Gün boyu cbf ile dolaştım kendimce testler yaptım. Ve işte sonuç.
önce cbf nin artıları
1. Motorda titreşim sıfır.
2. parça kalitesi ve işçilik olarak kesinlikle tvs den üstün.
3. gidon çok rahat. oturuş pozisyonu rahatsız etmiyor.
4. Motorla gelen lastikler tvs ye göre daha iyi yol tutuyor.
5. daha ağır. yola daha iyi oturuyor.
6. 2012 de ses çok eğlenceli. uçak motoru gibi vızz diye ses çıkarıyor.
7. tvs deki gibi sürüş esnasında sadece ön tarafa odaklanmaktansa etrafa bakmana olanak sağlıyor.
8. artçı çok rahat oluyor tvs deki gibi üzerine çullanmıyor
9. gerek sabah gerekse normalde çalışması daha rahat ve kolay.
10. bu ne? bunun modeli ne? tvs çin malı mı gibi sorulara maruz kalmıyorsunuz. gören ooo honda mı aldın diyor
11. uzun yola çıkacak güveni motor fazlasıyla veriyor.
12. motor bloğunda ve diğer metal aksamda boya yok. tvs de motor bloğundan hatırı sayılır miktarda bir parça boya atmıştı. satarken adam görmesin diye keçeli kalemle boyadım.
13. viraj hissi çok güzel. kafanın gidondan bağımsız hareket etmesinden kaynaklanıyor.
tvs nin artıları
1. tork çok yüksek. kendi sınıfındaki hiçbir motor kendisiyle performans olarak boy ölçüşemez.
2. dijital gösterge çok kullanışlı.
3. kendine has görünüşü var ve çok dikkat topluyor.
4. süraatin ve torkun yüksek olması insana güven veriyor diğer araçların arasında.
5. sesi diğer modellere göre daha tok.
6. sürücüyü üzerine yakıştırıyor. cbf deki gibi pizzacı motoru havası hissettirmiyor.
7. vites geçişleri çok rahat ve yumuşak. seri kullananlar için çok önemli birşey.
Cbf nin eksileri
1. 1. vites ile 2 vites arasındaki boşluk çok fazla. vites geçerken tak! ediyor.
2. motor gücü çok yüksek fakat tork yerlerde sürünüyor. Motor çok yavaş hızlanıyor yani
3. farlar berbat.
4. grenajlar tvs ye göre daha ince. zamanla ses yapar mı acaba diye düşündürmüyor değil.
5. balansör motorun gücünü zayıflatıyor. tvs gaz yiyemediği durumda küt diye atılır sönerdi fakat bu tekliyor. ve bu bazı yerlerde sinir bozuyor.
6. 100 km nin üzerine zorlanarak çıkıyor ve tvs kadar rahat değil o hızlarda(performans olarak)
7. depo tvs ye göre daha az alıyor.
tvs nin eksileri
1. titriyor (cbf ye göre)
bu titreşim problemini uzun şekilde yazıcam. öncelikle bu titreşim çin mallarındaki titreşimden değil kesinlikle. motorun gücünden kaynaklı bir titreşim. bi tarafınız uyuşmuyor. hanımınızın çocuğu düşmüyor. çok rahatsız etmiyor. ama titriyor işte.
artçı titreşimi daha çok hissediyor. genelde 125-135 gibi hızlarda belirgin şekilde oluyor. ama cbf o hızlara zaten pek çıkmıyor. elceklere sünger takılırsa bir miktar kesiliyor. ama kesinlikle tekrar söylüyorum kafaya takılacak şekilde bir titreşim değil.
2. motor bloğundaki ve jantlardaki boyalar çok hassas biraz zorlanırsa hemen atıyor. arka amortisörün ayarlanması esnasında bile boyalar tıkır tıkır atıyor. yıkatırken dahi boya atar mı acaba diye korkuyordum şahsen ben.
3. işçilik çok kaliteli değil. döküm parçaların çapakları hala üzerinde duruyor geldiğinde.
4. motor cbf ye göre sorun çıkartmaya daha yatkın. ben debriyaj balatasını değiştirdim sıfır motorun mesela. arkadaşım çukura düştü jantı kırdı. bi başka arkadaşımın motorundan ses geliyor(sıfır motoru) diğer bir arkadaşımın gösrtergesi bozuldu.
5. ikinci el piyasası ürkütüyor insanı. 3800 istiyordum 3100 e verdim :(
6. sürekli insanlara motorun çin malı olmadığını anlatmakla uğraşıyorsunuz.
7. oturuş pozisyonunda öne doğru çok yüklenmekten dolayı belini ve ellerini acıtıyor.
8. lastikler kalitesiz cbf ye göre.
sonuç olarak iki motorda gayet iyi. fakat tvs daha çok motorum var abi benim diyenler için, cbf ise rahat oluyum ben yavaş yavaş sağdan giderim ama yolculuğun tadını çıkartayım diyenler için daha uygun.
tekrar elime 4500tl verseler ve git kendine bi motor al deseler kesinlikle gönlüm tvs den yana olur ama mantığım bana cbf yi aldırır.
oldukça tarafsız yazmaya çalıştım. tabiki bunlar benim görüşlerimdir
yeni alacaklar için yardımcı olabilmişimdir umarım.