olmuşla ölmüşe çare yok, bundan sonra yaptırmazsın olur biter.
Eski ustalar arabayı veya motosikleti tamir ettikten sonra deneme amaçlı bi redline yaparlarmış, bakalım nasıl çalışıyor zorlayınca yine sorun çıkacak mı diye. Sorun varsa tamirhaneden çıkmadan ortaya çıksın diye
O zamanlardan kalan biriyse demek ki...
Kafana çok takma, piston segmanları silindir yatağını normalden biraz fazla aşındırmıştır en fazla.
Hiç değilse motor ısınınca redline sokmuş insaflıymış, çalıştırdığı gibi tapagaz yapmamış
Şu andan itibaren sana düşen görev motorunun rodajını itinayla yapmak. 7 bin devri geçmemeye gayret et, bol bol vites değiştir, vites dişlilerin iyice alışsın.
Motorunu çalıştırdıktan sonra da en az 2-3 dk veya hararet en az 2 diş olana kadar yola çıkma.
Valla ben karşılaşmadım. En azından ben motorun başındayken öyle birşey olmadı. Ben teslim almaya gitmeden önce öyle birşey yaptıysa da bilemeyeceğim benim yanımda yapmasına müsaade etmezdim zaten.
Teknik bir izahati de yok bu olayın. Zaten satın aldığımız motosikletler montaj bitimi fabrikasında mutlaka çalıştırılır, tüm vitesler ve devir aralıkları kontrol edilir, kalite onayı aldıktan sonra teslimata gönderilir. Rodaj ise yeni olan motorun hareketli aksam parçalarının birbirlerine alışma evresinde fazla aşındırma oluşmaması, parçaların birbirine daha iyi alışması içindir.
Teknik olarak kabaca açıklamam gerekirse; ne kadar üstün teknolojiyle üretilirse üretilsin her metal parçanın mikron düzeyinde bir yüzey pürüzlülüğü vardır. 2 metal yüzey birbirine sürtündükçe bu pürüzlerin tepe noktaları sürtme esnasında birbirini aşındırır. İlk aşınma evresinde bu sürtünme ne kadar şiddetli (yüksek devirde) gerçekleşirse aşınma da o kadar fazla olur.
İşte bu nedenle rodaj(alıştırma) denen bir kavram var. Rodajda uzun süreli yüksek devirden kaçının denmesi de bu yüzdendir.
Aslında birçok etken daha var bu konuda ancak ben kısaca değinmek istedim sadece.
Yine diyorum, fazla kafana takma, sen rodajını itinayla yap, sürüşünü geliştirmeye yönelik eğitimler alıp çalışmalar yap. Ekipmana yatırım yap ve mümkünse full ekipman kullanmaya gayret et.
Uzun yıllar da keyifle kullan
Daha önce de konuşuldu ama bana garip geldiği için soruyorum.vites değiştirirken geçişler bazen çok sert oluyo bazen de o kadar sert olmuyo.özellikle ve genellikle 2 den 1 e atarken yaşıyorum. Sebebini bilen varmıdır. Kişisel bi hata mi yapıyorum diye merak ediyorum.
---------- Mesajlar birleştirildi - 22:30 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:28 ----------
Ha bir de birden ikiye vitesi yükseltiyorum.geçiş olduktan sonra bikaç saniye icinde boşa düşüyor.bazen yapıyo bunu.sorun nedir tahmini olan var mı?
En başta şunu söyleyeyim, yamahanın vites geçişi halk tabiriyle biraz kemiklidir. Yani normalden biraz daha serttir. Ancak bu viteslerin iyi geçmediği yada takılma yapacak kadar sert olduğu gibi algılanmasın.
Vites geçişlerinin rahat olması tamamen doğru motor devrini yakalamak ile olur. Bunun içinde doğru devirdeyken el ayak koordinasyonunun hızlı ve iyi olması gerekir. Genelde en büyük sorunu hep düşük viteslerde yaşar bazı arkadaşlar nedeni de bu viteslerde genellikle motor devrinin çok düşük olması diyebilirim.
Zamanla tüm sorunlarınız el ayak koordinasyonunuz hızlandıkça, doğru devir aralıklarında seri şekilde hareket ettikçe bitecektir.
Ayrıca motosiklet vites kutusu arabandan çok farklıdır. Arabada her vites önce boşa düşüp sonra dişliye geçer iken motosiklette sadece 1. ve 2. vites arası boştur, diğer tüm viteslerde vites boşa düşmez direkt diğer vites dişlisine geçer. Bu yüzden motor devri çok önemlidir.
Senin sorununa gelirsek, özellikle 2. vitesten 1. vitese sorunsuz geçmek için;
- vites geçişini motor tamamen durmadan biraz önce yani hala hareket halindeyken gerçekleştir.
- hareket halinde ilerlerken geçişte de sorun varsa tam debriyajı çekip vites düşürecekken vites düşürmeden önce çok hafif aragaz ver. Yükselen motor devri sayesinde vites çok daha rahat geçecektir.
- ayrıca vites yükseltirken çok yavaş hareket etmeyin, el ayak koordinasyonunuz biraz seri olsun. Yani gazı kesip debriyajı çekip vitesi yükseltip yeniden debriyajı bırakıp gaz vermeniz 1 saniye (men kötü 2saniye) sürmesi lazım.
- vites geçişlerinde çok aşırı narin davranmayın, vitesin geçtiğinden emin olun, debriyaj çekiliyken ayağınızla yeterli miktarda kuvvet uygulayarak vites değiştirin. Kabaca azcık o vites pedalını depikleyin
Benim verebileceğim tavsiyeler bunlar. Bunlara rağmen sürekli 2. vitesden boşa düşme problemi yaşanıyorsa servise uğramakta fayda var. vites dişlilerinde aşınma olmuş olabilir.
