Evet dostlar...
Gaz teli Motosikletin, en önemli ama en önemsenmeyen bir parçası... Fren telleri kadar bile önemsenmez. Ancak kopunca değiştirilir genellikle... Ama bence belirli kilometre bakımlarında kontrol edip sağlam gözükse bile değiştirilmeli bence...Çünkü ben bu basit şey yüzünden ciddi sonuçlar doğuracak bir kaza atlattım... Motorun gazı kitledi ve az daha bir kamyonla ana yolda kafa kafaya çarpışacaktık... Kamyon ve arkamdan gelen minübüs son anda durabildiler... Bu nedenle ben derim ki; Yeni motor aldığımızda 0 yada ikinci el, hemen gaz telini ve fren tellerini yenilemeliyiz. Çünkü ucuza kaçıp kalitesiz tel koyulabiliyor... Muhakka en kaliteli teli kullanmalıyız... Söz konusu canımız ve malımızın emniyetidir. Gaz kolunu, aynaları, frenleri, ışık aksamını yola çıkmadan önce kontrol etmeliyiz... Bir aksaklık varsa işi gerçekten bilen bir ustaya düzelttirip öyle çıkmalıyız yola... Genellikle kazalar ihmalkarlık ve dikkatsizlikten olmaktadır. Teknik anlamda bir gaz telinin tek bir teli bile kopsa gaz kitlemesine neden olabiliyor. Bir de Yaz olduğu için esnaf dükkanlarının önünü hep sular... Dükkanlar yıkanırken sular yola atılır... İşte bu tür olaylar yüzünden risk hep demoklesin kılıcı gibi üzerimizdedir. Kazık fren yapmak zorunda kaldığınızda kayarsınız... Kıvırtırma yaparken kayarsınız. Altınızdaki motor ne olursa olsun... Kask pek önemsenmiyor Adana da Kaskım olmasaydı Sol dirseğim ve sol diz kapağımdaki sürtünmeden oluşan bereler kafamda ve yüzümdede oluşacaktı... Belki beyin kanaması geçirecektim... En hafifinden travma oluşacaktı... Bu nedenle motorun emniyet aksamları olan gaz teline fren tellerine, kask takmaya muhakkak özen gösterin... Şimdiye kadar gaz teliyle ilgili bir yazı yazılmadığı için bu yazıyı yazdım... hepimiz önemliyiz ve insanız....30 yıllık motosiklet kullanımında ilk kazam umarım son kazam olur... Artık 500 -1000 km de bir gaz ve fren tellerini değiştirme kararı aldım... Birde mutlaka yağlayın Tel hareketini kolaylaştırın... Hepimizin iki tekeri yerde, farları açık, kaskları başında olsun... Sevgiler arkadaşlar....