Mamafih, yine tekrarlıyorum, motorun son süratinin motorun gücüyle bir alakası yoktur. ve yine hatırlatıyorum; GÜÇ = TORK x DEVİR dir.
Sürat dediğiniz şey motorun devir sayısıyla ilgilidir. motor ne kadar çok devir dönerse o kadar hızlı gider, düşük torklu makinelere, örneğin iki zamanlı jet-skiler ya da motorsikletler, yüksek devir koyarsın, fakat yere iletilecek itme kuvvetini azaltmamak için de tahvil oranını arttırırsın.
Yüksek torklu motorlarda ise, örneğin dizel motorlu kamyonlar, gemiler, düşük devir koyarsın ki motor ömrü uzun olsun, yürüyen aksam da da tahvil oranını azaltırsın. Zaten yeterli tork vardır, araca hız kazandırırsın.
O yüzden 19 dişli 14 dişli arasında 1,357 kat fark vardır. Motoun sürati 14 dişlide 120 km/h ise 19 dişlide lineer bağıntıyla 162.85km /h'i bulacaktır. Araçlardaki "standart" %10 gösterge hatası da göz önünde bulundurulursa sürat olur 179 km/h.
Elbette ki bu kadar lineer değil aracın son süratinin belirlenmesi. motor güç-tork eğrilerinin dengeli olması gerekir; yer-lastik sürtünmesi hız arttıkça lastiğin elastikliği değiştiğinden (sıcaklık, basınç vs.) ivmelenme için gerekecek itme kuvveti sürekli artacaktır; yürüyen aksamdaki hızlar arttıkça sürtünen malzemeler daha birim zamanda fazla sürtüneceğinden çok daha fazla ısınacaklardır, genleşeceklerdir, deforme olacaklardır, dolayısıyla sürtünme katsayıları artacaktır, e haliyle bu sürtünme kuvvetini yenmek için motor TORKundan feragat edecektir. hele bir de, sürat arttıkça hız göstergesindeki hata da artacaktır, ve bu tüm motorlu kara taşıtları için geçerlidir. Özellikle yapılır, psikolojik kandırmadır, sürücü 100 km/h hızla gittiğini zannederken aslında 90 km/h ile gidiyordur, ama 100 km/h hızla gittiği hazzıyla gidiyordur.
Fakat böyle bir motorda bu kadar sürate gerek var mı bilemiyorum. Ben motorda 110 km/h hızı aştığımda aşırı rahatsız oluyorum, titreşimler artıyor, kafamı çevirip aynaya bakmağa zorlanıyorum, ki o da vuran rüzgarddan ayna dönmediyse
Yalnız tek anlamadığım husus, son dişliyi değiştirdiğinde neden kalkıştaki ivlemenmen düşsün, sen 5. viteste mi kaldırıyorsun motoru
,
AA.