Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

Anket: Başlangıç Motoru 100 HP Olabilir mi?

Katılımcı sayısı
16. Sizin bu Ankette oy kullanma yetkiniz bulunmuyor
  • Kesinlikle hayır. 30-40hp'den güçlü motosikletle başlanmamalı.

    13 81.25%
  • Hayır, ama 60-80hp aralığında, çok agresif olmayan motosikletlere kadar başlanabilir.

    1 6.25%
  • Ancak çok iyi bir eğitimle çok fazla kapalı alan sürüşü ile başlanabilir.

    2 12.50%
  • Başlanabilir.

    0 0%

100hp Motosiklet ile Motosiklete Başlanır mı?

    REKLAM ALANI
  1. #1

    Üyelik
    21 Kasım 2016
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    RS 660, Tuareg 660
    Genel geçer anlatının buna karşı çıktığının farkındayım. Ben de desteklemiyorum, ancak bizim bunu yanlış buluyor olmamız bu doğrultuda bir anlayışın da gelişmediği anlamına gelmiyor. Özellikle ABD'de de bu görüş daha belirgin olarak görülebiliyor, Türkiye'de de en kaba tabirle bana youtube'da bunu soran kişi sayısı artmış durumda.

    RS660 ile motosiklete başlanır mı gibi sorulardan sonra ben de kısa bir video ile "sizce başlanır mı?" diye sormuştum. Tamamı mevcut durumda RS660'tan da güçlü motosikletler süren ve yıllardır motor kullanan bir çok arkadaşımdan da "iyi bir eğitim ile olur" cevabı geldi. Ben ne düşünüyorum, videoda daha detaylıca anlattım. Özetle bu nadiren başarılabilir gibi görünse de, sadece "ölecek" muhabbetinin dışında, iyi motor sürmeye de engel bir yol diye düşünüyorum.



    Bu konuda Türkiye'nin genelini temsil eder mi bilmem ama forum ahalisi ne düşünüyor?
    Eskisine nazaran eğitimle büyük motordan başlama fikri daha fazla kabul görüyor diye düşünüyorum.


    Anket şıklarına göre cevaplamam gerekirse, kişinin kabiliyetli, geçmişi vb. şartlara göre A ya da B belki değerlendirilebilir, ama yine de maddi bir açmaz yok ise A şıkkından yanayım. B şıkkında da misal F750GS gibi bir motosikleti görüyorum, MT07'yi değil.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    Symurg - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    04 Nisan 2023
    Motosikleti
    Rks Wildcat
    Gerçekten iyi ölünür

  3. #3
    Motoseverrr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Haziran 2021
    Şehir
    Bursa
    Motosikleti
    Ns 200 15" Spontini 110 23"
    Bir konuda okumuştum şöyle bişeydi:
    -Abi bu kaç beygir?
    -120
    -Şimdi biz bunu B ehliyeti ile kullanabilecekmiyiz?
    Böyle bir dialog geçen toplulukla bırakın 100 beygiri maksimum 10 beygir ile başlanmalı, Aprilia'nın modellerini fuarda bol bol inceledim ve yeni başlayan biri için Rs660 tavsiye edilecek bir alet değil, eğitim ile öğrenilir ama elimizin altında en ufak gaz açmada 100 gören bir motosiklet olmasındansa 100 km/h hıza 4 günde çıkan motosiklet ile başlamak çok daha güvenilir. Rahmetli hep başlangıç motosikletini gariban olmasını, motosikletin hakimiyetinden daha çok trafikte yer edinilmesinin gerektiğini vurgulardı ve motosikletteki en büyük özellik gidebilmesinden ziyade durabilmeseydi.
    espresso ve killingroad bunu beğendiler.

  4. #4
    Nikkfurie - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Şubat 2011
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    BMW , Piaggio , Sym
    Başlangıç için sadece beygir gücüne odaklanmamak lazım , motorun ağırlığı , ağırlıktanda önemlisi yüksekliğide önem arz eder , 125 cc yerden yüksek enduroları sürmek acemi biri için eziyettir , 100 bg hafif bir naked aynı kişi için daha az zorlayıcı olabilir , başlangıç sonrası yani bir iki aylık tecrübe sonrası ise bir özgüven yükselmesi olur , işte o zaman her bir beygir gücünün tehlikesi öne çıkar..
    killingroad, 19051919 ve espresso bunu beğendiler.

