Merhabalar arkadaşlar öncelikle bu anlatımı yapmam ve paylaşmamdaki yegane amaç;kendim çok aramış olsamda (yabancı forumlar dahil) yeterli bilgiyi bulamamış olmamdır.Motorum Yamaha FZ6 Fazer,sıkıntı ise; digital olan kadrandaki bazı kısımların silik görünmesi(km/h simgesi-fuel simgesi-empty simgesi-hararet high simgesi-hararet low simgesi) veya hiç görünmemesiydi.Bulunduğum yerde güvenilir ve bu işi yapabilecek tamirci olmadığından yapsada dünya para isteyeceğinden kendim yapmaya karar verdim.(Daha önce farklı iki digital kadran tamir ettim ama bunun gibi baskılı yani vidasiz olan ilk söküşüm.)Kadranın yapısı hakkında biraz bilgi vermem gerekli;kadran full digital analog olan kısmı yok öncekilerin devirleri analogdu.Onlarda led değişimi (Cbr250)ve analog ibre tamiri yapmıştım.(Megelli 250R)Bu biraz daha komplikeydi.Kasayı keserek açmam gerekti bunun için dremel el motoru kullandım.
[IMG][/IMG]
Kadra'nın kasasını sökünce iç kısmındaki korozyon ve yağlanma direk kendini belli etti.Ama bu ekrandaki silik görünüme neden olamazdı.Çünkü;her ne kadar korozyon ve yağlanma olsada kadran çalışıyordu hatta bazen tamamen çalışıyordu nadirde olsa,silikliğin nedenini bulmak gerekliydi.Ekranın takılı olduğu board'u(Anakart yani.) tutan sekiz vidayı sökünce ekran ve board kısmı boşa çıkıyor.Artık siyah çerçeve kısmını temizleyip temiz bir beze sararak bir kenara kaldırın.Bilhassa iç tarafında parmak izi veya leke bırakmamaya dikkat edin.Sonradan sökmek sıkıntı olabilir.Artık elimizde sadece devre kısmı kablolar ve ekran kaldı.
Yalnız kablolar soketden ayrılmıyor kasadan ayırmak için siyah contamsı malzemeyi (su geçirmesini önlemek amaçlı takılı içinden kablolar geçen.)içeriden geçirmek gerekli.Bu kısmıda geçip temel arızayı bulmak için ekran kısmını board kısmından ayırmak gerekli tabikii.Bunun için numaraların etrafında bulunan küçük metal sacları pense yardımıyla boşluğun hizasına getirmemiz gerekli.
Bundan sonra;siyah metal çerçeve çıkar ama ekranın board'dan ayrılması lazım ama ayrılmıyor.
[IMG][/IMG]
Sebebi ise japon amcalar kısa devre olmasın diye burdaki bikaç devre elemanına silikon sıkmış.Keskin bişeyle;maket bıçağı,bistüri v.s bu silikonu kaldırın.Devre elemanlarına dikkat edin;biri direnç diğeri ekran panel kutubları.Ben panele giren kutbun birini kopardım ve oraya farklı bişey lehimlemek zorunda kaldım ama zararı olacak bişey değil bu işlerden biraz anlıyorsanız direnci bile koparsanız yenisini alıp takabilirsiniz.
Bu işlemden de sonra artık anakartla ekranı birbirinden ayırabiliriz.Muhtemelen anakart korozyonlu ve de kirlenmiş olacaktır.En azından benimki öyleydi benden önceki sahibi tarafından kadranın bi ucu çok küçük kırılmış ordan su falan girmiş sanırım.Ben alır almaz tereson sıkmıştım ama genede daha önce giren su ve yağ devrenin biçok yerine ulaşmış.Bilhassa ekrana veri aktaran kısma ( I I I I I I )düz çizgilerin olduğu kısım.Ve buranın karşılığı paneldeki kısımla kauçuk aktarıcı malzeme.Ekrana parmakla dokununca içindeki mürekkep dağılabilir.Bozuldu sanıp korkmayın; camın hemen arkasındaki şeffaf malzemeyle cama arkasından nazikce yapıştırıp çekerek eski haline getirebilirsiniz.
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
Ben anakarttaki pislikleri temizlemek için "Selülozik Tiner" kullandım.Eski bi diş fırçası ile temizledim her yerini.Yalnız bu tineri plastik olan hiçbişeye değdirmemeye dikkat edin ya eritir yada rengini bozar.
Cam paneldeki veri yolunu temizlemek için "Alkol" kullanabilirsiniz ben o şekilde temizledim.Orayada en güzel kulak temizleyici yanaşıyor.
