"nevada 250" konusuna da bu cevabı yazdım ve yazarken bile gerildim 41 yaşındayım kabul edilebilir olmaktan çıktı her şey paylaşmak istedim burada da;
Amerika Birleşik Devletlerinde 29,800 dolara 2021 model harley davidson livewire alabiliyorsunuz TL'ye çevirirsek 220 bin lira gibi bir rakama geliyor motorun menzili 235 km. Bu da demek oluyor ki istanbul-ankara arası uzun yol yapmak isteseniz hedefe varabilmek için yolun tam ortasında motoru şarj etmeniz gerekiyor.
Ve motoru hızlı şarj ile şarj ettiğinizde 40 dakikada tam olarak piller şarj oluyor. Bu da müthiş bir değer. İstanbul-Ankara ve diğer tüm otoyollarda hızlı şarj noktaları var. Yani Elektrikli motorlar senin güzel hükümetin istese, desteklese ülkemizde rağbet görür. Ama sen daha yeni elektrikli araçlara ek %30 vergi getirdin hükümet olarak. Bunlara benim söyleyecek lafım edecek küfürüm kalmadı sürekli içimden ve arada sırada da dışımdan ediyorum. Neden çünkü sözün bittiği yerdeyiz. Elektrikli araçlara sen neden %30 ek vergi getiriyorsun neden yahu bir kere de getirme şaşırt bizi.
Arkadaşlar içtiğiniz suyu ayrı, döktüğünüz suyu ayrı, o suyun geçtiği tesisatı kullanmanızı ayrı ücretlendiren bir sistem var. O da yetmiyormuş gibi o faturaya TRT payı ekliyorlar ve tabii ki katma değer vergisi de sos olarak üzerine servis ediliyor
Telefonda durum nasıl?
Özel İletişim vergisi, telsiz kullanım bedeli, Katma Değer vergisi vs..vs.. Bu arada en maliyetli mobil telefon kullanım ücreti dünyada Türkiye'de... İkinci sırada GABON var üçüncü sırada da SRİ LANKA... Siz hesap edin gerisini.
Daha yazayım mı? Hepinizin bildiği şeyler bunlar ama kimse kral çıplak diyemiyor. Ama artık diyecek herkes kral çıplak diye 2023 bu ülkenin dönüm noktası olacak. Ben de Indian almak, Harley Davidson almak, Triumph almak niyeti ile tekrar motor defterini açtım 2 sene sonra ve hem arabam olsun, hem evim olsun bir tane de motorum olsun dedim. Ama motoru premium marka bir şey almak için arabamı satmam gerekecekti bu fikirden vazgeçtim araba dursun dedim bu sebeple gidip Nevada 250 aldım.
Millet 29 bin birim paraya ülkesinde sıfır km elektrikli Harley Davidson alıyor. Ben aynı birim paraya 29 bin birim paraya ülkemde Nevada 250 alıyorum. Şaka gibi bir ülkeyiz. Amerika'da en düşük asgari ücret benim ülkemin parası ile 12 bin lira. O ülkede o kişi 20 ay çalışarak Livewire alabilir. Benim ülkemde ise 78 ay çalışmak zorunda.
Peki neden? Amerika'da devleti yöneten kişilerin üstün yetenekleri mi var? Büyü mü yapıyorlar piyasalara. Nasıl oluyor da bunu başarabiliyorlar. Sadece Amerika değil Avrupa'daki herhangi bir ülke bile bizim hayal bile edemeyeceğimiz bir ekonomik düzene sahip. Biz millet olarak bunu mu hak ediyoruz? Vergi denen şey ülkemizde hükümetin poposunu toparlaması için insanlardan ekstra ekstra alınan dünyada hiçbir ülkede örneği olmayacak kadar fahiş oranlarda alınan bir kavram haline geldi son 20 yılda.
Bütçede açık mı var, Yapın elektrikli otomobillere ek vergi %30, Googledan herkes çok reklam veriyor getirin google'a ek %15 vergi. Facebookta da durumlar böyleymiş çok para kaldırıyorlarmış koyun oraya da ek %15... Ama bunlar o kurumlara değil de o mecraları kullananların bir tarafına kaçsın. Kurumları ürkütmeyin. Kaçmasınlar çünkü onları sağmaya devam etmemiz gerekiyor bu çarkın dönmeye devam edebilmesi için.
Uzun lafın kısası kendi adıma şunu söyleyeyim. İbni Haldunun çok sevdiğim bire sözü var; COĞRAFYA KADERDİR.