  5. #5

    Üyelik
    19 Ocak 2015
    Şehir
    İstanbul - Bakırköy
    Motosikleti
    BMW F650 GS (2006 Model)
    Motosikleti kullanacak kişinin yaradılışına bağlı.

    2013 yılında, 31 yaşımdayken, ilk ve hâlâ da kullandığım motosikletim olan 2006 model BMW F650 ile başladım motosiklet kullanmaya. Alma amacım çoğunlukla uzun yol yapmaktı. Uzun yolda bana yetebilecek bir motosiklet arıyordum. Daha öncesinde herhangi bir trafik tecrübem yoktu. Yani bu motosiklet, aynı zamanda trafiğe ilk adım attığım araç oldu. Alır almaz kapalı alanda eğitim aldım, zaten almamam mümkün değildi çünkü hiç motosiklete binmemiştim. Birkaç ay sonra da uzun yol eğitimleri aldım. Motoru aldığımın ertesi senesinde de tek başıma uzun yollara çıkmaya başladım. Şimdiye kadar 65.000 kilometre yol yapmışımdır, bu süreçte herhangi bir kazam olmadı.

    Genel olarak; sakin, temkinli, dikkatli, gaza gelmeyen, planlı/programlı, öngörülü bir yaradılışım var. Sadece motosiklet hayatımı değil, bütün hayatımı bu özelliklerimle yaşıyorum. Büyük ve güçlü bir motosikletle başlayacak olan biri benim gibi biriyse, sorun olmaz derim. Ama bazı insanlarda benimkilerin tersi özellikler var. 20 yaşında, kanı deli akan, dikkatsiz, bilinçsiz, öngörüsüz, aceleci vs. biri, mümkünse güçlü motorlarla bu işe başlamamalı, hatta mümkünse, motosiklet gibi, kaza riskini her zaman barındıran bir aracı hiç kullanmamalı. Ama kişinin kendini tanıması için biraz olgunlaşması gerekiyor galiba.

    Büyük motosikletle bu işe girişmenin en kötü yanı, ufak ve hafif motosikletlerle yapabileceğiniz işleri (örneğin motosikletin üzerinde değilken, motoru iterek sağa sola götürmek gibi) öğrenmeden büyük motorla başlarsanız, motor çok ağır ve büyük, heybetli, güçlü geliyor, insanı ürkütüyor. Yeterince usta tanımamış oluyorsunuz. Küçük motorların basitliğini öğrenmeden nispeten daha kompleks bir araca binmiş oluyorsunuz.

    Bunlara ek olarak, bir de ülkemizin ekonomik durumu var. Her alım satımda yalancı ikinci el satıcılar tarafından kazıklanma riski, alım satım vergisi, aldığınız motora göre yeni usta bulması gibi konular ülkemizde her zaman karşılaşılabilecek şeyler. Bir kere alayım, bir daha yıllarca angarya işlerle, kazıkçı insanlarla karşılaşmayayım diyorsanız (ki ben böyleyim), doğru dürüst bir motor alıp uzun yıllar kullanmak da mantıklı. Uzun yıllar kullanılacak motor da genelde 60 – 80 HP aralığında motorlar oluyor. Daha düşük kapasiteli motorlar uzun süreli kullanımlarda insana yetmeyebilir.

    Bu açıklamalarımdan yola çıkarak B seçeneğini seçiyorum.

  6. #6
    AzÇok - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    07 Ocak 2018
    Şehir
    İstanbul-İzmir
    - Türkiye şartlarında kanunen başlanamıyor zaten. A ehliyeti için 20 yaşında olacak ve 2 yıl A2 ehliyeti olacak. Veya 2 yıl A2 ehliyet şartı aranmaması için de 24 yaşında olacak. Sözkonusu yaşlara kadar daha küçük motosiklet tecrübesi oluyor zaten. Bir de 100HP gücündeki motoru satın alacak parayı bulmak meselesi var. Bunun yolunu bulan bana haber versin

    - Yanlış hatırlamıyorsam 1974 yılıydı. İlk defa bindiğim mobileti pert etmiştim. Büyük bir motor olsaydı ben de pert olacaktım. İsmi şu an aklımda değil. Forum üyesi bir arkadaş Honda CBR600R ile motosiklete başlangıç yapmıştı. Açtığı başlıkta bu konuda çok iddialı olduğunu belirtiyordu. Ne yazık ki yaşamını kaybetti. Hem de kaza değil tehlike bile yaşanmaması gereken bir yerde. Eskihisar feribot iskelesinden çıkıştan 1 km. sonra E5 karayoluna bağlanan kavşaktan her geçişimde onu hatırlarım.