Kauçuk veri aktarıcıya kesinlikle tiner değdirmeyin.Temiz,hafif alkollü (kolonyada olur)bir peçeteyle temizleyin aynı yönde takın.
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
Bunlar bile arızayı gidermesse sizdede bendeki gibi ekran camının hemen arkasında yani;
[IMG][/IMG]
film gibi rengi olan malzemeyle ekran paneli arasındaki şeffaf band gitmiştir.Bendeki uzun süre ıslak kalmaktan biraz buruşmuştu.Kuruyuncada aynı şey olacağını düşünüyorum mesela uzun süre güneş altnda kalınca.Baya ince vede esnek bi malzeme.Ne yapışkan nede değil,cama tutunuyo ama ayrılmak içinde bahane arıyo resmen yıpranınca.Nerden bulacağımı bilemedim ve saydam folyodan yapmayı planlarken rasgele telefoncuda bişey gördüm.Telefona koruyucu cam çekmeden önce adam çekmeceden bi bant tarzı bişey çıkarıp bunla ekrandaki pisliği ve parmak izlierini aldırıyodu.Bide baktımki aynı malzeme resmen dört ayak üstüne düştüm Sordum ne bu diye temizlik bantı dedi ama piyasada "Elektronik Bantı" diye geçer dedi.Neyse adam sağolsun 3 karış kadar verdi bi mukavvaya dolayıp.Onunda resmini koymak isterdim ama çok sıkıntılıydı o kısım üstelik bantın genişliği yetmedi iki parça yapmak zorunda kaldım.Genişinide bulamadım nette bile yok malzeme artık siz düşünün.Belki başka alternatifler düşünülebirdi ama bi an önce kapatmak en iyisi bu tip devreleri kırıp yarmadan.Masalara örtü olarak kullanılan şeffaf pvc'lerde olur diye düşünüyorum aynı kalınlıkta olmak kaydıyla.Neyse malzemenin kartla havasını alarak iyice ekrana yapışmasını sağladım.Cama film çekmekteki mantıkla aynı.
Burdan sonrası bütün işlemi tersden yaparak devam ediyor.Artık dikkatlice toplayacağımız her malzemeyi uygun maddeyle temizleyerek tekrar aynı yerlerine takmak gerekli.Bütün bunları yaparken ara ara resim çekin.Şüpheye düşünce hemen bakın resme kesinlikle zorlamayın narin malzeme ve de pahalı. 2. eli en düşük 750 liraydı ben yaparken.Tekrar tekrar tırnakları kıvırmamak için(kırılmaması için) metal çerceveyi taktıktan sonra;hafif elle bastirin veri transfer noktalarına motora bağlayıp bi kontrol edin.
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
Eğer çalışmazsa veya hala silik gösterirse kauçuk malzeme özelliğini kaybetmiştir.Onu temin etmek kolaymı bilmiyorum ama başka bi cihazdan sökülebilir başka bi kadran mesela veya elektronik göstergeli başka bişeyden.Olur mu?Garanti konuşmak zor.Işık kısmında sıkıntı varsa onunda çözümü var ama onuda başka zaman yazalım artık baya uzadı çünkü.Parçayı plastik kasaya takmadan elektronik spreyi ile devreyi son kez spreyleyin.Malum arka tarafı kestik orayı sağlamca kapamak lazım.Terason veya sıcak silikon kullanılabilir.Tercihen ben "siyah sıcak silikon" kullandım ,ısıtıcı tabancada iyi olmalı yalnız bunun için.Sıcak silikon küçük ve dar boşlukları dolduruyor o yüzden ben silikon kullandım.Bu işlemden önce çapakları temizleyin yalnız el motoruyla kestiyseniz.Çok çapak bırakıyor çünkü maket bıçağıyla kazımak yeterli oluyo zaten.Silikon çektikten sonrada kaba kalan kısımları maket bıçağıyla alın yanları almak yeterli arkayı alırsanız su alma ihtimali olur,üstelik arkası sökülmediği müddetçe görülmez.
Başına bu tip bi arıza gelen arkadaşlara yardımcı olurum.Eğer hiç çalışmıyosa kondansatörlere bakın ilk.Üstündeki çarpı işareti yamulduysa veya yapısı yamulduysa patlamıştır.Genelde onlar patlar 3-5 liralık parça için fırsatçı tamircilere 200-300 lira ödemeyin bu paraları isteyenler var çünkü.Herkese kazasız belasız vede arızasız sürüşler dilerim.
M.Kahraman SÖYLEMEZ