Beyler bugün bakım için bi motorcuya götürdüm burda yamaha bayisi yok aradım o motorcuyu söylediler ustada aradı dadaş bayisini yağ castrol ve motul var dedi onlarda castrol koyabilirsin dediler koyduriyimmi
Arkadaşlar Merhabalar Sizlere Bir Sorum Olacak. Mayıs 2015 Tarihinden Bu yana R25 Sahibiyim. Motorum Şuan 3200 Km'de. Geçen Cumartesi İşe Gittim Hiç Bir Sıkıntı Yok İken Akşam Çalıştırdığım Zaman Motorun Yağ Işığının Devamlı Yandığını Fark Ettim. Hemen Yağ Götergesine Baktım En Üst Seviyeye Kadar Doluydu. Tekrar Stop Ettim Yeniden Çalıştırdım Aynı Şekilde Işık Yanmaya Devam Ediyor. Hemen Yamaha Kardeşleri Aradım Ve Teknik Servise Olanları Anlattım. Hiç Bir Sıkıntı Olmadığını Getirin Bakalım Dediler. Bende Pek Güvenemedim Ve Ankara Baydar Motoru Aradım Ordaki Yetkili İse Yağ Pompasının Bozulduğunu Ve Sakın Hareket Ettirme Motor Kilitler Dedi. Az Öncede Otoport'ta Açılan İstanbul Yamahayı Aradım Oradaki Yetkili İse Bakım Zamanının Geldiğini Ondan Yandığını Söyledi. Ne Yağacağımı Bilemiyorum En Son Çare Çekici İle En Yakın Yamaha Yetkili Servisine Götüreceğim. Servise Kadar Sürsem Sıkıntı Olur mu Şuan Çok Tereddütte Kaldım. Konu Hakkında Bilgisi Olan Varsa Yardımcı Olursanız Çok Sevinirim.
(Resim Temsilidir.)
Motorun garantiden çıkmasını umursamıyorsan koydur, motul iyi yağdır sorun çıkarmaz.
Ancak servis kitapçığında yetkili bayii kaşesi olmazsa, 3 gün sonra da motorunda bir sorun yaşarsan motorun garanti dışı deyip geçerler.
Sizin orda yamaha servisi var mı yok mu umursamazlar ona göre.
Garanti sürsün istersen en yakın ildeki yetkili yamaha servisine gitmen lazım. Ben garantiyi umursamam dersen sorun yok. Bakımı istediğin yerde yaptırabilirsin.
---------- Mesajlar birleştirildi - 10:48 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:41 ----------
Hocam eğer devir saati içerisindeki kırmızı yağ uyarı ışığı sürekli yanıyorsa motoru sakın sürme hatta çalıştırma bile. Yağ değişimi için dijital kısımda oil yazısı yanıp söner. o kırmızı uyarı ışığı motorun yağlama sisteminde bir sorun olduğuna işarettir. Yanlızca sensör arızası da olabilir ama bunu bilemezsin. Eğer sürmeye kalkarsan ve yağ pompası da bozulmuşsa servisin dediği gibi komple motor bloğuna zarar da verebilir.
Kesinlikle motosikleti çalıştırma, motorunu yetkili servise bir araç ile götür.
Yahu son zamanlarda ne kadar çok yağ problemi duyuyoruz bu motor hakkında. Yok yağlama dı yok yağ sensör bilmemnesi bozuldu..
Hayır olsun bakalım.
Zaten yağ ikaz lambası yandığında ne yapılması gerektiği de R25 kullanıcı el kitabında açıkça belirtilmiş:
Bir sorun yaşadığınızda motorla verilen el kitapçığından faydalanmanızı da öneririm.
İlgili kısmın resmini paylaşıyorum:
SuleymanE , r48 Çok Teşekkür Ederim Arkadaşlar. Çekici Ayarladım Yamaha İstanbul Otoporta Götüreceğim Motoru. İnşallah Kullanıcı Hatası Vs. Demezler.
Arkadaşlar daha önceki sayfalarda 2016 model mavi renk alan arkadaşlar yazdı ama malum sitede bir ilan var.Aradım görüştüm ellerinde 1 adet kaldığını söylediler.Mavi renk katologtaki gibi yeni stiker uygulanmış hali.Bayilerde yeni stikerli halinle gören arkadaşlar var mı ? yoksa bu ilanda bir gariplik mi var?
http://www.sahibinden.com/ilan/vasit...81121358/detay
Rica ederim hocam, yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
Bu arada yağ tam olduğu halde durup dururken yağ ikaz ışığının yanmasını kullanıcı hatasına bağlayamazlar. Eğer bakımların eksiksiz şekilde yetkili serviste yapıldıysa sen rahat ol. Oldu ki kullanıcı hatası dediler bu durumu hemen kabullenme, r48in de bahsettiği gibi başka çözümler ararız. Her şey kullanıcı hatasına girecekse biz niye garantili diye sıfır motor alıyoruz değil mi?
İnşallah büyük bir sorun yoktur ve en kısa zamanda motorun garantiden onarılır.
Gelişmelerden bizleri de haberdar etmeyi unutma.
Kardeşim castrol koyun diyen yamaha bayisi dadaş yağ filtresinide onlar yolluo zaten
Şu an bu konu içerisinde 15 kullanıcı var. (0 üye ve 15 misafir)