    - Türkiye şartlarında bir çok şey eksik. Eğitim eksiklikleri oluyor. İnsanların kişisel gelişimleri ile ilgili eksiklikleri trafikte sorumsuzda davranışlar sergilemesine neden olabiliyor. İnsanların karakter özellikleri ve psikolojik yapıları da önemli oluyor. Kişilik bozuklukları olan veya fanatik yapıdaki insanların güçlü motor kullanmasını tehlikeli buluyorum. Trafikteki sürücülerin genel ortalaması ciddi anlamda düşük. Büyük şehirlerde motosiklet sürücüleri arenaya çıkmış gladyatör gibi tehlike altında sürüş yapıyor. Motosiklet sürücülerinin profili de pek parlak değil. Bu şartlarda merdivenin basamaklarını tek tek çıkmak daha güvenli oluyor.

    - Gelişmiş ülkelerde bu ankete farklı cevaplar verilebilir.
    DickName, espresso ve killingroad bunu beğendiler.

  7. #7
    Nikkfurie - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    16 Şubat 2011
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    BMW , Piaggio , Sym
    Allah rahmet eylesin , arkadaşı hatırlıyorum motoruna abs taktırmıştı , öncesinde de birçok kazası vardı :(
    AzÇok bunu beğendi.

  8. #8

    Üyelik
    24 Aralık 2019
    Motosikleti
    Yamaha MT09 2021+yadea g5
    başlanmamalı hem öğrenebilirlik olarak sınırlı kalırsın hem canını riske atarsın hemde cebini riske atarsın.yani ilk araban ferrari olabilirmi hayır olamaz aynı şey.örneği varmı çok yakın 2 arkadaşım bu işe girdi.bi tanesi mt07 ile motor sürmeye başladı hala aynı motora biniyor öbürü daha beter bmw r ninet ile başladı 1200 cc ile oda 1250 kullanıyor şu an.görüldüğü üzere 5 6 sene oldu maşallahları var ama başlanmamalı.tabakaneye ..mu yetiştiriyonuz 1 tane acemilik motoru atın öne rahat edin.tabi burda trafik bilgisi 0 olan ile tecrübesi arabası olan biri başka bir durumda oluyor ama yinede fark etmemeli
    killingroad bunu beğendi.

  9. #9
    Khaira - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    05 Temmuz 2022
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Tracer 700
    Ben başlanmaması gerektiği taraftarıyım. Sonuçta motosiklet gazı çeviriyorum gidiyor dediğimiz bir alet değil diye düşünüyorum; işin içine yol şartları, motosiklet üzerindeki konumlanmamızdan tutun trafiği okuma becerimize kadar her şey devreye giriyor. En basitinden 80 ile girdiğimiz bir viraj, bilek hassasiyeti belki oturmadığından ufak bir hatada kötü sonuçlanabilir.

    Çok düşük güce de karşıyım, olası bir tehlike anında gazı açıp uzaklaşabilme durumunu da göz önünde bulunduruyorum.

    Bir de bizim memlekette kanın hızlı akması durumu çok yaygın Mesela ben 25 yaşında bir genç olarak ne kadar irademin güçlü olduğunu, sakin durduğumu kabul etsem de altıma 100 beygirlik bir canavar verseler yerimde duramam kaşınırım

    Tabii aramızdaki usta sürücüler daha detaylı fikir belirtecektir ancak ben kendi kilomuzun, motorun ağırlığının ve yüksekliğinin, gaz hassasiyetinin ve özellikle yaşın burada önemli olduğunu düşünüyorum. Motosikletin dengesine, ağırlığına, virajına ve sürüş tekniklerine alışmadan yüksek güç bence yanında büyük bir riski de beraberinde getiriyor.
    killingroad bunu beğendi.

  10. #10

    Üyelik
    10 Ocak 2013
    Şehir
    Denizli
    Motosikleti
    Yamaha Süper Tenere XT1200ZE & SYM Joyride 300
    Alıntı ilker a. adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Motosikleti kullanacak kişinin yaradılışına bağlı.

