ilker a. adlı üyeden alıntı
Motosikleti kullanacak kişinin yaradılışına bağlı.
2013 yılında, 31 yaşımdayken, ilk ve hâlâ da kullandığım motosikletim olan 2006 model BMW F650 ile başladım motosiklet kullanmaya. Alma amacım çoğunlukla uzun yol yapmaktı. Uzun yolda bana yetebilecek bir motosiklet arıyordum. Daha öncesinde herhangi bir trafik tecrübem yoktu. Yani bu motosiklet, aynı zamanda trafiğe ilk adım attığım araç oldu. Alır almaz kapalı alanda eğitim aldım, zaten almamam mümkün değildi çünkü hiç motosiklete binmemiştim. Birkaç ay sonra da uzun yol eğitimleri aldım. Motoru aldığımın ertesi senesinde de tek başıma uzun yollara çıkmaya başladım. Şimdiye kadar 65.000 kilometre yol yapmışımdır, bu süreçte herhangi bir kazam olmadı.
Genel olarak; sakin, temkinli, dikkatli, gaza gelmeyen, planlı/programlı, öngörülü bir yaradılışım var. Sadece motosiklet hayatımı değil, bütün hayatımı bu özelliklerimle yaşıyorum. Büyük ve güçlü bir motosikletle başlayacak olan biri benim gibi biriyse, sorun olmaz derim. Ama bazı insanlarda benimkilerin tersi özellikler var. 20 yaşında, kanı deli akan, dikkatsiz, bilinçsiz, öngörüsüz, aceleci vs. biri, mümkünse güçlü motorlarla bu işe başlamamalı, hatta mümkünse, motosiklet gibi, kaza riskini her zaman barındıran bir aracı hiç kullanmamalı. Ama kişinin kendini tanıması için biraz olgunlaşması gerekiyor galiba.
Büyük motosikletle bu işe girişmenin en kötü yanı, ufak ve hafif motosikletlerle yapabileceğiniz işleri (örneğin motosikletin üzerinde değilken, motoru iterek sağa sola götürmek gibi) öğrenmeden büyük motorla başlarsanız, motor çok ağır ve büyük, heybetli, güçlü geliyor, insanı ürkütüyor. Yeterince usta tanımamış oluyorsunuz. Küçük motorların basitliğini öğrenmeden nispeten daha kompleks bir araca binmiş oluyorsunuz.
Bunlara ek olarak, bir de ülkemizin ekonomik durumu var. Her alım satımda yalancı ikinci el satıcılar tarafından kazıklanma riski, alım satım vergisi, aldığınız motora göre yeni usta bulması gibi konular ülkemizde her zaman karşılaşılabilecek şeyler. Bir kere alayım, bir daha yıllarca angarya işlerle, kazıkçı insanlarla karşılaşmayayım diyorsanız (ki ben böyleyim), doğru dürüst bir motor alıp uzun yıllar kullanmak da mantıklı. Uzun yıllar kullanılacak motor da genelde 60 – 80 HP aralığında motorlar oluyor. Daha düşük kapasiteli motorlar uzun süreli kullanımlarda insana yetmeyebilir.
Bu açıklamalarımdan yola çıkarak B seçeneğini seçiyorum.