Lazko adlı üyeden alıntı
Sali gunu Pirelli Angel GT leri taktim.
Motoru ilk aldigim zaman ustundeki Dunloplari hemen degistirmemi tavsiye etmislerdi ama "hemen masrafa girmeyip biraz deneyeyim zaten ne kadar kotu olabilir ki?" dedim. Kotuymus gercekten.
20 gun once normal sartlarda 90 derece bir sokaktan donerken arkayi birakinca kararimi verdim.
Abartmayayim ama girmedigim yerli yabanci forum herhalde kalmamistir. Sadece MT/FJ09 degil ayni veya yakin siniftaki marka ve modelleri de asindirdim. Youtube videolari, degerlendirmeler vs bayagi zamanimi aldi.
Mutluemlak in dolayli tetiklemesi ile multi-compound, silica, bias, radyal, isi dagilimi, yuk katsayisi, A-spec, B-spec gibi terimleri de ogrenmis oldum.
Lastik secimi kullanim tarzi ile cok alakali oldugundan biraz bilgi vereyim ki yorumlarim kime yarar veya yaramaz ilgilenenler karar versin.
Yan canta veya top case yok. Mesafeci degilim. 70% yalniz, 30% artcili kullaniyorum. Sehirici ve TEM karisik. Artcili iken de zaten B mode ve daha yavas gidiyorum.
Maskaralik yapmam, defansif kullanirim. Virajlarda ve ozellikle TEM yoncalarinda, kendimi gelistirme amacli, limitler dahilinde yatiriyorum. Diz koymuslugum yok.
Yazin cift motor kullandigim ve kisin kullanmadigim icin senede yaptigim mesafe tas catlasin 4.000km. Yani dayaniklilik benim icin faktor degil. Zira, lastik bitene kadar zaten degisimi gelir.
Sadece sport-touring lastiklere yonelirken Diablo Rosso vb lastikleri eledim.
Dort lastik uzerine gittim onceleri. Bridgestone T30 Evo Sports, Metzeler Z8, Michelin Pilot Road 4 ve Pirelli Angel GT.
Son ikisi finale kaldi. Sonucta birbirlerine cok yakin lastikler. PR4 islakta bir adim onde ama yagmurda fazla kullanmadigimdan benim icin onemi yok.
Finalde Angel GT secmemin birkac sebebi var. Hamur sertlikleri, temas yuzeyinin genisligi, karisimlarin sertlik farki ve silica orani. Bu zaviyeden baktigimda benim gittigim yollara Angel GT daha uygun geldi.
Bu arada teknik bir husus da etkin faktor oldu. Yuk katsayisi isin icine girdi.
PR4 te ST ve GT versiyonlari var. ST bizim motor icin, GT ise daha agir motorlara uygun. Pirelli ise sadece GT.
Onde hepsi ayni katsayida. 58W. Arkaya gelince Pirelli 73W yani Yamaha nin onderdigi katsayi. PR4 ST burada 69W, GT ise 73W.
Benim kullanimimla farketmez belki. Zira yapilan testlerin cogu uzman suruculer tarafindan yapiliyor. Ama neme lazim diye bari burada adamlarin onerdigine uyayim dedim. Gerci Dunloplari takanlar da onlar ama olsun.
Lastikler gelmeden Dunloplar ile performans not etmeye basladim. Hangi viraja kacla giriyorum. Virajda gaz kesince veya fren yapinca arkayi nasil birakiyor, serit cizgilerinde kaymalar, sehirici keskin donuslu bazi koseler, yokuslar vs vs. Rakamsal notlari once hafizaya sonra kagida kaydettim. Digerlerini zaten devamli yasadigim icin biliyorum. Saglama yapmis oldum.
Ctesi lastik siparisini verdim. Reklama girer girmez bilmem ama faydasi olur. Izmir Motolastik.com dan aldim.
Sirket arabalarina lastik veren firmanin sahibi de motorcu. O tavsiye etti.
Gayet bilgili ve alakalilar. Ama arastirmanizi saglam yapin, adamlar ne de olsa satici. Once baska lastikler de onerdiler ama sonucta ortada bulustuk. Siparisi verdim, odemeyi yaptim.
Ptesi lastikler geldi. Sali taktirdim. Yagmur sagolsun fazla deneme imkani vermedi.
Carsamba sabahi, lastikleri takan sahsin irzina gectigi zincir gergiyi duzelttim. El degmisken de zinciri temizleyip yagladim. Sehirici 60km fazla yuklenmeden yurudum. Bugun de Esenyurt a gidip geldim. Ardindan ozellikle Etiler Levend ara sokaklarda ve yokuslarda denedim. Kandilli-Beykoz arasi da son yuklenmeleri yaptim.
Sonuc : Dunlop ve Pirelli arasindaki fark gece ile gunduz kadar. Telkin tesiri oldugunu zannetmem. Birisi nerede biraksam diye kivranirken oburu hayatta birakmam diyor. Duzden yanaga geciste bir farklilik hissetmedim. Dunlop ile her limit zorlamada dikkatimi arkaya vermekten istediklerimi tam yapamazken, Pirelli ile sanki yeni motor almis gibiyim.
Konfor farki gozetemedim. Tracer sagolsun adamda hissiyat birakmiyor. Belki artcili.
En onemli fark ise keskin sokak donuslerinde gaz verdigimde oldu. Dunlop biraktiktan sonra zaten farkina variyorsun. Pirelli ise birakmak uzereyim diye sinyal veriyor. Bunu bir Amerikan forumundaki S1000XR kullanicisindan okumustum da anlam verememistim. Adam hakliymis. Kismet olur kullanirsaniz siz de farkina varacaksiniz herhalde.
Pirelli Angel GT hikayem bu kadar. Daha yeni oldugundan ancak bu kadar yorum yazabiliyorum. Zaten bilgim de oyle detayli yazanlar kadar degil.
Michelin PR4 denemedigim icin o taraf eksik kaldi.
Herkese keyifli ve guvenli surusler dilerim. Allah esirgesin.
---------- Mesajlar birleştirildi - 21:59 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:52 ----------
Erol Ozgur sigortayi tavsiye edeyim. Yalan olmasin galiba 11 firma temsilcilikleri var. 15 senedir calisiyorum bugune kadar daha ucuz veren yer gormedim. Bizim sigortalari Arzu Hanim yapiyor. Kendisi de artci oldugundan konuya cok hakim.
Bir deneyin isterseniz.