    2013 yılında, 31 yaşımdayken, ilk ve hâlâ da kullandığım motosikletim olan 2006 model BMW F650 ile başladım motosiklet kullanmaya. Alma amacım çoğunlukla uzun yol yapmaktı. Uzun yolda bana yetebilecek bir motosiklet arıyordum. Daha öncesinde herhangi bir trafik tecrübem yoktu. Yani bu motosiklet, aynı zamanda trafiğe ilk adım attığım araç oldu. Alır almaz kapalı alanda eğitim aldım, zaten almamam mümkün değildi çünkü hiç motosiklete binmemiştim. Birkaç ay sonra da uzun yol eğitimleri aldım. Motoru aldığımın ertesi senesinde de tek başıma uzun yollara çıkmaya başladım. Şimdiye kadar 65.000 kilometre yol yapmışımdır, bu süreçte herhangi bir kazam olmadı.

    Genel olarak; sakin, temkinli, dikkatli, gaza gelmeyen, planlı/programlı, öngörülü bir yaradılışım var. Sadece motosiklet hayatımı değil, bütün hayatımı bu özelliklerimle yaşıyorum. Büyük ve güçlü bir motosikletle başlayacak olan biri benim gibi biriyse, sorun olmaz derim. Ama bazı insanlarda benimkilerin tersi özellikler var. 20 yaşında, kanı deli akan, dikkatsiz, bilinçsiz, öngörüsüz, aceleci vs. biri, mümkünse güçlü motorlarla bu işe başlamamalı, hatta mümkünse, motosiklet gibi, kaza riskini her zaman barındıran bir aracı hiç kullanmamalı. Ama kişinin kendini tanıması için biraz olgunlaşması gerekiyor galiba.

    Büyük motosikletle bu işe girişmenin en kötü yanı, ufak ve hafif motosikletlerle yapabileceğiniz işleri (örneğin motosikletin üzerinde değilken, motoru iterek sağa sola götürmek gibi) öğrenmeden büyük motorla başlarsanız, motor çok ağır ve büyük, heybetli, güçlü geliyor, insanı ürkütüyor. Yeterince usta tanımamış oluyorsunuz. Küçük motorların basitliğini öğrenmeden nispeten daha kompleks bir araca binmiş oluyorsunuz.

    Bunlara ek olarak, bir de ülkemizin ekonomik durumu var. Her alım satımda yalancı ikinci el satıcılar tarafından kazıklanma riski, alım satım vergisi, aldığınız motora göre yeni usta bulması gibi konular ülkemizde her zaman karşılaşılabilecek şeyler. Bir kere alayım, bir daha yıllarca angarya işlerle, kazıkçı insanlarla karşılaşmayayım diyorsanız (ki ben böyleyim), doğru dürüst bir motor alıp uzun yıllar kullanmak da mantıklı. Uzun yıllar kullanılacak motor da genelde 60 – 80 HP aralığında motorlar oluyor. Daha düşük kapasiteli motorlar uzun süreli kullanımlarda insana yetmeyebilir.

    Bu açıklamalarımdan yola çıkarak B seçeneğini seçiyorum.
    Harfiyyen katılıyorum. GS1250 ile bile başlanır. Yeterki eğitimlerini al.

  11. #11
    tommygun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Temmuz 2015
    Şehir
    İzmir, Pornova
    Motosikleti
    Ülkedeki en yüksek km.li Kawasaki Er6F (2008)
    Ahalimizde 20-30 km sürdükten sonra maalesef "Dur bakalım şu motor kaç basıyormuş" diye top speed deneme merakı var.

    Sorunuzun cevabı bence hem başlanır, hem başlanmaz, hem eğitim alınırsa başlanabilir, hem de eğitim alınsa dahi başlanamaz.
    killingroad ve espresso bunu beğendiler.

  12. #12
    Beto87 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    02 Haziran 2018
    Şehir
    Üsküdar
    Motosikleti
    Honda CB 650F
    Alıntı AzÇok adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    - Türkiye şartlarında kanunen başlanamıyor zaten. A ehliyeti için 20 yaşında olacak ve 2 yıl A2 ehliyeti olacak. Veya 2 yıl A2 ehliyet şartı aranmaması için de 24 yaşında olacak. Sözkonusu yaşlara kadar daha küçük motosiklet tecrübesi oluyor zaten. Bir de 100HP gücündeki motoru satın alacak parayı bulmak meselesi var. Bunun yolunu bulan bana haber versin

    - Yanlış hatırlamıyorsam 1974 yılıydı. İlk defa bindiğim mobileti pert etmiştim. Büyük bir motor olsaydı ben de pert olacaktım. İsmi şu an aklımda değil. Forum üyesi bir arkadaş Honda CBR600R ile motosiklete başlangıç yapmıştı. Açtığı başlıkta bu konuda çok iddialı olduğunu belirtiyordu. Ne yazık ki yaşamını kaybetti. Hem de kaza değil tehlike bile yaşanmaması gereken bir yerde. Eskihisar feribot iskelesinden çıkıştan 1 km. sonra E5 karayoluna bağlanan kavşaktan her geçişimde onu hatırlarım.

