Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
7. sayfa BirinciBirinci ... 56789 ... SonuncuSonuncu

Muayene Süresini Yasal Süresine uzatmak Için Yapilmasi Gerekenler

    REKLAM ALANI
  1. #121

    Üyelik
    14 Haziran 2006
    Motosikleti
    Honda Beat
    son durumu bilmiyorum ama muayeneye gittim ve 1 sene yazdılar. bende bıdı bıdı ettim. ama bize bilgi gelmedi dediler.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #122
    İHTİYAR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Mart 2006
    Şehir
    İZMİR
    Motosikleti
    SUZUKI GS-500 E
    Aşağıda ki alıntı ve sayfa TÜRKİYE CUMHURİYETİ'nin resmii sayfasıdır

    Ben bu bilgiye ulaşabiliyorsam,vazifesi TÜRKİYE CUMHURİYETİ'nin BEKA'sı olan

    kamu görevlilerimizin bilmiyor olması AYIPTIR.(Tabii ki vazife aşkıyla yananlar hariç)KINIYORUM.

    İşte yönetmelik linki.

    http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/so...arih1=&tarih2=

    Buda karayolları trafik kanununun linki

    http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/me...urceXmlSearch=

    Resmi Gazete Tarihi: 23.09.2004 Resmi Gazete Sayısı: 25592

    Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve

    Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik



    BİRİNCİ BÖLÜM

    Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

    Amaç

    Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, karayolunda seyreden motorlu ve motorsuz araçlarının teknik muayenelerini daha etkin ve sağlıklı bir şekilde yapmak, bu suretle araçlar bakımından karayolu trafik güvenliğini sağlamaktır.

    Kapsam

    Madde 2-Bu Yönetmelik motorlu ve motorsuz araçların muayenesini yapacak olan gerçek veya tüzel kişilere ait muayene istasyonlarını ve bunların açılması,işletilmesi,işletme belgesi ile yetki verilmesini ve muayene istasyonlarında bulunacak makine,araç/gereç,personel ve bunların niteliklerini,işletme,çalışma ve denetlenmelerine dair usul ve esasları kapsar.

    Dayanak

    Madde 3- Bu Yönetmelik 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun değişik 35 inci maddesine dayanılarak çıkarılmıştır.

    Tanımlar

    Madde 4- Bu Yönetmelikte geçen;

    a) Bakanlık: Ulaştırma Bakanlığını,

    b) İdare :<ı> Özelleştirme İdaresi Başkanlığını,

    c) Genel Müdürlük: Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünü,

    d) İşletici: Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 4046 sayılı Kanun çerçevesinde yapılacak ihale sonucunda yetki verilen gerçek ve tüzel kişileri,

    e) Alt İşletici: İşletici tarafından yetkilendirilecek gerçek veya tüzel kişileri,

    f) İhale: Özelleştirme Yüksek Kurulunun araç muayene istasyonlarının/hizmetinin özelleştirilmesine ilişkin kararlarına istinaden, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılacak olan ihaleyi,

    g)Araç Muayene İstasyonu: Araçların niteliklerinin tespit ve kontrol edildiği, bunun için gerekli cihaz ve personeli bulunan ve araç muayenesinin yapıldığı ve muayene kanallarının olduğu sabit yapıdaki tesisleri,

    h) Seyyar Muayene İstasyonu: Taşınabilir/mobil nitelikte olan ve üzerinde fren, far, egzoz emisyon ölçüm cihazları ile diğer ölçü alet ile cihazların bulunduğu ve araçların muayenesinin yapıldığı muayene araçlarını,

    i) Muayene Kanalı: Muayeneye gelen araçların bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar dahilinde tüm muayenelerinin yapıldığı, muayene araç ve gereçleri ile donatılan peronu,

    j) Muayene İstasyonu Amiri: Her muayene istasyonunda bulunması zorunlu olan; araçların muayenesinden, muayene istasyonu işleteni ile birlikte sorumlu olan ve nitelikleri bu Yönetmeliğin 12 inci maddesinde belirtilen personeli/kişiyi,

    k) Muayene İstasyonu Amir Yardımcısı: Her muayene istasyonunda bulunması zorunlu olan; araçların muayenesinden, muayene istasyonu işleteni ile birlikte sorumlu olan ve nitelikleri bu Yönetmeliğin 12 inci maddesinde belirtilen personeli/kişiyi,

    l) Muayene İstasyonu Teknisyeni: Her muayene istasyonunda bulunması zorunlu olan ve nitelikleri bu Yönetmeliğin 12 inci maddesinde belirtilen personeli/kişiyi,

    m) Muayene Bölgesi: Bu Yönetmelik kapsamındaki hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde yürütüleceği, Türkiye’nin il ve ilçeler itibarı ile Güney ve Kuzey olmak üzere iki bölgeye ayrılmış ekte yer alan halini,

    n) Araç Muayene Raporu: Karayolu araçlarının özellikleri ve teknik bilgiler ile muayene sonuçlarının yer aldığı/işlendiği belgeyi,

    İfade eder.

    Bu Yönetmelikle ilgili diğer terimlerin tanımları için 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, Karayolları Trafik Yönetmeliği, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu, Karayolu Taşıma Yönetmeliği ve Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkında Yönetmelik ile diğer ilgili mevzuatlarda belirtilen tanımlar esas alınır.



    İKİNCİ BÖLÜM

    Muayene İstasyonları

    Muayene İstasyonları

    Madde 5- Araçların muayeneleri; İşletici veya Alt İşletici tarafından açılmış muayene istasyonlarında, bu istasyonlar işletmeye açılıncaya kadar ise Karayolları Genel Müdürlüğüne ait muayene istasyonlarında yapılır. Araçların muayeneleri tescilli oldukları bölgeye ait muayene istasyonlarında yapılır.



    ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

    İşletme Şartları, İşletme Süresi ve Muayene Esasları



    İşletme Şartları

    Madde 6- İşletici ve Alt İşletici, aşağıdaki hususlara uymakla yükümlüdür. İşleticinin yetkilerini Alt İşleticiye devretmesi halinde dahi sorumluluğu devam eder.

