Herkese Selam,
Ben 2000 yılından bu yana 600 bin km yol yapmak suretiyle geçimini kuryelikten sağlayan biriyim. yarısına yakınını 99 model honda titan ile, diğerlerini ise 2005 ve 2010 model iki yamaha ybr 125 ile yaptım.
Geçen yıl bu zamanlar bir kurye arkadaşımı evde misafir ederken yaza doğru veya yazın motorları değiştirelim diye bir karar aldık. O arkadaşım honda innova kullanıyordu, daha evvel bir honda dylon 150 kullanmıştı. Scooterları araştıralım dedim. En iyi Scooterları İtalyanların yaptığı aşikar diyerek markaların sitelerini gezinmeye başladık.
Aprilia scarabeo 200 dikkatimi çekti. Teknik özellikleri bizim için biçilmiş kaftandı. Fiyatı da fena sayılmazdı. 250 lik Yamahaların 11 - 12 binlik fiyatlarının yanında. Belki de kalitesiyle onları bile döver dedik.
Arkadaşıma dedim bu motora bir yoğunlaşalım, kullanıcılarını çevirip soralım bakalım, nedir ne değildir, memnunlar mı ? Tabi bu arada bu site ve buna benzer forumları da dolaştık biraz. Aleyhinde bizi rahatsız edecek birşey yoktu. Başka bir kurye firmasında çalışan bir arkadaşımızın da Scarabeo kullandığını duyduk, onunla konuştuk, 35 bin km civarı bir yol yapmıştı ve memnundu. Aranan kan bulundu, çin malı olmuş honda ve yamahalardan bizi kurtaracak motoru bulduk.
)
Harizanın üçüncü haftası falandı, almaya yeltendik, Bayiler "Motor yok, bekleyeceksiniz, temmuzun ilk haftası gelecek bir parti var" dediler. Tamam dedik. Temmuzun 15 inde Scarabeo ma kavuştum. Kırmızı sipariş vermiştim, Şöyle bayrak kırmızısı olsun diye hayal ederken bordo çıktı. Neyse yine fena bir renk değil ama bayrak kırmızısı şahane olurdu.
1997 de aldığım peugeot moped i saymazsak hiç otomatik vites kullanmamış, scooter tecrübesi olmayan biri için başta biraz tırsarak kullansam da üç ay içinde atlatırım diyordum ve öyle de oldu. Bayiden alıp eve gelirken bindim ilk olarak. Yani bir test sürüşüm olmadı. Ve daha ilk sürüşten itibaren " Bunca yıl kendimizi yalandan harcamışız, motor keyfi işte bu ! " dedim.
Görüntüsü pek matah değilmiş, Çin malı gibi duruyormuş, Güvenli değilmiş, vs vs sözlere ben de muhatap oldum tabi. Bunca yıl kendimizi yalandan zora sokmuşuz, Scooter ın /Scarabeonun rahatlığı varken ziyan etmişiz kendimizi. Derler ya : Anlatılmaz yaşanır !!! işte öyle. Soran herkese tavsiye ediyorum. Trafik ışıklarında yeşil yandığında uzayıp konvoya en az yüz metre fark atmanın, Yamaha ybr ile sollayamadığım araçları rahatça sollamanın, Zaman zaman sol şeridi kapatıp gitmenin keyfi bambaşka !
Temmuzun onbeşinden bu yana 17800 km yi devirdim. 5000 km civarı orijinal (!) balataları değiştirdim. (şüphem var... ) Aksatmadan 3000 km de bir yağ değiştiriyorum. Yağ filtresini birinde değiştiriyorum, birinde değiştirmiyorum. Kayış değiştirmedim henüz. İhtiyacı da yok sanırım. 130 km nin üzerine çıkmadım. (Bana göre istanbulda hız felakettir. Her an bir yamuğa maruz kalabiliriz) 120 civarını çok rahat, hiç kasmadan yapan güçlü bir motorun ve yine kuvvetli frenlerin tadı yerinde. Ön-arka mesafesi yani uzunluğu yamaha ybr ile eşit olan bu motor manevra kabiliyetinde de ondan geri kalmıyor, trafikte aralarda hayli kıvrak. Yedek parça alternatifi de cabası. Bu konuda paylaşıma açığım.
Velhasıl kelam, Scarabeo almayı düşünen varsa tavsiye ederim. Sanırım bu motorda km rekoru bizde olacak. 200 bini görürüm belkide üzerine çıkarım diyorum. Beş yıldan az kullanmam herhalde.
Herkese saygılar, selamlar. Allaha emanet olun.