    - Türkiye şartlarında bir çok şey eksik. Eğitim eksiklikleri oluyor. İnsanların kişisel gelişimleri ile ilgili eksiklikleri trafikte sorumsuzda davranışlar sergilemesine neden olabiliyor. İnsanların karakter özellikleri ve psikolojik yapıları da önemli oluyor. Kişilik bozuklukları olan veya fanatik yapıdaki insanların güçlü motor kullanmasını tehlikeli buluyorum. Trafikteki sürücülerin genel ortalaması ciddi anlamda düşük. Büyük şehirlerde motosiklet sürücüleri arenaya çıkmış gladyatör gibi tehlike altında sürüş yapıyor. Motosiklet sürücülerinin profili de pek parlak değil. Bu şartlarda merdivenin basamaklarını tek tek çıkmak daha güvenli oluyor.

    - Gelişmiş ülkelerde bu ankete farklı cevaplar verilebilir.
    24 yaşını geçmiş ve benim gibi o zamana kadar motosiklet hevesi olmayan bir kişi kanunen 0 tecrübe ile a sınıf ehliyet ve maddi durumu yeterliyse litrelik makina alabilir. Tarayıcıda sorun olduğu için kısmì alıntı yapamadım. Konuya dönersek, başlanır ama kişi belli bir medeniyet seviyesine ulaşmış ise başlanır. Yoksa millete hava atıcam diye gazlayıp akşamına patlar ki benim için bi mahsuru yok.
    zihnigonen ve killingroad bunu beğendiler.

  13. #13
    hokahey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Kasım 2016
    Şehir
    papua yeni gine
    Başlanmaz.

  14. #14
    DickName - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    15 Kasım 2021
    Üstünde bir eşek var ise altında kaç beygir olduğunun önemi yoktur. Ama yine de 100 beygir ile başlanmamalıdır.
    Bilinmez ve espresso bunu beğendiler.

  15. #15

    Üyelik
    21 Kasım 2016
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    RS 660, Tuareg 660
    Alıntı Nikkfurie adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Başlangıç için sadece beygir gücüne odaklanmamak lazım , motorun ağırlığı , ağırlıktanda önemlisi yüksekliğide önem arz eder , 125 cc yerden yüksek enduroları sürmek acemi biri için eziyettir , 100 bg hafif bir naked aynı kişi için daha az zorlayıcı olabilir , başlangıç sonrası yani bir iki aylık tecrübe sonrası ise bir özgüven yükselmesi olur , işte o zaman her bir beygir gücünün tehlikesi öne çıkar..
    Biraz da bunun için B şıkkını ekledim, yoksa bu siyah beyaz I/O bakıştan fazla bir kazanım elde edemiyoruz bence.
    F750'nin 80hp'si ile Trident'in 80hp'si de aynı şey değil. F750'de ağırlık yorucu şaşırtıcı olacaktır yeni başlayan için, ama Trident'te de fazla performans sıkıntı çıkartabilir.

    ---------- Mesajlar birleştirildi - 13:24 ---------- bir önceki mesaj zamanı 13:22 ----------

    Alıntı ilker a. adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Motosikleti kullanacak kişinin yaradılışına bağlı.
    Geneline katılıyorum ama, can alıcı bir nokta var, kişinin kendini tanıması için..
    Biraz olgunlaşmadan ziyade, kendisini nitelendirme konusunda Türk insanı bir kaç tık geride kalıyor. Aralarında çok ciddi motor kabiliyet farkı olan iki insana da aynı gelişim programını uygulamak zor, ama buna karar verecek bir otorite doğal olarak bulunamayınca kişisel değerlendirmeye kalıyor konu.
    tommygun bunu beğendi.
    youtube.com/@bisuruyorum

  16. #16

    Üyelik
    20 Haziran 2018
    Başlanır ve bitirilir.


Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)