Kaan tekrar geçmiş olsun. Yapabileceğin hiçbir şey yoktu eminim çünkü mesajını okurken dün akşamki küçük kazamı, yaşadıklarımı tarif ettiğin gibi garip bir duyguya kapıldım! Resmen denk geldi. Temel fark zemin temiz asfalttı, neredeyse hasar yok. Dün akşam Yeşilköy'de aynı hızda ilerlerken bir anda solumdaki araba sinyal vermeden sağdaki sokağa hızla son anda döndü. Arkamda kız arkadaşım vardı. Aniden panik fren yaptım, ön teker kaydı. O anda sanıyorum refleks olarak biraz sağa da çektiğim için hız ve denge aniden bitti, ayağımızı yere koyarak sağa yığıldık. Sıfır hızda, arka çanta desteği ile çok temiz bir yığılma olduğu için bana ve arkadaşıma hiçbir şey olmadı. Yerle bile temas etmedik. Emin olamadığım tek şey ön tekerimin arabaya dokunup dokunmadığıydı. İlk anda sağa yığılmayı sanki bu temas destekledi gibi düşündüm ama motoru kontrol ettiğimde ön lastikte ve sol bölümde sıfır temas izi vardı. Sağ tarafta ise plastik depo grenajımda minik bir çizik oluşmuş. Sanıyorum manyak bir refkleksle çat diye durdum. O kadar ani gelişti ki, saniyenin dörtte birinde adam döndü, biz yığıldık dersem abartmış olmam. VE ADAM DÖNDÜĞÜ GİBİ KAÇTI. PLAKASINI DA YAZIYORUM: 34 BP 1426. Bizde ve motorda önemli bir şey olmadığı için polisle, sigortayla uğraşmak istemedim. O kulakçıkları adam değiştirmek lazıımdı ama acil bir işimiz olduğu için devam ettim. Fakat bu adama bir şekilde dersini vermek isterdim. Aradan zaman da geçtiği için Allah'a havale ediyorum artık.
Çıkardım dersler:
1) Her zaman ve özellikle semt içerisinde kesinlikle sağımıza solumuza araç almamamız lazım. Yol bizim de olsa, şerit sayısı çok da olsa bundan kaçınmak, kaçınamıyorsak adamla aramızda (motorun burnu ile diğer aracın arka yanı arasında) bir kaç metrelik yeterli mesafesi olması lazım. Aksi halde adam katil gibi kırdığında üzerinize gelme süresi sizin "sağlıklı" panik fren sürenizden çok daha kısa oluyor. Ben bu tür durumlarla yine artçımla çok karşılaştım ancak "tehlikenin yakınlığına" göre panik fren yaptım ve tak diye dengeli durdum. Dengem bozulmazdı. Bu sefer yaptığım panik fren "sağlıklı" değildi ve dengeli de olamadı. Sollamalarda da yatayda bıraktığımız mesafe bu nedenle hayati önemli.
2) Arka çanta şehir içinde elzem derler. Bir kez daha kanıtlandı. Arçtım kesinlikle güvenli bir boşlukta kaldı. Koruma demiri düşük hızda yerden bu kadar korumaz.
3) Ön tarafta ihmal ettiğim koruma demiri yüzünden kulakçığım yere dokandı
En kısa sürede taktırmalıyım. Daha yüksek hızda kazada hasar artacaktır.
4) Bu tür bir şehir ortamında usta zihin bile olsanız böyle şeyler başınıza gelebilir. Altımda hayalini kurduğum R6 veya Hornet olsa olacakları düşünmek istemiyorum. Muhtemelen adamın yanından daha hızla giderken adam arka tekerime filan vuracaktı. Daha hızlı olarak çantasız, koruma demirsiz yerle yeksan olacaktık. Motorun bize vereceği hasar daha büyük olacaktı.
5) Artçılı sürüş eğitimi de almak lazım. Özellikle artçılı dengeli panik fren konusunda ustalaşmak lazım. Yine de bazen kaza kaçınılmaz...
Tekeriniz düz bassın