    Araç muayene istasyonlarının TS-EN 45004 “Çeşitli Tipteki Muayene Kuruluşlarının Çalıştırılmaları İçin Genel Kriterler” (A tipi muayene kuruluşu) standardına uygun olması ve işletmeye açılış tarihinden itibaren en geç 1 yıl içinde yetkili akredite kuruluşu tarafından akredite edilmesi şarttır. Akreditasyon şartı faaliyet süresince aranır.

    a) Araç Muayene İstasyonlarında ve/veya seyyar muayene istasyonlardaki araç muayenelerinde kullanılacak kontrol cihazları devamlı hizmet verecek şekilde faal bulundurulur, cihazlardan herhangi birinin arızalanması halinde, bu arıza giderilmeden muayeneye cihazsız devam edilmez.

    b) Araç Muayene İstasyonları ve/veya seyyar muayene istasyonları her türlü aracın muayenesini model, marka ve tür gözetmeksizin yapmak zorundadırlar.

    c) Araç Muayene İstasyonları ve muayene kanalları, kurulu bulunduğu arazi üzerinde ayrı bir bölüm halinde yer alır. Bu bölüm araç muayenesi dışında başka bir amaç veya ticari faaliyet için kullanılamaz.

    d) Araç Muayene İstasyonlarında ve istasyonlara ait alanlardaki işçilerin sağlığı ve iş güvenliği ile çalışma şartları, ilgili mevzuata uygun olarak muayene istasyonu işleteni tarafından sağlanır. İstasyonlarda kullanılabilir durumda ilk yardım dolabı ve yeterli sayıda yangın söndürme cihazı bulundurulması şarttır.

    e) Her muayene istasyonunca; gerekli olan her türlü açıklayıcı/yönlendirici panolar ve levhalar, işletmenin niteliğine göre istasyonun uygun yerlerine asılmak zorundadır.

    f) İşletmeye açılan araç muayene istasyonunda, yapılacak her türlü tadilat sonucundan Bakanlığa bilgi verilir.

    g) Araç Muayene İstasyonlarında her türlü güvenlik önlemi, İşletici veya Alt İşletici tarafından alınacaktır.

    İşletme Süresi

    Madde 7- 6 ıncı Maddede belirtilen şartlara uygun faaliyet göstermek kaydıyla, işletme süresi İdarenin yetki devir sözleşmesinde belirttiği tarihten itibaren 20 (yirmi) yıldır.

    Muayene Esasları

    Madde 8- Araç muayeneleri, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, Karayolları Trafik Yönetmeliği, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca yürürlüğe konulan Tip Onay Yönetmelikleri, Araçların İmal Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ile bu Yönetmelikte yapılan düzenlemeler dikkate alınarak Ek-1’de belirtilen sınıflara göre ve asgari Ek-2’de verilen cetveldeki hususları kapsayan kontrol ve testleri içerir. Bu kontrol ve testlerin yapılması zorunludur.

    Araçların muayenelerinde Ek-1’de belirtilen sınıflar esas alınır. Bakanlık bu sınıflar ile muayene kurallarında düzenleme ve değişiklikler yapabilir. Yapılan değişiklikler ve düzenlemeler genelgelerle İşletici veya Alt İşleticilere duyurulur.

    Araçlarda kullanılan lastiklerin dış yüzeylerinin ana yivlerindeki (oluklar) diş derinlikleri, 4 adetten az tekerlekli araçlarda en az 1 mm, 4 ve daha fazla tekerlekli araçlarda en az 1,6 mm olacaktır. Ana yivler, lastiklerin yer ile temas eden yüzeyinin yaklaşık ¾ ünü kapsayan, lastiklerin yer ile temas eden yüzeyinin merkezi kısmındaki yivlerdir.

    İşletici veya Alt İşletici egzoz emisyon ölçümü yapmak isterse; egzoz emisyon ölçümleri, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği esasları doğrultusunda yapılacaktır. Bu durumda, İşletici veya Alt İşletici 2872 sayılı Kanun ve Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği esaslarına göre yetki almak ve söz konusu Yönetmeliğin gereklerini yerine getirmek zorundadır. Egzoz emisyon ölçümleri ücreti bu konu ile ilgili Kanun ve Yönetmeliklere göre uygulanacaktır.

    Muayene sonuçları bilgisayar ağında da yer alacak bir Araç Muayene Raporuna işlenir.

    Araç muayene sonuçları dört grupta değerlendirilecektir :

    1- KUSURSUZ : Muayene edilen araçta herhangi bir eksikliğin bulunmaması halidir. Bu durumda Araç Trafik Belgesinin ilgili kısmına bir sonraki muayene tarihi yazılarak istasyon amiri veya yardımcısı tarafından imzalanmak ve mühürlenmek suretiyle onaylanır.

    2- HAFİF KUSUR : Aracın yapılan muayenesi sonrasında yeniden muayenesine gerek duyulmayan bir eksikliğin bulunması halinde, eksiklikler Araç Muayene Raporunda gösterilip raporun bir örneği araç sahibine veya aracı muayeneye getirene, söz konusu eksikliklerin giderilmesi için verilir. Araç Trafik Belgesinin ilgili kısmına bir sonraki muayene tarihi yazılarak istasyon amiri veya yardımcısı tarafından imzalanmak ve mühürlenmek suretiyle onaylanarak muayenesi bitirilir.

    3- AĞIR KUSUR : Aracın muayenesi sonucunda tamirine ihtiyaç duyulacak derecede eksiklikler tespit olunması halinde, söz konusu eksiklikler Araç Muayene Raporuna işlenir. Bu eksikliklerin giderilerek aracın yeniden muayeneye gelmesi amacıyla; Araç Muayene Raporunda bir aylık süre tanındığı belirtilerek aracın muayenesi bitirilmez ve Araç Trafik Belgesi onaylanmaz.

    Söz konusu Raporun bir örneği aracı getirene verilir ve aracın tekrar muayenesi sırasında verilen rapordaki eksikliklerin giderilip giderilmediği kontrol edilir. Bir aylık süre içinde gelinen ikinci muayeneden muayene ücreti alınmaz. Bu tarihten sonraki muayenelerden muayene ücreti tam olarak alınır. Eksiklikler tamamlanmadığı sürece muayene işlemi tamamlanmış sayılmaz.

