Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

Anket: Rodaj nasıl yapılmalıdır?

Katılımcı sayısı
530. Sizin bu Ankette oy kullanma yetkiniz bulunmuyor
  • Basabildiğiniz kadar zorlayın motor sağır olmasın.

29 5.47%
  • Devir saatine dikkat edin 4000 deviri gecmeyin.

58 10.94%
  • Kademeli, alıştırarak gidin: 0-100km max50, 100-300km max75, 300-500 max100, 500-1000km max 120.

126 23.77%
  • Zorlayabilirsiniz ama sık, sık vites değiştirin, viteslerde gezinin.

60 11.32%
  • Kullanım kitapçığında ne yazıyorsa ona uyun.

299 56.42%
  • Rodaja inanmıyorum, nasıl kullanırsanız kullanın farketmiyor.

35 6.60%
Birden fazla seçeneğe oy verilebilir.

Rodaj

REKLAM ALANI

Motosikleti
    honda dylan
    yag degısımınden sonra hemen acılmıyo motor ama fark eder tabıkı.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax

arkadaslar rodajda olan motora 2 kisi binmek sizce sakıncalımı?2 kisi binilirse en fazla kac km yapmak gerekir sorunsuz sekilde?

songokhu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Alıntı ozkannn adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    arkadaslar rodajda olan motora 2 kisi binmek sizce sakıncalımı?2 kisi binilirse en fazla kac km yapmak gerekir sorunsuz sekilde?
    Tavsiye edilmez.

Km değil devirle alakalıdır.
    Kitapçık, kitapçık, kitapçık. Üretici firma gerekli bilgileri yazmıştır
    ÇÖKMEDİKÇE ÜSTÜMÜZE MAVİ GÖK GÖÇMEDİKÇE BASTIĞIMIZ TOPRAK TÜRK OĞLU TÜRK'ÜZ BİZ ATATÜRK'ÇÜYÜZ

fatihsevim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    cbf150
    meraba arkadaşlar ben rodaj kesinlikle var diyorum fakat herkes bilip bilmeden konusuyo ben "boy" arkadasımın dediklerine şiddetle katılıyorum yanı onemlı olan motoru zorlayıp zorlamamak değil sadece motoru fazla aşındırmayacak uygun sıcaklıgı bulup gitmek bu sıcaklık sabit kalmak şartıyla ister bagırt ister etrafı seyrede seyrede git asıl bide onemli olan motorda hız degil birde motorda anı gaz vermek gazı ani şekilde bırakmak da zararlı birde sorum olacak bende honda cgl 125 var motor duz yolda 100 zor geciyor motor 6000 km gecti motor sagır kaldı diye dusunuyorum buna bi cozum var mı?motoru aldıgımızda ben sadece surerdim rodaj falan bilmezdik tabi babam şimdi bile 4-5 bin devirde atıyo vitesi kım bilir o zaman kac bin devirde attı eger bunun caresi varsa yazmanızı onemle rica etmekteyım şimdiden sagolun Allah kazadan beledan korusun

fatihsevim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    cbf150
    arkadaşlar kac gundur bekliyorum lutfen cevap yazın
    HIZ YOLU DEĞİL ÖMRÜ KISALTIR

Bilgiler için Cok tesekkurler

Motosikleti
    Honda Click 125i 2012

Rodaj konusunda bildiklerimiz yanlış mı?

iyi akşamlar, çok uzun zamandır forumu takip ediyorum ama yeni üye oldum, kafama takılan bir iki konu var rodaj hakkında, sitedeki bilgiler ile çakıştığı için bu başlığı açtım, ayrıca bazı arkadaşların yorumu da yazacaklarımı desteklediği için merak ediyorum, şimdiden düşüncelerini paylaşan herkese teşekkür ederim.
    Geçen gün motor bakarken bi break-in lafı duydum, dedim nedir bu break-in olayı, yazdım google'a bi site çıktı, okumaya başladım anladım ki rodaj demekmiş, ama site çok ilgimi çekti ve okudukça da daha da çok ilgimi çekmeye başladı.

