Öncelikle herkese merhaba,
Lastikler konusunda bende ufak tefek deneyimlerimi aktarmak isterim. Mart 2012 den beri CBR 250 kullanıyorum.. daha öncesinde motor anahtarı görmüşlüğüm bile yok. ilk kullandığım motor ve tecrubesizliğimi kabul ediyorum zaten. Fakat arka lastikten alınan tepkilerin çok da normal olmadığını düşünüyorum. Motoru teslim alırken Anes'den bize lastikleri değiştirmemiz gerekebileceği söylenmişti. Hatta orda bi usta da CBR 250 kullanıyor. Ve direk pirelli lastik takmış. Ben çok hızlı kullanmayacağımı düşündüğüm için bu lastikler yeterli olur fikri ile değiştirmemiştim lastikleri. Mart 2012 den beri istisnasız Beylerbeyi - Eyüp Arasında evden işe motorumla gidip geliyorum. Harhangi büyük bir sıkıntı yaşamamıştım. Ancak viraj girişlerinde bi vites değişikliği yaparsanız. devri iyi ayarlamadığınız takdirde arka lastikte ufak kaymalar hissediyorsunuz. ki bunu ben kendi tecrubesizliğime veriyorum. Çünkü virajda bile uygun deviri yakalayabilirseniz hiçbir sıkıntısı yok.
Fakat geçen gün çok acil bi şekilde alibeyköyden - eyübe dönmek zorunda kaldım. bi düzlükte 120 km yi gördüğümü hatırlıyorum. sonra viraj için yavaşladım. belki bilenler mevcuttur. Alibeyköy - eyüp arası opel bayi var. onun önünde virajı döndüğümde trafiğin durmuş olduğunu farkettim. Fren yaptığımda motor düz bi şekilde kaymaya başladı. Ama inanın sanki hiçbir sürtünme yok gibi. Yani kesinlikle bi kayma sesi yada yerde lastik izi kalmadı. jilet gibi kaydı lastikler. Önümde panelli bi araç vardı. ona çarpmamak adına frenleri bırakıp araç ile orta refuj arasına girdim. bu sırada arka lastiğim refuja carpması ile ben motordan çıktım.. yaklaşık 6-7 metre boyunca da motorum beton refuje dayanarak suruklendi. Çok şükür bende hiç bişey yok. Ulaşmam gereken yer çok acil oldugu için motoru kaldırıp yağ akıtıo mu die bakıp tekrar yoluma devam etmek zorunda kaldım..
son iki -üç gündür düz yolda lastikleri deniyorum. aynı kaymayı yaşayabilmek adına ama beceremedim de. Sonuç olarak lastikleri değiştirmediğim için sol ön grenaj + sol arka grenaj + grenaj koruma takozu ve sol gidon olmak üzere 280 TL lik bi masrafım var. (ayrıca belirmek isterim ki bunların hepsi için 280 tl dediklerinde servistekileri öpmek istemiştim
Şimdi lastikleri değiştiriyorum. mıchelın pilot active siparişi verdim.. performansı daha mı başarılı olcak bilmiyorum ama lastiklerle ilgili en ufak tereddütünüz var ise bence değiştirin. çok bi para gibi gözüküyor fakat değiştirmediğinizde çıkan masraflar daha fazla olabilir. Hatta bedelini ödeyemeceğiniz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Pazarbaşı lastiklerle ilgili olarak dünya standartalarında oldugunu fakat Türkiye yollarına uygunluğu konusunda sıkıntılar oldugunu söylüyor. Hiç bi şekilde yavaşlama hissetmediğiniz kayma eğilimi insanda güvensizlik oluşturuyor. Belki yıllardır araba kullandığım için istemsiz ayak frenine daha fazla yüklenmiş olabilirim, belki yola yağ dökülmüştür, belki toz vardır bilmem ne... ama insan tekrar kendini riske etmek istemiyor...