    4- EMNİYETSİZ : Aracın; can ve mal emniyeti ile trafik güvenliği açısından tehlikeli olacak derecede kusurlarının/eksikliklerinin tespiti halinde muayenesi onaylanmaz. Bu tür araçlar için trafikten men tutanağı düzenlenerek durum trafik zabıtasına bildirilir.

    Araçların muayeneleri sonucunda tespit edilen eksikliklerden nelerin hafif kusur, ağır kusur ve emniyetsiz grubuna girdiği Bakanlık tarafından belirlenir.

    Araç Muayene Raporlarının İşleticide veya Alt İşleticide kalan nüshaları İşletici tarafından bilgisayar ağına girilir ve ayrıca arşivlenip saklanır.

    Muayeneleri süresi içinde yaptırılmayan veya geç yaptırılan araçlara ilişkin bilgiler, şekli ve içeriği Maliye Bakanlığınca belirlenecek bir tutanak ile en yakın trafik kuruluşuna bildirilir. Bu tutanaklar gerektiğinde/imkanlar ölçüsünde elektronik ortamda da bildirilebilir.

    Yurt dışında ikamet eden veya ticari faaliyet nedeni ile sürekli yurt dışında bulunan araçların yasal süresi içinde muayenesinin yapılamaması durumunda, bu durumun belgelendirilmesi halinde, yurda giriş tarihinden itibaren bir ay içinde muayenesini yaptıran araçlara 2918 sayılı Kanunun 35 inci maddesinde yer alan %5 fazla ücret tahsili hususu uygulanmaz.



    DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

    Yetki verilmesi

    Yetki Verme

    Madde 9- Yapılan ihale sonucunda yetki verilmesi uygun görülen gerçek veya tüzel kişiler, satış sözleşmesinin imza tarihinden itibaren bir ay içinde; kuracakları istasyonlar için ihale ilanına, idari ihale şartları belgesine, tesis ve işletme teknik şartnamesine uygun olarak yapacakları iş programını işletmeye hazır hale geliş sıra ve süresini de içerecek şekilde Bakanlığa verirler. Bakanlık programı 15 gün içinde değerlendirerek cevaplar. Söz konusu gerçek veya tüzel kişiler Bakanlığın bu programı değiştirerek onaylaması halinde de buna uymak durumundadırlar.

    Yetki verilen gerçek veya tüzel kişiler, satış sözleşmesinin imzalanmasını müteakip, onaylanan iş programına göre satış sözleşmesinin imza tarihinden itibaren 18 (on sekiz) ay içinde bölgesindeki tüm istasyonları şartnamelere ve sözleşmeye uygun şekilde yapmak/açmak ve araç muayenesine başlayacak hale getirmek zorundadırlar.

    İşletici muayene istasyonu açma ve işletme yetkisini, aynı şartları sağlamak koşulu ile Alt İşleticilere devredebilir, ancak İşleticinin sorumluluğu aynen devam eder.

    Bu Yönetmelikte ve satış sözleşmesinde belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmesi halinde İşletici Bakanlık tarafından “Geçici İşletme Yetki Belgesi” ile yetkilendirilir. Geçici İşletme Yetki Belgesi verilen İşleticiler ve alt işleticiler en geç 1 (bir) yıl içinde muayene istasyonlarını akredite ettirmek durumundadır. Akredite edilen istasyonların “Geçici İşletme Yetki Belgesi”, “İşletme Yetki Belgesi”ne dönüştürülür. Yetki verilen işleticinin ve varsa alt işleticinin adı, soyadı, ticari unvanı ve diğer ilgili bilgiler muayene istasyonunda herkesin görebileceği bir yere asılır.

    Yetki Belgeleri Bakanlıkça 50 Milyon Türk Lirası ücret alınarak verilir.



    BEŞİNCİ BÖLÜM

    Muayene İstasyonunda Bulundurulacak Araç ve Gereçler



    Bulundurulacak Araç ve Gereçler

    Madde 10- Araç Muayene İstasyonlarında;

    a) Fren, far, lastik diş derinliği, gürültü kontrol, gaz kaçağı kontrol ve ölçüm cihazları ile gerekli diğer alet ve edevatın bulundurulması, (egzoz emisyon ölçümü yapılmak istenmesi halinde egzoz emisyon ölçüm cihazı)

    b) Her muayene istasyonunda, yeterli kapasitede, uygun bir ortama kayıt yapan bilgi işlem sistemi kurulması, ana merkez bağlantısı olan bilgisayar ağının oluşturulması,

    c) Muayene kanalında muayene çukuru bulunmaması halinde, araç kaldırıcı lift bulundurulması, (hem çukur hem de lift olabilir)

    d) Seyyar muayene istasyonunda en azından; fren, far, lastik diş derinliği, gürültü kontrol, gaz kaçağı kontrol ve ölçüm cihazları ile gerekli diğer alet ve edevatın bulunması,

    zorunludur.

    Bakanlık tarafından gerekli görülmesi halinde ön düzen kontrol cihazının bulundurulması İşleticiden istenebilir.

    Teknik gelişmelere bağlı olarak, gerekli görülecek diğer ölçü ve kontrol cihazlarını belirlemeye Bakanlık yetkilidir.

    ALTINCI BÖLÜM

    Personel ve Nitelikleri İle İlgili Hükümler



    Çalıştırılacak Personel

    Madde 11- Araç Muayene İstasyonunda, en az bir istasyon amiri ve bir yardımcısı ile en az bir olmak üzere yeterli sayıda muayene teknisyeninin bulundurulması zorunludur. Ayrıca teknolojik gelişmelere bağlı olarak Bakanlıkça belirlenecek yeterli sayıda gerekli diğer personel çalıştırılır.

    Muayene istasyonu işleteni ile istasyon amirinin farklı kişiler olması halinde, muayene istasyonu amiri veya yardımcısı işletenin bu istasyonla ilgili tüm sorumluluklarını üstlenmiş sayılır.

    Seyyar muayene istasyonlarında araç muayeneleri, ilgili araç muayene istasyonlarında görevli istasyon amiri, istasyon amir yardımcısı veya teknisyenler tarafından yapılır.

