Güzel olmuş, hayırlı olsun, iyi günlerde kullan. Kazsız Belasız Günlerde..
Güzel olmuş, hayırlı olsun, iyi günlerde kullan. Kazsız Belasız Günlerde..
x-city beğendiğim bir motosiklet,uygun zamanı bekliyorum bende,yorumlarınız için teşekkürler.
Merhaba,
Daha önceki mesajımda motosikletin hızlanmasının beklediğim gibi olmadığından bahsetmiştim. Daha iyi hızlanabilmesi için varyatör bagalarını değiştirdim. Eski durum ile yeni durum arasında kıyaslama yapabilmek için de bir devir sayacı satın aldım.
Öncelikle söylemek isterim ki yazdıklarımda hiçbir ticari kaygım yoktur. Maksadım sadece ilgilenenlerle bilgi paylaşımı yapmaktır.
Satın aldığım devir sayacı "Trail Tech TTO Tach-Hour Meter". Bu dijital bir devir sayacı. Uzunca bir kablosu var. Kablosunun ucunu birkaç tur buji kablosunun etrafına bujiye yakın bir yerden sardırıyorsunuz. Sensörü bujiye giden elektriği algılayarak motor devrini hesaplayıp ekranda gösteriyor. http://www.moto-man.com/Trail-Tech-T...er_p_8369.html adresinden görebilirsiniz. Kendisi 35$. 29$ da kargo ücreti tuttu. Yaklaşık 1 haftada geldi. Fakat ya ben şanssızdım bana gelen devir sayacı arızalıydı ya da hepsinde bir sorun var. Sorun şu. Bu sayacı direksiyona monte edince (ben geçici olarak paket lastiği kullanarak direksiyona sabitledim) sarsıntıdan dolayı yanlış değerler ölçüyor. Sayaca elinizle dokunmak suretiyle veya sayacı tamamen ele almak suretiyle sarsıntı yok edildiğinde düzgün çalışıyor.
Satın aldığım varyatör bagaları polini marka, 8 adet 8,5 gram ağırlığında ve (normal olarak) X-City' nin bagalarıyla ayı ebatta (20mm x 12 mm). Polini parça kodu 242.196.
http://scootershop.com/catalog/produ...f7f0e250839d82 adresinden görebilirsiniz. 20$. Kargo ücreti yaklaşık 30$ tuttu. Yaklaşık 1 haftada geldi.
Önce devir sayacını yukarda anlattığım gibi monte ettim. Daha önceden 2010 model X-Max' ların devir sayacının fotoğrafını görmüştüm. 8250 devirde kırmızı bölgeye giriyor. Bu da motorun 8500-9000 devir gibi devirleri görebileceği, elektronik devir kesicinin bu devirlerde devreye gireceği manasını taşıyordu. X-City ile X-Max aynı motoru kullandığına göre bu durum X-City için de geçerli olmalıydı. Devir sayacının ayarlanabilen bazı parametreleri var(ppr, sensitivity, speed filter). Değişik kombinasyonlar denedim. Birkaç denemeden sonra ppr=0.5, sensitivity=high, speed filter=fast olarak ayarlayıp motosikleti ayağına kaldırıp tam gaz çalıştırdım ve motorun 9120 devire kadar çıktığını ve bu devirde sabit kaldığını gördüm. Bu durum devir sayacının doğru ölçüm yaptığı manasına geliyordu.
Daha sonra serviste varyatör söküldü. Orjinal bagaların bir hayli yıprandığı gözlendi. Varyatör daha önce de sökülmüştü (Yaklaşık 10000 km önce. O zaman henüz TPS sensörünün(gaz kelebeği açı sensörü) arızalı olduğu anlaşılamamıştı. Varyatörde sorun olabileceği ihtimali dolayısıyla sökülmüştü). Fabrikada varyatör içine bolca gres basılmıştı. O zamanki söktüğümüzde usta bu kadar gres çok fazla diyerek gresleri tamamen temizlemiş, sprey yağlayıcı ile varyatörü yağlamış, gres koymadan bagaları koyup varyatörü kapatmıştı. Şimdiki manzaradan o yapılanın yanlış olduğu ortaya çıkıyordu.
