Naci bey, onu denemiştim zaten. Aynı mantıkla düşünüyoruz sanırım
Önce trafik tescile gittim. Oradaki memur aracın vizesi olmadan ruhsatın çıkarılamayacağını söyledi. Trafiğe hiç çıkmadığını söyledim. Önemi olmadığını, aracın uygunluk belgesinin üzerinde yazan tarihin esas olduğunu, 2006 yılından itibaren 3 yıl muayeneli sayılacağını söyledi. Hatta Ek 1 (Trafik tescil başvuru) belgesinin üzerindeki araç tesciline ilişkin alanı gösterip, bu alanın TüvTurk tarafından doldurulması gerektiğini söyledi.
Ben de bunun üzerine muayene işlemleri için girişimde bulundum. Trafiğe çıkacak bir araç için, ruhsat ve plaka işlemlerinden önce kesinlikle vizeyi şart koşuyorlar.
Sonrasındaki cezai uygulama ise tamamen TuvTürk ile alakalı. Müşteri hizmetlerindeki arkadaş olsun, gişede işlemimi yapan arkadaş olsun, olaydan bir haber ve birilerine sormadan işlem yapamayan kişiler. Gişede itiraz ettiğimdeyse "Yaptırmak istemiyorsanız sıradakini alayım" deyip geçiştiren tipte insanlar.
Hatta muayeneyi yapan genç arkadaş (düşünün ki ben gencim, bu arkadaş benden epeyce küçük), o kadar ukala, züppe ve alaycı tavırla yaklaşıyor ki, kurumun özel sektöre ait olduğuna inanası gelmiyor insanın. Doğru düzgün kontrol etmeden farlarıma kusur buldu ve sıfır aracı hafif kusurlu geçirdi. İçimden lanet okudum, sesimi çıkarmadım.
Belki de uygulamaların bu derece keyfi ve savsak yapılmasında sırtlarını dayadıkları devlet kurumunun oluşudur. Belki de yapılan işlemin insanlar için zaman, para ve yaptırım anlamında sıkıntı yaratabileceği gerçeğinin farkında olmalarından...
İlgilenen herkese teşekkürler...