    Personelde Aranacak Nitelikler

    Madde 12- Araç muayene istasyonlarında çalıştırılacak personelde aşağıdaki şartlar aranır.

    a) Öğrenim şartları :

    1. Muayene İstasyonu Amiri : Mühendislik Fakültelerinin Makine, Endüstri, Mekatronik bölümü veya Teknik Eğitim Fakültelerinin Makine bölümü mezunu olmaları,

    2. Muayene İstasyonu Amiri Yardımcısı : Mühendislik Fakültelerinin Makine, Endüstri, Mekatronik bölümü veya Teknik Eğitim Fakültelerinin Makine bölümü veya Meslek Yüksek Okullarının Makine bölümü mezunu olmaları,

    3. Muayene Teknisyeni :Teknik Lise, Endüstri Meslek Lisesi veya dengi meslek liselerinin Makine veya Motor bölümü mezunu olmaları,

    şarttır.

    b) Sürücü belgesine sahip olma şartları :

    1. Muayene İstasyonu Amirleri ve Amir Yardımcılarının (B) sınıfı sürücü belgesine,

    2. Hafif vasıta muayene teknisyenlerinin (B) sınıfı, ağır vasıta muayene teknisyenlerinin (E) sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları,

    gerekir.

    c) Mesleki Eğitim Şartları : Muayene istasyonu amiri, yardımcısı ve muayene teknisyenlerinin Bakanlığın düzenleyeceği veya düzenleteceği mevzuat, araç muayenelerinde takip edilecek esas ve usuller ile motorlu araç tekniği konularında her yıl asgari beş iş günü eğitim almaları gerekir.

    d) Sağlık Şartları : Bu Yönetmelik kapsamında istihdam edilenlerin, beden ve ruh sağlığı bakımından çalışmalarına herhangi bir engel durumları bulunmadığını sağlık raporu ile belgelendirmeleri gerekir.

    e) Resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, kaçakçılık, dolandırıcılık, dolanlı iflas, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, hırsızlık, rüşvet, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ile 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleri ile Mücadele Kanununa giren suçlardan hürriyeti bağlayıcı ceza ile hükümlü bulunmamaları şarttır.

    Çalışma Süresi

    Madde 13- Muayene istasyonları günde en az 7 saat 30 dakika, haftada en az 45 saat açık ve hizmete hazır halde bulundurulur. Çalışma gün ve saatlerini gösteren panolar istasyon girişinde uygun yerlerde asılır.

    YEDİNCİ BÖLÜM

    Araçların Muayeneleri ile İlgili Hükümler

    Muayene Süresi

    Madde 14-Araçlar cinslerine, kullanma amaç ve şekillerine uygun olarak periyodik muayeneye tabidir. Buna göre;

    a) Hususi otomobiller ile bunların her türlü römorkları ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir,

    b) Resmi otomobiller ile bunların her türlü römorkları ilk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir,

    c) Lastik tekerlekli traktörler ile bunların her türlü römorkları ilk üç yaş sonunda ve devamında üç yılda bir,

    d) İki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir,

    e) Diğer bütün motorlu araçlar ile bunların her türlü römorkları ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir,

    periyodik muayeneye tabi tutulur.

    Askeri araçlarla, iş makinesi türünden araçların muayeneleri, tescilini yapan kuruluşlarca yapılır.

    Muayene süresi dolmasa bile kazaya karışması sonucu yetkili zabıtaca muayenesi gerekli görülenler ile üzerinde değişiklik yapılan araçların ayrıca özel muayenesi zorunludur.

    Karayoluna çıkmış olan araçların, teknik şartlara uyup uymadığı trafik zabıtasınca kontrol edilerek uygunsuzluk tespit edilenler, her an muayene istasyonlarına sevk edilip muayeneleri yaptırılabilir. Bu durumda trafik zabıtasınca bir “Uygunsuzluk Tespit Tutanağı” düzenlenir. Bu tutanak olmaksızın muayene istasyonuna sevk yapılamaz.

    Muayene Ücreti

    Madde 15- Araç muayeneleri için 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 35 inci maddesi hükmünce tespit ve ilan olunan ücretler alınır. Tespit edilmiş olan muayene ücret tarifesi, araç muayene istasyonunun herkesçe görülebilecek uygun yerlerine asılır.

    Bu madde ile 9 uncu maddede belirtilen ücretler, her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranlarında arttırılır.

    Muayenelerin Kaydı

    Madde 16- Araçların muayeneleri bir Araç Muayene Raporuna işlenir. Bu rapor sonucuna göre, Araç Trafik Belgesi onaylanır veya onaylanmaz.( Ayrıca aracın uygun bir kısmında seyir halinde en iyi görülebilecek şekilde belli bir tarihe kadar araç muayenesinin yapıldığını gösteren bir muayene işareti yer alır. Bu muayene işaretinin şekli ve niteliği Bakanlık, Emniyet Genel Müdürlüğü ve İşleticinin mutabakatı ile belirlenir.)

    Araç Muayene Raporuna işlenen muayene sonuçları bilgisayar ortamına geçirilir. Bu araç muayene raporu ana merkez bilgisayar ağının yanı sıra,Bakanlık, Maliye Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü bilgisayar ağlarına on line olarak elektronik ortamda aktarılır.

    Seyyar muayene istasyonlarında yapılan muayene sonuçları da araç muayene raporuna işlendikten sonra aynı şekilde söz konusu olan bütün bilgisayar ağlarına aktarılır.

    Muayene Raporuna her işleten kendi logosunu koyacaktır.

    Bilgisayar sistemlerinde muayenelerin kaydı hususunda aşağıdaki şartlar aranır.

    1) Bilgisayar sisteminin /ağının bilgilerin doğruluğunu, gizliliğini ve güvenliğini her seviyede sağlayacak nitelikte olması şarttır.

    2) Bilgisayar sistemlerinde meydana gelebilecek arızalar en fazla iki iş gününde giderilir.

    3) Bütün muayene işlemleri kayıtlarının, bilgisayar ortamında olması şarttır.