Site bu: www.mototuneusa.com , Break-In Secrets da bu: http://www.mototuneusa.com/break_in_secrets.htm

Diyor ki: Üreticilerin önerdiği şekilde düşük devirlerde rodajı geçirmek motorun verimini ve ömrünü azaltır, %2-10 arası güç kaybına neden olur, onların dediği şekilde rodajı yapmak ise piston keçelerinden gaz kaçışını azaltarak %2-10 performans artışı oluyormuş dyno testleriyle kanıtlı, hatta pistonların resimleri de var baya ilginç geldi bana, birinde daha çok gaz kaçırdığı tipinden belli.

Bu adamın dediği rodaj tekniği şu, motorunuzu iyice ısıtın ve sonra tüm vitesleri redline dayayarak geçin, veya fazla hız yapmak istemiyorsanız keçelere yük bindirmek için gazı sonuna kadar bi açın bi kapayın, motoru olabildiğince zorlayın, bi hızlanın bi yavaşlayın. Asıl rodaj böyle olurmuş.

Üreticiler bunu yıllardır saklamaya çalışıyolarmış çünkü ilk motoru alınca adam motora ısınmadan performans sürüşü yaparsa düşecek sonra motor kötüye çıkacak veya dava açanlarla uğraşacaklar, ayrıca bu şekilde olunca parça daha çok satmış da oluyorlar ömrü azaldığı için. Yatakların rodaja ihtiyacı olup olmadığını da anlatıyor, hiç de aşınmıyormuş micrometre ile ölçmüşler baya bi kullanımdan sonra, bi kağıdın 1/100'ü kadar inceliyormuş sadece.

Neyse işin kısası sonuç şu: motoru aldığınızda zorlamaya kormayıp ilk aldığınızda zorlayacakmışsınız ki silindirin keçeleri iyi şekilde adapte olsun, yoksa asit içerikli gaz kaçağı artıyormuş ve güçle ömür azalıyormuş %2-10 oranları arasında.

Zaten motorsiklet fabrikalarını ziyaret edenler orda motorun yeni üretildikten sonra 0'dan redline'a kadar sonuna kadar zorlanıp testten geçtiğini görünce şaşırmışlar, zaten foto makinesi veya ona benzer şeyler sokmak yasakmış bunun da ondan kaynaklandığını düşünüyorlar. İlk üretimden çıkmış motor redline'a dayanıyor da biz neden sonrasında az zorlayalım diyorlar, ben anlatımı samimi ve mantıklı buldum, adam deneylerle ciddi ciddi çalışmış ve ortaya farklı bir sonuç atmış. Zaten baştan adam demiş inanmayabilirsiniz, ben burda tüm bilinen şeylere ters birşey söylüyorum, ingilizce bilenler ve düşünmeyi sevenler için cidden süper bi site.

Sevgili Kursat;

www.mototuneusa.com'daki bu yazi dusundugunun aksine motosiklet ureticilerine kiyak gecip , kullaniclari galeyana getirmek amacli yazilmis olabilir;) Malum buna benzer birsuru konuda komplo teorileri var.(Domates-kanser hikayesi vs)Ancak rodaj konusunda sana , yurtdisi ve yurticinde yillardir motor kullanan arkadaslarimdan ogrendigimi soyleyebilirim.Rodaj dusuk ve sabit devirde motoru kullanmak demek degildir.Aksine rodaj degisken devirlerde ve viteslerde motoru kullanmak demektir.Motorun max. devrinin 3/4 u max. devir siniri olmali. 1/3 ude minimum devir siniri . Rodaji uzun yolda yapmayi tavsiye etmiyorlar.Cunku motorun uzun sure sabit devirde kullanimlarla rodaji tamamlamasi motorun sagir olmasina sebep oluyor.Saygi ve sevgiler

Taskiranus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yok
    Aslında Mehmet(Boy) arkadaşımızında rodajla ilgili buna yakın söylemleri olmuştu.Motorun ısısını kontrol etmek kaydıyla sıkıştırmak gerektiğinden bahsetmişti.Bu da aslında senin yazınla örtüşüyor.
    Paylaşım için teşekkürler...

