Herkese merhaba,
Uzun süredir almayı planladığım SYM HD 200i Evomu 29 Mart 2011 günü İzmir Suzuki Sym servisinden alarak hayalimi gerçekleştirdim. Halen 300 km rodajına devam ettiğim motoruma ait ilk izlenimlerimi paylaşmak istedim.
Beş yıldır 125 cc scooter kullanan biri olarak ilk söyleyebileceğim SYM�in çoğu motorda rastlanmayan gözle görülür malzeme kalitesi. Açıkçası alışveriş öncesi piyasayı dolaşan biri olarak aynı fiyat seviyesindeki hiçbir scooterda bu kaliteyi gözlemlemedim. Buna çok bilindik İtalyan ve Japon markalar dahil. Motorun inci beyazı rengini tercih ettim çünkü bu motora ayırt edilir bir şıklık katıyor. Aynalar, elcikler, far ve sinyaller, filtre kapağı, sele vs.vs. kısacası bütün dış aksam gerekli kaliteyi sağlıyor. Bu konuda söyleyebileceğim tek olumsuz şey gösterge panelinin motorun genel havasına uymadığı, hatta oldukça kötü diyebilirim. Gece uzun ve kısa far huzmesi çok çok iyi, ancak gösterge panelinin aydınlatması yine oldukça kötü, benzin ve hararet ibreleri karanlıkta kalıyor, ibrelerin aydınlatması mevcut değil.
İlk çalışmada, yüksek rölanti devri ve motorun genelindeki yüksek titreşim dikkatimi çekti, ancak hareket ettikten sonra hızın artmasıyla birlikte titreşim yerini son derece sessiz ve akışkan bir sürüşe bıraktı. Bu arada motorun dengesine de hayran kaldım. Gaza hemen tepki veriyor ve ivmelenmesi iyi. Motoru teslim aldıktan sonra hemen depoyu 97 oktanla doldurdum. İzmir içinde dur kalkla ve 8-10 kere motoru durarak yaklaşık 60-70 km yol yaptım. Sonra Foça�ya devam ettim ve Foça da tekrar depoyu doldurdum. Sonuç : 115 km = 11,5 tl benzin. Yani motor km.de 10 kuruş sarfetti. Bu menzili ortalama 60-70 km/h hızla arada birkaç kez çok kısa süreyle 90 km/h hız kullanarak katettim.
Motorumla rodaj kapsamında yaptığım ikinci yolculuk Foça � Yeni Foça arasını gidip gelmek oldu. Yol oldukça virajlı ve yokuşlu olduğu için tercih ettim. Bu yolculukla ilgili notum : motor gerçekten çok iyi viraj alıyor. 80 km/h ile girdiğim virajlardan çizgisinden hiç sapmadan çıkmayı başardı. Ancak ön süspansiyonu biraz sert buldum. Küçük engebelerde bile gidonu silkeledi. 60 km mesafeyi bu şekilde tamamlayarak motorumu park ettim.
Sonuç olarak;
SYM HD 200i Evo 6500 TL fiyat seviyesinde alınabilecek, en iyi seçeneklerden birisi. Malzeme, işçilik ve tasarım çok iyi. Denge ve viraj çok iyi. Yakıt tüketimi şu ana kadar makul. Rodajdan sonra performanslı kullanımda nasıl olacağını ben de merak ediyorum.
HD 200 çok iyi bir scooter ve sahip olduğum için çok mutluyum. Ama ne kadar iyi bir scooter olursa olsun güç ve tork sınırlı. Uzun süre 125 cc civarı motor/scooter kullananların yeni bir motor alırken öncelikle 400 cc ve üzerindeki seçenekleri değerlendirmelerinde fayda var.