    4) Kullanılacak yazılımda girilecek bilgiler, Bakanlık, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığınca belirlenecek formdaki tüm bilgileri içermesi şarttır.

    5) Muayene Raporuna işlendikten sonra kaydedilen bilgiler üzerinde değişiklik <ı>yapılmaz.

    6) Bilgilerin aktarım formatı; Bakanlık, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığınca belirlenecek bilgi dosyası şeklinde olmalı ve bu dosya muayene istasyonunda muayenesi gerçekleştirilen araçlara ilişkin tüm bilgilerin yanı sıra, muayene istasyonunu tanımlayan gerekli bilgileri de içermelidir.

    Yola Elverişlilik Muayene Belgesi Verilmesi

    Madde 17- Araç Muayene İstasyonları İşleticileri, muayene istasyonunun Akredite edilmesi ve ayrıca Bakanlıktan gerekli izinin alınması şartıyla motorlu taşıt ve römork/yarı römorklar için Yola Elverişlilik Muayene Belgesi de düzenleyebilirler.

    Aracın muayenesi sonucunda yola elverişlilik belgesi düzenlenmesinin istenilmesi halinde, araç muayene ücreti ve egzoz emisyon ölçüm ücretinden ayrı olarak muayene ücretinin %50 si (yüzde elli) karşılığında bir ücret alınarak bu belge verilir.



    SEKİZİNCİ BÖLÜM

    Denetim, Yetkinin iptali ve İdari Müeyyide



    Denetlim

    Madde 18- Muayene istasyonları, TS-EN-45004, “Çeşitli Tipteki Muayene Kuruluşlarının Çalıştırılmaları İçin Genel Kriterler”de yer alan A tipi muayene istasyonları olarak faaliyet gösterir ve tüm istasyonların işetmeye açılışından itibaren en geç bir yıllık süre içinde yetkili bir akredite kuruluşu tarafından akredite edilmesi şarttır ve faaliyet süresince akreditasyon sağlanır.

    Araç muayene istasyonlarının;

    a) Bu Yönetmelikte yer alan araç muayenelerinin yapılmasıyla ilgili teknik ve idari koşulları sağlayıp sağlamadığı,

    b) Buralarda bu Yönetmeliğe uygun muayene yapılıp yapılmadığı,

    c) Buralardaki makine ve teçhizatı ile çalıştırılan personelin nitelik ve niceliğinin uygun olup olmadığı,

    d) Her türlü araç muayene kayıtlarının usulüne uygun tutulup tutulmadığı,

    e) Mevzuat kapsamına giren diğer hususların yerine getirilip getirilmediği,

    Bakanlığın belirleyeceği periyotlarla, Bakanlığın yetkilendireceği kendi personeli veya yine Bakanlığın yetkilendireceği başka kurum/kuruluşların personeli tarafından yapılacak denetimler ile belirlenir.

    Bakanlıkça gerekli görülmesi halinde, muayene istasyonlarında periyodik denetimlerin dışında da her zaman denetim yapılabilir.

    Araç muayene istasyonu amiri veya yardımcısı; denetime gelen yetkililere her türlü kolaylığı sağlar, istenen bütün bilgi ve belgeleri verir.

    Denetim sonucu Bakanlıkça, işletme belgesiyle yetki verildiği halde bu Yönetmelikte belirtilen işletme şartlarına uymayan veya muayeneleri gerektiği şekilde yapmayan muayene istasyonu işletenleri hakkında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 35 inci maddesi ile bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.

    Yetkinin İptali

    Madde 19 — (Değişik: RG 18/12/2004 – 25674)

    İşleticinin veya Alt İşleticinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi, infisahı veya iflası hallerinde verilen yetki iptal edilir ve yeni yetkilendirme Bakanlık tarafından ihale ile yapılır. Ayrıca, İşletici veya Alt İşleticinin herhangi bir araç muayene istasyonunda işletme şartlarına uymaması ve araç muayenelerini 8 inci maddeye uygun şekilde yapmaması halinde, İşleticiye ilk seferinde bu istasyon için 3 milyar TL para cezası ile 15 gün eksikliklerini düzeltme müddeti verilir. İkinci tekrarında aynı istasyon için 5 milyar TL para cezası ile 15 gün eksikliklerini düzeltme müddeti verilir. 1 yıl içinde üçüncü tekrarında 10 milyar TL para cezası verilir ve bu istasyonun işletme belgesi iptal edilir. Bu halde muayene istasyonu İşletici tarafından yeni işletme izni alınıncaya kadar Bakanlık gözetiminde çalıştırılır. Bu durumda muayene istasyonunun personel giderleri dahil her türlü işletme masrafı işletici tarafından karşılanır. Bu istasyondan elde edilen gelirin tamamı hazine payı olarak ilgili vergi dairesine yatırılır.

    Alt İşleticinin yükümlülüklerini yerine getirmemesinden İşletici de sorumludur.

    Herhangi bir bölgede bulunan istasyonların dört yıllık bir süre içinde % 20 sinin işletme belgesi iptal edildiği taktirde o bölgeye ait yetkilendirme tamamen iptal edilir. Bu durumda yeni yetkilendirme Bakanlık tarafından ihale ile yapılır. Bu takdirde İşletici veya Alt İşletici/İşleticiler hiçbir talepte bulunamaz.

    İdari Müeyyide

    Madde 20- İşletme şartlarına uyulmaması ve/veya araç muayenelerinin 8 inci maddeye uygun bir şekilde yapılmaması durumunda üçüncü şahısların uğrayacağı zararlar konusunda emniyeti suiistimal veya kasıt yönünden ilgili mevzuat ve kanun hükümleri uygulanır.

    DOKUZUNCU BÖLÜM

    Geçici Hükümler, Yürürlük ve Yürütme



    Geçici Madde 1- Mevcut muayene istasyonlarında yapılmakta olan araç muayene işlemlerine; bu Yönetmelik hükümleri ile 5 inci maddede yer alan şartlara göre, “Geçici İşletme Yetki Belgesi” alan muayene istasyonlarının faaliyete başladığı tarihte son verilir.

    Yürürlük

    Madde 21- Bu Yönetmelik 1/1/2005 tarihinde yürürlüğe girer.

