Ne güzel şeyler yazılmış..
Kontra tekniği aslında teorik olarak bence çok zor öğrenilir daha doğrusu çok zor anlaşılır ne olduğu..
En iyisi video, çizim ve anlatımlardan öğrenilen bilgilerle sakin, trafiksiz, düz ve genişçe bir zeminde bunu denemektir..
Aslında yazılanlara ekleme yapılabilecek bir şey yok..
Ama benim bu işi öğrenirken deneyimlediğim bir çalışma var..Okumak isterseniz buyrun:
- Geniş bir mekana gidin..
(boş olması açısından sabahları erken saatte veya akşamları geç saatlerde AVM lerin otoparkları veya pazar yerleri gibi)
- Motora sakince binin ve çok düşük olmayan ama kesinlikle hızlı da olmayan bir süratte lerleyin.
- Bu hızda giderken hayali bir sağa virajı almaya çalışın..
- Virajı almayı bırakmayın, sağa doğru geniş ve tam bir daire çizin ve bu sağa daire çizme işine en az 5 tur devam edin ve daire izmeye başladığınız noktaya geri dönün..
Şimdiye kadar kontrayla ilgili herhangi bir şey yapmadınız..
(Aslında yapmadığınızı sanıyorsunuz ya neyse )
Şimdi ise kontra basarak viraj almayı öğrenme amaçlı motoru çalıştırın..
- Motorunuzu gene yukarıda anlattığım hızda sürerek düz ilerlemeye başlayın..
- Tam o az önce sağa doğru daire çizdiğiniz yere geldiğinizde bu sefer daire çizmeye konsantre olmayı bırakıp düz giderken çok hafif bir şekilde sağ eliniz ile gidonu ileri itin..
(Bu ileri itme işi yanlış veya eksik anlaşıldığı için şöyle açıklayalım, gidonu sanki sola çeviriyormuş gibi hareket ettirin, evet sola..Eğer gene anlaşılması zor geliyorsa şimdi elinize bir oklava alın, iki ucundan motosikletin gidonunu tutar gibi tutun ve oklavayı bırakmadan sağ elinizle yumruk atma hareketi yapın, işte sağ eli ileri itmek bu demek sol için tam tersi elbette)
- Elciği ileri ittikten sonra kesinlikle başka bir müdahale yapmayın, ne vücudunuzla ne ayağınızla motoru yatırmaya, dikmeye veya başka bir şey yapmaya çalışmayın..
Sadece kafanızı döneceğiniz istikamet olan sağ tarafa doğru hafif çevirin ve sağ elciği ileri ittirin..
- Motor sizin eskiden alışmadığınız bir rahatlıkta sağa doğru dönmeye başlayacak..
- Buna alışmanız lazım çünkü bilinçli olarak kontra basıyorsunuz şu anda..Bunun için arada sağa ittirdiğiniz elciğin ittirme gücünde değişmeler yapın, daire çizerken bazen biraz fazla bazen biraz az ittirerek motorun tepkilerini anlayın..
- Eğer olayı anladıysanız aynı şeyleri sola daire çizerken de uygulayın..
- En son, düz giderken bir sağa bir sola kontra vererek hafif slalomlar çizin..
(İşte gösterilerde dana gibi motorlarla kısa aralıklı kukaların arasından hızlı ve düzenli bir şekilde slalom yaparak hava atan abiler sizin az önce yaptığınız şekilde bu işi beceriyorlar )
Bu yukarıda anlattığım sadece kontra tekniğinin ne olduğunu anlamaya yönelik bir çalışma..
Kontra tekniğinin geliştirilmesine yönelik bir çalışma değil..Onun için de farklı uygulamalar var..
Umarım yardımcı olabilmişimdir..
Ben de çok şey okumuştum kontrayla ilgili ve hiçbirşey anlamamıştım açıkçası
Aslında anlıyordum ne denildiğini ama kafama yatmıyordu bir türlü..
İşte onun için bu işin kesinlikle zaman ayırılıp bir yerde denenmesi, öğrenilmeye çalışılması gerekiyor..
Ben bu okuduklarımdan çıkardığım ve uyguladığım anafikri paylaştım sizinle..Denemesi sizlere kalıyor