Devir saatinin çok çok çok önemli bir konu olduğunu sanmıyorum. 1999 yılında Honda Titan aldığımda bana arkadaşım yaklaşık saatte 40 km hıza ulaştığında 3'e at, yaklaşık 60'a geldiğinde de 4'e demişti. O sıralar devir saati gibi şeyler anca çok lüks motorlarda bulunuyordu. 1'den 2'ye geçilmesi gerektiğini en acemi kullanıcılar bile anlar. Yüksek bir hızda ise zaten 5'desindir
Bu kuralı ilk 1 ay uyguladım ve daha sonra da motoru 11 yıl boyunca sesle birlikte bütünleşerek kullanmaya devam ettim. İnanın bu 11 yıl boyunca devir saatim olmadığı için ne ben bir zorluk yaşadım ne motorda bir sorun oluştu, ne de bunun eksikliğini hissettim. Eğer bu 11 yıl içinde bir devir saatim olsaydı HİÇ BAKMAZDIM BİLE! Düşünsenize, 11 yıl boyunca hiç kullanmayacağım, şöyle göz ucuyla bile bakmayacağım bir teknolojiyi boşu boşuna yanımda taşıyıp duracaktım.
Araba kullanırken de devir saatini sadece şehirler arası yolda klimayı açıp camları kapatmışsam, ve yanlışlıkla devir saatine gözüm bir an takılıvermişse, ve ben de o sırada 4. viteste olduğum halde saatte 130'a falan gelmişsem, işte bütün bunlar aynı anda bir araya gelmişse, kullandığım bir alet. Ki böyle durumlarla karşılaşma olasılığım da yılda 1 kere, tatile çıktığım zaman oluyor. Hadi diyelim ki o zamanda devir saati bozuk olsun, işte o zamanda 1-2 dakika içerisinde 5'e atarım, merak etmeyin.
Ama ön panele şu şekilde yaklaşılırsa, buna katılırım: Çok sükseli gibi yapmışlar, sağolsunlar benzin seviyesini eklemişler. Ama hız göstergesinin yanında yer alan o kaçıncı vitestesin göstergesinin zavallılığı, üçüncü dünya pazarının sefilliğinin bir göstergesi bence. 1-2 yıllık bir motor kullanıcısı bile "Abi ben şu an kaçıncı vitesteyim, şu göstergeme bir bakayım da göreyim!" demeyeceğini gayet iyi bilir. Her motorsiklet kullanıcısı makina ile, ses ile, hız ile, çekiş gücündeki değişimler ile, hemen hemen her şey ile zaten bütünleşmiş bir kullanıcıdır. Kaçıncı vitesteyim göstergesi, acemi bir kullanıcının en fazla 1-2 hafta kullanacağı dandik bir gösterge.
Ön panel konusunda geçenlerde de belirtmiştim, keşke bir saat koysalardı diye... Sonra aklıma geldi, kol saati kullanırsak saatimiz de olmuş olur