İlgili Uygulama:
Kod:
maddesinde 12 Temmuz 2013 tarih ve 6495 sayılı kanunun 13. maddesinde yapılan değişikliğin ardından elektrikli bisikletlerde plaka ve ehliyet kontrolüne başladı.
Elektrik kapasitesi 0,26 kilowattın üzerinde olan elektrikli bisiklet sürücülerine A sınıfı ehliyeti olup olmadığını soruluyor. Yapılan sorgulamalar kapsamında sürücünün A sınıfı ehliyeti yoksa Karayolları Kanunu’nun 36. maddesi uyarınca 1609 TL para cezası kesilerek elektrikli bisikletlere el konulacak. Öte yandan elektrikli bisikletin sürücüye vekâleten verildiği öğrenilirse bisiklet sahibine de 1609 TL cezai yaptırım uygulanacak.
İlgili Madde
Kod:
Bisiklet : (Değişik: 12/7/2013-6495/13 md.) Üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden motorsuz taşıtlardır. Azami sürekli anma gücü 0,25 KW’ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaştıktan sonra veya pedal çevrilmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler de bu sınıfa girer.
Özel imalat araçların nasıl tescil edildiğine dair araştırma yaptım fakat pek bir şey bulamadım.
Normal prosedür için aşağıdakiler geçerli lakin yerli imalat için
teknik belge, fatura, ötv gibi konuları içeren maddeler hakkında ne yapılabilir bilmiyorum.
1. Fatura ve faturayı düzenleyen bayinin yetki belgesi.
2. Uygunluk belgesi.(Teknik Belge)
3. Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası.
4. ÖTV ödeme belgesi aslı.
5. T.C. kimlik numarasını gösteren belge (Nüfus Cüzdanı, Sürücü Belgesi, Pasaport )
6. Tescil ve Trafik belgesi. (Trafik Tescil Şube veya Bürosu'ndan)
7. Şoförler Odası'ndan yeni kayıt dosyası.