni bir şeyler bekleyip duruyor...
Ana sayfada ne zaman oktan vs bir yazı görsem memin1857 arkadaşın açtığı bu başlık aklıma geliyor ve dayanamayıp hortlatıyorum, kusura bakmayın artık.
Oktan'ın ne anlama geldiği, arkadaşlar tarafından çok güzel açıklanmış.
İşin özeti olarak kısaca;
Silindir sıkıştırma oranı 9-10 arasında olan araçlarda 95 oktan,
Sıkıştırma oranı, 10 ve üstü olan araçlarda daha yüksek oktanlı benzin kullanılır.
Bu oranlar, kullanmakta olduğumuz araçlarımızın teknik el kitaplarında mevcutdur.
[B][COLOR="Purple"]Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin, karşındakinin anlayabildiği kadardır. [/COLOR][/B]
Sizlere bir bilgi daha. Oktan yükseldikçe yanma derecesi yükselecektir. Bu ne demek derseniz silindir içine giren yakıtın buharlaşması düşecektir. Böylece daha verimli şekilde bir patlama olacaktır. Düşük oktanlı benzinler özellikle sahte diye tabir ettiğimiz yakıtların oktanı düşük olduğu için aracın kontağını kapattığınız halde araç çalışmaya devam eder ))) Bilmeden kurbanı oldum ))) Aşırı beslemeli araçlarda yakıt hava karışımının en iyi şekilde basıldığı silindir içinde ki sıcaklık günlük kullanımdaki araçlardan çok fazla olduğu için mesela 120 oktan yakıt kullanırlar. Böylece silindir içine gien yakıt buharlaşmaya fırsat kalmadan hava ile karışım halinde silindir içinde normal zamanın da ateşlenerek patlar. Eğer düşük oktan kullanacak olursa aşırı ısınma nedeniyle silindir içine giren yakıt buharlaşarak ateşleme zamanında gelmeden patlama olacaktır
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)