    Yürütme

    Madde 22- Bu Yönetmelik hükümlerini Ulaştırma Bakanı yürütür.
    Haydi hükümeti yıkalım yerine AVM yapalım.

  3. #123

    Üyelik
    30 Mayıs 2006
    Şehir
    Urla -İzmir
    Motosikleti
    xl satıldı Yenisi yolda
    Bur ko boyle bir hareketi başlatiğin için sana teşekur ederim.Şimdi hepimizin görevi Var olan kanunu uygulatmaktır, Başakalarının yapmasını beklemden bizlierin yapmasıdır. Bende hemen yarın Dilekçemi yazacağim.
    Tekrar teşekurler

  4. #124
    tanermavi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Ağustos 2006
    Şehir
    Bursa
    Motosikleti
    Yamaha Tracer 900
    merhaba arkadaşlar, ben Bursada ikamet etmekteyim.
    Konu başlığını görünce hemen tıkladım ve yazılanları dikkatle okudum...
    motorumu 16/08/06 aldım yada tescili bu tarihte yapıldı neyse.
    Hemen ruhsatı elime alıp muayene geçerlilik süresine baktım ve 2009 yazıyor,yani bu uygulama ilden ile değişiyor .. Kurumdan kuruma fark war demekki....
    Umarım işiniz halledilir...

  5. #125
    tata - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Ağustos 2005
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Satıldı
    Bodrum'dan olumlu bilgi vereyim.

    Bodrum Trafik Şubesi amiri ile konuyu görüşmüştüm. Kendisi zaten bulunduğu pozisyonun çok iyi hakkını veren, halkla ilişkileri çok güçlü ve her zaman haklının yanında yer alan bir şahıs. Kendisine buradan teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.

    Trafik amiri, görüşmemizin ardından Muğla Trafik Müdürlüğü ile görüşmüş ve yeni yasa ile ilgili gerekli bilgiyi alarak uygulamaya geçirmiştir. Bodrum Trafik Şubesi, yeni motorsikletleri artık 3 yıl olarak kayıt yapmakta ve 2005 itibari ile trafiğe çıkan motorların ruhsatlarındaki ilk muayene tarihini ise ruhsat üzerinde düzeltmektedirler.

    Sağlıcakla.

  6. #126
    trasher - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Ağustos 2005
    Şehir
    GöZtEpE
    Motosikleti
    GT250R
    ben şimdi ruhsatta 1 yıl yazıyo nereye başvurcam da düzelttiricem bunu muayene istasyonunda mı yoksa poliste mi arkadaşlar

    buda bana gelen bilgi edinme başvuru forumumun cevabı


    T.C.
    BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI
    Karayolları Genel Müdürlüğü



    Sayı : B091TCK01502/ 30 -622-3932 14.09.2006
    Konu : Araç Muayene Süresi


    Sayın Gökhan ÖZÇELEBİ




    İlgi : 08.09.2006 günlü Bilgi Edinme Başvurunuz.

    İlgide kayıtlı yazınız konusu iki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorklarının muayene süreleri ile ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünden alınan görüş doğrultusunda; uygulamanın 23.09.2004 tarih ve 25592 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkındaki Yönetmelik” hükümlerine göre yapılması uygun görülmektedir.

    Yapılacak uygulamada iki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir periyodik olarak teknik muayeneye tabi tutulması konusunda Bölge Müdürlüklerimize gerekli talimat verilmiştir.

    Bilgilerini rica ederim.








    Ahmet Hamdi AKYÜREK
    Genel Müdür a.
    Mühendis







    İnönü Bulvarı No:14 06100 Yücetepe/ANKARA Ayrıntılı bilgi için : Hüsnü İLGÜN
    Telefon : (312) 415 70 00 Faks: (312) 425 47 38-417 28 51
    e-posta :info@kgm.gov.tr Elektronik Ağ: : www.kgm.gov.tr
    [COLOR="Black"][B][FONT="Comic Sans MS"]yellow storm[/FONT][/B][/COLOR]

  7. #127
    tanermavi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Ağustos 2006
    Şehir
    Bursa
    Motosikleti
    Yamaha Tracer 900
    trasher sen bağlı bulunduğun trafik denetleme şub.müd. başvur...

  8. #128
    lewoonline - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    24 Temmuz 2006
    Şehir
    istanbul haznedar
    Motosikleti
    kanuni racer 200 repsol
    Alıntı tanermavi adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    trasher sen bağlı bulunduğun trafik denetleme şub.müd. başvur...
    peki süreyi uzatıyorlarmı
    [B][COLOR="Red"]HER DÖRT TEKER VE YUKARISI BİRER TEHLİKE UNSURUDUR:pr: [/COLOR][/B]5562:P

  9. #129
    Gültekin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Haziran 2005
    Motosikleti
    BMW F650FB
    Önemli bir gelişme.
    Sevindirici bir haber. Kemal BERKER'in yazısı.
    Aynen aktarıyorum.


    Arkadaşlar hayırlı olsun. Motosiklet muyene süreleri bildiğiniz üzere her durumda 1 yıldı. Bu sürenini 1 yıldan ilk alımda üç yıla, devamında da 2 yıla uzatılması ile ilgili bir çalışmam vardı.
    Uğraşım nihayete erdi ve süreler uzatıldı.

    Dün Karayolları 1. Bölge Müdürlüğündeydim.
    Trafik Başmühendisi Cemil Gökçen ile konuştum. (0216 4893900 dahili:2407)

    Ulaştırma Bakanlığından Bayındırlık ve İskan Bakanlığı / Karayolları Genel Müdürlüğüne genelge gelmiş. (fotokopisini aldım)
    Kısaca der ki:
    "Bakanlığımızca çıkarılan 23,09,2004 tarih ve 25592 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Araç Muayene İstasyonları ile ilgili yönetmeliğin
    Madde 14-d) İki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir,

    Madde 5 ) "Araçların muayeneleri :işletici veya alt işletici açılmış muayene istasyonlarında , bu istesyonlar işletmeye açılıncaya kadar ise Karayolları Genel Müdürlüğüne ait muayene istasyonlarınca yapılır"

    hükmüne amirdir.



