eski bir RX3 kullanıcısı olarak,sayfayı hala takip ediyorum.seviyorum bu motoru.faydam olacaksa,arşivimden alıntıları paylaşayım:
ALINTIDIR:
Bu sorun EFI sistemini kullanan motorlarda ortaya çıkabilen bir durum. Kolaydan zora doğru çözüm için neler yapılacağını söyleyeyim:
1. Resetleme: Mutlaka servise yaptırın, ya da internette araştırarak siz yapın. Kontak anahtarı hızlı hızlı ve arka arkaya açıp kapatılarak yapılıyor. Belli bir sayıda açıp kapatmak gerekiyor. (aküyü söküp takmayla falan resetleme asla olmaz) Bu işlemden sonra en az 15-20 dakika motoru çalıştırmayın. Çoğu stop sorunu bu şekilde çözülüyor. Ancak bu işlemi bilerek yapmalısınız, deneme yanılma olmaz. Özellikle motor üzerinde elektrikle ilgili bir soket sökülüp takıldığında veya bir elektrikli parça monte edildiğinde resetleme yapmak gerekiyor.
2. Program güncelleme. Bazı stop sorunu ECU programını güncelleyerek çözülüyor. Bilen kişi veya yetkili servisce yapılmalı. Toplam 15-20 dakikalık bir işlem. Program atıldıktan sonra resetleme yapmak gerekiyor.
3. Sübap ayarı: Özellikle mekanik sebeplerden kaynaklanan stop sorununu sübap ayarı yaparak/yaptırarak çözebilirsiniz. Bunun için motorun akşamdan servise bırakılması, tam soğuduktan sonra da sökülüp sübap ayarı yapılması, ayar tamamlandıktan sonra, krankı kol gücüyle 5-6 tam tur çevirdikten sonra ayarların tekrar kontrol edilmesi gerekir. Sübap ayarı çok hassastır mutlaka işi çok iyi bilen bir ustanın doğru sentillerle yapması gerekir.
4. Bozuk parça tespiti ve değişimi: Bazen sönme sorunu bozuk bir elektronik parça arızası nedeniyle de olabiliyor. Bunun için arıza tespit cihazı da olmasına gerek yok. Özellikle ECU'su delphi olan motorlarda kontak anahtarı açılıp kapatılarak arıza kodunu görebilirsiniz. Çıkan koda göre listeden bozuk parçayı bulup, o parçanın yenisiyle değişmesi gerekir."
Arkadaşlar bizzat tecrübemdir, stop problemlerinin bence %90'ı gerektiğinde "reset" yapmamaktan kaynaklanıyor. Özellikle motosiklet üzerinden sökülüp takılan elektrikli bir parça olduğunda mutlaka resetleme yapmak gerekiyor. Geriye dönüp baktığımda, bendeki ilk sönme problemi 5000 km'de iken çıkmıştı. Birşey söküp takmadım, kendiliğinden başladı. Aslında sürüş sırasında benden kaynaklanan bir sebeple motoru stop ettirdim ve o an çalıştırmadım. Sonra çalıştı ama sönme sorunu da başgösterdi. Şimdi diyorum ki eğer o zaman reset yapmayı bilseydim, eminim ki, bu aradaki hiç bir parça değişimi veya servis çilesi yaşamayacaktım. Örneğin geçen hafta sonu gezimizde arkadaşımın motoru 4-5 defa ışıklarda veya rölantideyken stop etti. Mola verdiğimiz bir yerde resetledim ve dönüş yolunda hiç sorun yaşamadık. Nazilliden gelen ustalarla servisteyken de 1000 km de sönme sorunu yaşayan bir motoru ustalar resetlediler ve sorun çözüldü.
"Resetleme" kesinlikle aküyü sökme takma ile olmuyor. Bir çok usta bunu böyle sanıyor. Hatta çoğu motora resetleme yapma konusundan bile habersiz. Bu nedenle sönme problemiyle gittiğiniz servisler size parça değişiminden, sübap ayarından veya hatta acemiliğinizden dolayı stop ettirdiğinize kadar bir sürü şey söyleyebiliyorlar. benzine kabahat bulanlar, filanca marka benzinde oluyor diyenleri bile okudum internetten. Çünkü bu problemi başka marka ve modeller de yaşıyor. sadece biz değil.
"Resetleme" beynin sıfırlanması ya da hafıza silinmesi de değil. Eğer öyle olsa akü söküldüğünde ana km sayacı da sıfırlanırdı. Resetlemenin temel amacı, motor beyninin, (ECU) belli bir işlemden sonra motosiklet üzerindeki tüm elektrikli parçalara sinyal gönderip, parçanın orada olup olmadığını ve düzgün çalışıp çalışmadığını test etme işlemidir. Motoru resetlemeye başlatma işlemi 5 saniye sürer ancak yapılan bu işlemden sonra ECU'nun kontrol işlemi yaklaşık 15-25 dakika arası sürüyor. Resetleme ancak bu süreden sonra tamamlanmış ve etkin oluyor.
Sonuç olarak, eğer bir sönme sorunu baş gösterirse, yapacağınız ilk şey, parça falan değişmeden önce motoru resetlemek olsun. Mümkünse serviste, nasıl yapacağınızı biliyorsanız kendiniz tabi ki. sakın düzgün reset yapmadan/yaptırmadan yukarıda "tırnak içinde" bahsettiğim ikinci adıma geçmeyin.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Motor yan ayaklıkta ve boşta. Kontak anahtarını hızlı hızlı 2 kez açıp kapatın ve aynı hızla 3. yü açın ama kapatmayın. her defasında benzin pompasının devreye girdiğinden emin olun. Sonra, yani üçüncü defa açıp beklerken o kırmızı lambanın kaç defa yanıp söndüğüne bakın. Eğer bir arıza varsa yanıp sönecektir. Yanıp sönmeler 4 grup halinde olacak. Her gruptan diğerine geçişte çok kısa ara verir. Her grupta kaç defa yanıp söndüğünü kaydedin. Eğer 10 kere yanıp sönerse "0" bir kere yanıp sönerse "1", 9 kere yanıp sönerse bu "9" demektir. Bu şekilde her grup için elinizde birer tane olmak üzere toplam 4 ayrı rakam olacak. Bu rakam arızanın kod numarasıdır. Bunu arıza kod sayfasına bakarak ne olduğunu anlayabilirsiniz. Arıza kodları ve bu işlemin yapılışı daha önceki sayfalarda anlatıldı.
Bu da nasıl yapılacağını gösteren video:
https://www.youtube.com/watch?v=UkJ5vu_uSC4
Burada da hem video hem de kodlar var.
http://www.rx3adventure.com/rx3_error_codes.html