Motosikleti
    Honda Click 125i 2012
    Teşekkür ederim aslında sadece bir siteye bakarak bu böyledir şeklinde düşünmek zaten mantıklı değil, ama bu sitede de rodaj başlıklı konularda yazılanları okudum, orada da bazı arkadaşlar rodajı bu şekilde yaptıklarını belirtmişler, benim bu konuda bilgim yok, tecrübesi olanlardan bu konuyu öğrenmek için açtım bu başlığı, paylaşım için teşekkür ederim, hayırlı sürüşler herkese

asm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    '13 Kymco G-Dink 250i
    araba konusunda da benzer şeyler okumuştum,duymuştum

devirli,kompresyon yaptırarak kullanmak ile motoru canını çıkartmak arasındaki farkı kavramak lazım tabi bu süreçte...
    Atın iyisi alayda,kabın iyisi kalayda belli olur.

Motosikleti
    speed 150 naked
    yaşasın yaptığımın doğru olduğunu biliyordum ben kullanım kitapçığını rodaj bittikten sonra okuma fırsatı buldum orda yazanların tam tersini yapmıştım ama şu an motorum 2800 km de ve emsallerinden daha seri ilk 250 km acemi olduğum için fazla basamadım ama sonrasında 9-10 bin demeden atmadım vitesleri...
    ::evil:: [COLOR="DarkSlateGray"]Sürat felaket değil galibiyettir[/COLOR]

KALDERA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    visal 125 DOMİNAR 400 UG-HERO XPLUS 200 4V
    buna benzer bir konudaki yazımı buldum.düşük devir kullanımında oluşacak kurumlanmayı unutmadan.

Alıntı kaldera adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    tam aksine zaman zaman motora yüksek devirde kullanmak ona iyilik etmek anlamına gelir. şöyleki;
    pistonlar ile silindir duvarları arasında segman adı verilen çemberler bulunur.
    bunlar sayesinde silindirdeki yanma odası yağlama yapılan kısımdan ayrılır.
    piston yukarı çıkarken yağlanan silindir duvarları , piston aşağı inerken segmanlar tarafından süzülür. böylece yağ ile yakıt birbirine karışmaz. ayrıca segmanlar olmasa silindire alınan hava yakıt karışımı da sıkıştırılamaz.
    bu segman denen çemberler piston kafasının içinde kendileri için ayrılmış yarıklarda oturur ve kapalı çember şeklinde değilde ,
    ısındıklarında genleşebilmeleri için bir tarafları açıktır.

sürekli düşük devirlerde kullanılan motorlarda segman yarığında kurumlanma olur.
    tıkanan segman yatağı yüzünden basınçlı hava segmanı silindir duvarına itemez, silindir basınç kaybeder.
    üretilen güç düşer, motor yağ yakmaya başlar.
    bunu önlemek için sıcak motoru zaman zaman yüksek devirlerde kullanmak yeterlidir.
    yanan kurum segmanların normal çalışmasını sağlayacaktır.
    arada bir uygun yolda inletin motorlarınızı
    daha faydalıdır..

araçları olan arkadaşlar bilecektir.bazı servislerde kurum temizliği yapılır..silindir kapak sökülür.bu kurumlar manuel olarak temizlenir
    işte olay budur.

