Birbirinizi daha fazla kırmadan, ben motosiklet kullanan dostlarıma haddim olmayarak bazı şeyler söylemek istiyorum.
Tekniğin fizik bilimiyle ilgisi olmayan birisi için gerçekten kafa karıştırıcı olduğunu kabul etmek gerekiyor önce.
Bu nedenle karşı fikirde olan arkadaşları da haksız bulmuyorum.
Ben yazımda bu tekniği mutlaka uygulamanız gereken bir teknik olarak değil, kontrolün sizde olması için çalışmanız gereken bir tekniktir diye özellikle vurgulamaya çalışmıştım.
Fakat uzun uzun yazmak gibi bir hastalığım olduğundan bazı cümlelerim genellikle gözden kaçıyor.
Bu nedenle, tekniği tam olarak algılayamayan arkadaşlardan, hatta algılayan ve uygulamayan arkadaşlardan bir şey yapmalarını rica edeceğim.
Kontra tekniğini en iyi anlamınızı sağlayacak deney, kıvırmaca tekniğidir.
Denemesi kolay ve aptalca bir hata yapmazsanız, risksizdir.
O nedenle önce kıvırmacadan başlayalım.
Kıvırmaca tekniğini yaparken, kontranın ne işe yaradığını da öğrenmiş olacaksınız.
Motosikletinize binin.
30 km/h kadar bir hızla düz bir zeminde sürmeye başlayın.
Önünüzde bir nokta tespit edin.
Örneğin telefon ya da kanalizasyon kapakları idealdirler.
Ya da yola düşmüş bir poşet, bir sigara izmariti.
Hiç bir şey yoksa yolunuzun üzerindeki bir noktada hayali bir nesne uydurun.
Yolunuzun üstündeki bu nesneye fren yapsanız duramayacağınızı bildiğiniz kadar yaklaşın. Hızınızı kesmeyin ve de hızlanmayın.
Dikkat!!!; yolun boş olmasına dikkat edin. En ideal çalışma yerleri, mağazaların otoparklarıdır. Arsa vs. de olabilir.
Fren yaparak çarpmaktan kurtulamayacağınız kadar nesneye yaklaştığınız noktada, relax bir vaziyette, sağ elciği ileri doğru itin.
Hafifçe, öyle kapıdışarı eder gibi değil.
Ön teker, nesneyi kurtarana kadar iteceksiniz. Yani artık çarpmadan yanından geçecek kadar.
Vücudunuzla ters tarafa yatarak denge sağlamaya falan uğraşmayın.
Motorla tek vücut olun.
Sağ elciği ileri doğru ittirdiğinizde motorunuz sağ tarafa doğru yatacak ve nesnenin yanından geçip gideceksiniz.
Nesneyi geçer geçmez motoru doğrultun.
Sonra aynı denemeyi bu kez sol elcikle yapın.
Bu deneyin sonucunda öğreneceğiniz şey şudur.
Sağ elciği ileri doğru ittirdiğinizde motor sağa, sol elciği ileri doğru ittirdiğinizde motor sola yatar.
Bu deney yazdığım şeylerin doğruluğu konusunda sizi ikna ederse, yarın yine burada buluşalım ve kontra tekniğini anlatalım.
Bu deneyi mutlaka yapın.
Yapın ki buraya yazdıklarımızı işkembeden mi yazıyoruz, yoksa bir bildiğimiz mi var? Fikriniz olsun.
Evet yarın ikna olan arkadaşlarla beraber tekniğe devam edeceğiz.
Burada programımıza son verirken yapımda emeği geçen tüm teknik ekipe ve Metehan'a teşekkür ediyor,
bir daha ki programda buluşmak üzere Hoşçakalın diyorum...