Usta 8,5 gramlık bagaların tamamını takmayı tavsiye etti ama ben hepsini takarsak baga ağırlığının çok azalacağını düşündüğüm için 4 tane 8,5 gram koymayı uygun gördüm. Daha önceden yanlışlıkla 13 gramlık bagalar satın almıştım. Orjinal bagalar çok yıpranmış olduğu için onları kullanmayıp bu 13 gramlıklardan da 4 tane koyduk. Yaptığımız iş 8 tane 10,75 gramlık baga koymaya eşdeğer sayılabilir.
Ben bagaları gresleyelim dedim. Usta greslersek gres sıcaklık yüzünden erir, varyatörün dışına taşıp kayışı yağlar diyerek yine sprey yağlayıcı kullandı.
4x8,5 + 4x13 montajından sonra hızlanma testleri yaptım. Teste ait veriler alttaki hız-devir tablosundan görülebilir. Test sonuçlarının ardından ustanın yaptığı 8,5 gramlık bagaların tamamını kullanalım önerisinin iyi olabileceği kanaatine varıp birkaç hafta sonra tekrar servise gittim. Gitmeden önce gres yağları hakkında ufak bir araştırma yaptıktan sonra "Shell Alvania RT3" adlı yağın varyatör için uygun olacağı kanaatine varmıştım (http://www.shell.com/static/tu-tr/do...ania%20RT3.pdf. Erime sıcaklığı oldukça yüksek. Diğer shell greslerle kıyaslandığında akışkanlığı da fazla). Bagaları ve varyatörü gresleyerek 8x8,5 montajı yaptık.
8x8,5 montajı sonrası yapılan teste ait veriler de hız-devir tablosunda görülebilir.
Şu anda motosikletin hızlanmasından çok memnunum. Artık 15 saniyede 100 km/sa hıza ulaşabiliyor. http://motoprofi.com/motospecspictur..._250-2008.html adresinde yazılan teknik verilerde de 0-100 için 13.9 saniye yazdığı ve o sürücü ile benim ağırlığım arasında bir miktar fark olabileceği göz önüne alındığında 15 saniyenin normal bir değer olduğu görülüyor. Bagaları hafifletince motosikletin ulaştığı son hızın düşmesi ihtimali söz konusu idi. Bu durum da gerçekleşmedi. Yine eskiden olduğu gibi düz yolda 130 km/sa hıza ulaşabildim. Otoyolda yokuşaşağı bir yerde yaptığım denemede de 150 km/sa değerini gördüm. Yaklaşık 5000 km oldu ve gresin kayışı yağlaması gibi bir sorun da olmadı.
Kazasız sürüşler dilerim.
Orjinal bagalar ile(8x12 gram)
HIZ DEVİR
40 4500
50 4750
60 4750
70 5100
80 5400
90 5850
100 6150
110 6500
120 7000
130 7600
4x8,5 + 4*13 gram bagalar ile
HIZ DEVİR
40 4800
50 5500
60 5200
70 5350
80 5700
90 5900
100 6150
110 6400
130 7600
8x8,5 gram bagalar ile
HIZ DEVİR
40 5600
50 5950
60 5850
70 5920
80 6220
90 6620
100 6930
110 7220
120 7400
130 7520
Hız-Devir Grafiğine dökülmüş hali
senin gibi bir user neden 150 zcde kullanıp böyle ultra güzel veriler bilgiler verse araştırmalar yapsaydı ne kadar çok sevinirdim...
şu bagalar nedir ne işe yarar bende varyatör değiştirmeyi düşünüyorum acaba bilgilerini paylaşır mısın ??
Merhaba,
Baga varyatörün içinde içten dışa,dıştan içe hareket ederek vites oranlarının değişmesini kısaca vitesin değişmesini sağlayan küçük silindirlerdir. Baganın içten dışa hareketi ile vites yükselirken tersi hareket ile vites düşer.
Bagaların içten dışa hareketini sağlayan onların ağırlığıdır. Bagalar ne kadar hafif olursa dışa hareketi de o kadar geç olur. Dolayısıyla motosiklet daha geç üst viteslere geçer bu da daha iyi hızlanma sağlar.
Motoruna ilgin ve yılmadan yaptığın araştırmalar beni çok etkiledi, yaptıklarından da anladığım sende bizim gibi motor delisinin tekisin..
Yaşadığın sorunların temel sebebi bizim gibi motorunun tüm performansını sonuna kadar kullanmak isteyen ve tam bir kusursuzlukla çalışmasını arzulayan motor severleri tatmin edebilecek kalite ve duyarlılıkta YAMAHA servisi olmamasıdır.