    Konu ile ilgili uyuşmazlıkların ve tereddütlerin oluşmaması için tescile bağlı araçların muayeneleri , Bakanlığımızca araç muayene istasyonları açılıncaya kadar 23.09.2004 tarih ve 25592 sayılı resmi gazetede yaymlanan araç muayene istasyonlarının açılması işletilmesi ve araç muayenesi hakkında yönetmelik hükümleri gereğince yapılmalıdır.

    Dolayısıyla iki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorklarının periyodik muayeneleri , ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir yapılmalıdır.



    Talat Aydın.

    Bakan a.

    Genel Müdür.





    Yani netice olarak , Karayolları bölge müdürlükleri de bu talimata istinaden , bütün muyene istasyonlarına genelge göndermişlerdir.
    Artık bundan sonra yapılacak muyenelerde , yeni motosiklerde muyene süresi 3 YIL , halen kullandığınız motosikletlerde ise 2 YIL dır.

    Bu genelgenin bir nüshasıda , Emniyet Genel Müdürlüğü , Trafik Tescil Şubelerine de gönderilmiştir.

    İlk alımlarda ve bu günden sonra muayene yaptıracak arkadaşlar, 23.09.2004 tarihinde kjazandığımız bu hakkı artık kullanabilecektir.
    Lütfen uyanık olun ve hakkınızı arayın.

    Muayene yaptırmış olan arkadaşlar ise , muayene istasyonlarına giderek ,muayene sürelerini uzattırsınlar.
    İtiraz eden muayene istasyonlarına ise , bu yazının altında bulunan Karayolları Gn. Md.nün yazısını göstersinler.
    Yine sonuç alamıyorlarsa , muyene istasyonunun bağlı olduğu Karayolları Bölge Müdürlüğüne şahsen giderek şikayette bulunsunlar.
    Yine sonuç alınamıyorsa, "bilgi edinme formu" ile , Bayındırlık ve İskan Bakanlığı /Karayolları genel müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığıo / Kara Ulaştırması Gn Md. ne şikayette bulunsunlar.
    Mutlaka 1 / 1,5 ayda yanıt geliyor.
    Muayene süresinin geriye dönük olarak uzatılması , yani mevcut muayene sürelerinin uzatılması (genelgede açıkça belirtilmediği için) tamamen şanşınıza kalmış bir durum. Bence deneyin derim.

    Aksi halde eylül 2004 ten buyana yapılan motosiklet muayenelerini ve sadece 2006 da 1.6 milyon motosikletin trafiğe çıktığını düşünürsek, büyük patırtı kopar.

    Kemal amca başka bir "iyilik" yapıverir maazallah. Bu sebeple biz bundan sonrasındaki 2 ve 3 yıl için sevinelim derim.


    Hayırlısı olsun , en azından bundan sonraki muyene süreleri , olması gerektiği gibi 3 ve iki yıla uzatıldı.


    İyi günler , güvenli sürüşler dilerim.
    _________________
    Kemal Berker
    ADAC - İleri Sürüş Teknikleri Eğitmeni.
    MEB. Trafik ve Direksiyon Eğitmeni.
    0532 4950347
    berker@anet.net.tr
    www.motohobi.com

    Güvenli Sürüş = Eğitim = Uzun bir ömür
    Ülkemde hiçbir iyilik cezasız kalmaz.

  10. #130
    Süper Moderatör (BBRR) Barış Şuşut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2005
    Şehir
    marmaris
    Dün (22 / 09 / 2006) itibariyle muayene süremi 1 yıldan 3 yıla uzattım ...

    İlk olarak ruhsatımı bana veren Marmaris Trafik Tescil Büro Amirliği"ne gittim aşağıdaki dilekçeyi verdim

    MUĞLA / Marmaris Trafik şube Amirliğine

    21 / 07 / 2006 tarihinde, MUĞLA / Marmaris şubenizde xxxx tescil sıra no'su ile ismime kayıt ettirdiğim
    xxxxxx Plakalı motosikletimin ilk muayene geçerlilik süresi, ruhsatta 21 / 07 / 2007 olarak (1 YIL ) yazılmıştır.
    23.09.2004 tarihinde 25592 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan
    "Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik"
    yedinci bölüm Madde 14 / D şıkkında ise Muayene süreleri belirtilirken,
    "İki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir" ibaresi bulunmaktadır.
    Bu yönetmeliğe göre 21 / 07 / 2006 tarihinde ilk tescili yapılan aracımın, 21 / 07 / 2009 a kadar olması gereken ilk muayene süresi yanlışlıkla 21 / 07 / 2007 yazılmıştır.
    Bu Yönetmeliğe göre xxxxxxx plakalı aracımın ruhsatında yapılan yanlışlığın düzeltilmesi ve,
    mağduriyetimin giderilmesi için gereken işlemlerin yapılmasını

    H.Barış ŞUŞUT

    ************************************************** *********
    23 Eylül 2004 Tarihli Resmi Gazete
    Sayı: 25592

    Ulaştırma Bakanlığından:

    Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve
    Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik


    YEDİNCİ BÖLÜM
    Araçların Muayeneleri ile İlgili Hükümler

    Muayene Süresi
    Madde 14-Araçlar cinslerine, kullanma amaç ve şekillerine uygun olarak periyodik muayeneye tabidir. Buna göre;
    a) Hususi otomobiller ile bunların her türlü römorkları ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir,
    b) Resmi otomobiller ile bunların her türlü römorkları ilk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir,
    c) Lastik tekerlekli traktörler ile bunların her türlü römorkları ilk üç yaş sonunda ve devamında üç yılda bir,
    d) İki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir,
    e) Diğer bütün motorlu araçlar ile bunların her türlü römorkları ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir,
    periyodik muayeneye tabi tutulur.
    Askeri araçlarla, iş makinesi türünden araçların muayeneleri, tescilini yapan kuruluşlarca yapılır.
    Trafik şubeden ruhsatta üzerinde muayene tarihinin bulunduğu parça size 30 ytl karşılığında boş olarak veriliyor...Şöforler derneği bu kısmı tekrar dolduruyor..yine trafik şubeye geri gelip ..bu kısım onaylanıyor ve size 2 saat sonra teslim ediliyor ..21/ 07 / 2007 olan tarih şu an 21 / 07 / 2009 olarakdeişmiş durumda
    [B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]

