Herkese gunaydin
Dun motosikletimde olusan bir arizayi ve cozumunu aktaracagim.
Ybr esd 2015 motosikletimi dun hava guzel olumca cikardim birkac tur atmak istedim. Akuyu toparlamasi icin. Lakin cok amansiz ve cok degisik bir ariza hastalik meydana geldi
Motosiklet isindiktan sonra vitese attik yuruduk 2. Ve 3. Viyeslerde 6 bin devire getirdigim zaman motorda bogulma gitmeme gaz yememe olmaya basladi. Gazi kesince duzeliyordu. Daha sonra motosu stop ettikden aonra tekrr calistirmaya ugrastigimda calismadi. Belki 15 20 dk koldan ve ayaktan ugrastim lakin calismadi. Biraz dinlendikden aonra bi basmada calisti. Bu arada karburator tahliyesini bosalttim. Tamirciye gittim. Tamirci yeniden calistirmak istediginde motor yine calismadi. Usta buji kablosunun basligi cikartip ateslemeye bakti atesleme gelmiyor dedi. Eline batirdi kabloyu normalde az az carpmasi gerekirdi dedi ama carpmyliyor dedi.
Akunun ordan birak kabloyu taradi saten butun kablolar sifir hic oynanma yoktu sadece kontrol etti.
Genelde kuba vs. Motorlarda bunsorun olunca beyini degistirdigimiz zaman duzeliyor dedi ve muhtemelen senin ariza beyinden dedi. Beyinin orjinali 1.000 liranin ustinde galiba.
Ustanin elinde deneyecek beyin de yoktu ancak siparis verelim.gelsin deneyelim felan dedi. Neyse biz tabi baska cozumler uretmeye devam ettik. Bir baska ybr ci arkadasi aradim beyinini denemek icin. Arkadas sehir disinda olunca olmadi.
Usta da ayakcagi kontrol etti. Ayakcaktaki stop sistemini felan taradi. Orasida saglam.
Daha sonra motor ustasi bi arkadasini aradi bi soralim dedi o ybr ustasi dedi. Bu arada bizim kasabada sadece 3 tane esd var gerisi hep cin mali motorlar. Usta da ilk kez boyle bir ariza ile karsilastim dedi.
Arkadasini arayinca beyin saglamdir kolay kolay ariza vermeyecegini kontak ile alakali bir arizanin olabilecegini genellikle ybr lerde o sikayet oldugunu soyledi.
Bizim usta teli kapatti hemen on kafayi soktu ordaki muhtemeln kontak kablolarindan bir ikisinin svicini buldu ve 15 cm bir kablonun iki ucunu avti ve iki sivice birer ucu birlestirdi kisa devre gibi bisey yapti galiba. Ve kontagi actim dugmeden bir basmada cok rahat calisti. Daha once bu kadar rahat calismamisti. Daha onceleri bir basmada calismadigi zamanlarda oluyordu. Demekki bu arizadan dolayi imis diye dusnuyorum.
Velhasil ustayi biraz zorlayinca cozum uretmeye itince beyin degistirmekden kurtulduk 15 cm lik bir kabli ile sahsen benim ybr nin buyuk bir arizasini gidermis olduk.
Ben hala arizanin ne oldugunu anlamadim ama yapilan tamirinde ne oldugunu anlamadim cozemedim. Kafam dolu olunca ustaya da soramadim ki 3 4 sagtir motosikletle ugrastigim icin..
Bu ariza insaallah ariza ve cozumu birkac arkadasimizia faydali olur diye paylasmak istedim burda.
Selametle..