Senin yaptıkların gerçekten insanı hayrete düşürüyor. Baga konusunda yaşadığın yıpranma sorunu ustanın yanlış yağlaması sebebiyledir. Kullandığın gres nekadar doğru bilmiyorum ama aynı sprunu bende yaşadıktan sonra bizim varyatörlerin GRAFİTLİ GRESle yağlanması gerektiğini öğrendim ve ne yazık ki Samsunda grafitli gres bulamadım ve rica minnet İstanbulan kardeşler motordan getirttim. Sağolsunlar onlarda beni kırmayıp hertürlü konuda destek oldular.
Bagları ben orjinalleri ile değiştirdim. Varyetör kayışınıysa yan sanayi aldım(mitsubişi gibi bişeydi) ve sakın ha çok pişman oldum. Kalkışlarda bir titreme bir titreme motordan soğudum. Sonrasında ikinci bir kayış masrafı yaparak orjinal kayışını alıp sorunlardan kurtuldum.
Aklına takılan oldukça haberleşelim bizimde senden öğrenecek çok şeyimiz var bağlantıyı koparmayalım. Kazasız gezmeler.
Teşekkür ederim. Fazla birşey bildiğim kanaatinde değilim. Tüm bildiklerim burada yazdıklarımdan ibaret. Ama yine de faydalı olabiliyorsam ne mutlu.
Bilgi paylaşımı : Her zaman evet.
Selamlar.
Lastik ihtiyacı olan varsa X-City' ye uygun ebatlardaki Michelin City Grip lastikler 7-8 Haziran gibi ithalatçı firmanın (motolas) stoklarına girecekmiş.
Herkese Selam, havalar ısındı ve her motorcunun kanı kaynamaya başladı.
Ben yeni sezona motoruma j.costa performans tipi varyatör alarak başladım. Şimdilik daha 600km kullandım ama ilk izlenimlerim fevkalade iyi.
Motorumun kalkışta titreme sorunu vardı ve ne yaptıysak önlenemiyordu, özellikle yokuşlarda ve kalkışta performansı düşüktü.
Varyatör değişiminden sonra kalkıştaki titreme sorunu tamamen düzeldi, kalkışta ve yokuşlarda performans iki kişiykenbile eski halinin tek kişilik performansından daha iyi oldu.
Tabiki fazla gaz verip fazla benzin yakıyorsunuz ama aldığınız karşılık buna değiyor.
Uzun zamandaki gelişmeleri yeniden değerlendireceğim şimdilik herkeze iyi gezmeler
Merhaba arkadaşlar,X-city lerinin lastiklerini mcerci arkadaşımızın değindiği michelin city grip ile değiştiren varmı?
Ben bugün değiştirdim
Hayırlı olsun güle güle eskit. Biraz kullandıktan sonra yorumlarını bekliyoruz. Ben lastiği yenilerken olsaydı keşke
Teşekkür ederim. İlk izlenim olarak şunu söyleyebilirim. Lastiği takan usta lastiğin çok yumuşak olduğunu söyledi. Bu da elbette iyi bir tutunma sağlayacaktır.
Selamlar
Yumuşak Lastik Tutunma açısından tabiki üstün olabilir ama ayarı iyi ayarlanmamışsa bizim ülke yollarında sıkıntı yaşatabilir. Mesela sürekli lastiğe çivi vida gibi sivri cisimler kolayca batıp sizi yolda bırakır tabi birde çabuk aşınıp yeniden lastik masrafı çıkaracak olmasıda cabası. Yinede en iyi değerlendirmeyi bir kullanıcı olarak sen yapacaksın, yorumlarını dört gözle bekliyoruz..
Bu arada yaptığın baga değişiminden sonra herangi bir yorum yapmadın. Uzun dönem kullanımda edindiğin tecrübeleri bizimle paylaşırsan sevinirim.
110-70/16 ve 140-70/16 da yumuşaktan serte ülkemizde alınabilen iyi marka lastikler.
Metzeller Feel Free-Michelin City Grip-Pirelli GTS23
Bu ölçüde (110-70/16 ön, 140-70/16 arka) Beverly 250 scooterım var.
Şu an bu konu içerisinde 4 kullanıcı var. (0 üye ve 4 misafir)