  11. #131
    fragrance_chaplin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Ocak 2006
    Şehir
    BELÇİKA
    Motosikleti
    PEMBİŞ'im SATILDI!/Regal Raptor250-Dragstar650
    ya kendi hatalarını yine bize ödetiyorlar ama...çok saçma!
    30 ytl almamaları lazım hata onların ama hala para veriyoruz!
    [COLOR="Red"][U][B]:pr:PEMBİŞİM SATILDI :salut:[/B][/U][/COLOR]

  12. #132
    Süper Moderatör (BBRR) Barış Şuşut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    12 Haziran 2005
    Şehir
    marmaris
    Malesef trafik tesacil bürosu bunu bir hata olarak görmüyor ...genelge bize ulaştığından itibaren biz zaten 3 sene yapıyoruz diyor ...burda hata 2004 yılında resmi gastede yayınlanarak yürürlüğe giren bir kanunu şubelere yollamayan karayolları genel müderlüğü ve emniyet genel müdürlüğüne aittir ...
    [B][COLOR="DarkOliveGreen"]"İnanç, görünmeyene inanmaktır. Görünmeyene inanırsanız kimsenin göremediğini görürsünüz"[/COLOR][/B] [B]A. Şerif İZGÖREN[/B]

  13. #133
    yasin08 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Temmuz 2006
    Şehir
    üsküdar, zeynepkamil
    Motosikleti
    peugeot satelıs 250
    slm motorumun tescil tarihi 16.12.2004 modelde 2004 ben bu yasadan yararlanabilirmiyim bilgi verirseniz sevinirim
    bide 2006 alıcam inşallah aynı işlemi yaptırabilirmiyim
    [url]http://www.motosiklet.net/forum/showthread.php?t=23339[/url] :rendeer: artvin borçka

  14. #134
    fuatarslan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Şubat 2006
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    mondial 151 rs
    Teşekkürler Benim Muayene De 1 Hafta önce Bir Yili Doldurmuştu Ve Bunu Daha Yeni öğrendim Sayenizde..

  15. #135
    aidikurt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Temmuz 2005
    Şehir
    istanbul
    Motosikleti
    Suzuki intruder C800
    iyide arkadaslar nereye mail atıyorsunuz bende atayım

  16. #136
    Gültekin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Haziran 2005
    Motosikleti
    BMW F650FB
    Alıntı aidikurt adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    iyide arkadaslar nereye mail atıyorsunuz bende atayım
    tamamdır. maile falan gerek kalmadı.
    BBRR'nin yukarıdaki dilekçesini kopyalayıp, kendi ruhsatına göre değiştir, ve trafik tescil şubene git. sonucu yazarsan sevinirim
    Ülkemde hiçbir iyilik cezasız kalmaz.

  17. #137
    bur-k@ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mayıs 2006
    Şehir
    izmir-ankara- kısa süre istanbul :)
    Motosikleti
    cbr 125 pert oldu :(
    eee herkes bilgilenmiş ne güzel yaw baya kişi yararlanmış bu olaydan ;) cok mutlu oldum
    ÖĞRENMEDEN,ÇALIŞMADAN,YORULMADAN,RAHAT YAŞAMANIN YOLLARINI ARAMAYI ALIŞKANLIK HALİNE GETİREN MİLLETLER;ÖNCE HAYSİYETLERİNİ, SONRA HÜRRİYETLERİNİ,SONRA İSTİKLALLERİNİ,KAYBETMEYE MAHKUMDURLAR. K.ATATÜRK

  18. #138
    nutti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Eylül 2005
    Şehir
    Antalya
    Motosikleti
    Burgman AN400 K7
    Bugün Kemerburgaz'daki muayene istasyonuna gittim ve muayenemi yaptırdım. 2 yıl yazdılar, bilgi ulaşmış kendilerine.

  19. #139
    kervan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Ağustos 2006
    Şehir
    topkapı-istanbul
    Motosikleti
    cbr125r
    bugün bende gittim muayeneye ve bir sene yazılmıs olan muayene süremi iki sene daha uzattılar. giderken vergi dairesine muayene harcımı (51 ytl) yatırdım vede temiz kagıdı cıkartıp gittim. ayrıca yanınızda temmuz motorlu araclar vergi dekontunuzuda götürün ben yatırmıs olmama ragmen cezalı gözüktüm. kemerburgaza gittim muayene icin, orda bir tane memura gidip söylüyorsunuz oda sizin ruhsatın ilgili bölümünü imzalıyor. sonra kayit denilen yere gidip isletiyorsunuz daha sonra tekrar ruhsatı memura imzalatıp isleminizi bitiriyorsunuz. 15 dakikalık bir mevzu.

  20. #140
    nowa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    06 Mayıs 2006
    Şehir
    bakırköy/istanbul
    Motosikleti
    AS 150 T1
    Arkadaşlar,2005'in 5.ayından itibaren trafiğe çıkan motosikletlerin ilk muayene süresi 3 yıl devamında 2 yıl olmak zorunda kanunen.Kimse maillerle uğraşmasın oraya mı gideyim buraya mı gideyim demesin.Çözüm gayet basit kayıtlı olduğunuz trafik şubesine gidiyorsunuz,benim muayene sürem yanlış yazılmış diyorsunuz.Görevli memur size hazır olan dilekçeyi veriyor.Boşluklara kendi bilgilerinizi dolduruyorsunuz ve ruhsatla birlikte EK-1 formu,Zorunlu trafik sigortanızı veriyorsunuz,ertesi gün de gidip yeni ruhsatınızı alıyorsunuz hepsi bu kadar.Bu arada 30.YTL masrafınız oluyor.Artık herkes üstüne düşeni yapsın.Bu hakkımızı gözgöre göre yedirmeyelim.En kaba hesapla 200 YTL karımız var bu işten.Artı 3 sefer muayene istasyonlarına gidip uğraşmaktan da kurtuluyoruz.


7. sayfa BirinciBirinci ... 56789 ... SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler