espresso adlı üyeden alıntı
Sadece yağ değişimi bir şekilde öğrenilip yapılır.
Benim takıldığım nokta, periyodik bakım diye servise götürüyoruz. Çünkü tekili servistir, ustalar bir şekilde her ayrıntısının eğitimini almıştır diye markaya güveniyoruz. Bi zahmet serviste bakıma götürdüysek hayati önemi olan detayları da kontrol etsinler, sadece yağını değiştirip göndermesinler diye sitem etmiştim.
Toyota arabamı da garantisi bittiği için periyodik bakımlarına yetkili servis yerine toyota marka arabalarda uzman, başka marka arabaya bakmayan, yetkili servisten çok daha iyi çalışan bir ustaya götürüyorum, adam yetkili servisteki kontrol formlarının aynısını kullanıyor, yani sadece yağını değiştirip göndermiyor, elindeki isteye göre bir sürü şeyi de kontrol edip işaretleyerek gidiyor ki orada da bütün işleri ustanın kendisi yapmıyor, çoğu işi yapılacak işin karmaşıklığına göre çıraklar ve kalfalar yapıyor ama upuzun bir listede şuradaki somunların kontrol edilmesi sıkılması, bujilerin kontrolu, fren balatalarının sökülüp kontrol edilmesi temizlenmesi, gerekiyorsa değişmesi gibi maddeler halinde düzenlice kontrol yapıyorlar. Bu şekilde bir bakımdan geçince insan halyle güven duyuyor.
Ama motoru götürdüğüm servste ilk defa böyle bir şey ile karşılaştım. Konu motor olunca kontrol edilecek şeyler daha az olabilir ama sadece yağını değiştirip periyodik bakım yaptık demek de hoş olmuyor. Kullanıcı olarak acemi olabiliriz, bir sürü arıza belirtisini farketmeyebiliriz, amortisörler, frenler vb. bir sürü yerde arıza çıkma ihtimali olabilir, servise bir şekilde girmiş bir aracın olabilecek arızalara karşı kontrolden geçmesi gerekir. Bu şekilde periyodik bakımı hakkıyla yapan servis bulursam düzenli olarak oraya giderim, ama eğer hepsi sadece yağ değiştirip gönderecekse servise gitmenin bir anlamı kalmıyor.
Geçen Eylül ayında bana daha yakın, hem de havalar güzelken yol yapmaya bahane olsun diye Tekirdağ'daki yamaha servisine gitmiştim, oradaki usta sadece yağ ve hava filtrelerini değiştirip göndermek yerine bu şekilde detaylı bir kontrolden geçirmişti, ben de ilk defa motoru servise götürmüşken sanmıştım ki bütün yetkili servisler bu şekilde olacak, değilmiş.
Şimdi bir sonraki bakıma tekrar hangi servise gitsem diye araştıracağım. Zaten 3bin km'de yağ değişimi var, yani servis aralıkları çok kısa bu model motorların, istanbuldaki bütün servisleri gezeceğim sanırım.