Pashapache adlı üyeden alıntı
Arkadaşlar hatırlarsanız bundan bir kaç sayfa önce motorsikletimdeki "Terleme-yağ sızdırma" olayı ile ilgili bir paylaşımda bulunmuştum. Sol motor kapağının conta kısmında hafif bir sızdırma vardı, kızgınlıkla motorsikleti servise götürdüm (Hatay/Antakya uslu ticaret),yağ sızdıran yeri göstererek ustaya bakmasını söyledim. Bir yandan da sorular sormaya başladım,
Usta sen bu motoru bana teslim ederken heryerini kontrol ettin mi? Cevap: "Motor zaten fabrikada kurulu şekilde geliyor, bizim kontrol etmemize gerek yok"
Usta ilk bakımda yağ filtresini değiştirecek miyiz? Cevap: "Gerek yok daha erken"
Peki ne yapacaksın ilk bakımda? Cevap:"işte yağını değiştiririz sağına soluna bakarız, sen kafana takma ben şimdi yaparım bakımını"
Dedim hayır usta sen bakımını yapma sadece şu yağ sızdırma sorununu hallet bana yeter.
İçeri girdim bayiye ustayı şikayet ettim, şirket sahibi gerekli uyarıyı yapacaklarını söyledi vs vs. Sonra servis bölümüne gittim baktım usta yağı değiştiriyor, ilk bakım zamanın gelmiş onu da yapalım diyor. Usta dedim ben senden bakım yapmanı istedim mi? niye yapıyorsun bakımını... dedim para vermem boşuna yapma... aldım motoru para vermeden çıktım.
80-90km yol yaptıktan sonra Bırakın sorunun düzelmesini yağ filtresinin olduğu yerden damlalar halinde yağ sızmaya başladığını gördüm motordan :(, artık yağ sızıntısı egzosun üzerine birikmeye başladı. Egzosun üzerindeki yağ yüzünden duman çıkıyordu, neredeyse motor alev alacaktı...
Ertesi günü önce forumdan sonra telefon aracılığı ile Ekrem Ata bey benim ile iletişime geçti, benim çalıştığım ilçeye 30km uzaklıktaki İslahiye/G.Antep bajaj (bayii/servis)'ine yönlendirdi. Orada sağ olsun "Esen usta" bütün şikayetlerimi sabırla dinledi ve başladı motor ile ilgilenmeye, bana da yemeğimi çayımı söyledi hem sohbet ettik hem de motoru tamire başladı, Yağ filtresindeki yağ sızmasının sebebi, yağ filtresini ilk söken "sözde ustanın" tornavida ile contayı nasıl parçaladığını gösterdi, motorun bütün vidalarını kontrol etti, gördüklerime inanamadım neredeyse tüm vidalar gevşek haldeydi, "usta bu motorlar banttan geçerken havalı sıkacaklar ile gelişi güzel sıkılıyor, seri üretim yapıyor adamlar dakikada 1 motor üretiyorlar, bizim tüm vidaları kontrol etmemiz lazım teslim etmeden önce, bize montaj formu veriliyor, motoru ilk teslim ederken bu form dahilinde heryer kontrol edilip o şekilde imza atılıp teslim ediliyor, biz de montaj parasını bayiden alıyoruz" sağ olsun bütün vidaları sıktı. Yağ sızdıran yere her ihtimale karşı sıvı conta sıktı.
Artık akşam olmuştu ve benim evime geçmem gerekiyordu, usta motorun işinin henüz bitmediğini söyledi, teslim edemem dedi. ve beni mağdur etmemek için kendisinin kullandığı Discovery 125ST yi bana verdi, evine bununla git, yarın gelir motorunu teslim alırsın dedi ve beni uğurladı. Ertesi gün geldiğimde motoruma gerçek bir usta eli değdiğini, adam akıllı bir bakımın motorda neleri değiştirebileceğini anladım.
Öncelikle Esen Usta'ya ve Ekrem Ata bey'e ilgileri ve yardımları için çok teşekkür ediyorum.
Sorunum bir gün gibi bir sürede giderildi ve hiç bir şekilde mağdur edilmedim, motorsuz kalmadım.
Eminim bana bu sıkıntıları yaşatan servis için gereken de yapılacak, bu tarz sektöre zarar veren kişiler sektörden temizlenecektir.
Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.