Motosikleti
    07'Transalp , 151 RS.
    enteresan
    Kadın;15 inde Ceren,20 sinde Ceylan ,25 inde Avcı nın kendisidir.:bounce:

zeda3000 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda CB750 Cafe Racer
    Bu tip net olmayan bilgiler ne yaziki amator motor kullanicilarini supheye dusurmektedir. Her yeni motor satin alan kullanma ek kitapcigina sahiptir.Burda satin aldiginiz motor ve rodaj konusunda tum bilgilere sahipsiniz. Sunu unutmayinki Ornek olarak Suzuki Hayabusayi Dunyanin en hizli binek SS motoru olarak lanse ediyor ve hatali bir rodaj bilgisi ile kimsenin daha yavas gitmesini isteyecegini pek sanmiyorum. Rodaj da asiri yuklenme yaparsan motor sadece yuksek devirlerde ki bolgeleri acar buda dusuk devirlerde kalkis sorunu verir sana. Rodaj her devirde her sekilde motora hareketi ogretmektir. Yani siz 500 km yolculuk aninda motora her turlu devir ve vites olasiligini tattirmaniz gerekiyor.
    [COLOR="Red"]Motorculuk saygi ve cilginligin arasindaki ince cizgide gitme beceresidir[/COLOR] Suzuki GS500 Gitti / Ducati Monster 900 Gitti / BMW F650 GS Gitti

denizcimuzaffer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda Beat ve denizciforesight :))
    Bu konuda çok yazdım o yüzden kısa keseyim.
    Rodaj motosikletin motorunun rodajı değildir sadece. Motosikletin rodajıdır. Gereklidir, elzemdir.
    Motoru ilk 50 çalışma saatlik kullanımda rodaj etmek iyi bir şeydir. Bu motor hararetlerine, özelliklede motosiklet ve araba motorlarında olmayan Egzost Gaz Sıcaklığı Hararetine dikkat ederek kullanmak gerekir. Bu sınırları aşmadan istediğimiz yüksek devirlerde kullanabiliriz.
    Motorlar organizma değillerdir ve Sağır Olmazlar. Sebepleri birçok ayarsızlık ve arıza durumlarının yaratabileceği bir performans düşüşü desek daha doğru olur. Ancak, değil rodajda, normal kullanımda da gaz açıp kapamak ve bunu sıklıkla yapmak tavsiye edilen bir şey değildir. Ani ısıl gerilme farklılıkları zaman içerisinde yıpratıcılığını gösterecektir. Ayrıca bir büyüğümün dediği gibi: Pistte yarışmıyor ve buna rağmen seri olarak durmadan vites değiştiriyor isen Kaza Yapmak Üzeresin demektir.
    Motoru düşük devirlerde kullanmak doğru bir şey değildir elbette. Kompresyon ve yanma gazı kaçakları artacaktır (BlowBay). Münkün oldukça orta devrin üzerine çıkartmak ve vites yükseltmelerini redline çizgisine yaklaşarak yapmak en iyisidir.
    Yazıda bahsettiği kadar motoru hep redline da sürmek, ani gaz açıp kapatmak benim tavsiye edeceğim bir şey değildir.
    Yatak aşınmasına gelince, uygun yağlama yağı kullanıldığında ve bir arıza durumu olmadığında yataklar normaldede çok aşınan bir şeyler değildirler. Uzuun kullanımlarda tolerans dışı aşınmalar olacaktır ki bu da normaldir.
    Saygılarımla
    Poturdak

boy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    2016 Aprilia RSV4 RF
    Herhalde bu konuda en fazla yazıyı ben yazmışımdır. Vermiş olduğunuz siteye hızlıca bir göz attım. Rodajın en iyi pistte yapıldığı kısmı okudum detaylı olarak. Ben üreticilerin tavsiye ettiği rodajın motora zarar gelme olasılığını azaltmak için olduğunu söylemiştim. Çünkü bu kitapçıklar yeni bir motor sahibi olan insanın konu hakkında bilgisiz olduğu varsayılarak hazırlanıyor. Motoru iyi şekilde nasıl rodaj yapacağınız konusunda şimdiye kadar anlattıklarımın doğru olduğunu aşağıdaki yazıyı okuyunca daha iyi anlayabilirsiniz. Adamların dediği şey şu; "motoru zorlayın ama sıcaklığı da hep kontrol edin". Yani benim rodaj konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli şey dediğim sıcaklık olduğu.

On the Racetrack

Warm the engine up completely:

Do one easy lap to warm up your tires. Pit, turn off the bike & check for leaks or any safety problems. Take a normal 15 minute practice session and check the water temperature occasionally. The racetrack is the perfect environment to break in an engine !! The combination of acceleration and deceleration is just the ticket for sealing the rings.

