Videoyu burada nasihat dinleme amacıyla paylaştığınızı düşünmüyorum, o yüzden kısa tutacağım. Dikkatimi bir şey cezbetti, agresif kullanmaya başladığınızda sol elinizi elciğin üstüne koyuyor, elciği tam anlamıyla tutmuyorsunuz; sebebi nedir? Dikkatli sürün, iyi gezmeler.
Ben de böyle bir şey olacağını düşünmüştüm. Parmaklarımı debriyaj manetinin üstünde tutmaktan ötürü motordan düşmüşlüğüm var, neyse ki trafikte değildim. İlk başladığım zamanlarda tecrübeli bildiğimiz bir arkadaşım gerektiğinde gücü kesmek için böyle sürmeye alışmamı söylemişti. Motosiklet konusunda hayatımda aldığım en kötü tavsiyeydi. Neyse ki uzun sürmeden gereksizliği anlaşıldı. Mümkünse bunun üstesinden gelin derim, potansiyel tehlike çünkü. Elleriniz daima gidonun tam kontrolünde olmalı; sıkmadan, kaskatı kesilmeden.
Şehir içi sürekli veya agresif şekilde gazlarken benimde dört parmak debriyajda durur , ani fren gerektiren bir durumda frenle beraber seri şekilde bir yada iki vites düşürürüm , bu şekilde hiç kontrol kaybı yaşamadım hatta sağ işaret ve orta parmağımda her zaman her türlü yolda fren manetinin üzerinde durur
bende hiç sorun yaşamadım bu şekilde sürüyorum ama ani bir durumda gidonu iyi tutuyor olmak daha iyi olabilir arkadaşın dediği gibi
Elbette; zaten "sıkmadan, kaskatı kesilmeden" dememin nedeni buydu. Motora dizlerle tutunulur, ellerle değil. "Gidonun tam kontrolü" ile asıl kast ettiğim şeyse ellerin herhangi bir şekilde gidondan kaymasını, ayrılmasını engellemek. Gidona yapışmanın anlamı yok ama bir anda kendinizi gidonu tek elle tutarken bulmak istemezsiniz, özellikle öne yığılmış, gidona ağırlık binerken.
İşin safkan teoriğine gelirsek, fren yaparken gidona ekstra ağırlık binmemeli, bütün yükü dizlerle motora tutunan gövde taşımalı. Ancak bu benim (şu an eski) motorumda mümkün değil, boy olarak uyuşmazlıklarımız var; üstelik tank pad'im yok, bir miktar kayma söz konusu.
Yine safkan teori olarak; fren yapmanın en etkili yolu vitesi ve debriyajı rahat bırakıp kontrollü biçimde frenlere asılmaktır. Şu an kim olduğunu hatırlamadığım bir eğitmen, panik fren videosunda "siz debriyaja her bastığınızda fren mesafeniz birkaç metre uzuyor" diyordu. Bunu söylerken asıl olarak vites düşmeyi kast ediyor olsa da, aklı başında her motor bloğu rölantinin üstündeki devirlerde gaz kesildiğinde kompresyon yapmaya eğilimlidir. Vitese dokunulmasa bile debriyaj çekildiğinde bu ekstra durdurma gücünden feragat ediliyor. Ha, arka frenin mükemmele yakın kontrolüyle bu dezavantaj sıfıra doğru harekete geçirilebilir, sonuçta ikisi de arka lastiğin yol tutuşuyla sınırlı.
Dediğim gibi, bunlar saf teori. Yarış pistindeymiş gibi kullanmadığımız sürece ihtiyacımız olmayacak sınırlar. Arada sınırları denemek iyidir, sınırların ne olduğunu öğrenmek için. Yine de kontrollü ortamda yapmakta fayda var. Dolayısıyla herkes kendini rahat hissettiği yöntemi uygulayabilir. Sadece benim gibi zor yoldan öğrenmeyin
böyle sürmekten zevk alıyor musunuz cidden?
Uzaktan bakıldığında cg sürenlerle aynı sınıfta görünüyorsunuz.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)