Ancak Kürşat arkadaşım, ne olursa olsun mekanik olan herşeyin bir alışma süresi vardır. Teknoloji ne kadar gelişse de, yataklar arası boşluk mikron boyutunda da olsa belli bir alışma süresi var. Bu alışma süresinin kişinin motora alışması ile uzaktan yakından ilgisi yok.
    Hayatta en büyük eğlence başkasının yapamazsın dediğini yapmaktır.

Motosikleti
    Warm the engine up completely:

Do one easy lap to warm up your tires. Pit, turn off the bike & check for leaks or any safety problems. Take a normal 15 minute practice session and check the water temperature occasionally. The racetrack is the perfect environment to break in an engine !! The combination of acceleration and deceleration is just the ticket for sealing the rings.[/B]

Ancak Kürşat arkadaşım, ne olursa olsun mekanik olan herşeyin bir alışma süresi vardır. Teknoloji ne kadar gelişse de, yataklar arası boşluk mikron boyutunda da olsa belli bir alışma süresi var. Bu alışma süresinin kişinin motora alışması ile uzaktan yakından ilgisi yok.[/QUOTE]

Katılıyorum.
    Metni okuduğunuzda tamamen bilgisi olmayan acemi sürücülere göre yazılmış.
    Poturdak

alp_tunay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    cbf1000-cygnus
    denizcimuzaffer den alıntı

Motoru düşük devirlerde kullanmak doğru bir şey değildir elbette. Kompresyon ve yanma gazı kaçakları artacaktır (BlowBay). Münkün oldukça orta devrin üzerine çıkartmak ve vites yükseltmelerini redline çizgisine yaklaşarak yapmak en iyisidir.

Muhakkak devirsiz kullanmak iyi değil buna katılıyorum ama;
    red line yakın vites değiştirmekte motora aşırı yük vermektir... Yarışmıyorsak red linew yaklaşmak bile bence hata...

Bir çok motor 6-7000 devirde istenilen hıza ulaşabiliyor...Vites değiştirmek için yeterli bence............
    T Ü R K İ Y E. . . .T Ü R K L E R İ N D İ R

N E ... M U T L U... T Ü R K Ü M... D İ Y E N E

Motosikleti
    Alıntı alp_tunay adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    denizcimuzaffer den alıntı

Muhakkak devirsiz kullanmak iyi değil buna katılıyorum ama;
    red line yakın vites değiştirmekte motora aşırı yük vermektir... Yarışmıyorsak red linew yaklaşmak bile bence hata...

Bir çok motor 6-7000 devirde istenilen hıza ulaşabiliyor...Vites değiştirmek için yeterli bence............
    Netten çarpıcı örneklerin faydalı olacağını düşünerek yazdığım bir bilgidir Alp arkadaş. Tersi daha zararlı çünkü
    Red Line' a yaklaşmak hata değildir ancak bunu belirtmeliyim. Şöyle diyeyim mi: motor ile yokuş yukarı ağır ağır hızlanırken, dakikalarca red line a yaklaşsın diye uğraşmak senin de belirttiğin gibi yapılmaması gereken birşeydir. Diyelim red line 7000 de başlıyor bir motorda, genelde arkadaşlar 3000 RPM de vitesi yükseltirler. Bu devirlerde Tork kurtarırsa zaten üst vites yavaş da olsa hızlanmaya devam eder ama çok doğru değildir. Oysa, 5500 RPM gibi gazlayıp vitesi yükseltseler ki o zaman bir üst vites 4000-4500 gibi devirlere düşecektir, çok daha uygun olur. Demiyorum ki hep 9000 de vitesi yükseltsinler. Bunlar nüans bence. Önemli olan motoru çekingen, düşük devirlerde kullanmak hatadır. Aynen sana katılıyorum. Doğru bilgi için açıklayıcı oldu Teşekkürler
    Poturdak

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler